Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1524 / 1670
(#) Attila86 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Aug 8, 2019 / 1
 
C nyelven, MPLABX fejlesztőkörnyezetben és XC16 fordítóval.
(#) nandika76 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2019 / 1
 
Kedves Attila86, régóta követem a te munkásságodat, de az messze túlszárnyalja sok "hobbista" lehetőségét és képességét.
Viszont engem nagyon tud inspirálni, hogy lehet ezt így is!
Késztet arra, hogy jobb legyek hisz másnak is sikerül, nekem miért ne menne!!!
Úgyhogy szerintem nincs mit szerénykedni.
Köszönöm az ösztönzést, jó gyönyörködni a munkáidban!
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2019 / 22
 
Másfél éve hogy elektronikával érdemben nem foglalkoztam ugyanis helyette 3D nyomtatókat terveztem és építettem. Többek közt azért hogy majd az elektronikáimhoz saját tervezésű műszerdobozokat nyomtathassak. Ma végre eljött ez a nap is!
A korábban ismertetett egyedi mérőműszerem elektronikájának tervezésével párhuzamosan egy dobozt is terveztem hozzá. Kinyomtattam, csiszolgattam majd lefestettem. Nos hát... prototípusnak végülis elmegy. Valószínűleg a szórógitt segített volna, na majd legközelebb. Direkt vettem egyébként a doboz csiszolásához ez ilyen gépet: Bővebben: Link
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2019 / 7
 
Még pár kép az illesztésekről:
(#) bbatka válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
Szerintem tökéletes a doboz is. Nem tudom hogy milyen furatméretű fúvókával nyomtatsz. Esetleg ha még van mód rá, hogy kisebb furatú fúvókával nyomtass, azzal még lehetne javítani a felületi minőségen. Anycubic I3 mega nyomtatómban 0,4-es a fúvóka gyárilag, de 0,2-est is lehet hozzá kapni, vettem is. Kipróbálni még nem próbáltam ugyan. Általában a PLA és ABS anyagok akril szórós festékekkel szépen és gyorsan bevonhatók.
(#) DRoland válasza DRoland hozzászólására (») Aug 14, 2019 / 11
 
A következő kiegészítése a rádiónak nem egy nagy dolog (bár a szoftver része nem volt mindig könnyű), de azért megmutatom, kiegészítettem RTC IC-vel (DS3231).
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2019
(#) don_peter hozzászólása Aug 15, 2019 / 23
 
Ismét itt, de most egy már régebbi projektem újabb verzióját mutatnám meg. Ez a SEGA-s projektem immáron több mint 3 éve tart és fertőz.. A legújabb fejlesztésem a szoftveres fejlesztőket támogatja inkább, hiszen a kártya úgy lett kialakítva, hogy közvetlen lehessen USB-n keresztül adatot feltölteni, de úgy, hogy közben a konzol is bekapcsolt állapotban maradhat. A feltöltés idejére a konzol átadja a vezérlést kártyának, adatfeltöltést követően pedig vissza kapja azt. Ez úttal a projektem a SEGA MEGA DEBUG DRIVE nevet kapta, ami kicsit csalóka mert igazi debugolásra egyelőre nincs felkészítve, de közvetlen minden sallang nélkül képesek vagyunk a megírt részegységében vagy teljes egészében elkészült programunk éles hardveren való tesztelésére.

Aki most olvas elsőnek a kütyümről annak ez a néhány sor is érdekes lesz:
Az eszköz egy a 90-es években népszerű SEGA MEGA DRIVE tv játékkonzolra fejlesztett flash memória alapú az eredetivel teljesen megegyező kazetta annyi plusz lehetőséggel, hogy bármikor és bármelyik SEGA-ra megjelent játék ROM-ját fel tudjuk tölteni és azzal játszani.
Legtöbb esetben az ilyen és hasonló kártyákat EVERDRIVE-nak is nevezik, ez a legelterjedettebb kifejezés a flash alapú kártyára. Az én kártyám annyival tud többet, hogy képes a közvetlen ROM feltöltésre, ezáltal jól használható a programok tesztelésére.

A kártya eredetileg is inkább a fejlesztéshez van készítve és nyújtana segítséget, mint sem a régebbi ROM-ok lejátszására, de mivel a legtöbb felhasználó játszani is szeret ezért készítettem egy olyan módot is a programjába, amely lehetővé teszi az előzőleg az SD kártyára felmásolt maximum 200 játék ROM listázására és elindítására. A kártyát 3 különböző memóriatípussal szereltem, hogy tesztelni tudjam a sebességet, 2 féle NorFlash és 1 SRAM-al. (a sebességről a videós prezentációmban sokat beszélek)
Az okoska egy STM32F407-es MCU, amely sebességét és perifériáját is tekintve nem beszélve a Nor és SRAM támogatásról, több mint megfelelően eldöcögteti a ráírt programját.

Augusztus 3.-án az Árok Parti Ajkai rendezvényére kaptam meghívást és szívesen mutattam be illetve a már SEGA-ra írt prezentációval készültem az előadásra. Az előadásról készültek felvételek, amelyből egyet itt me gis tudsz tekinteni: DPTP System - Arok Party 21. SEGA DEBUG CART PRESENTATION 2019

Ugyan ezen a csatornán megtalálni az összes eddig projektem, amelyek publikusak többek közt ezen projektemmel kapcsolatos videókat is.

Ez a projektem volt eddig talán a legösszetettebb, hiszen nem csak hardver és szoftverrel kellett foglalkozzak, hanem kicsit a külcsínnel és kicsit a médiával is. Készült a kazettához doboz is, amelynek borítóképének megtervezése is komoly feladatnak bizonyult nem csak tervezés de kivitelezés tekintetében is.

Akit továbbiakban érdekel az talál még néhány plusz infó morzsát:
Készült külsős cikk is a témában amelyet itt találtok meg: Gamer365.hu : Mega Drive játékfejlesztés, házilag

Egy szintén cikk, amely belsős: DPTP System - SEGA Mega Debug Drvie Cart

Mind ezeken felül pedig elkezdtem egy blog sorozatot írni, amely majd szépen lépésenként azt mutatja meg, hogy is kell SEGA MEGA DRIVE tv játék konzolra programot vagy játékot írni.
Ezt itt találjátok: Írjunk játékot SEGA MEGA DRIVE konzolra
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2019
(#) kalmi.kalmi válasza don_peter hozzászólására (») Aug 15, 2019 / 2
 
Császár vagy !
(#) llaczo hozzászólása Aug 25, 2019 / 6
 
Sziasztok.
Nem nagy valamit akarok mutatni, igaz pár estém ráment de megérte.
Kínai kristály mérőm programját módosítottam. Személyessé tettem. . Ezt egy rövid videóval tudom illusztrálni.
Az én példányom nem akart 3MHz alatt mérni, ezért toldalékot csaptam hozzá. Így már a 32,768KHz-es kristályokat is tudok mérni.
Bővebben itt mutatom be.
(#) sany válasza don_peter hozzászólására (») Aug 28, 2019 /
 
Nagyon MEGA szuper!
Ezt bizony le kell védetni! Ha voltak Távol-Keletről érkezők az előadáson, akkor már késő.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2019
(#) don_peter válasza sany hozzászólására (») Aug 28, 2019 /
 
Köszi, voltak pár országból, szerintem távol-keletről nem, de mindegy is mert nem titkos a projekt. Ha valaki örömét leli benne, én nem gátolom a fejlesztésben..
(#) skimen válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 28, 2019 /
 
Szia,

lesz kép a működő kijelzőről? Nagyon szép munka!
(#) bbalu92 hozzászólása Aug 29, 2019 / 1
 
Sziasztok! Téma kérdésére válaszolva, labortápot.

Viszont a végén kicsit elakadtam. Biztos van olyan fórumtárs, akinek a könyökén jön ki és hajlandó lenne ránézni a rajzra.

edison14 féle 30V/3A labortáp volt a kitűzött cél, de akadt egy kis bökkenő élesztésnél (az ott leírtak alapján csináltam).
1: IC1 6-os láb és test között nem jelenik meg a 11,2V, ~3V mérhető.
2: Max kimeneti feszültség 11V környéke.
3: Áramkorlát LED folyamatosan világít, viszont a kimenetre tett fogyasztó működik.

Persze nem távgyógyítást várok senkitől, de lehet hogy egy banális (vagy általam nem észrevett) hiba miatt bukott a mutatványom. Ja és nem vagyok ilyen szinten sajnos, mezei villanyszerelőként tudok amit tudok, így duplán meghajolok ha valakinek eszébe jut valami!

Üdvözlettel, Balázs!
(#) Attila86 válasza skimen hozzászólására (») Aug 29, 2019 / 2
 
Szia
Még a mérési algoritmusokon dolgozom, a kijelzőt egyenlőre csak debuggolásra használom. Semmi érdemi dolgot nem programoztam még le a GUI-ból, mindössze azt a függvényt amely egy tömb értékeit oszcilloszkóp-szerűen megjeleníti. Két képet tudok csak mutatni mindössze:
(#) bbalu92 válasza bbalu92 hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
Lehet csak én vagyok balga, közben találtam egy erre szánt topikot, viszont nem tudom hol lehet törölni innen, szóval I'm so sorry az offért!
(#) llaczo hozzászólása Aug 29, 2019 / 14
 
Ez a munkám nem éppen építés, de sok meló van benne.
Kölyökkorom óta érdekelt hogy néz ki a zenélős órám vagy számológépem mikrocsipje mikroszkóp alatt.
Felnőtt koromra a neten ezer számra vannak CHIP fotók, de a régi dolgaimat nem találtam sehol.
Így hát magam készítettem képeket és videókat a saját lehetőségeimhez mérten.

A képek montázsok. 50-100 megásak. Itt nem tudom megosztani, de videókat könnyen továbbítok. (esetleg ha valaki megmondja hogyan, akkor a képeket is szívesen megosztom)

Régi digitron
Egyszerű karóra
EEPROM 2732
Régi okos digitron
Újabb SHARP digitron
Zenélős karóra zene és óra CHIP
Tetris
DMA controller
Régi LCD játék
Ez néhány videó. Képekből több van.

Tisztelettel: Laczo.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2019
(#) Ktulu válasza llaczo hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
A tetris meglepően komplex.
Milyen módszerrel bontod a csippeket?
Mikrószkópodról is írhatnál pár sort.
(#) don_peter válasza llaczo hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Engem is az érdekelne, hogy milyen módszerrel nyitottad fel a csipeket.
Savaztad? Csiszoltad? Lézer? Kézzel? Más is eszembe jutott a bejegyzésed kapcsán, de azt nem teszem ki közösbe.. Ügyes vagy.
(#) bbb válasza llaczo hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Idézet:
„esetleg ha valaki megmondja hogyan, akkor a képeket is szívesen megosztom”
Google-drive, esetleg Dropbox, OneDrive, Mega. Ezeknél úgy emlékszem mindnél van online megjelenítő képekre, csak győzzük kivárni, míg a böngésző betölti
Érdekelne engem is a te módszered az IC-k megtisztítására, a Hackaday oldal hasonló cikkeit is mind szívesen olvastam - ha kedvet kapnál hozzá, egy cikk itt is elférne erről a te tolladból.
Ami még igazán izgalmas, az így lefotózott IC-k "megértése", visszafejtése, valahol ilyesmit is olvastam, igaz az egy "egyszerűbb" integrált áramkör volt.
(#) llaczo válasza don_peter hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Köszi szépen.

Tömény kénsavat használtam. Ezen az oldalon néztem hogy kell csinálni.
Le kell köszörülni a burkolatot vékonyra, felmelegíteni 100 fok köré, savazni, majd acetonnal lemosni. Ezt ismételni 5-10-szer. (A kénsav nagyon veszélyes. Utánaolvasni erősen javallott!!!)

bbb. Megát fogom használni. Bátorításodra nyitottam egy új témát hogy ne itt tárgyaljuk ki a kérdéseket.
Üdv. Laczó
(#) Udvari Zsombor válasza llaczo hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
A fene se gondolta volna hogy egy hiperolcsó "párszáz forintos" quartz játék milyen komplex lehet!
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2019
(#) mnyugger válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Ráadásul nem is mikroprocesszor, vagy mikrovezérlő, hanem cél IC bedrótozott programmal.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Szept 3, 2019 3 / 3
 
Még régebben követtem el ezt a laposelemes zseblámpába való "LEDes égőt". Egy kiégett égőről letörtem az üveget, az izzószál tartóira ráforrasztottam az almazöld LEDet, végül a megmaradt menetes részét feltöltöttem melegragasztóval ("melegtakony") hogy stabilizáljam. Nincs valami "nagy" fénye, de legalább működik...

IMG_4751B.JPG
    
(#) gernerakos válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 3, 2019 / 1
 
Például ha egy nagy fényerejű ledet forrasztanál a helyére, akkor még lenne is valami értelme a dolognak.
(#) lóri válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Van egy hangulata.
(#) Gafly válasza lóri hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
De mi korlátozza az áramot (a lankadt lapos elemet leszámítva)?
(#) gernerakos hozzászólása Szept 3, 2019 / 10
 
Még januárban készült, most egy kis kiegészítőt kapott:
Cmos és TTL Ic-kből felépített digitális óra.

Amit tud:
- mutatja az időt (azta, mik vannak?)
- a hét napjait
- az órajel meglétét (nem árt, ha van)
- illetve van rajta egy programozható visszaszámláló, ami jelen beállításokkal az egyetemi félév hátralevő heteit mutatja (az IC-k ért külön köszönet Elektroncso kollégának)

IMG_1120.JPG
    
(#) granpa válasza gernerakos hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Melyik kapcsolást csináltad meg?
(#) gernerakos válasza granpa hozzászólására (») Szept 3, 2019 / 2
 
Nagyjából kútfőből, adatlapok alapján építkeztem.
A számlálók az órarésznél 74HC390 lett, mert 1 tokban 2 számláló, és semmi felesleges láb: táp, órajel, reset, és a BCD kimenet.
A kijelző meghajtó CD4543, hasonló okból. Csak a szükséges bemenetek és kimenetek, illetve alkalmazkodik a közös anódos, és a közös katódos kijelzőkhöz is. A heteket jelző kijelzők pl közös anódosak, míg a többi közös katódos. Ilyen volt itthon... Ja meg, szépen rajzolja a 6-ost és a 9-est, nem marad le az aljuk, vagy a tetejük, mint pl a 7447-nél.
Az időalapot cd4060-nal és 4013-mal felépített osztó adja.
A napokat jelző LED oszlopot egy 4017-es vezérli, ennek a reset jele adja a vissza számláló időalapját, ami pedig 74hc192.
Nagy vonalakban ennyi, ha van rá igény, akkor összedobok egy rendes rajzot.
(#) llaczo hozzászólása Szept 4, 2019 / 11
 
Sziasztok.
Látom nem fertőzött meg mindenkit az arduinók világa. Van bőven aki szereti a TTL vagy CMOS áramköröket.
Ez a kapcsolás egy rotációs enkóder kapcsoló jeleit átalakítja egyszerű jelekké, 4011-es kapukkal.
Ezt az áramkört egy kollégámnak találtam ki egy PIC számlálóhoz kiegészítésként. Sokat kellett nyomkodni a gombokat. Készítettem róla egy videót is.
Gondoltam megosztom, hátha kell valakinek.
Következő: »»   1524 / 1670
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem