Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 300B SE
 
Témaindító: konyak6, idő: Okt 15, 2019
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 8
(#) konyak6 hozzászólása Okt 15, 2019 / 1
 
Sziasztok!
Azért nyitottam ezt a topikot, hogy segítséget kapjon mondenki, aki 300B-vel akar erősítőt építeni, vagy szervizelni.
Én most vagyok az alkatrészek összegyüjtésénél.
Ezt a kapcsolást néztem ki.
Amit nem tudok, hogy milyen legyen a kapcsolás kialalítása.
-nyák
-légszerelés
-lábtól lábig
(#) TAttila77 válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 15, 2019 /
 
Hali. Én nagy érdeklődéssel fogom figyelni tetteidet, nagyon örűlnék neki ha építkezésed sok-sok mozzanatát képként fel is tennéd majd. Én még csak szemezgetek a csövek között melyik is volna jó, de az biztos hogy a jó cső igen drága. Psvaneval kacérkodom, nézegetem. Te milyen csövet szereztél? Hálóanódost, vagy valami hagyományost, esetleg valami We replikát? Közeli jó barátaim azt szajkózzák, hogy ha mód van rá akkor vezetékesen kötözd be az áramkörödet kemény tömör rézdróttal, meg fogja hálálni. A katód ellenállásod legyen indukciószegény 20-50W, nagyon fontos, a tme-nél megleled.
Sok sikert. Attila
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2019
(#) Ge Lee válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 15, 2019 /
 
Elfért volna ez a csöves topikba is. A kapcsolást én nem pont így csinálnám, de majd a nálam okosabbak többet mondanak. A nyákot én alapból mellőzném, minden lábtól lábig, ami ahova nem ér el oda ezüstözött réz. Nagyon sokat számítanak az alkatrészek (az a néhány kondi és ellenállás) na meg a kimenő. Ha nem tudsz szerezni hozzá rendes vasat akkor bele se kezdj.
Engem egyébként érdekel, főleg a hangja érdekelne, amióta SE fan lettem.
(#) konyak6 hozzászólása Okt 15, 2019 / 1
 
Próbálom a legjobb alkatrészekből megépíteni (ésszerű határokon belül)
Az összes ellenállás 2 W Amtrans AMRG, 5 W Ohmite Audio Gold
A katód ellenállás még hiányzik. Már úton van az ezüstözött tömör réz huzal, a magas ezüst tartalmú forrasz anyag, két Hammond fojtó, Mundorf elkók.
A hálózati trafót én tekertem( EI 120),
A kimenők Lundahl LL1623 lesznek. Elég drágák. Még várok a beszerzésükkel. A 300B PSVANE 300B-T MK2 lesz. 6SL7-ből van itthon JJ, Shuguang, meg orosz 6H9C. kipróbálom öket, ha nem lesz jó, veszek valami komolyabbat.
(#) TAttila77 válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 15, 2019 /
 
Én a kimenőmet magam fogom tekerni (majd valamikor). Ha szép csodás mélyeket szeretnék akkor 4-5k kimenőt tekerek, de ekkor kevesebb delejed lesz, olyan max. 6-7W csak.
(#) konyak6 válasza TAttila77 hozzászólására (») Okt 15, 2019 /
 
Én ezért választottam a Lundahl LL1623-at. Többféle illesztést tud.
(#) TAttila77 válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 15, 2019 /
 
Van egy marék 6n6p-m, meg két e80cc-m, lehet majd kísérletezgetek jó lesz e valamelyik ilyen meghajtásban mint amit feltettél, vagy srpp-vel. Egyszer láttam egy rajzot a neten, valaki hajtott meg 300b-t 6n6p-vel. De az sem kizárt, hogy valami csoda csővel küldöm meg.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2019
(#) Cinema válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 17, 2019 /
 
Elég pazarlós ez a kapcsolás, keress jobbat. Főleg a meghajtás az, ami szúrja a szememet.
A 300B cső is igen drága, ha valami jobb minőséget szeretnél, akkor GE, vagy hasonló gyártmányt, (JJ-Electronic) válassz.
A tápegység a lelke minden hangerősítőnek, na oda kell minőségi alkatrész, hosszú élettartamú kondenzátorok, nagy teljesítményű ellenállások, gyors diódák és az egyenirányító diódákkal nem kötünk párhuzamosan semmilyen egyéb alkatrészt!
Sok sikert!

Üdv!
(#) hurozo hozzászólása Okt 18, 2019 /
 
Valóban a tápegység 50%-ban beleszól a végeredménybe. A csöves egyenirányítás, olaj kondenzátor ( ha nincs WKZ vagy Cerafine). Elrog vagy EML, utánuk szorosan a JJ. A többi is megfelelő és hallgatható, de...... A Lundal nem lesz a végállomás. Én már eladtam egy nanokristályos miatt.
(#) TAttila77 válasza hurozo hozzászólására (») Okt 18, 2019 /
 
Szia. A Psvane, vagy Genalex gold lion, vagy harmadik legolcsóbb a sungoang hálóanódos 300b amit eddig normális megbízható üzlet oldalán kinéztem. ezekről esetleg tudsz valamit írni? Érdemes nézegetni őket? Azt írta valahol valaki egy blogban, vagyfórumban már nem emlékszem, hogy a hálóanódosok érzékenyek, de azok is szép hangú különlegeséégek. Én még csak ezután fogok építeni 300B-vel, de nem igazán tudom melyik a tuti. JJ-kről eddig óva intettek még kezdésnek is. Nem szeretnék méreg drága csövet, de a leg gyatrábbal sem szeretnék találkozni, ezért kérdezném. Előre is köszi.
Viszont mások véleményét is szivesen venném.
(#) 6C4C válasza TAttila77 hozzászólására (») Okt 18, 2019 /
 
Szia!
Nekem nagyon jó tapasztalataim voltak az EH 300B-vel...
Szerintem nagyon jó és szép hangú csövek.
Sok sikert az építéshez!
(#) TAttila77 válasza 6C4C hozzászólására (») Okt 18, 2019 /
 
Hát még csak nézegetem itt, mert itt bízom benne, hogy jót is kapok.(Linkelem az oldalt.)Sajnos itt a fórumon nem nagyon írt ezekről eddig senki nagy bánatomra, de az AVX-en, meg az audio diyersen olvastam már róluk, meg az audiolife blogon. Google adta be ezeket is. Bozó Balázs cikkét is olvastam. Ezért bátorkodtam feltenni kérdésem, mert mindenki dícsér mindent, de mindenki szid is ugyanúgy mindent. Itt lestem ki a Genalexet, vagy a Suguangot, vagy ha meg nyerem az ötöst a psvane valamelyik párt.
https://www.bartimexaudio.hu/termekek/alkatreszek/elektroncsovek?ke...tegory
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2019
(#) Cinema válasza TAttila77 hozzászólására (») Okt 19, 2019 / 1
 
Mielőtt bármelyiket is megveszed, meg kell hallgatnod egy-két 300B-csöves SE erősítőt.
Vidd magaddal a saját kedvenc zenédet és azzal.
Ne hagyd magad se lebeszélni, se rábeszélni semmire, mert akkor elvesztél.
Megnyerően csalóka ez az SE-hangzásvilág, pláne a 300B tud megnyerően szólni, míg nem egy nagyzenekar, vagy templomi orgona van a zenében.
-
Talán máshol kéne keresgélned: etronic-parts.com - magyar oldal! Nagyon sokféle dolog kapható és rendelhető is. A JJ elég jó cső, a Genalex is és elfogadható áron kaphatók, ha neked megér annyit az SE erősítők hangja.
A Shuguang nem jó cső, pláne majdnem egy százasért(!), mármint majdnem százezerért!

Üdv!
(#) TAttila77 válasza Cinema hozzászólására (») Okt 19, 2019 /
 
Az a baj hogy errefelé senkinek mem tudok ilyen végfokot. Az EAR-t azért építettem meg mert azt helyi ismerősömnél meg tudtam hallgatni. Annyit tudok erről eddig, hogy a 300b nem lesz olyan jó egy sem mint az EAR 859. De valahogy mégis. Valami halvány hang azt súgja hogy építek egyet és meg tudom rögtön. Meg amúgy is szép cső a 300b, meg a története is. Volna hozzá trafó anyagom, a legnehezebb dolog a tekerés lenne, a többi már csak játszadozás az alkatrészekkel. Ha télen kedvet kapnék meg is tekerem a kimenőket hozzá. Nem tudom mi lenne, ha meghajtanám pl. E80CC, vagy 6N6P-vel. Láttam már valami külföldi témának képei közt hogy többen tettek így 300b -vel. Ez csak most hirtelen jutott eszembe mert mindkét cső van nekem. Lehet hogy nem id lenne jó? Nem tudom.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2019
(#) Cinema válasza TAttila77 hozzászólására (») Okt 20, 2019 / 1
 
"Játszadozás az alkatrészekkel" hmm, meg a 300B-csővel, nem éppen olcsó szórakozás.
A csövekkel nem lehet játszadozni, szigorúan meg van adva a munkaponti beállítása, az áramai, az egyes elektródákon mérhető feszültségek, terhelő-ellenállások, impedanciák, egyebek. Ha ezektől valaki eltér, az a csövek élettartamát is drasztikusan befolyásolja, nem csak az üzemi paramétereit.
A katalógusokban, van már sokféle(!), tessék szépen tanulmányozni, hogy mi, merre és meddig, nem lehet hangulattól függően variálni az alkatrészeket, a csöveket pláne nem.
Ráadásul, egy csöves erősítőt visszafelé kell méretezni. Adott kimeneti teljesítményhez melyik cső, vagy cső-pár felel meg, adott illesztésre. A többi adat katalógusból méretezhető, számolható. A meghajtó csöveket is a végcső szükséges meghajtása, szükséges-leadott feszültség alapján választjuk ki. Az első-erősítő csövet a szükséges erősítés, valamint a meghajtás felé való követelmények alapján kiválasztjuk. A negatív-visszacsatoláshoz kellő erősítés-tartalékra van szükség, ezt megint a csövek össz-erősítése határolja, az adott munkapontban, adott visszacsatolás mellett. A kimeneti transzformátor méretezése-számítása adott, ha minden paraméterét is merjük a felhasználásra szánt vasmagnak, akkor az nagy segítség.
Szóval nem játék ez.

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2019
(#) pucuka válasza Cinema hozzászólására (») Okt 20, 2019 / 2
 
Idézet:
„Szóval nem játék ez.

Dehogynem, jó játék ez, már akinek megéri a sok számolgatás, előkészítés. Az nem játék, hogy csak bambán cserélgetem az alkatrészeket, az valami egészen más, de nem írom ide, hogy mi.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2019
(#) hurozo hozzászólása Okt 20, 2019 /
 
Nézd, .........sok 300b csövet volt szerencsém kipróbálni. EML, KR, WE, Elrog, EH, JJ valamint a kínai Shuguang, Valve Art.........stb. A véleményem a sorrendről sokfajta meghajtással meghallgatva, mások rendszerében is ellenőrizve alakult ki. Most is tartom, a közép mezőny (mondjuk 500 euroig) éllovasa a JJ. Jobb mint bármelyik kínai. Mondom ezt annak ellenére, hogy a csövek közötti különbségek nagyon kicsik, de jó rendszerben igenis hallató. A JJ , EH olcsó, itthon is kapható és nem kapok jutalékot :o)
(#) TAttila77 válasza Cinema hozzászólására (») Okt 20, 2019 /
 
Na ehez az előfok méretezéshez nem értek. Nem tanultam soha. A végével még csak csak elboldogulok, ki tudom számolni a kimenőt, megtekerem. De azt hogy mi hogyan hajtja meg főleg miért az már nekem sok nagyon. Ugyanis BÁRKIT kérdezek, homlok egyenest mást mond mindig. Hidd el elolvastam már legalább 600 oldalt még két másik fórumon is de még annyira se kaptam választ. Hagyjuk is szerintem ezt. Ha figyeled a csövest, egyesek bolondnak néznek mert uram bocsá véletlenül SE-t mertünk csinálni illetve hallgatni és véletlenűl még jól is szól. Tudod ezért kísérletezés marad mert ha az ember újabban kérdez, akkor vagy egyik vagy másik irányba terelik a válasszal, de soha nem jut előre. Nem neked szól. De annyira dühít már, hogy borzasztó. Azért egy két fontos dolgot én is méregetek mielőtt a csöveket dugdosnám, azt azért gondolhatnád
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2019
(#) TAttila77 válasza hurozo hozzászólására (») Okt 20, 2019 /
 
Na ezt pont például nekem megcáfoltàk. Egyik fórumtársunkal beszéltem a minap és megkérdeztettem vele triódás talis ismerőseit, hogy ők mit mondanának? Üzentek ők mindent de végűl is a jj-től és Sugungtól óva intettek. Olvastam audiolife blogos teszteket is de ott is azt dicsérték amit máshol nem. Genalex gold Lion remélem mégsem egy utolsó darab. Ezt néztem ki. Aztán majd egyszer megszerzem. Ha nem megy el kedvem az építéstől az ilyen ellentmondások miatt. Ember legyen a talpán aki megmondja mi jó, mi nem. De egyenlőre informálódásnàl maradok még sokáig, majd elsőnek a kimenőt tekerem meg, a többi addig kialakúl, hogy legyen.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2019
(#) hurozo hozzászólása Okt 20, 2019 / 1
 
Nem fogsz tuti receptet kapni. Ahány cső annyi változó. Azonos típusnál is. Orosz, európai vagy amerikai? Új vagy NOS? Ez egy olyan út amit el kell kezdeni.
(#) hurozo hozzászólása Okt 20, 2019 /
 
Na ez érdekes. Nem tudom kik azok akik ezt mondták. A tizenvalahány triódáson ilyen véleménnyel még nem találkoztam. Tartok tőle nem hiteles a forrásod.
(#) TAttila77 válasza hurozo hozzászólására (») Okt 20, 2019 /
 
Vagy el sem kell kezdeni.
(#) TAttila77 válasza hurozo hozzászólására (») Okt 20, 2019 /
 
Ugye milyen furcsa. Pedig ez nagyon is igaz. Na épp ez tette be végleg nálam az ajtót. Így az lesz ami nekem már rég megtetszett. SRPP-vel fogom meghajtani. Láttam már ecc-vel is meghajtott 300b rajzot, én nem azzal fogom. Talán e80cc, 6n6p, ha nem kapok valami jó árban hozzávaló igazi szép és jó csövet. Még nem teljesen tidztázódott a dolog bennem. A legtöbb segítséget az elektroncsö.hu-n olvastam eddig, sehol másutt annyi mindent nem. Hát ez van.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2019
(#) hurozo hozzászólása Okt 20, 2019 / 2
 
:o))) Ne hallgass senkire!
Én pl. úgy kezdtem, hogy melyik a legjobb cső? A 300b !
Tehát elkezdtem költeni a hozzávalókra és megépítettem.
Hmmm........egy Sokol rádió szebben szólt.......röpke 4-6 év után a walkűrök már nem a szürke ködben bolyonganak, hanem vágtáznak a nappaliban.
(#) Cinema válasza TAttila77 hozzászólására (») Okt 21, 2019 / 1
 
Nem bonyolult, csak figyelni kell, hogy mi kell a csőnek.
Gondolok Én sok mindent, engem is elkapott a gépszíj, de megelégszem az EL84- SE végfok kb.4W-os kimeneti teljesítményével. Ja, ez nem trióda, de nem is torzít akkorát, mint a 300B, ha visszacsatolást is alkalmazunk, mérve és fülre is príma kis erősítő lesz ezzel az EL84-es csővel!
-
A Western-Electric szerinti adatlap (kb.600-700USD áron adja a 300B csövét) a 400V/60mA/5000Ohm/8,3W-os, -87V vezérlőrács-előfeszültség melletti beállítása a legkisebb torzítású. Van nagyobb kimeneti teljesítmény is(12,5W), de akkor a torzítás is magasabb, ez visszacsatolás nélkül értendő.
Megéri ezt az igen magas árat ezért a csőért fizetni?
Nekem nem, sőt ajándékba sem kell.


Üdv!
(#) TAttila77 válasza Cinema hozzászólására (») Okt 21, 2019 / 1
 
Helló.
Az olasz KR audionak van XL-es csöve 300b /úgy emlékszem a minapi olvasatom végett, hogy XL/ ami audio kimenetben tud 20W-ot, de az emission Labs is csinálcilyet. Így tudom legalábbis valami teszt cikk olvasata okán.
más: Csak halkan jegyzem meg itt, mert nem biztos, hogy pont ide illő, az én Paravicini EAR 859-em amit a nyáron építettem, abban Kiegyenlített Trióda üzemmódban van sugártetróda. Annyi köze viszont van a híres 300b-khez, hogy Tim ezt a 300b-k gyengesége miatt, drágasága miatt és kevés üzemóráik miatt agyalta ki főleg. De az más kérdés, hogy napjainkban már két jó Pl509-519-et még nehezebb beszerezni, mint 300b-ket. Nekem épp ma jött angliából Westinghouse PL509 pár.
De ennek ellenére továbbra is nagy kíváncsisággal tekintgetem a 300b-s végfokokat. Lehet, hogy nekem nem lesz pénzem hipi-szupi csudaellenállásokra kondikra aranykábelre, de ami tőlem telik meg szerzem majd.
(#) hurozo válasza Cinema hozzászólására (») Okt 21, 2019 /
 
Hűha, hol lehet ennyiért kapni eredetit? Azonnal megvenném.
Egy millió Ft használtan, kb 1,2 NOS-ként. A legjobb befektetés öreg koromra.
Bár a hangja elmarad egy két új gyártásútól, de nem is akarom használni. :o)
EL84 kontra 300b .......Tunerman mondása jut eszembe erről......a Trabant és a Mercédeszről....
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2019
(#) TAttila77 válasza hurozo hozzászólására (») Okt 21, 2019 /
 
Te. Nem tudtad, hogy a Westwrn Electric újra gyártja a csövek csövét? Ez kerűl annyiba és nem az eredeti. Aki eredetit látott, az már nem él, vagy megvakúlt és néma lett, vagy élve elásták. Akinek eredetije van az úgy félti, hogy nem is tud róla senki. Valahol olvastam, hogy egy titkos amerikai licitáláson egy gyüjtői bontatlan páros két millió dolcsiért kerűlt új gazdájához, szerinted hová kerűlt? De őszintén, én sem láttam még embert aki látott olyat akinek van igazi száz éves WE 300b-je Talán Japánban keresendő de oly titok, hogy el se hiszed. Erről olvsatam. És a japánok képesek szert tenni eredeti We gyártmányú mozi hangsugárzó tölcsérekre is amiken azok valaha a hangosfilm kezdetén megszólaltak. Szeánszokat űlnek, egymáshoz járkálnak hifit hallgatni és eredeti régi hanglemezeket hallgatnak eredeti lemezjátszókon. ( Óriási hangrendszerek ám ezek ) Ilyesmiket szeretek olvasni. Érdekesek. Én is dülledt szemekkel olvastam, de a 300b-sek tuti tudják.
Itt van a beharangozója. Olvasd el:
https://audiolife.blog.hu/2018/04/27/a_megujult_western_electric_300b
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2019
(#) hurozo válasza TAttila77 hozzászólására (») Okt 22, 2019 / 1
 
Igen, gyártatja Kínában, mert ugye manapság az a mondás járja, ha valami nem kínai az nem is eredeti. Az is igaz, hogy akinek 300b erősítője van, többnyire hanglemezt hallgat. Eredeti első kiadásút. Ki érti miért ilyen vájtfülüek? :o)
(#) Orbán József válasza hurozo hozzászólására (») Okt 22, 2019 /
 
Vagy stúdió, mester szalagot...
"Állítólag" nekem van angol hangmérnöktől, dobozban van 40 éve nálam. Egyszer csak meghallgatom majd...
Következő: »»   1 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem