Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3360 / 3940
(#) Pumuckli válasza proli007 hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Köszönöm, ezt átgondolom, akár működőképes is lehet.
(#) csaba987x hozzászólása Szept 20, 2019 /
 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem adott egy 140,58 mhz es mini Fm jeladó. Ezt szeretném megépíteni más frekvencián. találtam számtalan róka adót ami hasonló felépítésű viszont ebbe még be van kombinálva egy megszakító is mert 2 -3 másodpercenként adja a walkie talkinak a jelet. Segítenétek ennek a kapcsolási rajznak az elkészítésében és az alkatrészek megadásában, nem tudom milyen alkatrészeket használnak fel pontosan. Ami biztos táp 3 V, vehető max távolság földön 5-800 m, frekvencia tartomány 130-160 mhz között kell lennie. Fix kvarcos, 2db tranzisztoros. Megpróbálom feltölteni a két oldaláról készített fotót. Köszönöm
(#) vargham válasza Pumuckli hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
Ha a Sonoff basic megjelenne ilyen formátumban... Letarolnák a piacot.
(#) bitmixer válasza Pumuckli hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
Szia!
Lehet, hogy számodra nem lesz áhított megoldás, de azért leírom, hogy én hogy oldottam meg a budi szellőztetését. Saját indítógombja van (villanykapcsoló családból, tehát pofás is); egy teljes PIC-es elektronika mögé van építve a kapcsolódobozba. Úgy működik, hogy egy nyomásra 5 percig járatja a ventit, dupla klikkre 10 percig, triplára 15 percig. Természetesen ezek a paraméterek szabadon átállíthatók. Az asszony is szereti, mert pillanatnyi döntés kérdése, hogy mennyire indítsa be. És ez nagyon fontos szempont
(#) pucuka válasza csaba987x hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
Először is jó lenne tudni, mi a célja a jeladódnak, mert ahhoz kell választani a megfelelő frekvenciát, és csak azután lehet továbblépni.
A róka adók amatőr sávokban működnek, ha nem vagy amatőr, megépítésük szóba se jöhet.
Ha nem gyári terméket vásárolsz, akkor a megépítéséhez, használatához engedélyre lesz szükséged, már ha a legális utat szeretnéd választani.
A frekvencia használat igen erősen szabályozott dolog, nem teljesítmény, vagy hatótávtól függ, hanem a felhasználás módjától.
Egy adó, (akármekkora teljesítményű) megépítése szakértelmet, és megfelelő műszerezettséget igényel, ezt is vedd figyelembe. Egyébként ajánlom figyelmedbe a 7/2015 (XI. 13) NMHH rendelet 2019.03.30 -tól hatályos változatát.
A képen látható jeladó 140,570 MHz -en megy, és szinte biztos, hogy nem FM, a többi stimmel. Azt nem tudom mennyiben legális, mert ebben a sávban légimozgó, és navigáció szolgálat működik, és abban nem vagyok biztos, hogy örülnének némi zavarásnak bár lehet, hogy szerencsétlenségek helyét jelöli, de erről nincs információm.
(#) csaba987x válasza pucuka hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
15 éve használom Felhasználás módja repülő modellt keresek vele pusztákban walkie talkie val ez benne van a repülőmben . csak szeretnék egy újat építeni de ezek szerint ez nem legális frekvencia akkor. . A yaesu vevőm tud 120 - 170 ig 420 - 550 ig es 1200 tol 1500 mhz ig de mivel az összes ilyen rádió kereső a 120 tol 170 mhz s tartományba esik ezért gondoltam hogy ilyet építek hisz bevált csak öregszik
(#) csaba987x válasza pucuka hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
140mhz es freki állanóhelyű mozgó rádió lokáció űrkutatás. Ez nem tudom mit takar pontosan de én a pusztában a kis max 500 m el nem hiszem hogy bárkit zavarnék. Ilyen qvarcos megoldás ezek szerint szóba sem jöhet akkor ?
(#) pucuka válasza csaba987x hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Az adók frekvenciáját stabilizálni, pontos értéken tartani kell. A kvarcot megkerülni nem tudod.
Ez a "nem hiszem, hogy bárkit zavarok" dumában ne nagyon bízzál. Különösen ne akkor, ha egy légiforgalmi, navigációs sávban teszed. Egy magasan repülő légijármű érzékeny lokátorán szinte biztos, hogy jó messziről látható lesz a földön heverő pici adód jele. Kérdés, hogy a légijármű berendezése mit kezd vele. Mindenesetre, ha lebuksz vele, biztos lehetsz benne, hogy megvádolnak légiforgalom biztonságának veszélyeztetésével.
150 MHz körül (nem mhz) létezik nyomkövető SDR alkalmazás, talán az szóba jöhet. De linkeltem a jogszabályt, abban kereshetsz megfelelő frekvenciát, ahol elbújhatsz.
(#) csaba987x válasza pucuka hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Természetesen ha készítek olyat fogok ami legális. Meg kell nézzem akkor hogy nemzetközileg mik a rések mert zömmel külföldön használom. Az SDR sajnos nem egy 3 grammos eszköz így nem tudom hasznosítani. A kristály frekijét ez triplázza ezek szerint van olyan kapcsolás ami 5- 7 szerezni mert olyan magas frekvencián nincs krisrály. Egyenlőre még távolabb kerültem a megoldástól.
(#) BalazsRicsi hozzászólása Szept 21, 2019 /
 
Sziasztok, van egy feszultseggel vezerelt hangero hangszin szabalyzom Tda icevel, tokeletesen mukodik, viszont most vettem egy dc motoros potmeter, es szeretnem a kettot osszehozni, 50k mono potik vannak be ne, a taviranyitos pedig 50k sztereo... tudnatok segiteni, hogyan hangolhato ossze?
(#) reloop válasza BalazsRicsi hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Szia! A motoros potit tedd a jel útjába a hangszínszabályzó mögé, a TDA hangerőszabályzóját pedig vedd fel arra a szintre, ahol még nincs érzékelhető torzítás.
A távirányító potiját akkor tudod a TDA vezérlésére használni, ha lineárisra cseréled, ami lehet természetesen szóló is.
(#) outstep01 hozzászólása Szept 21, 2019 /
 
Sziasztok.
Meg tudnátok mondani hogy mekkora ellenállást kellene használnom hogy egy 36Voltos foglalaton működhessen egy 12Voltos izzó? Egy elektromos kerékpárba kellene nagyon nagyon sürgős megoldás. Az eredeti izzója 36 voltról működött ami ugyan úgy néz ki mint egy autó helyzetjelzője (T10) de kiégett. Mivel a környékünkön nincs ilyen izzó és ha meg is rendelem későn ér ide arra gondoltam hogy addig használnék egy 12Voltos helyzetjelzö izzót és egy ellenállást ideiglenes megoldásként. Működhet a dolog? Sajnos estére kellene a kerékpár (más nincs) így nincs időm megvárni amíg ideér ha megrendelem.
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat.
(#) Bakman válasza outstep01 hozzászólására (») Szept 21, 2019 / 1
 
R = 24 / (P/12)

R: az ellenállás értéke, P: a 12 V-os izzó teljesítménye.

P = 576 / R

P: az ellenállás minimális teljesítménye, R: az előző képletből az ellenállás értéke.
(#) outstep01 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Köszönöm a válaszod de én ehez egy kicsit még analfabáta vagyok. Sosem számolgattam ilyesmit. Az izzó amit használnék 12v 5w. Nem vagyok igazából otthon az elektronikában így egy konkrét értékre lennék kíváncsi. Köszönöm szépen és elnézést.
(#) Bakman válasza outstep01 hozzászólására (») Szept 21, 2019 / 1
 
56 Ω / 10 W
(#) pucuka válasza csaba987x hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Nem tudom, mi az a külföld. Arra számíthatsz, hogy a szabályozás országonként eltérő, az eljárási rend (felderítés, büntetés) sokkal szigorúbb, mint nálunk. Úgyhogy ajánlatos tájékozódni, mielőtt építesz.
Az SDR felhasználás az EU területén harmonizált frekvenciákon történik, ami azt jelenti, hogy a feltételek nagyjából azonosak, így ha itt használod, nem hiszem, hogy gond lenne.
(#) outstep01 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséged!
(#) pipi válasza csaba987x hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Hali!
Egy mezei 433, vagy 868-as adó/vevő nem alternativa?
Pl rfm-12B csak nem szabad hogy folyamatosan adjon, csak pl 2-3mp-enként
(#) csaba987x válasza pipi hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Van a modellben egy 433 MHz en működő gps rendszer mellé szerettem volna egy ilyen stand alone megoldádnak más frekin ami nem zavar be a szervóknak és a vezerlőmnek sem. Ezek a 433 es dolgok nagyok és sokat fogyasztanak a mostani egy horgászelemmel 7 napig megy 2 seces megszakítással és 3gramm
(#) pucuka válasza pipi hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
A nagyobb frekvenciás adókkal az a baj, hogy a földön fekve igen rosszak a sugárzási tulajdonságai, és ezért nehezebb megkeresni.
(#) Tomi111 válasza outstep01 hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Szia! Arra számíts, hogy az a 10W-os ellenállás nagyon fog melegedni! Ne tedd zárt helyre, ez csak ideiglenes megoldásnak jó. Ide vagy eredeti 36V-os izzó vagy egy dc-dc step-down konverter lenne jó. Esetleg valamilyen ledes megoldás.
(#) Gafly válasza Tomi111 hozzászólására (») Szept 21, 2019 / 3
 
Akkor már kössön sorosan "ideiglenesen" még két izzót. Akkor még világít is.
(#) m.Chris hozzászólása Szept 21, 2019 /
 
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni hogy egy kapcsolási rajzon lévő 0,18ohm, 2w, 0,5% értékű ellenállás, pótolható e 0,18ohm, 5w, 1% -os ellenállásra?
Egy mosfet SMK 0870 mellett van.
(#) proli007 válasza m.Chris hozzászólására (») Szept 21, 2019 / 1
 
Hello! Ha fizikai méretében befér, természetesen. Az 5W-os nem lesz olyan meleg sem, mert a nagyobb felülete révén jobban tudja leadni a hőt. Azt figyelembe kell venni egy cserénél, ha gyors működés megkívánja az indukciómentes ellenállást, akkor azt kell alkalmazni. Mert a nagy-teljesítményűek java huzalellenállás.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2019
(#) m.Chris válasza proli007 hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Köszi a gyors választ. Kicsivel nagyobb, de elfér mert állítva van a nyákon.
(#) proli007 válasza m.Chris hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Azt elfelejtettem írni, hogy azért megfelelő, mert az 5W a maximális terhelhetősége az ellenállásnak. Alsó terhelhetőségi korlát pedig nincs. Az 1% pedig az ellenállásának névleges értéktől való eltérés gyári megengedett szórása. Az pedig kisebb, tehát az új akár pontosabb lehet mint elődje.
(#) bitmixer válasza proli007 hozzászólására (») Szept 22, 2019 /
 
Ha igaz az, hogy az eredetinek a tűrése 0,5%, akkor a helyettesítő 1% éppen hogy pontatlanabb. De én még nem láttam olyan kapcsolást, ahol a (vélhetően) áramfigyelő ellenállásnak 0,5% tűrésűnek kellene lennie. Persze nem kizárt, csak valószínűtlen...
(#) pucuka válasza bitmixer hozzászólására (») Szept 22, 2019 /
 
Áramfigyelő ellenállásnak szinte mindegy mekkora a tűrése, az áram mérőnek nem.
Az ellenállások tűrése is egy érdekes kérdés. A tűrés eléggé kis részben utal az ellenállások minőségére, persze vannak, (voltak) olyan sorozatok, amiből nem lehetett kisebb tűrésű példányokat válogatni.
Ugyanis az ellenállásokat nagy sorozatban gyártják, és utána válogatják. A legyártott ellenállások értéke normál eloszlást (Gauss görbe) mutat, és ebből válogatják a kívánt tűrésű egyedeket. Következésképp egy 1 % -os ellenállások között sohasem fogsz találni pontos értéket, mert az a 0,5 % -sok között van.
Természetesen a tűrésbe beleszámít nemcsak a gyártási szórás, hanem az egyéb hatások (öregedés, hőmérséklet) is, de ezek a választott ellenállás anyagok függvényei. A mai általában fémréteg ellenállások annyira stabilak, hogy a tűrés nagyobbik részét a gyártási szórások teszik ki.
(#) proli007 válasza bitmixer hozzászólására (») Szept 22, 2019 / 2
 
Hello! Igazad van, de én azt eleve 5%-nak láttam.
A nagyteljesítményű ellenállások ritkán pontosak. Mert ha az, akkor drága is és 0,18 Ohm-nál már négy kivezetésesnek kellene lenni. Különben értelmetlen a 0,5%, mert a hiba kb. 1millOhm lehetne maximum. Persze nem tudni mi ez, csak hogy egy Fet van mellette. Ott meg ritkán van pontos értékű ellenállás.
(#) bencebratyo hozzászólása Szept 23, 2019 /
 
Sziasztok!

A kérdésem nem túl bonyolult, de mivel nem elég mélyek az ismereteim, nem tudom milyen alkatrészeket keressek.

Olyan félvezetőt, vagy hasonló alkatrészt keresek, amit egy vezetékbe be tudnék iktatni, ami 12v alatti feszültséget nem enged át, de ha kap 12-14,5v közti feszültséget, akkor átfollyon rajta az áram.

Magyarázat, hogy miért kell:
A lényeg, hogy nappali menetfényként pwm alapú vezérléssel meghajtom az autóm reflektorait 7-8 volttal. De mivel xenon-os az autóm, ha a reflektorom kap áramot, és itt már sajnos a 7-8 volt is befolyásol, akkor a xenon projektorban lévő tekercs megpróbálja felhúzni azt a fémlemezt ami tompítottnál megakadályozza hogy vakítson a projektor. Viszont kevés hozzá az áram, így csak hangosan zúg.

A segítséget előre is köszönöm!
Következő: »»   3360 / 3940
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem