Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   170 / 2208
(#) Mate78 válasza daewoo18 hozzászólására (») Jún 22, 2008
Szia

Djhans mester engedelmével felteszem az erősítőjének a rajzát.Igaz,ebben ECC85 van,de helyette használhatod az ECC83-at nyugodtan,persze vedd figyelembe hogy a a bekötés eltérhet.
Jó hangú erősítő lesz belőle.

Bővebben: Link

üdv.
(#) Mate78 hozzászólása Jún 22, 2008
Akkor most én is kérdeznék:van itthon pár egyforma SM65-ös trafóm,mindenféle feszültségekkel.A primer,szekunder huzalátmérők 0,25-0,35mm között vannak.Ha az összes tekercset sorbakötöm akkor kb 100Ohm az egyenáramú ellenállás.A kérdésem az ,hogy használható-e ez a trafó fojtóként EL84 SE-hez?50mA mellett 5V esik rajta.Légrés nincs benne még.
Ha nem jó akkor áttekerem,de ha lehet,szeretném megúszni a tekerést.

köszi

üdv.
(#) sturbi válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 22, 2008
Ha ezek olyanok, mint amiket nekem is adtál, azok tökéletesek lesznek légrésesen összerakva (kb. 100 mA-ig jó szerintem).
(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Jún 22, 2008
Igen,ugyanazok a trafók,sorbakötve az összes létező tekercse.Mekkora légrést tegyek bele?
Észrevetted hogy pontos j-vel írtam a hogy fojtó?

üdv.
(#) Gory hozzászólása Jún 22, 2008
Sziasztok.

Találtam SM85b trafót. Elvileg 160VA-s. Nemigazán értek a trafókhoz. A vas az 10cm2 felett van egy ilyen trafón? Szerintetek milyen kimenő tekerhető ebből?
(#) Gory válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 22, 2008
Köszi. Még nem tudom hogy melyik erősítőt szeretném majd megépíteni. Egyelőre trafó alapanyagokat nézelődök. Nekem elég 10-15W 16 ohm-ra. Két vidi 16 ohmos 40W-os hangfalat szeretnék hajtani majd vele. Szép ütős mélyeket is szeretnék, úgyhogy először valami jó vasat nézek hozzá. Szerintem PP lesz, mert 15W körüli teljesítményt SE-ben nem annyira láttam. Bár egy triódás SE lenne az igazi tudom.
Az UL ultra lineárt akar jelenteni? Az milyen felépítést takar. Bár a téma nagyrészét átolvastam, ezt még nem sikerült megfejtenem.
Aha, így már értem. Akkor nekilátok a neten ilyen kapcsolást keresgélni. Vagy minden PP kapcsolás legyártható így ami pentódás, ha a trafó 50-60%-ánál csinálok egy leágazást?
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Jún 22, 2008
Közben találtam ígéretes kapcsolásokat. Gondolom már más is megtalálta. Ez a 2*10W-os bár nem UL, és valószínű hogy nem is A osztáyú de elég jónak néz ki.
A 800 mk3-at meg mintha valaki építgette volna itt a fórumon is. Csak ott a kimenő nekem picit bonyolultnak tűnik.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Jún 22, 2008
Hopsz a link lemaradt
Bővebben: Link
(#) daewoo18 hozzászólása Jún 23, 2008
Köszönöm Mate78. Van itthol ecc85-ös is megnézem azzal is.

Még1X köszönöm

üdv.
(#) Mate78 válasza Gory hozzászólására (») Jún 23, 2008
Nekem a 25W-os PP-ben is ez a vas van,meg az EL84 SE-ben is.13cm2 körüli a magkeresztmetszete.

üdv
(#) Mate78 válasza daewoo18 hozzászólására (») Jún 23, 2008
Nincs mit.Igazából Djhans mester keze munkája a rajz,neki köszönd.

sok sikert az építéshez,ha valami nem világos akkor itt szívesen segítünk.

üdv.
(#) daewoo18 válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 23, 2008
Köszönöm Djhans-nak a kapcsolási rajzot. Ma megpróbálom megcsinálni, majd szólok ha valami gondom akadt.
(#) Gory válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 23, 2008
Kössz az infót. Be tudnád linkelni a 25W-os PP kapcsolását? Vagy az Audio Innovation félét csináltad meg valamelyiket?
(#) Gory válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 23, 2008
Igen tudom hogy kicsit sok lenne, csak kíváncsiságból kérdeztem. A topikot elkezdtem elejétől olvasni de még csak úgy 1200 hozzászólásnál tartok Eddig nem találtam magamnak megfelelő kapcsolást. SE-hez nemtudom hogy tudok-e légrésest csinálni az SM 85 B magból.
(#) Gory válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 23, 2008
Van igen, minden műszerem van ami kell. Akkor megveszem a vasmagokat. Mostmár csak a megfelelő kapcsolást kell megtalálnom. A GU-50 SE is szimpatikus. UL-t még nem találtam meg a megfelelőt. a 25 W-osak kicsit nagyok.
Szia

Este felteszem a rajzot.PL504+ECC85+EF80-nal építettem meg.
Légréses kimenőt tök egyszerű csinálni vele,egyszerűen az "U" vasak közé kell betenni valami nem mágnesezhető anyagot,ha egyáltalán kell.Mondom,és csináltam SE kimenőt belőle.

üdv.
Mennyit kérnek a vasakért?
(#) Mate78 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 23, 2008
Meg tudnád fogalmazni milyen különbség van hangzásban az pentódás ás az UL között?Nekem pentódának vannak kötve a PL504-ek,próbáltam triódába is,de nekem a pentódás hang jobban tetszik.
Megvannank a kimenőn az UL kivezetések 33%-nál,lehet kipróbálnám.

köszi

üdv.
5 ropi darabja. Elvileg van több is belőle. Nem csak a vas, van rá tekerve huzal is megtekerve valami trafónak, remélem az is használható még.

Állítólag UL-ben a mélyek részletezettebbek. Vagyis egy erősítőnél épp így olvastam. De van amelyiknél azt olvastam hogy simán PP-ben jobb hangja volt.
csak nem az amit itt is hirdetnek a HE aprójában?
Ha igen akkor abból már én is vettem 4-et
(#) Imi65 válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 23, 2008
Az UL valahol a trióda, és a pentóda között helyezkedik el. A paramétereit tekintve mindenképp. Hasonló a Quad kapcsolás célja is, de más a kapcsolástechnika. SE-nél a szekundert - próbára - be lehet kötni a katódkörbe, ez közelít a Quad technikához ( A Pacsirta végfokozata ilyen).
Dede azaz, csak én Vaterán néztem. De ugyanaz. Remélem van még kettő. Úgy látom ez bármilyen erősítőhöz jó lesz később kimenőnek.

szerk:
Közben kiderült van még kettő, és át is tudom venni személyesen. Úgyhogy mostmár az isten se ment meg a csöves építéstől
Helyes,építs csövest.

Remélem nemcsak 2 darab van már neki,mert még én is akarok venni.

üdv
(#) Mate78 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 23, 2008
Persze,ezek szubjektív dolgok.Ne haragudj ha félreérthetően fogalmaztam meg.
Egyébként HS280-asom van.

üdv.
(#) daewoo18 válasza daewoo18 hozzászólására (») Jún 23, 2008
Megcsináltam az erősítőt és az a baj hogy halkan szól és zúg. Na ez mitől lehet ? Talán rossz a cső?
(#) Imi65 válasza daewoo18 hozzászólására (») Jún 23, 2008
Az a kapcsolás pedig jó. Én hallottam már szólni is, a Jani személyes közreműködésével. Nézd át alaposan, mit, hová kötöttél.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 23, 2008
Tegyük hozzá, a Magyar hangfalak között a legjobb. Azért etalonnak már nem felel meg, az 20 éve volt, mikor még nem lehetett kapni igazán jó minőségű ládákat.
(#) daewoo18 válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 23, 2008
Elhiszem hogy szól. Sztem is én baltáztam el valamit.
Következő: »»   170 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem