Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra távirányítás
 
Témaindító: Zsolti1980, idő: Feb 10, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 16
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Mi rendes "háromlábú" vevővel akartunk optokaput építeni, de a napfény 38Khz ide vagy oda, bezavart. A biztonságos érzékeléshez még modulálni is kell valamivel.
(#) proba válasza Jonas hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
A fototranzisztor/led páros csak erősen irányítottan, kis távolságra működik. Valahol volt ilyen topic, ahol egy NE555-tel épített adó meg egy háromlábú vevővel épített vevő készült. Hátránya talán, az hogy a vevő miatt szaggatott jelet kell neki adni, így nagyon rövid jelek elveszhetnekek.
Bővebben: Link
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Az természetes, hiszen a 38kHz az csak egy sima vivö, moduláció nélkül nincs rajta informació, legfeljebb csak annyi, hogy összeszinkronizálja magát az adoval (PLL).
Nekem egy fényzár 14 m-re megy nappal is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2017
(#) b10up hozzászólása Dec 2, 2017 /
 
Sziasztok!

Szeretném PIC-kel fogadni egy led szalag távirányító jeleit. Viszont elakadok benne. PC-re kötve a vevőt szépen megy, mindig ugyanazt megkapom. Pontosabban néha a bitfolyam közepénél van 1-1 nagyon apró "betörés" a bitek átvitele alatt, de képről még egyértelműen kivehető, hogy mi az.
Viszont a PIC 10-ből 1x fogadja helyesen az adatot. Írtam egy nagyon primitív kódot, ami csak simán megszámolja a beérkező biteket, pontosabban hogy hány alkalommal kerül logikai alacsony szintre a bemeneti láb. A távirányítón gyanazt a gombot néhány másodpercenként lenyomva legtöbbször 33 bitet számol, mert a második start bittől nézi, de néha 4-35 között változik. A PIC 16MHz-es kvarccal jár. Valakinek van ötlete, hogy ez mitől lehet, vagy hogyan szokás egy ilyet elegánsan megcsinálni?

Infra távirányító Ebből a 44 gombos változatról van szó.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
(#) proba válasza b10up hozzászólására (») Dec 3, 2017 /
 
Ami jelszint változás egy bitidő*0.8-nál rövidebb, eldobandó.
(#) b10up válasza proba hozzászólására (») Dec 3, 2017 /
 
Ez jogos, köszönöm. Ezt például nem kezeltem. És ha megnézed fent a képet, az átvitel felénél van több bitnél is apróbb betörés. Erre van valami bevált módszer, hogy az helyesen legyen értelmezve?
(#) b10up hozzászólása Dec 6, 2017 /
 
Időközben sikerült rájönnöm a megoldásra. Ha valakinek szüksége lenne rá:

NEC Protokol-t használ, címként nemes egyszerűséggel 0xFF van beállítva a távirányítónak.
EBBEN a táblázatban pedig össze vannak szedve azok a parancsok, amiket a távirányító kiküld.

Programmal szépen lehet fogadni is ezeket, viszont a távirányító meglehetősen gagyi, ameddig egy samsung monitor gyakorlatilag mindig veszi a saját távirányítójának jelét szobán belül bárhovan is van, ezzel a kínai csodával nagyon pontosan kell célozni már 1-2 méterről is.

Működés közben
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2017
(#) kzozo válasza b10up hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Ha nem elegendő az érzékenység, akkor a vivőfrekvencia lehet eltérő. Érdemes lenne több fajta vevővel is megpróbálni.
(#) b10up válasza kzozo hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Megvan a gyári vevője is, sajnos azzal is hasonlóan rossz az érzékenysége. Azt hittem, hogy a vevője érzéketlen, de érzésre teljesen egyforma az általam utánépítettel és azzal, amit eredetileg adtak hozzá. Elvileg 38kHz-es az adó és a vevő is.
(#) nedudgi válasza b10up hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Nézőpont kérdése, hogy melyik a gagyi, és melyik a "csoda".
Mindenekelőtt ellenőrizzük az elemet. Ha kezd merülni, már csak a sugárzás közepén elég a kiadott jel.
Gyakorlatban egy szobában egy tévékészülék van, így nincs szükség több fogadó megkülönböztetésére. Legfeljebb bemutatótermekben jelent(het) gondot, bár ott sem mindig hátrány, sőt, inkább előny, ha több készülék veszi a parancsot. Több színszabályzó viszont könnyen elképelhető egy helyiségen belül, tehát oda kell figyelni jelek minimális megkülönböztetésére, mert lehet, hogy nem minden vezérlőt akarunk ugyanúgy beállítani.
(#) b10up hozzászólása Dec 6, 2017 /
 
Ez igaz, nem is az a baj, hogy irányítanom kell, hanem tényleg szinte célbalövős játék néha. Elem nem is jutott eszembe, mert "új korában is ilyen volt ez", de most másikkal néztem, azzal is hasonló.
Egyébként a projekt végcélja az lesz, hogyEzzel az IC-vel és pár alkatrésszel építsek egy programozható vezérlőt, szóval ha sikerül, elvileg csak egy fogadó lesz.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Jan 30, 2018 /
 
Sziasztok!

Ez így tudom nehéz kérdés, de nincs több infóm, nem tudja valaki hogy az újabb philips tévék, lcd, azok már nem az rc-5 protokollt használják?
(#) proba válasza b10up hozzászólására (») Jan 30, 2018 / 1
 
Már csak a led "szine" térhet el.
(#) foto_dioda hozzászólása Feb 2, 2018 /
 
Szép napot mindenkinek!

RGB Control Boxal lenne problémám.

Beüzemelésnél kiderült hogy nem reagál a távirányító jelére. Maga a távirányító tökéletesen működik.
Elkezdtem méregetni a panelját és a mellékelt képen jelölt pontokra helyezve a multimétert feszültségmérésben tökéletesen működött minden. Ezért gondoltam, hogy valami nagy ellenállást kell odatennem. Találtam is egy pár száz KOhm-ost odaérintettem a két ponthoz és úgy is működött minden, ám mikor odaforrasztottam ismét nem működött. Kiforrasztás után hozzáérintve ismét problémamentesen tette a dolgát. Ezt 2 másik ellenállással is megtettem ugyan ez volt az eredmény forrasztás nélkül ment forrasztással nem.
Aztán találtam egy 2.2 MOhmos ellenállást amit beforrasztottam és szintén nem működött. És már a korábbi módszerek sem mennek.
Elképzelhető hogy nem ellenállás kell oda hanem mondjuk kondnezátor? Vagy máshol lehet a probléma oka?
(#) proba válasza foto_dioda hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Segítene, ha azt is lehetne tudni milyen IC van benne. Amit elmondtál az alapján a kérdéses két pontra mindegy mit kötsz, az általad bevezetett zavarfeszültség a működtető eszencia. Az infravevő működéséhez stabil feszültség kell, meg a kimenetét 10-30Kohm-al pozitívra húzni.Ha a három vezetékből beazonosítod melyik a tápfeszültség , arra tehetsz valami kondenzátort, a kimenetre meg ellenállást.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2018
(#) foto_dioda válasza proba hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
AT24C02N baloldali képen az alsó IC típusa, a másikét nem tudom mert nincs semmi ráírva.
A vezetékeknél a fekete a föld a barna a negatív és a piros az infra vevő jele.
A jel ha jól néztem az IC power lábára van kötve, onnan tovább az egyetlen (valamenyire) látható 470 Ohmos smd ellenállással van a földre húzva. Illetve ugyan ez az ág 5V-os zenerrel negatívra van kötve.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2018
(#) proba válasza foto_dioda hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Minden mindegy alapon, ha soha nem volt jó, megcserélném a barna és a fekete vezetéket.
(#) foto_dioda válasza proba hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Az is megtörtént már sajnos nem segített.
(#) user1914 válasza foto_dioda hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Szevasztok!
Ha megnézed a panelt jobban minden látható. A DC bejövőből a 470 és a kék csíkos zéner 5V-ot állít elő. A két hiányzó az akár 100 nF kondi lehetne. A 24-es ic egy EEPROM.
A másik az pl. PIC. Az infra a barnán kap földet, piroson 5V-ot, a feketén visszajön az infra jel ami a PIC-be megy. A PIC 3 db lába egy-egy FET-et vezérel, és köti a megfelelő LED-eket földre. A LED-ek a fekete szálon kapják meg a +12 V-ot.
A DC bejövő középen a + 12V. körbe a széle a - GND.
Így már akár működhet is.
Üdv. M.
(#) proba válasza foto_dioda hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Próbálj az eredeti állapotban a piros meg a fekete közé egy 20-30K ellenállást tenni. Ha ez nem jött be, akkor cseréld meg a feketét a barnával, és az ellenállást a barna meg a piros közé tedd. ( az ellenállás mindig a két szélén legyen.)
Ha nagyon kíváncsi vagy, egy háromlábú infra vevőt forrasz a panelra, az eredeti piros a +5V a közepe a GND a kimenete meg a jelenlegi fekete. Annál is ajánlott a két széle közé kötött 20-30k ellenállás.
Esetleg mérhetnél is, a középső láb és a piros között hány volt van?
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2018
(#) foto_dioda válasza proba hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Végre le tudtam tesztelni és sajnos semmi.
22K-t raktam a piros és fekete közé, majd a 22k-val földre húztam, felcseréltem barnát és feketét is semmi reakció.
A piros és fekete között 1.6 volt van.
A kimeneten pedig 25µA van akkor is ha a távirányítón megnyomok egy gombot.
Arra gyanakodom hogy a vevő már megadta magát szerelgetés közben úgyhogy elképzelhető hogy nem nagyon esélyes a feltámasztása.
(#) proba válasza foto_dioda hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
A paneleden kívülről sorba (jel) (-) (+) (nálad piros) a kivezetések sorrendje.
Ha jó a vevőd, akkor a panelen a (-), meg a (+) között 3-5V nak kellene lenni. A (jel) lábat 22K-val a (+) ra kötve, a vevőt letakarva a (-) és a (jel) között a 3-5V a jó érték. Ha rá világítasz távirányítóval, akkor a (jel)-en változik a feszültség. Ha nincs meg a tápfeszültség akkor a panelen a zener rossz, ha meg a jel lábon nem változik megcserélném a barnát a feketével. Alap esetben a piros szokott a plusz lenni a fekete a negatív, ezért gondoltam . (persze a kínaiaknál nem lehet tudni.
(#) foto_dioda válasza proba hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
A jel lábon folyamatosan változatlan a kimenet, próbáltam a vezetékeket cserélgetni mindenféle lehetséges kombinációban de semmi sem változott. A tápfesz megvan szóval a zener jól működik.
Nem lehet esetleg a távirányító jelét rávezetékelni mivel nekem nem szükséges hogy távirányítós legyen. A vezetékek amik az ir vevőnél vannak azok saját forrasztások és egy nagy tekercs szalagkábelról van levágva ezért nem logikusak a színek.
(#) proba válasza foto_dioda hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Szerintem első körben keress egy ismert bekötésű infra vevőt, azt forraszd a megadott módon a panelra.(az ellenállás is kell szerintem) Ha így működik boldogság, ha nem, a távirányító jelét csak valami kondenzátor ellenállás hálózaton tudod beadni a készüléknek, de az csak akkor működhetne, ha egyébként az infra vevő is működne. A távirányító modulált jelet ad ki, és az a kis háromlábú visszamodulálja, egyszerűen nem összeköthető.
(#) foto_dioda válasza proba hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Az a problémám az ismert bekötésű infra vevővel hogy van egy vevőm csak a bekötése nem ismert.
Egy tuner kártyához volt a távirányító vevője. Sajnos egy árva karakter nincs azon a vevőn.
(#) proba válasza foto_dioda hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Ha nincs kiszedve nyertél, a panelről visszanézhető a bekötése. Ha kiszedted, akkor keress egy hasonló kinézetűről dokumentációt, kösd be az alapján. Ha bejött nyertél. Ha tönkre megy mindegy, mert ebben a formában úgy sem használható.
(#) foto_dioda válasza proba hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Ez soros portra volt simán bekötve, múltkor már körül néztem és több is hasonlított rá és mindegyik más bekötést írt. Szerintem egyszerűbb lesz inkább vennem egy másikat ebayen maximum 500 Ft ahogy néztem. Ezzel meg majd lesz valami egyszer.
(#) djuice hozzászólása Szept 18, 2019 /
 
Üdv!
Haveromnak van egy Superior 1in1 távja. Ez "bármilyen" eszközre felprogramozható, van egy gyári szoftja, amivel a kódbázisa naprakészen frissíthető több ezer híradástechnikai eszközre...
Na most az van, hogy neki egy Samsung tv-re kéne beállítani (le26r51bds tip.). A kódbázisban benne is van a készülék, egy gond van: a szoftver egy ir programozó eszköz csatlakozását kéri. Ezt lehetne ugyan külön vásárolni, de a kérdés az lenne, hogy usb portra köthetően hogy lehetne esetleg házilag kiváltani, építeni egyszerűbb home made cuccot neki?
Van erre ötletetek vagy esetleg kerülő úton valami módszerrel kinyerni a kódot és egy infrás telóval átküldeni a távra? Működhet ilyen dolog?

Köszönjük!
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2019
(#) Bakman válasza djuice hozzászólására (») Szept 18, 2019 /
 
eBay-en 10 EUR egy ilyen programozó, ennyiért nem éri meg a teljes sötétségben tapogatózni.

A klónozáshoz nagy valószínűséggel kellene egy működő példány, hogy legyen mit visszafejteni.
(#) djuice válasza Bakman hozzászólására (») Szept 18, 2019 /
 
Van működő példány (még) csak már végét járja. De ha szembe fordítom vele akkor átvenné a kódokat vhogy?
(A kolléga meg már nyugdíjas, nem akar plusz vackokra költeni, az új távot is 4500-ért szerezték "baráti alapon" neki hogy "az majd mindent visz"... Szívta is a fogát, főleg úgy hogy lett volna usb verzióban is amihez elég egy sima kábel. Azt később derítettük ki hogy ez nem kóddal előhívható sok cucc irányítását tudja, hanem pc-ről kell szoftveresen rátölteni mindig adott modell dolgait. Ezért most a kínlódás!)
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2019
Következő: »»   15 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem