Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   47 / 52
(#) fulcsii válasza Bakman hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Lehet, csak nincs idő, sem energia a barkácsolásra. Ez tegnap kellene.
(#) Bakman válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 7, 2019 / 1
 
Pedig nem sok dolog kell hozzá: Bővebben: Link. Ezt most dobáltam össze.
(#) lelkes amatőr válasza proba hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Kipróbáltam, nem megy. Az adó rész már problémás. Ha az SAA1250 órajelét csökkentem akkor se hajlandó feléledni az adó. Az adat impulzusai túl rövidek szerintem. Más adónak kell utánajárnom.
(#) Pali79 hozzászólása Ápr 14, 2019 /
 
Sziasztok! Vettem bagóért egy 2,4 GHz-es távirányítót. Semmi felirat nincs rajta a 2,4-en kívűl, de valószínűleg valamilyen drón vagy hasonló távirányító lehetett. Formára az Xbox kontrollerekre hajaz. A kérdés az lenne, hogy az Arduino-hoz szokásos modullal lehet-e venni ennek a jeleit?
(#) proba válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Valószínű hamarabb célba érsz, ha lecseréled a belsejét.Úgy gondolom ebben a sávban sok frekvencia/protokoll/kódolás előfordul. Mire kitalálod mit küld, hogyan lehet dekódolni addigra úgy kiismered a rádiós eszközöket, hogy bármely változatból képes leszel pillanatok alatt összedobni egy párost. Egy dokumentált párost pedig töredék erőfeszítéssel üzembe helyezhetsz.....
(#) Pali79 válasza proba hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Idézet:
„Valószínű hamarabb célba érsz, ha lecseréled a belsejét.”
Ezt nem nagyon vágom. Az adó részére gondolsz, hogy cserélni kellene?
(#) proba válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Nem, csak a gombokat, meg a házat hagyod meg. ( esetleg ha szerencséd van, olyan processzor van benne amit újra tudsz írni.) Ha tényleg 2,4gHz-s modul az adó, esetleg a típusára rákeresve talán tudsz venni hozzá egy párt, de ha valahogyan kódolva van, esélytelen vagy. ( vagy kideríted mihez való volt az egész, és rákeresel más mire jutott vele.)
Mondjuk egy kép nem ártana a belsejéről/külsejéről, mig teljes hülyeséget nem irkálok.
(#) Pali79 válasza proba hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Szétszedés után meg is lett a válasz. A panelon lévő írás alapján egy Sky Hunter X8TW távirányítója volt nem is olyan régen, 2017.03.07. a gyártás dátuma. Egy szem nyákon van minden rajta, ebből bármit felhasználni, esélytelen. Légyegében kettő IC van rajta, de a nagyobbikon semmi felirat nincs.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2019
(#) moltam hozzászólása Ápr 29, 2019 /
 
Helosztok.
LoRa topic nincs külön? Pedig megérdemelné szerintem. Nemrég kezdtem elmélyülni a témában szóval még sok minden nem tiszta. Ami megtetszett a nagy hatótáv és alacsony energiafogyasztás. A cél maximum 100 node lenne, pár byteot kellene csupán átvinni, de a lehető legrövidebb idő alatt kéne őket kiolvasni. (persze kompromisszum) Ahogy néztem a lorawan nekünk nem jó, nyugtázni kéne minden vételt és szinkronizálni az egyes szálakat, hogy szépen sorban megtörténjen az adatbegyűjtés. Belső RTC keltené fel sorban a kontrollereket energiatakarékossági okokból. A lora mint moduláció maradna csak, a protokollt újra kell gondolni. Bővebben: Link Ezek gyárilag at parancsokkal működtethető cuccok, de lényegében egy stm32l0 és egy SX127X, átprogramozható. A concentrator kérdése még nyitott, sx1301 és rpi persze de hogy honnan... Van ebayos shield készen, találtam házilag összerakhatót nyáktervvel mindennel, de maga az sx is beszerezhetetlennek tűnik. Minden infót, linket szívesen fogadok
(#) Bell válasza moltam hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Érdekes lehetőségeket kínál az RadioHead Packet Radio library for embedded microprocessors.
Talán segít újragondolni.
(#) moltam válasza Bell hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Köszönöm, ez komoly, nagyon sokat segít.
(#) Bell válasza moltam hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
Ha ez stabilan megy, meg lehetne spékelni egy AES256-al és ugró kóddal.
(#) moltam válasza Bell hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Akkufesz és pár hőmérsékleti adat lesz a payload meg esetleg valami eszköz id, szóval szerintem felesleges a titkosítás ebben az alkalmazásban. Közben megjött két RFM95W elkezdek majd szórakozni velük.
(#) Ráx Aladár hozzászólása Okt 8, 2019 /
 
Sziasztok! Kérdésem lenne, hogy van-e valakinek 27 MHZ Rc modul kapcsolása? Válaszokat előre is köszönöm!
(#) gerenk válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Szia!
Itt sok mindent találsz
(#) gerenk válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Itt pedig egy kpl projekt ami az RF csatornához kész modulokat használ igaz nem 27 MHz-re
(#) pucuka válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Okt 9, 2019 /
 
Szedd elő az RX2B, és TX2B adatlapját, azokon találsz kapcsolásokat.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2019
(#) Moderátor hozzászólása Bell hozzászólására (») Okt 10, 2019
 
Egy kérdést csak egyszer, egy helyre teszünk fel.
(#) Logeen hozzászólása Okt 20, 2019 /
 
Sziasztok! Semtech RFM92W_2.0 modullal szeretnék venni egy kültéri időjárás állomást. Majd tovább küldeném lora üzemmódban 5km-re. A pontos frekvenciájára sikerült ráállnom. OOK módban ad, de asszimetrikusak a bitek. Az "1", 1,5ms-ig tart, a "0" bit pedig 2,5ms-ig. Rá tudom venni a modulom, hogy helyesen dekódolja a biteket? A beépített kódolások a manchester és a whitening, egyik se jó erre a jelre. A képen látható időalappal már hozzá tudok jutni az adatokhoz, de nem túl szép vagy hatékony. Az "1" bitet 3bit fogja leírni: "100", a "0" bitet: "11100".
(#) pucuka válasza Logeen hozzászólására (») Okt 20, 2019 /
 
Csak úgy általában.
A vonali kódolások (a Manchester is) lassítják az adott átviteli csatornán az átvihető hasznos információ sebességét. Ez az ára a "hibamentes" átvitelnek. Minél több bitet használsz a vonali kódolásban, annál hibamentesebb lesz az átvitel, de egyben lassabb is a hasznos információra nézve.
Általában (többnyire) az információt a felfutó él helyzete határozza meg, ezért az impulzus szélesség nem meghatározó tényező, csak annyiban, hogy a dekódolásnál az élnek a CLK impulzus aktív tartományába kell essen.
A rádiós átvitelek csak változásokat tudnak átvinni. Ezért (is) kell a Manchester.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2019
(#) Logeen válasza pucuka hozzászólására (») Okt 20, 2019 /
 
Értem. A felső jelet egy gyári eszköz adja. Az manchester kódolt?
(#) pucuka válasza Logeen hozzászólására (») Okt 20, 2019 /
 
Azt nem tudom, de nagy valószínűséggel ha nem is Manchester, de valamilyen vonali kódolást biztos tartalmaz. Ezt a "gyári eszköz" tulajdonságaiból kéne kíszűrni, maguk a rádiós modulok ritkán tartalmaznak ilyesmit, ez csak a mikrovezérlővel egybeépítetteknél fordulhat elő.
(#) Logeen válasza pucuka hozzászólására (») Okt 20, 2019 /
 
Minden kódolás amit sikerült felkutatnom az szinkron. Úgy értem ugyanannyi ideig tart az "1" elküldése mint a "0". Mivel itt nem így van ezért bps sebességet se tudok hozzárendelni. A 2KHz illeszkedik rá, de sokkal több felesleges adattal kell bíbelődni. Ha nincs más marad így.

Tartalmaz kódolást, minden bit felfutó éllel kezdődik, csak az egyik tovább van magasan tartva. Így átlag 500bps a sebesség. De erre beállítva a vevőmet nem jön a fifo-ba semmi értelmezhető mert nincs bit szinkron. Szóval ezért akadtam el.
(#) pucuka válasza Logeen hozzászólására (») Okt 20, 2019 /
 
Ez a szinkron dolog úgy néz ki, hogy egy rádiós kapcsolat egyszem átviteli csatornát tartalmaz. Ezen nem lehet szinkron adatátvitelt készíteni, mert ahhoz legkevesebb két ülön csatorna kell, egyik a szinkronizációnak, clk, a másik az adatnak.
A rádiós kapcsolaton csak az adat megy át. A helyes feldolgozáshoz az kell, hogy ismerjük az adó oldali adatsebességeket, (többnyire szabványos), és a vevő oldalon többé kevésbé azonos sebességeket használva, lehetséges a dekódolás. Ahhoz még az is kell, hogy jelezzük az adatcsomag elejét, végét. (start, stop bit)
Rádiós kapcsolatoknál természetes, hogy ha a vevő nem kap értelmezhető jelet, a kimenetén összevissza, bitek jelennek meg, amit lehetetlenség dekódolni. Erre nézve a rádiós kapcsolaton átküldött adatokat ki kell egészíteni egy jellegzetes bitmintával, amiből tudható, hogy "most jönnek az adatok, ezt kell dekódolni".
(#) jointsilver36 hozzászólása Jan 18, 2020 /
 
Sziaszok!Megépítettem ezt a két áramkort.Az a problema vele,hogy max 5 méterig fogja az adó jelét a vevő .Próbálkoztam több fajta féle tekercses antennával ,de sajnos a helyzet nem javul.Nekem minimum 20meteres hatotáv kellene.Ezekkel a modulokkal megoldható?Bővebben: https://www.hestore.hu/prod_10035512.html
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2020
(#) pucuka válasza jointsilver36 hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Az adó antennát kellene rendesen behangolnod.
Ehhez készítened kellene egy egyszerű áramkört, egy "detektoros vevőt", egy diódás egyenirányítót aminek a végén egy érzékenyebb Deprez műszer van. A diódára antennaként egy 30 - 35 cm hosszú, függőlegesen megállni képes vastagságú rézdrótot alkalmazhatsz.
A kis "műszert" elhelyezed az adó közelében, hogy értelmezhető kitérést kapjál. Ezután az adóantenna méretét változtatva, rövidítgetve, beállítod a legnagyobb kitérésre. Ezután távolabb viszed, és újra próbálod hangolni. Akkor jó, ha már elég nagy a távolság, és az antenna hangolásával nem tudsz jobb eredményt elérni. Ezután jöhet a vevőantenna hasonló macerálása. A vevő azért sokkal érzékenyebb, mint a kis tákolt műszered.
(#) jointsilver36 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Tudsz esetleg ilyen detektoros vevő kapcsolást?
(#) Kera_Will válasza jointsilver36 hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Mit nem lehet érteni azon , hogy diódás egyeniranyitó ?
(#) pucuka válasza jointsilver36 hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Az RF műszerek, mérések topik képei között találsz megoldást, ha másképp nem megy.
(#) jointsilver36 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
NORÁlISAN JÓ.Ha jol tudom nem neked írtam.köszi Gelka
Következő: »»   47 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem