Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   41 / 46
(#) Droot válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 15, 2019 /
 
Köszönöm a kielégítő választ!
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2019
(#) Moderátor hozzászólása kameleon2 hozzászólására (») Okt 16, 2019
 
Idézet:
„1. A fórum teljes felületén az árusítás, hirdetés szigorúan tilos.”
(#) proba válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 16, 2019 /
 
Szerintem bármilyen okos otthon utólagos kiismerése, javíthatósága, ha saját ha gyári, elég reménytelen, főleg 5-10 év távlatából. Új lakás feltételezhetően felújítás, feltételezhetően új igények, új rendszer. Más részről meg ha egyedi rendszer, nem értem miért nem jó az eddig használt rádiós modul. Biztonságot a mögötte dolgozó szoftver ad minden rendszernek. Ha a lehallgathatóság a gond, a kód küldése közben félúton módosítani kell az adó meg a vevő frekvenciát. Aki ezt lehallgatja az már nagyon be akar menni, és be is fog.
(#) Droot válasza proba hozzászólására (») Okt 16, 2019 /
 
Sajnos gyakran tapasztalom ezen a fórumon, hogy kérdez valaki egy A dolgot és teljesen elkanyarodik a téma egy B irányba. Vagy hogy egy sikeres projektet pl kameleon leócsárolnak. Nem baj, majd nézek akkor magamnak valami modult és 5-10 év múlva jelentkezem hogy még bővítettem is, elromlani biztos nem fog, mert úgy fogom megcsinálni, hogy ne legyen vele gond.
(#) Kovidivi válasza Droot hozzászólására (») Okt 16, 2019 /
 
Nyugodtan készítsd el magadnak, nem kell félned, hogy ezen az úton törnek be hozzád. A betörők nem használnak hyperszámítógépet millió interfésszel, csak egy feszítővasat.
Plusz, nézd meg, hogy 1 év múlva, ha elveszted a forráskódod, te sem fogod tudni se a programod módosítani, se másik modulról belépni, mert egyéni megoldásokat használsz, amit senki sem ismer, te pedig el fogod felejteni, hogy is volt.
Amit a többiek írtak a ház eladásról, rendszer javításáról, felújításról, teljesen igaz.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2019
(#) Droot válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 16, 2019 1 /
 
Gratulálok, ne magadból indulj ki...!
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2019
(#) kameleon2 hozzászólása Okt 16, 2019 / 1
 
Köszönöm a moderációt, bár nem reklámoztam a terméket. Válaszokat szerettem volna adni. De lassan az embernek már nem lehet semmit leírni, hogy ne moderálják. Beszélgessünk rébuszokban, ha már szakmai az oldal.
Idézet:
„Szia! Sok jó kérdést látok.
Ezekre mi a ...(rébusz)... tervezésénél adtunk válaszokat. Ma a villanyszerelő konferencián akár beszélhettünk volna is ezekről személyesen. De ha tényleg érdekelnek válaszok, szerintem gyere el hozzánk a ...(rébusz)... Rá fogsz jönni, hogy csak a felszínt kapirgálod. Sok rendszer telepítőjével találkozom, ma is találkoztam. Bármit is telepítenek, nagyjából ugyanazokra a válaszokra jutottunk.”
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 16, 2019 / 1
 
Csak egy apró megjegyzés a gyári - nem gyári vitához. A gyárit bárki megveheti, kitanulhatja a hatástalanítását, míg egy egyedi rendszernél ez "kicsit" macerásabb és ha jól van megcsinálva, nem is igen foglalkoznak vele. Az már csak hab a tortán, hogy egy egyedi éppen olyan, amilyennek a tervezője elkészíti, általában a megrendelő nagy örömére.

Mindkét oldalon van előny és hátrány is, nézzük meg több szempontból is.
(#) Kovidivi válasza Droot hozzászólására (») Okt 17, 2019 /
 
Nem értem a felháborodásod okát. Olvasd el mégegyszer amit írtam.
Ha elveszted a forráskódot, honnan fogod tudni, milyen kódolást használtál, melyik csatornát, milyen sebességet, mit kell küldened, fogadnod, milyen csomaggal, stb.? Honnan tudnád? Évek múlva emlékezetből? Ne magamból induljak ki? Ez általános emberi tulajdonság. Miért kell egyáltalán gratulálni?
Vagy az a gond, hogy a rablók hü***ék? Ha okos lenne, munkával több pénzt keresne. Ez szimpla logika. Több problémád lesz a rendszered megbízhatatlanságával, mint hogy kirabolnak. Írták többen is: villám, áramkimaradás, zavarok, stb. Mindenre nem fogsz tudni felkészülni, az biztos.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2019
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Okt 17, 2019 /
 
Nem vagyok egyik ellen sem, nekem egyéni konyhapult világításom van, Arduino-val, és pontosan tudom, hogy ha kiköltözök onnan, a következő lakó vagy egyből kivágja, vagy később, amikor a LED-ek közül néhány már villog. Mert javítani nem fogja tudni! Pénzt sem adna érte senki. Viszont jelenleg úgy működik, ahogy én akarom, és a javítása is pillanatok alatt megy, ha kell.
Ahogy írtad, előny/hátrány mindenhol van.
(#) Topi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 17, 2019 / 3
 
Nem biztos, hogy előremutató, hogy egyből dokumentálatlan sufni megoldásként van aposztrofálva az, ha valaki azt mondja, hogy megoldja maga a problémát.

Miért lenne egyből az dokumentálatlan, követhetetlen, és rossz? Én bármit készítek, akár szekrény kötés, akár lakás automatizálás, megvan a helye és módja ahogy dokumentálom a változásokat.
Villamos elosztó szekrény feliratozott, kábelek címkézettek, dokumentáció ott van a szekrényajtóban, rack szekrényben minden RJ aljzathoz megvan, hogy melyik szobában van, aljzatok címkézve. Minden saját elektronikának dokumentáció, még a saját protokollnak is van menet közben készített dokumentációja.

Ha azt mondom, hogy saját gyártású hardverekkel-szoftverekkel működik a házam, akkor rossz és eladhatatlan tőle az egész ház, de ha azt mondom, hogy a boltban tömegével kapható fejlesztésemet visszavásárolom egy német kereskedőtől, akkor pontosan ugyan az a fejlesztés már elfogadható?

Tudom, hogy kisarkítom, és nem is Neked szól Kovidivi konkrétan, főleg mert van igazság bőven abban is amit mondasz, csak kérdést vetettem fel, mert kicsit furcsa, hogy konkrét válasz helyett a kérdező szándékát kezdte el szétcincálni a topik közösség.
(#) Kovidivi válasza Topi hozzászólására (») Okt 17, 2019 /
 
Nagyon kevés ember olyan alapos, mint ahogy azt te leírod. Szerintem.
Arra gondoltam, hogy az egyéni megoldást biztosan nehezebb visszafejteni, mint egy már bevált, sokak által használt terméket.
Valamiért úgy jön le a hozzászólásomból, hogy rossznak tartom a saját megoldást, pedig egyáltalán nem ezt írtam. Nem tudom, melyik rész utalhat erre. Vagy iróniát éreztetek a mondanivalómban?
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2019
(#) kameleon2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 17, 2019 /
 
Idézet:
„Mindenre nem fogsz tudni felkészülni, az biztos.”
Ez akülönbség a gyári készülékekhez képest. Nekünk, gyártóknak fel kell készülni, mert a szabvány előírja, minek kell megfelelni. EMC, LVD, okosotthon direktívák, több mint 20 szabvány és vizsgálati módszer. Ugyanennek kellene vonatkoznia a házi megoldásokra is, csak nyilván nem azzal kezdődik a DIY projekt, hogy elolvasod a vonatkozó szabványokat. Pedig lehet belőlük tanulni.
(#) kameleon2 válasza Topi hozzászólására (») Okt 17, 2019 /
 
Nem erről van szó feltétlenül. De az biztos, hogy kevesebb a baj azzal, ami tömeggyártmány. Nézd meg Lee pu egyedi autóit. Némelyik szemre egy-egy guruló műalkotás, de ha egyszer elromlik benne valami, vagy megsérül az egyedi karosszéria... A saját gyártású hardver lehet jól funkcionáló - ez nem kérdés, hiszen függ az elkészítője szakmai hozzáértésétől, ráadáasul az még javítható, reprodukálható. A szoftverek azonban nagyon Achilles sarkok. Mi ezért gyártunk tipizált szoftverrel minden készüléket. Legalább egyik készülék legyen a másikkal csereszabatos. Az egyedi, személyreszabott rendszereknek mindig is ez lesz a gyengéje, hacsak nem indul el valaki azon az úton, mint mi az A.I. irányába. Az sem könnyű, de jobb megoldásokat remélünk tőle.
(#) Atis57 válasza Topi hozzászólására (») Okt 17, 2019 / 1
 
Szia!

Nem tartanám rossznak , az egyedi megoldást ha ,követhető, átlátható stb
De amivel találkozom?
Néha a gyári is a legbénább megoldást alkalmazza .Pl gyári redőny vezérlés -ha a nap felkel felmegy a redőny ! Nyáron reggel 4kor?
Miért kellene ismernem a programozását --papir nélkül?

Minden fénykép megvan az épitkezésről ! Igy jöttek be a festők? igy álványoztak?
ja a viz, fűtés, villamos csövek--hát az érdektelen ! Emlékszem itt megy a falon.!
Azóta cseréltünk lap-top-t , telefont, fényképezőt is ! Milyen fényképről akar beszélni?

Amiről meg kellene Pl ; a riasztó papirjait már rég kidobtuk stb

A kollégákról; alternativ kapcsolás -1 alt k---1 csillár k. +relé Ez lekövethetetlen , szabálytalan tűzveszélyes , tönkre teendő !
Mi van ,ha ettől sokkal bonyolultabb?
A szoftver meg mindegyikben sérülékeny.
Persze nincs semmi gond --ha a házi szerkezet relés kimenetű .rögtön lepróbálható.
Csak ne rajtam kérjék számon a panelek javitását.

Pl a hűtő ki/be --gázkazán ki/be kapcsolása SMS-t küld . Aztán a rinya; de ez ennyibe kerül?

Tehát semmi rosszindulat-számon kérés. csak ilyen vélemény elmondása.
Mert ezekből is lehet ihletet meriteni.....S néha kellene is ...
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 17, 2019 /
 
Szia!

Nekem személszerint az tetszik, ha a gyári ajtó/kapunyitás ki van egészitve egy kis plusszal.
innentől már .... persze stabil megbizható kiegészitéssel.

Persze ez igaz az "érzékenyebb részekre " is.
(#) Topi válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 17, 2019 /
 
Bárcsak tudnék vitatkozni, és bár csak ne az lenne az általános amit leírtál.

Én arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy ne előítélettel fusson neki a topik közössége egy új kérdésnek. Nem tudhatja, hogy a nicknév mögött egy tapasztalt mérnök, vagy mekk elek "ezermester" található.
(#) Atis57 válasza Topi hozzászólására (») Okt 17, 2019 /
 
Szia!
Ebben teljesen igazad lenne --de jó pár év gyakorlattal egy szövegből kikövetkeztethető, hogy ki irta.

Amikor beleolvastam , láttam a két réteget ---programozó

--- felhesználó/ szerelő . meg az ebből fakadó ellentétet is .

Pedig ehhez a 2t oldalnak együttműködve kellene dolgoznia.
(#) Droot hozzászólása Okt 18, 2019 /
 
Most csak halkan szeretném megjegyezni, minden adataink NAS-ra mentődnek, RAID1-ben van két HDD, ezekről félévente-ébente backupot készítek, illetve a legérzékenyebb de nem szigorúan bizalmas adataink 15 percenként felhőbe szinkronizálnak. Persze a forráskódot ettől még úgyis el fogom veszteni, hisz megmondták. A házak gondolkoznak, az emberek nem!
(#) proba válasza Droot hozzászólására (») Okt 18, 2019 /
 
Kár védekezni, egyszerűen egyénit akarsz, és kész. Ezzel szerintem nem vagy egyedül. Amellett az építés öröme is mellette szól. Az összes többi sallang akkor számít, ha el akarod adni idegennek/nem hozzáértőnek. Miért kellene megindokolnom, hogy a piros/kék/fekete... színt szeretem? Szerintem aki komplett rendszereket akar eladni, az sem egy minden szabványnak megfelelő komplett rendszer tervével a fejében ébredt. Neki is mikor az első forrasztást megtette, azt mondták volna, vegyél készen, alkalmazd más megoldását, mert az jobb, és hallgatott volna rá, akkor most mit árulna. Tanulni persze lehet belőle, de nem tartom egyedüli üdvözítő megoldásnak.
(#) vargham hozzászólása Okt 18, 2019 /
 
Dokumentált forráskód.
Nálam a szerver minden éjfélkor összecsomagolja az otthonautomatizálás összes forráskódját, konfigját, firmware binárisokat, és feltölti a Google Drivrera.

De az is alap, hogy MINDEN forráskódomat és szöveges dokumentációmat verziókezelővel menedzselem. Tehát semmilyen munkám nincs git repository-n kívül. Amit ráadásul rendszeresen felnyomok a felhőbe, szinkronizálok más gépekre. Tehát sosem csak egy példányban létezik.

Valamint végig fényképezem a szerelt cuccokat, a villanyvezetékek helyét a falban. És az is git repoban van.

Nem akarok azzal szenvedni, hogy valami elvész.
(#) Droot válasza proba hozzászólására (») Okt 18, 2019 /
 
Ennyi, ezt én sem tudom kiegészíteni.
(#) Droot válasza vargham hozzászólására (») Okt 18, 2019 /
 
Idézet:
„Nem akarok azzal szenvedni, hogy valami elvész.”

Úgy látom azon már Te is túl vagy és megtanultad. Amíg hétköznapi adatok vesznek el míg nekem anno addig nincs gond. Nekem is a NAS-on csücsülnek még a fotók is, hogy a házunkban glettelés előtt hol mennek a mű3-asok, hol vannak kötődobozok. Én annak a híve vagyok, hogy számítógépre nem dolgozok, csak azon dolgozok, csak a feltelepített programok futnak nálunk a gépeken, a PIC fordító, NYÁK tervező fájljai, alkatrész könyvtárai mind a NAS-on vannak.
(#) Droot hozzászólása Okt 27, 2019 /
 
Sziasztok!

Dobozolással kapcsolatos kérdés merült fel.
Szükség lenne design-os műanyag dobozra hőmérő számára. Egy 18650-es aksinak meg egy kis nyáknak kell beleférnie.
Illetve szükség volna olyan “dobozra”, ami gyakorlatilag egy szerelődobozba szerelhető konnektor, de! mögötte van hely a kis panelocskámnak és rögzítési felület. Vagy ezt hogy szokták mások?

Elsősorban olyanoktól várok választ, akinek nagyobb tapasztalata van az okosotthon rendszerekhez a forráskód elvesztésen kívül is.
Előre is köszönöm!
(#) Firefighter1 hozzászólása Okt 27, 2019 /
 
Sziasztok!

Ki milyen WiFi-s fogyasztásmérőt tudna javasolni?
Az se baj ha egy kapcsoló is benne van!
(#) kokozo hozzászólása Nov 23, 2019 /
 
Sziasztok!
Smart 35 SE 10 –13 redőny motorok milyen frekvencián és milyen protokollal működnek? Erről a leírásában semmilyen infó nincs. Z-wave szerverrel kommunikálhat egy ilyen?
(#) kameleon2 válasza kokozo hozzászólására (») Nov 24, 2019 /
 
Ha rám hallgatsz kerülöd ezeket a motorokat. Most futottunk bele, hogy Voda... adótorony mellett meghülyült az összes.
(#) kokozo válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 24, 2019 /
 
Na az király.. És még drága is
(#) Golfer hozzászólása Nov 26, 2019 /
 
Halló!
már elnézést, hogy csak közbeszólok, de logikailag lehetetlen a topik cime.
Szerintem egy ház nem tud gondolkodni, esetleg lehet inteligens az adaptált elektronika segitségével.
Smarthome rossz forítása...
(#) Bakman válasza Golfer hozzászólására (») Nov 26, 2019 / 1
 
Csomó ilyen logikátlan című téma van, eggyel több vagy kevesebb, nem számít.
Következő: »»   41 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem