Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szia
Djhans mester engedelmével felteszem az erősítőjének a rajzát.Igaz,ebben ECC85 van,de helyette használhatod az ECC83-at nyugodtan,persze vedd figyelembe hogy a a bekötés eltérhet. Jó hangú erősítő lesz belőle. Bővebben: Link üdv.
Akkor most én is kérdeznék:van itthon pár egyforma SM65-ös trafóm,mindenféle feszültségekkel.A primer,szekunder huzalátmérők 0,25-0,35mm között vannak.Ha az összes tekercset sorbakötöm akkor kb 100Ohm az egyenáramú ellenállás.A kérdésem az ,hogy használható-e ez a trafó fojtóként EL84 SE-hez?50mA mellett 5V esik rajta.Légrés nincs benne még.
Ha nem jó akkor áttekerem,de ha lehet,szeretném megúszni a tekerést. köszi üdv.
Ha ezek olyanok, mint amiket nekem is adtál, azok tökéletesek lesznek légrésesen összerakva (kb. 100 mA-ig jó szerintem).
![]()
Igen,ugyanazok a trafók,sorbakötve az összes létező tekercse.Mekkora légrést tegyek bele?
Észrevetted hogy pontos j-vel írtam a hogy fojtó? ![]() üdv.
Sziasztok.
Találtam SM85b trafót. Elvileg 160VA-s. Nemigazán értek a trafókhoz. A vas az 10cm2 felett van egy ilyen trafón? Szerintetek milyen kimenő tekerhető ebből?
Köszi. Még nem tudom hogy melyik erősítőt szeretném majd megépíteni. Egyelőre trafó alapanyagokat nézelődök. Nekem elég 10-15W 16 ohm-ra. Két vidi 16 ohmos 40W-os hangfalat szeretnék hajtani majd vele. Szép ütős mélyeket is szeretnék, úgyhogy először valami jó vasat nézek hozzá. Szerintem PP lesz, mert 15W körüli teljesítményt SE-ben nem annyira láttam. Bár egy triódás SE lenne az igazi tudom.
Az UL ultra lineárt akar jelenteni? Az milyen felépítést takar. Bár a téma nagyrészét átolvastam, ezt még nem sikerült megfejtenem.
Aha, így már értem. Akkor nekilátok a neten ilyen kapcsolást keresgélni. Vagy minden PP kapcsolás legyártható így ami pentódás, ha a trafó 50-60%-ánál csinálok egy leágazást?
Közben találtam ígéretes kapcsolásokat. Gondolom már más is megtalálta. Ez a 2*10W-os bár nem UL, és valószínű hogy nem is A osztáyú de elég jónak néz ki.
A 800 mk3-at meg mintha valaki építgette volna itt a fórumon is. Csak ott a kimenő nekem picit bonyolultnak tűnik.
Hopsz a link lemaradt
Bővebben: Link
Köszönöm Mate78. Van itthol ecc85-ös is megnézem azzal is.
Még1X köszönöm ![]() üdv.
Nekem a 25W-os PP-ben is ez a vas van,meg az EL84 SE-ben is.13cm2 körüli a magkeresztmetszete.
üdv
Nincs mit.Igazából Djhans mester keze munkája a rajz,neki köszönd.
sok sikert az építéshez,ha valami nem világos akkor itt szívesen segítünk. üdv.
Köszönöm Djhans-nak a kapcsolási rajzot. Ma megpróbálom megcsinálni, majd szólok ha valami gondom akadt.
Kössz az infót. Be tudnád linkelni a 25W-os PP kapcsolását? Vagy az Audio Innovation félét csináltad meg valamelyiket?
Igen tudom hogy kicsit sok lenne, csak kíváncsiságból kérdeztem. A topikot elkezdtem elejétől olvasni de még csak úgy 1200 hozzászólásnál tartok
![]()
Van igen, minden műszerem van ami kell. Akkor megveszem a vasmagokat. Mostmár csak a megfelelő kapcsolást kell megtalálnom. A GU-50 SE is szimpatikus. UL-t még nem találtam meg a megfelelőt. a 25 W-osak kicsit nagyok.
Szia
Este felteszem a rajzot.PL504+ECC85+EF80-nal építettem meg. Légréses kimenőt tök egyszerű csinálni vele,egyszerűen az "U" vasak közé kell betenni valami nem mágnesezhető anyagot,ha egyáltalán kell.Mondom,és csináltam SE kimenőt belőle. üdv.
Meg tudnád fogalmazni milyen különbség van hangzásban az pentódás ás az UL között?Nekem pentódának vannak kötve a PL504-ek,próbáltam triódába is,de nekem a pentódás hang jobban tetszik.
Megvannank a kimenőn az UL kivezetések 33%-nál,lehet kipróbálnám. köszi üdv.
5 ropi darabja. Elvileg van több is belőle. Nem csak a vas, van rá tekerve huzal is megtekerve valami trafónak, remélem az is használható még.
Állítólag UL-ben a mélyek részletezettebbek. Vagyis egy erősítőnél épp így olvastam. De van amelyiknél azt olvastam hogy simán PP-ben jobb hangja volt.
csak nem az amit itt is hirdetnek a HE aprójában?
Ha igen akkor abból már én is vettem 4-et ![]()
Az UL valahol a trióda, és a pentóda között helyezkedik el. A paramétereit tekintve mindenképp. Hasonló a Quad kapcsolás célja is, de más a kapcsolástechnika. SE-nél a szekundert - próbára - be lehet kötni a katódkörbe, ez közelít a Quad technikához ( A Pacsirta végfokozata ilyen).
Dede azaz, csak én Vaterán néztem. De ugyanaz. Remélem van még kettő. Úgy látom ez bármilyen erősítőhöz jó lesz később kimenőnek.
szerk: Közben kiderült van még kettő, és át is tudom venni személyesen. Úgyhogy mostmár az isten se ment meg a csöves építéstől ![]()
Helyes,építs csövest.
Remélem nemcsak 2 darab van már neki,mert még én is akarok venni. üdv
Persze,ezek szubjektív dolgok.Ne haragudj ha félreérthetően fogalmaztam meg.
Egyébként HS280-asom van. ![]() üdv.
Megcsináltam az erősítőt és az a baj hogy halkan szól és zúg. Na ez mitől lehet ? Talán rossz a cső?
Az a kapcsolás pedig jó. Én hallottam már szólni is, a Jani személyes közreműködésével. Nézd át alaposan, mit, hová kötöttél.
Tegyük hozzá, a Magyar hangfalak között a legjobb. Azért etalonnak már nem felel meg, az 20 éve volt, mikor még nem lehetett kapni igazán jó minőségű ládákat.
Elhiszem hogy szól. Sztem is én baltáztam el valamit.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |