Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   650 / 727
(#) P_Laszlo válasza B robii hozzászólására (») Júl 5, 2019 /
 
Olvasd el a linkelt oldalon a cikkeket, és az alapokkal tisztában leszel. Ha utána még van kérdésed, szívesen segítek, akkor már könnyebb lesz kérdezned is.

Egyébként mi nem világos, hol akadtál el?
(#) B robii hozzászólása Júl 8, 2019 /
 
igazából, a azt szeretném tudni, mivel sem eszközöm, sem tapasztalatom, hogy hogyan, miképpen változik pl. a basszus ha hosszítom a ládát. hallható e,
egyebekben azt gondolom, hogy a hangfal hangja relatív.
senki nem süketszobába hallgatja.
ugyan az a hangfal hangját mindenki máshogyan éli meg, függ a hangszereléstől, ill.a szoba, vagy terem, illetve a nyitott teraszok akusztikájától is.
ennek ellenére szeretnék készíteni 2 párat a fiam kívánságára, egy fekvő 2 hangszórós/láda basszus , illetve egy pár 2 utas hangfalat állót. külön erősítőről menne mind kettő pár. az álló 24liter,
a fekvő 36 liter.
saját magam vettem a bükk fa deszkákat, 5 éve szárad.nem lesznek párhuzamos oldalai, 3 fokkal nyílik a két oldala, a hátlap felé
, a hátulja íves lesz. kb 100cm átmérőjű kör ívet gondoltam neki.
nagyvonalkban enyi.
a hangszóróról nincs információ, üzletben vettem, de csak az ohm, illetve a watt van megadva.
a mágnesre van némi sorozatszám, de elakadtam az interneten az infók között.
kb enyi.
egyenlőre.
(#) P_Laszlo válasza B robii hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Hogy jól működik-e egy hangsugárzó, az nem relatív. Hogy mit szeretsz, az sok szempontból eltérő lehet, de a hangszórók/hangsugárzók rossz tulajdonságai egy idő után mindenkit egyformán zavarni fognak. Az ízléssel nem lehet a hibákat megmagyarázni.

Amit kérdeztél, ahhoz sem eszköz, sem tapasztalat nem kell, csak olvasni az ajánlott oldalon.

Bizonyos határok között, amíg a leghosszabb oldalél félhullámú rezonanciája nem összemérhető a vizsgált frekvenciákkal, a doboz oldalarányainak nincs hatása a mélytartományra.

Jó minőségű fotók alapján biztos képes vagyok valami használható információt mondani a hangszórókról.

Egyelőre, ha így fogsz neki, akkor kár a jó famunkáért sajnos.
(#) B robii hozzászólása Júl 9, 2019 /
 
rendben, mindent megpróbálok hogy legyen valami infó. a hangszóróról. köszi, a biztatást. leírom, vagy lefotózom. talán kiderül valami
(#) B robii hozzászólása Júl 9, 2019 /
 
szia, ez a köz.mély :TVR150-8070F1-CNH 8 OHM T 41
(#) B robii hozzászólása Júl 9, 2019 /
 
(#) B robii hozzászólása Júl 9, 2019 /
 
(#) P_Laszlo válasza B robii hozzászólására (») Júl 9, 2019 /
 
Szerencse. Ezt jól ismerem. Székesfehérváron forgalmazzák.
TVR150

Viszont a másodikat még nem láttam. Rendesebb fotók, több irányból, segíthetnek.

A 24 liter és a 36 liter nem lenne jó. Nagyon sok. De már írtam, a doboz belső, nettó hasznos térfogata számít, nyilván, nem a külső a lényeg.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2019
(#) B robii hozzászólása Júl 9, 2019 /
 
értem. van javaslat a tvr 150 hez, liter irányában, ez lenne a 2 utas. esetleg méret? vagy fantázia?
(#) P_Laszlo válasza B robii hozzászólására (») Júl 10, 2019 /
 
Ha úgyis 2.1 lesz belőle, és nem szélessávban kell szólnia a két kisebb hangsugárzónak, lehet egy kisebb méretű zárt doboz, 6-8 literes térfogattal. Ha önállóan is szeretnél belőle valami mélytartományt, akkor 10-15 liter közötti b-reflex, a pontos térfogat attól függ, hogy mekkora terhelhetőséget, és milyen alsó határfrekvenciát szeretnél.

Viszont a másik hangszóró, a 16-os mélyközép, nagyon, nagyon rossz választás volt. Ha az érzékenysége 84dB@1W, akkor feltehetőleg olyan T-S paraméterei vannak, hogy semmi értelmeset nem lehet kezdeni vele. Eleve a ROCKWOOD név már nagyon riasztó, használhatatlan távol-keleti termékekre utal.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2019
(#) B robii hozzászólása Júl 10, 2019 /
 
szia.
az állóban, sokat segítettél. nagyon hálás vagyok. (2.1) 8 Ohm maradna. 28-35000 Hz körül.
a literre mi lenne a javaslatod? illetve elegendő lenne e ha csak egy kondenzátort raknék a magasra? vagy 2utas hangváltó fontos?
a magas sugárzó: arról sajnos nincs adatom, csak annyi, hogy papírmembrán. és 8 OHM.
ugyan úgy néz ki mint a mély csak kisebb.
a napokban elmegyek és beszélek az üzletbe, kicseréltetem a fent említettre a 16 os mély közepeket.
abból 2 db menne egy -egy fekvő ládába, mit javasolsz, sorba vagy párhuzamosan legyen kötve?
illetve ebből adódóan legyen 4 OHM sorba kötve? ez csak mélyet adna afféle sub láda.
nem tudom hogyan lehetséges, a fekvő jobb-bal oldal lenne. sztereó, csak leválasztva a közép és magas tartomány. na ezt lehet hoy bután írtam, de gondolom érted.
(#) bandika hozzászólása Júl 18, 2019 /
 
Elképzelhető, hogy a hangszórók érzékenysége idővel (30-35 év) jól érzékelhetően csökken? Kb. 25-30 év után elővettem egy általam készített akkor kiválónak minősített HS280 klónt és megdöbbenve tapasztaltam, a mélyek alig szólnak. (hangszóró jó) Az egész hangtartományban sokkal halkabb zavarosabb a hangja mint a rendszeresen használt Canton Carat60. (Jó tudom nem 1 kategória, de megdöbbentő volt a különbség. Igazán arra vagyok kíváncsi, lemágneseződhet-e idővel egy hangszóró. Gondolom attól lesz kisebb az érzékenysége, vagyis x W beadása mellett a hangereje kisebb mint korábban. Tapasztalt-e valaki hasonló?
(#) elektrorudi válasza bandika hozzászólására (») Júl 19, 2019 / 2
 
Lemágneseződésről már halottam, igaz nem hangszórók esetében, hanem permanens mágnesű szinkron motor esetében. Meglepődtem, de van ilyen, ez tény.
Azon viszont csodálkozom (és megemelem a kalapom), hogy 30 év után emlékszel rá, milyen hangerővel, milyen minőségben szólt a hangszóród. Én arra sem emlékszem, hogy tegnap mi volt a vacsora?
(#) P_Laszlo válasza bandika hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Ferritmágnesekre nem annyira jellemző, vagyis létezik nyilván a jelenség, de minimális (többnyire). A HS280 mélyközepének eleve nagyon gyenge volt a mágnesköre. A zavarossághoz viszont ennek, biztosan nincs köze.
A lengőcsévéik szét szoktak esni maguktól mostanában már. Attól tényleg zavaros lesz. Vagy megszűnik a központosság is a membránszél-pille miatt. Ezek jellemző hibák. A mágnes nem.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2019
(#) bandika válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Köszi a választ. Lehet félreérthető voltam.... 4 Ohm ez is az is, ugyanaz a zene, ugyanolyan hangerő beállítás. (gyenge közepes hangerővel)
(#) bandika válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Köszi a választ. Ha szétugrik a cséve, vagy elmegy a központosság , akkor ha finoman mozgatom a membránt kell a súrlódást hallani, ahogy a cséve beleér a mágnesbe. Ilyet nem érzek. Na mind 1. alkalomadtán kiselejtezem, vagy teszek egy próbát vidi mélyközéppel. (olyanom van ebben a méretben) Valószínű ez lesz a ludas.
(#) Peti98 hozzászólása Júl 20, 2019 /
 
Üdv Mindenkinek!
Nemrégiben kaptam ajándékba egy Alcomax Gamma hangfalpárt. Esztétikailag hibátlan, peremezést kellett rajta csinálni és ennyi. Az egyikben nem szólt a magassugárzó, így vettem 2 db SAL DTF12-t bele, ami hibátlanul szól. Viszont egy pár nap után az egyikből (amelyikben nem szólt a gyári) furcsa hangot hallottam. 1000-2000 Hz körül, a hang nem tiszta hanem berezonál a magas. Gondoltam a hangszóró hibás, viszont kicseréltem és egy idő után megint csinálja. Az erősítőtől független, mert másodjára teljesen másik oldalra lett kötve, illetve másik erősítővel sem szűnt meg. Tudom, nem hangváltó van benne, hanem kondenzátor. Sokáig pincében tárolták, lehetséges, hogy kiszáradt volna? A belsejéhez nem nagyon férek hozzá, a szivacs miatt, valakinek ötlete hogy hogyan tudnám esetleg kicserélni? (Természetesen mindkettőt). Vagy átalakítani esetleg hogy lehetséges belülről? Ha már kiszedem a szivacsot (mert máshogy biztosan nem férek hozzá és visszarakni sem tudom. Vagy inkább hagyjam és építsek neki másik dobozt?
(#) P_Laszlo válasza Peti98 hozzászólására (») Júl 20, 2019 / 1
 
Jaj. SAL magasat nem szabad venni. Főleg nem ilyen hangsugárzóba. Meg kellene javítani rendesen inkább az eredeti magasat. Így a két oldal sem egyforma.

Mire cserélték a membránszélt? Mert az is rengeteget számít. Az eredeti állapotban a mélyközép annyira jó volt, hogy bármilyen gyengébb paraméterű alkatrész, vagy alkalmatlan javítási módszer, sokat tud rontani.

Egy PE fóliakondenzátor van benne, nem megy tönkre. Inkább átvezetési probléma lehet valahol, talán a banánaljzatnál, vagy mindkét SAL magas rosszul központosított volt. Gyakran előfordul. Esetleg tömítetlenség. Egyébként 1-2kHz-nél nem zöröghet a magas, eleve nem is szól azon a frekvencián, 5kHz fölött kezd működni.
Bővebben: Link
Meg kellene hallgatni pontosabban, hanggenerátorral legalább.
A szivacsozást félre lehet húzni.

Nemrég készítettem hangváltót egyébként ehhez a típushoz, de csak az eredeti magassal működik jól.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2019
(#) P_Laszlo válasza bandika hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Persze, akkor akadályozva lenne a lengőrendszer mozgása. Mindenesetre a mágnes gyengülése egyáltalán nem valószínű.

Eleve ilyen 0,7-0,8T volt a légrésindukció az LB1031 mélyközépnél, 4mm-es fedőlap magasság mellett.

A Videoton 20-asok mágneskörben sokkal jobban voltak. Meg érzékenységben-mélyátvitelben is.

Esetleg olyan is van, hogy sokáig, ragasztott kötést használtak a bolgárok, a vasmag és az alsó fedőlap között, és ez a ragasztás is letörhet. De akkor egyáltalán nem szólna mondjuk.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2019
(#) Peti98 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Párban cseréltem ki a magasakat. Az eredetit nem tudtam megjavíttatni, úgyhogy ezt ajánlották hozzá.
A mélyközépnek nincs problémája, a peremnek pedig ugyanaz az anyaga mint az eredetinek. Értelem szerűen az is párban lett megcsináltatva. És azon nem hallatszik ez a hang csak a magason. Mert kikötöttem róla a magassugárzót és úgy szép tiszta a hangja.
(#) P_Laszlo válasza Peti98 hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Eredeti membránszél ehhez a hangszóróhoz nem létezik, én őrzök még 4-5 darabot belőle. Az, hogy gumiból van, inkább rosszat jelent, ismerve, hogy mikkel dolgoznak általában a hangszórójavítók. Egy jó minőségű kép alapján meg tudnám mondani pontosabban. De nem szoktak ezek a cserék jól elsülni.

Szóval a mélyközépnek valószínűleg van problémája, a javítás miatt. Csak te ezt nem hallod. Viszont méréssel könnyen megmutatható. Az, hogy "tisztán szól", az a minimum. Ez nem elég önmagában. Ha megváltoztak a paraméterei az eredeti állapothoz képest, már nem úgy működik, ahogy kellene.

Az eredeti magashangszóró javítható. Természetesen. A SAL dolgok alapvetően értelmetlenek, aki ajánlotta neked, nyilván nem tudta, vagy nem gondolta át, hogy mi, és milyen volt az eredeti magas.

Próbáld kiszűrni a hibákat, ahogy már írtam, hanggenerátor, megkeresed a zörgő frekvenciát, aztán elkezdesz nyomozni, hogy hol a hiba. Lehetőségek az előző hozzászólásban. Próbaképp meg is kerülheted az eredeti vezetékezést, és a soros kondenzátort akár, a reflexcsövön be tudsz húzni két kábelt a magashoz.

És vegyél valami rendes magashangszórót (minimum egy Vifa BC25). Vagy javíttasd meg a régit.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2019
(#) Peti98 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Ha mind a kettőben ugyanúgy lett cserélve a magas és ugyanúgy lett peremezve a mélyközép, akkor nyilván nem csak az egyiknek kellene zörögnie egy bizonyos hangerő után. Pár hét alatt 2-szer kezdte el csinálni.
Megvettem, kicseréltem sokáig hibátlan volt, aztán az egyik csinálta így azt visszavittem mondván biztos gyári hibás. Betettem az újat a helyére, majd pár nap után megint csinálta az új is.
(#) Peti98 válasza Peti98 hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
ha kiveszem a magassugárzót akkor megszűnik a probléma, viszont ha már azt átrakom a másikba ami úgymond rossz, akkor abban is csinálja. Azaz a hangszórónak megint kaputt.
(#) Peti98 válasza Peti98 hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Olyan 850 Hz után kezd el berezonálni a magas egyébként és tudom hogy azt a frekvenciát nem adja ki, viszont berezonál. Én sem értem mi lehet a baj. Főleg hogy egy bizonyos hangerő kell neki. Minél fentebb veszem a frekvenciát, annál kisebb hangerőn kezdi csinálni.
(#) Kovidivi válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
"Az eredeti magashangszóró javítható. Természetesen." - természetesen, ha ezzel neked lesz egy 1 órás melód 15eFt-ért. Logikus.
(#) lóri válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Szerintem P_Laszlo-nak nincsenek anyagi gondjai. Nem is biztos,hogy ő javítaná.
(#) dara válasza lóri hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Hanem valamelyik embere.
(#) lóri válasza dara hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Nem értem, mindenkinek van egy ára, ha ő ennyiért vállalja és ez neki sok, el lehet vinni máshoz is.
(#) Peti98 hozzászólása Júl 21, 2019 /
 
Ezt nem értem, most meg reggel bekapcsoltam és jó. Erre van valami magyarázat?
Erősítő nem hiszem, mert mikor rossz volt, megcseréltem a két oldalt és úgyis ugyanaz csinálta.
(#) P_Laszlo válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
Mivel csak én tudom normálisan megcsinálni jelenleg Magyarországon, így tényleg logikus, ha rám gondol valaki, amikor egy igényesebb magashangszórót javítatna. Bár ezt én egy szóval sem említettem. De köszönöm mindenképp, hogy eszedbe jutottam.

Az árral van némi baj, 15000,- HUF-ért nem éri meg megjavítani a Vifa D25TG85-öt, mert annyiért már kapsz új BC25TG-t, ami szinte azonos képeségekkel bír, valamivel jobb is, mint a régi Vifa.

Bővebben: Link
Nézd csak meg, 4500,- ért szoktam dóm magasat javítani. Olcsóbb, gyengébb hangszóróknál, ezzel nyilván nem foglalkozom. De egy Vifa D25-nél még megéri, mert ezen az áron nem kapsz másikat, ami az eredeti közelében lenne. Egyszerű dolog ez.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2019
Következő: »»   650 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem