Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   105 / 109
(#) antiktelefon válasza szotyi222 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Ez viszonylag jó hír.
méréshez
Ez a szöveg a 6363-ról szól, de teljesen jól használható a 6383-hoz is.
Főleg a feszültségértékek miatt linkeltem.
Néha a némítás is tud furcsa dolgokat csinálni, a hibakereséskor ki szoktam iktatni, illetve ha gond van vele, létezik rá egy módosítás.
Ez két viszonylag szép rajz:Link
Link
Pár tranzisztor különbözik a 6363 rajzán, de gyakorlatilag ugyanaz a kettő.
(#) szotyi222 hozzászólása Máj 28, 2019 /
 
Ma ki cseréltem az ellenállást de ugyan az a probléma csak ugye a másik oldalon mert felcserélve hagytam a végfokokat.
Nagyon kis hangerőn jól szól de ha feljebb tekerem akkor recseg. Ötlet? A némítással szerintem nincs összefüggésben mert akkor nem vándorolt volna a probléma a végfok cserével.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2019
(#) antiktelefon válasza szotyi222 hozzászólására (») Máj 29, 2019 / 1
 
Válaszoltam neked, az előző hozzászólásban linkeltem egy szöveget.
Az abban lévő mérési pontokat ellenőrizd, és ha valami nincs rendben, írd meg. Vakon nehéz megmondani a hibát.
A berakott ellenállás melegszik? Ha nem, akkor valami elszállt a gerjedéstől, ha melegszik, akkor meg még mindig gerjed.
Kimaradt: Ha ránézel a szintén linkelt kapcsolásra, látszik, hogy a némításért felelős BF244 mindkét végfok panelen szerepel, és gyakran van probléma vele. Nyugodtan forraszd ki onnan amíg hibát keresel, nem okozhat semmi gondot.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2019
(#) szotyi222 válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Rendben. Írok ha van valami új dolog!
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) szotyi222 hozzászólása Jún 5, 2019 /
 
Igazatok volt, a némítással volt a probléma. Időközben hozzám került egy másik 6383 is, aminek az a problémája hogy egyszerűen nincs hang. Már be kapcsoláskor sem ad hangot a hangfal. Rá mértem a végfokokra, és nem kapnak tápot.
A táp panelen keressem a problémát?
(#) antiktelefon válasza szotyi222 hozzászólására (») Jún 6, 2019 /
 
Na ugye
Végül csak kiszedted a némítást, vagy átalakítottad? Van egy egyszerű tranzisztoros változata, ami megbízható: „a gyártó módosította BC337/25-re (kollektor a VR01-VC04-hez), aminek bázisa és emittere közé egy 10K-s ellenállást kötött be" Ha meg akarod csinálni, de nem világos, szólj, és keresek képet róla.
A táp hiba egyszerű, nézd meg, hogy a nagy kondikon megvan-e a feszültség (30-36V dc).
Ha nincs, akkor mérd meg a diódahíd ~ jelű lábait. Ha azon van olyan 48-52V ac, akkor cseréld ki a diódahidat. Bármi jó oda, amit fizikailag be tudsz szerelni, és tud 5A-t. Négy külön dióda is jó. Négyzet alakú diódahíd is jó, csak a lábak feliratának megfelelően kell behajtogatni a helyére.
Szép nem lesz, de működni fog.
(Ha a kondikon megvan a feszültség, akkor ellenőrizd a kábelt, ami a tápból az alsó nyákra megy -A jelű, a bal végfok mellett van. Egyes láb pozitív, kettes negatív táp, 3 és 4 a test.)
Ha a leírtak alapján nem lett meg a hiba, írd meg, hol mit mértél. Amúgy ha se + se - táp nem jut a végfokra, akkor nagyon nagy valószínűséggel a diódahíd a rossz, hacsak nincs lehúzva a tápcsati...
(#) szotyi222 válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 6, 2019 /
 
Igen csak ki szedtem.
Mindenhol normális feszültséget mérek (csatlakozó,kondi,végfok)
Ha kapcsolok valami zenét akkor a teljesitmény mérő mozog, viszont semmi hang. De még a pattogós hang sincs, olyan mint ha nem is lenne hangfal rákötve...
(#) tiggersoft válasza szotyi222 hozzászólására (») Jún 7, 2019 /
 
Ellenőrizd le a fejhallgató csatlakozónál a hangszóró leválasztó kapcsolót.
(#) szotyi222 hozzászólása Jún 7, 2019 /
 
Le van szedve a csatlakozója a panelról.
Mire gondoltál hogy ellenőrizzem?
(#) ronin75 válasza szotyi222 hozzászólására (») Jún 7, 2019 / 1
 
Az baj, mert a muzsika, mielött eljutna hátra, tesz egy kanyart a fejhallgató csatlakozóhoz és onnan megy ki a hangszóró csatlakozóhoz. Tehát ha ott valami nincs rendben, (kontaktos, hiányzik, stb.) akkor nem lesz zenebona hátul.
(#) antiktelefon válasza szotyi222 hozzászólására (») Jún 7, 2019 / 1
 
ronin75 jól írja, kell a fejhallgató csatlakozó...
Ha rossz a fejhallgató csatlakozó, akkor a B jelű csatlakozójának 1-4 és 2-3 pontjaira forrassz egy-egy rövidzárat a nyákon. (tehát az elsőt a negyedikhez, a másodikat a harmadikhoz)
Még korábban belinkeltem neked a kapcsolási rajzot, ha ránézel, azonnal leesik neked is. Akkor is érdemes a kapcsolási rajzot olvasni, ha a nagy részét nem is érted, főleg amikor egy hiányzó jelet vagy feszültséget kell megkeresni.
Ha elsőre azt írtad volna, hogy a kivezérlésjelző mutat, de nincs hang, azonnal meglett volna a hiba. Honnan vetted, hogy nincs tápfeszültség?
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2019

vidi6383.png
    
(#) szotyi222 válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 12, 2019 /
 
Ismét köszönöm szépen a segítséget. Összeforrasztottam a nyákon amit mondtatok és minden szuper.
(#) adamisbalint hozzászólása Jún 30, 2019 /
 
Sziasztok!

Egy olyan problémám van RA 6363 s-sel, hogy teljesen mindegy melyik bemenetet választom ki (akár egyiket se) mindegyik szól. Ha benyomom a megfelelő benet gombját, akkor csak picit hangosabb lesz.

Előre is köszönöm!
(#) RobyBoy hozzászólása Júl 10, 2019 /
 
Sziasztok!Egy olyan kérdésem lenne,hogy a hangerő potit lehet e valahogyan helyettesíteni a manapság kapható 2X4 lábas loudness potival.Ha igen az áramkörbe mit kell modolni,hogy úgy is működjön mint a régi?
(#) magery válasza antiktelefon hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
Szia! Bocs hogy beleszólok, de a belinkelt párbaválogatós részben a VT06 - VT14 lenne a helyes. A többi írás szuper. Épp most javítok, felújítok egy ilyen erősítőt. A végfok szimetriát ez alapján fogom beállítani.
(#) magery hozzászólása Júl 25, 2019 /
 
Sziasztok!

Tudom hogy ez nem a EA6380-S erősítővel foglalkozó topik, de a másik nem igazán aktív. Csináltam egy átvitel tesztet az RMAA progival és meglepő eredmény született. A végfok modulok nincsennek benne. A jelet a végfok 2-es tüskéiről vettem le. Ennek tényleg így kellene kinézni?

6380.jpg
    
(#) magery válasza magery hozzászólására (») Júl 25, 2019 /
 
A magas és a mély potit 1-es állásba állítva már kicsit szebb az átvitel.
(#) magery hozzászólása Aug 10, 2019 /
 
Sziasztok!

Van egy kis problémám a 6383-as végfokokkal. Most esett át egy nagy felújításon. Összes tranyó és elkó cserélve lett. Minden áram és feszültség érték megfelelő, a kimeneten 30mV DC. A gond az hogy már közepes hangerőn elkezd torzítani mindkét végfok. A némítást és az áramvédelmet kiiktatása sem hozott eredményt. 16 ohm-os terhelés esetén már hamarabb jelentkezik a torzítás. Nincs több ötletem. Meg szkópom sincs. Mi okozhatja ezt a problémát?
(#) reloop válasza magery hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
Szia! A közepes hangerő nem mérőszám, szinuszos jellel vezérelve az erősítőt, mekkora kimeneti AC feszültségnél kezd torzítani? A méréshez műterhelés ajánlott, 100 ohm soros ellenálláson keresztül köss vele párhuzamosan egy hangszórót, melyen a torzítás érzékelhetővé válik.
A beszámolód alapján a végfok jónak tűnik, a hangszín panel tranzisztorain jók a feszültségek?
A felújítást mi tette indokolttá?
(#) magery válasza reloop hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
Szia! A felújítás az elöregedett elkók és a hangzás javítása céljából történt. A kimeneten már 3V AC fölött hallható a torz jel.
(#) reloop válasza magery hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
Az előerősítő tápfeszültségére pillants azért rá!
Ha stabilan 3 VAC a torzítás határa terheléstől függetlenül, akkor tranzisztor hibás beültetésre gyanakszom, ahol kollektor-emitter fel lett cserélve. Ettől még beáll a DC egyensúly, viszont a tranyó más karakterisztika szerint erősít.
(#) magery válasza reloop hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
Az előfokon megvan a táp. Az előfok nélkül, a végfok bemenetére küldöm a jelet. Minden tranzisztor rendesen van beültetve. A TrueRTA programmal megnéztem a kimeneti jelet és szép szinusz görbét mutatott. Bár nem tudom hogy mennyire jó ez a mérés.
(#) magery válasza reloop hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
Itt egy kép a bal oldali végfokról.
(#) magery válasza magery hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
Leterheltem a végfokot egy 10 ohmos ellenállással és egy 10k-val vittem a hangkártya bemenetére a jelet. Az eredmény az hogy már 2.85VAC-nál négyszögesedik a jel.
(#) reloop válasza magery hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
Ez túl szabályos ahhoz, hogy egyszerű elcserélt alkatrész legyen.
Mi a jelforrásod? A képen nem látom hogyan van bekötve, az észszerű bekötési pont a VC04 panelből kiemelt pozitív lába lenne. Ha a panelcsatlakozó 2-es lábán vitted be a jelet, akkor az előerősítő kimenet azt jelentősen beterheli (kivéve, ha benyomod a szűrő gombokat).
Mivel van lehetőséged a jel vizsgálatára, nézd meg a bemenet minden gyanú felett áll-e torzítás szempontjából.
Az áramkorlát és a némítás kiiktatását hogyan oldottad meg, nem látom nyomát a képen.
(#) magery válasza reloop hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
A jelforrás most a PC hangkártyája, de CD lejátszó vonalkimenetéről is ugyan az a helyzet. Most kipróbáltam a VC04 pozitív lábán is bevinni a jelet, de nem változott semmi. Az áramkorlátot és a némítást már visszatettem, mert nem változott tőle semmi. A letörés pillanatában a VR39-es ellenálláson 60mV-ot mérek. Ez közelében sincs az áramkorlát bekapcsolásához.
(#) reloop válasza magery hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
Akkor tekintsük át az erősítőt! A tápfeszültség bezuhanását ugye kizárhatjuk?
A BC tranyók voltak cserélve, ha igen változott-e valamelyik típusa?
A VR07 és VR15 ellenállásokon 0,7-0,8V esik?
(#) magery válasza reloop hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
A tápfeszültség rendben van. Az említett ellenállásokon 1.7mA és 9mA folyik. Az utóbbi terheléskor felmegy 11mA-re. A diff erősítő tranyói BC327-re lettek cserélve.
(#) reloop válasza magery hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
A BC327 ha nem is szerencsés választás a differenciál erősítő számára, ezt a durva torzítást aligha befolyásolja. Ennek az erősítőnek működnie kéne.
Valami apró malőrt kell keresned, nézz át mégegyszer mindent ami változtatva lett!
(#) orbana válasza magery hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
Ha mindkét csatorna egyformán rossz és az alkatrészek egyformán lettek cserélve, akkor feltételezhető, hogy egy vagy több tranzisztor típus nem a neki megfelelőre lett cserélve vagy esetleg el van kötve (pl. BCE vs EBC bekötés).
Következő: »»   105 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem