Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   140 / 195
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Például egy QFN toknak elég sűrűn vannak ahhoz a lábai, hogy szabad szemmel ne legyen az embernek kedve gányolni.
Ráadásul nem is tanácsos tákolni, mert például ami a képen alatta van panel az az ATL-1 műhold repülő példányának fedélzeti számítógépe. Pár hónap és ha minden a tervek szerint halad akkor már az űrben lesz.
A gép kerekítve 40.000Ft volt, ami nagyon baráti ár egy ilyen gépért. Oldalnézeti képet a hétvégén fogok tudni csinálni, jelenleg 120km-re vagyok tőle.
Amúgy innen vettem, ő az pontosan.
A munkatávolság egy kicsit lehetne nagyobb, de amúgy jól el lehet férni alatta egy Ersa I-con pákával.
Én a két rögzítő fület leszereltem, mert csak útban volt.
Amúgy a gép nem egy műanyag játékszer, jól kidolgozott fém alkatrészek, minőségi üveg lencsék, semmi nem lóg, lötyög, kottyan, szóval minőségi darab. Valódi sztereo, két teljesen különálló optikai úttal.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2019
(#) Alkotó válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Gratulálok hozzá, nagyon jó választásnak tűnik. Magam is jelentős látásrásegítésre szorulok, de mivel nekem ez nem megélhetés, ezért vacillálok érdemes-e ilyen beruházásba fogni, tisztán a hobbi oltárán áldozva ezzel.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 25, 2019 / 1
 
Éppen a hobbi oltára az, amin semmi sem drága.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Mélységesen egyetértek veled. De nekem vannak más költséges passzióim is, ezért mégis kell némi önmérsékletet gyakorolnom, vagy legalább mérlegelnem a kiadásokat.
(#) (Felhasználó 1947) válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 29, 2019 /
 
Jó kis mikroszkóp ez, bőven elég otthonra.
Én egy régi SMZ-1000-es Nikont nyúzok, vagy 15 éve.
Max. 80x-os nagyítást tud, nagyon jó vele dolgozni, nem fárassza a szemet.
Általában 20x-os nagyítást használok, ritkán kell a nagyobb.
Azért szeretem, mert pont jó a munkatávolsága, könnyű alatta dolgozni.
Van hozzá egy kamera adapterem/tartozékom is, ha dokumentálni/fotózni kell a javítást, vagy
efféle elvárás lenne.
(#) Gafly hozzászólása Okt 5, 2019 /
 
(#) mark.budai hozzászólása Nov 16, 2019 /
 
Sziasztok!
Tudom, nem hegesztéstechnikai oldal, de nem ismerek más felületet, ahol normális keretek közt tudnék ilyet kérdezni.
Építettem egy Maci 130A-es hegesztőt, amit nagyon szeretek, jó vele dolgozni, a hegesztés is jól megy már, szép a varrat, jó a beolvadás, időtálló, tartós munkát tudok végezni vele.
Viszont van itt autószerelés dögivel, falusi miliő létére akadnak öregebb autók, kipufogó, és kisebb karosszéria munka is akad bőven. Jó lenne MIG, vagy TIG gépet vásárolnom, de nem kell túl gyakran egyik sem.
Nézegettem a neten, mit lenne érdemes venni. Találtam egy Kaiser nevű inverteres gépet, ami 3 az 1-ben funkciót kínál. Van ezzel a géppel bárkinek tapasztalata? Nem vagyok híve az olcsó szerszámoknak, de nekem tényleg ritkán kell, nem szeretnék ezért két, 100 ezer Ft feletti gépet az idő nagy részében porfogónak használni. Megfordult a fejemben, hogy a Macit átalakítom TIG gépre, de annyi munka, és anyag szükséges hozzá, hogy ezzel jobban járnék, nem beszélve a MIG funkcióról. Úgyhogy legyetek szívesek, vitassuk meg, érvek, ellenérvek, de személyes tapasztalatnak örülnék a legjobban. Ha jónak kiáltjuk ki, meglepném magam egy ilyennel karácsonyra.
Illetve, ha a vásárlás mellett döntünk, kérdésem is lenne. A CO és Argon palackra ugyan az a típusú nyomáscsökkentő kell? Kivitelezhető lenne, hogy két palackom van, és csak azt cserélgetem? Vagy jobb lenne mindkettőn nyomáscsökkentőt tartani, és csak a tömlőt csereberélni?
(#) Kékróka válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Szia !

Használhatod ugyanazt az órát. A palackokból minnél nagyobbat veszel, annál gazdaságosabb tölteni, és annál nehezebb cipelni. (egy pár köbméter argont el lehet pancsolni mire tetszeni fog amit csinálsz)
A TIG-gel nagyon precízen lehet dolgozni, cserébe lassú. Viszont könnyen átállhatsz savállóra is.
Ha nem póbáltad még, szerintem olyan mint a biciklizés, muszályJ gyakorolni.
Mindenesetre nem vennék koppintós awit semmiképp.
Érdemes elgondolkodni hogy valaha fogsz e aluminiumot hegeszteni, mert akkor a DC-s gép kiesik.

Viszont ahogy látom a kasznis műhelyekben a MIG elterjedtebb.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) mark.budai válasza Kékróka hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Szia!
Közben rájöttem, elég nagy hülyeséget írtam! A linkelt hirdetés címében valószínűleg elírták, semmiképp nem 3 funkciós a gép, csak MIG és MMA hegesztést tud. AWI munkakábel csatlakoztatására nincs is lehetőség. Amit nem értek, mert a TIG hegesztéshez áram szabályozás kell, mint az MMA-hoz, csak a gázt is vezérelni kell, igaz a nagyfesz gyújtást leszámítva, azt én is szeretném, nem tetszik a koppintós megoldás. Közben néztem más gépeket, elég drágák, amik a MIG és TIG üzemmódot is tartalmazzák. Közben az is felmerült, hogy feltétlenül szükségem van-e CO2 palackra, mert a MIG hegesztéshez is megfelelő az Argon gáz, igaz drágább, de olyan keveset dolgoznék vele, hogy igazából nem számít.
Aztán lehet mégis 2 gép lesz a megoldás, egyelőre ellennék egy MIG-gel is, később mindenképp szeretnék TIG módszert is használni. Próbáltam már mindkettőt, én a TIG-et nagyon szeretem. A sebesség is mindegy, nem ezzel akarom a kenyeret keresni.
Azt hiszem, erre a témára még aludnom kell párat.
(#) Kékróka válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
(#) merlingerin válasza Kékróka hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Szia!


Ilyenem van. Amíg jó, szuper gép. De ha elromlik, kb javíthatatlan. Az egész belseje egy cmos/opa/analóg alkatrész temető, millió+1 kínai elektrolit kondival(a millió nem túlzás) mindenhol öcsipanelek, átkötések, módosítások.

Az enyém kb 6-7 éves, sokat nem használtam. Az igbt, nagyáramú rész azonos a legtöbb kínaival. Azzal nincs baj, van hozzá minden. De ha a vezérlés megkergül, vagy csak egyszer is szét kell szedni kb. Bármi miatt.. hát.. le a kalappal, aki ebben hibát tud keresni, akár rajz alapján is

Egyébként tényleg jó gép.
(#) yulo5310 válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 16, 2019 / 1
 
Egyet tanulj meg,ami mindenre jó,semmire nem alkalmas,csak taknyolásra,és *** drága tanulópénz!

Ejnye!
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) KTobi válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Nem régen vásároltam egy gépet. MMA/MIG mellett ami tud TIG-et az mind koppintós, csak az áramot adja, a gázt neked kézzel kell nyitni neki.
16mm2 160A ami átvihető 60% mellett. Nézd meg a MIG munkakábeleket, ezekben megy a gáz és az hűti is őket (16mm2 -> 160A, 25mm2 -> 250A, 35mm2 -> 350A)
Ennél többet nem fog tudni. Szerintem arra a gépre rá se megy a 50mm2 gyorscsatlakozó, csak a 25ős.
Vastagabb anyagokhoz, ahol teljesítmény is kell azok a gépek többe kerülnek.
MIG/MAG eljárással tudtommal acélt nem hegesztenek tiszta Argonnal. Még a rozsdamentest sem. Egyedül a réz-aluminium megy tiszta argonnal. TIG eljárás az argonos.
(#) Jurasic91 hozzászólása Nov 17, 2019 /
 
Üdv mindenkinek!Sajnos nem tudom hova írhatnék.Van egy fúrókalapácsom alapból belehet tenni a szárat viszont ha hátrahúzom csak akkor tart,fordítva kéne hogy legyen.Mi lehet a gond?Válaszokat előre is köszönöm.
(#) KTobi válasza Jurasic91 hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Fényképezz bele a pofájába, és tegyél fel egy képet a szár végéről is, hogy lássuk milyen rendszerű.
(#) mark.budai válasza KTobi hozzászólására (») Nov 19, 2019 /
 
Köszönöm mindenkinek a választ! Mint írtam, a koppintós TIG nem jön át, de ahhoz gép sem kellene, a Macival is tudnék TIG eljárással hegeszteni, ha kiegyeznék a koppintós ívfogással, és a kézzel nyitott gázzal. Sőt, ha át akarnám alakítani, egy mágnesszelep még bele is férne, a gond csak a nagyfesz gyújtással lenne, de pont az lenne a fontosabb. Persze itt nincs AC üzemmód, így alut soha nem tudnék vele hegeszteni. Elvileg lehet tiszta argonnal MIG eljárással hegeszteni még sima szénacélt is.
yulo5310, kezdek rájönni, hogy igazad van, itt olcsó alternatíva nincs, vannak MIG/TIG kettős üzemű komoly gépek is, de olyan áruk van, hogy ha anynira kéne, akkor inkább kettő gépet vennék.
Kékróka, ez tényleg komoly gép, de ára is van, nekem szinte hobbiként kicsit húzós egyelőre. Vagy megtanulom becsületesen, és vállalok rá némi munkát, de az még nagyon a jövő zenéje lenne.
Egyre jobban azt látom, hogy egyelőre egy mezei MIG gép lesz, aztán ha később szeretnék AWI-zni is, akkor ráérek megfelelő felszerelést keresni.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) duke hozzászólása Nov 20, 2019 /
 
Sziasztok.

Vannak ezek a mini és közepes furok, nekem is van két olcsó kinai. Ezek ilyen patronos tokmányuak, és a gondom évek óta az, hogy nem igazán lehet pontosan befogni a szerszámot például a furót. Rezonál, űt, pontatlan, a 0.5-ös furó fél millimétert űt, tehát furásra nem alkamas, de a 3mm-es furót befogó patron sem sokkal jobb. Vettem már hozzá patronokat de egyik se igazán jó, kb véletlenszerűen volt amelyik jó volt, de a többséggel 10-ből egyszer sikerűl jól befogni a szerszámot.
Lehet ezekkel valamit csinálni, tudtok olyan patront, megoldást ami biztosan jó ?
Vagy nincs mese venni kell egy jó minőségű rendes tokmánnyal rendelkező gépet, mert ezek sosem lesznek jók ?
(#) ozpecs válasza duke hozzászólására (») Nov 20, 2019 /
 
Lehet jól furni patronossal is, csak lényeges, hogy a patron ne lötyögjön a füró hüvelyében mert akkor amikor megszorítod akkor a kúpos fej nem pontosan középpontosan fog majd behuzódni. Egik megoldás megfeleő hozzávaló jobb patron, ill. csináltam már oyat is, hogy a patront kicsit megcsiszoltam hogy jobban egyenletesebben feküdjön be, de majdnem mindegyikhez lehet kapni kis tokmányt is. Én simán szoktam az enyémmel 0,5-0,7 furókkal is furni igaz zömmel oyanok amiknek a szára 2,4-es és az eleve kicsit szétfeszíti azt a patront amit használok, és így nagyon jól be tudom központosan fogni.
(#) Massawa válasza duke hozzászólására (») Nov 20, 2019 /
 
Proxxon patronokat vegyél azok garantáltan nem ütnek, és 0,3 mm furotol felfelé jok.
(#) Jurasic91 válasza KTobi hozzászólására (») Nov 20, 2019 /
 
Köszönöm válaszát,de már megoldódott.
(#) sector99 válasza duke hozzászólására (») Nov 20, 2019 /
 
És ha van rá anyagi keret akkor a gép is legyenen Proxxon. Vagy valami csapágyazott tengelyű, jó minőségű.
(#) peterpan hozzászólása Nov 21, 2019 /
 
Szia!
Én ezt használom:
miniplex utód
sajnos eredeti Miniplexet nem tudtam felhajtani.
Üdv.P
(#) Gafly hozzászólása Dec 1, 2019 /
 
Ha érdekel valakit, akkor most akciós Idl-ben a "Die Grinder Accessories" 999/10 darab:
Idézet:
„Corundum Grinding Bits
10 Piece set
Maxc rotation speed: 20000 rpm
Spindle size: 6mm”


100 Ft/db és 6-os tengely, tehát "emberesebb", nem a panel fúróba való...
Cserében csak "bugyi pink" szín van.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
(#) satlokk hozzászólása Dec 2, 2019 /
 
Sziasztok!Az alábbi szerzemények kerültek hozzám,végre van már egy jó szkópom is.
Az oszcillátor igaz csak 1,7 Mhz-ig megyen de így is használható.
(#) kitartás hozzászólása Dec 2, 2019 /
 
Sziasztok!
Eljöve az idő, hogy szükségem lenne egy használható krimpelő fogóra. Leginkább a dupont jellegű csatlakozókhoz használnám. Amit találtam például a többi hasonló között.
Ahogy saccolom nekem a 011 , 012 és néha a 031 szerszámmal kellene. Van valakinek tapasztalata vagy javaslata hogy merre keresgéljek?
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2019
(#) satlokk hozzászólása Dec 5, 2019 / 1
 
Sziasztok!
Folytatva a hétfői beszerzésemet most beszereztem egy kettőslabortápot.Végre ez is megoldódot.
(#) ozpecs válasza satlokk hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Ez a mechlabor saját tápja, teljesen jól használható, alap723-as cucc, egy valami kimaradt a legtöbből amit érdemes pótolni, a kimenetére egy lehetőleg gyors dióda záróirányban, akkora áramu min. mint a terhelhetőség, azaz legalább 3 amperes. persze még lehet finomítani egy picit de ezt mindenképen érdemes ha nem akarsz soka 723-at cserélni benne
(#) satlokk válasza ozpecs hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Szia!Köszi szépen a tanácsot.
(#) peterpan hozzászólása Dec 14, 2019 /
 
(#) Massawa hozzászólása Dec 25, 2019 / 6
 
Egy uj szerszámmal gyarapodott a mühely. Gyakran kell föleg SMD LEDeket lengö kivitelben szerelni, és eddig mindig gond volt, hogyan fogjam meg a mini alkatrészt, hogy ráforrasszak két huzalt. Nos erre a fiam készitett egy mini vákuumos asztalt. A felsö része egy NYÁK lemez a hátával felfelé. Ebben van 5drb 1 mm-s lyuk meg 4drb 0,5 mm-s a dobozkában egy 12 Voltos vákuumpumpa.
Ma ki is probáltuk, a felesleges lyukakat le kell ragasztani ( néha egyszerre több alkatrészt is forrasztani kell, akkor jol jön a több lyuk). A kompresszor odaszivja az alkatrészt a lyukra és nagyito alatt több kevesebb sikerrel oda lehet forrasztani a vékony rézdrotot (0,2mm).
Összehasonlitásra ott egy fogpiszkálo a munkalapon.

IMG_4362.JPG
    
Következő: »»   140 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem