Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   223 / 292
(#) Inhouse válasza bucilali hozzászólására (») Okt 5, 2019 /
 
Én azt tippelném, hogy ez nem lángőr hiba lesz...
(#) balazsgy válasza picipic hozzászólására (») Okt 5, 2019 /
 
Igaza van tibibalogh-nak, nem tehetsz rajta semmit tönkre.
Sőt, nem kell elzárnod az előtte lévő radiátorokat sem, amennyiben e medence nincs túl távol tőlük.
Legfeljebb majd látod, hogy a medencéhez is eljut-e elegendő melegvíz, ha nem, majd akkor kell az előtte lévő radiátorokat kissé leszabályozni, de ezt úgyis látni fogod.
Azért azt tudni kellene, hogy a legtávolibb jelenlegi radiátorhoz képest még még hány méter távolságra van e medence. Továbbá, hogy a medence fűtési víz átmérője ca. azonos a radiátorokra menő csővezetékek átmérőjével, ha nagyobb az átmérő, az még kedvezőbb lenne.
(#) bucilali válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Ezt már én is kizárom, de akkor mi a bánat? Kell szereznem egy kapcsolási rajzot! Az előbb írta egyik Szaki a presszosztátot! Hol találom a kütyüt? Már csak arra tudok gondolni, hogy a melegedő víznek nő a nyomása, és egy azzal kapcsolatos érzékelő szart be.
(#) JZoli válasza bucilali hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Melegedő víznek nincs nyomásérzékelése. Rajz biztosan nem lesz, ugyanis olyant nem adnak ki a kazángyártók. Talán olyan lehet, hogy valaki önszorgalomból megrajzolta, de kevés az esély, hogy pont a tiéddel megegyező típust rajzoltak vissza.
A presszosztát a ventilátor "felett" van általában, és a ventilátor által nyomott "levegő" nyomását ellenőrzi. Ha begyújt a kazán akkor ez átvált, mert enélkül nem is gyújtana. De van olyan, hogy a hozzá vezető csövek elkoszolódnak, és nem stabil a működése, néha visszakapcsol. Viszont ilyen esetben újra gyújt a kazán. Ha ez nem következik be általában a vezérlőpanel hibájára lehet következtetni.
A panelod a kép alapján sajnos nem nagyon azonosítható be, jó lenne a hátuljáról is egy kép, tudom, hogy ez macerás, de ezen a képen elég kevés alkatrész látszik, a félvezetők a túloldalon vannak, ha azok látszanak akkor kiderül, hogy van-e benne valami proci, vagy csak egyszerű kommersz IC-k. Utána többet lehet mondani, hogy mit nézz meg!
Még azt is megteheted, ha van mérőműszered, és tudod rendesen kezelni, hogy áramot mérsz a lángőr elektródán. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a műszert az elektróda vezetékén lévő csatlakozó széthúzása után bekötöd sorba, és árammérésre kapcsolod. De lehetőleg a legkisebb méréshatárba, mert csak mikroamper nagyságú áramok folynak az elektródán. Így annak a működése ellenőrizhető.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2019
(#) Tibor33 hozzászólása Okt 8, 2019 /
 
Jó napot kívánok! Szeretném a segítségüket kérni. Van egy Bosch Gaz Star 4000 típusú fali gázkazánunk és nem akar normálisan működni. Folyamatosan az A2 hibakódot írja ki és nem akar fűteni csak többszöri újra indítás után. Az A2 jelentése Füstgáz-kilépés az égőkamrából, Ellenőrizze a hőcserélő szennyezettségét. Igazából nem tudom hogy kellene csinálni de nemrég vettük nem kéne koszosnak lenni, van valakinek esetleg valami ötlete hogy mi lehet a baj? Köszönöm
(#) qvasz2 válasza Tibor33 hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Ha a nemrég vettük azt jelenti, hogy garanciális, akkor semmiképp se akard magad javítani, mindenképp a garanciális szervizt kell megkeresned! Ha rajtuk kívül más hozzányúl elbukod a garanciát!
(#) zoszka válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
A nemrég az minimum 4.5 év, mivel azóta nem lehet forgalomba hozni hagyományos készülékeket.
(#) zoszka válasza Tibor33 hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Karbantartás hiánya általában, vagy a kéménnyel van gáz.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2019
(#) bucilali válasza JZoli hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Szia! Ennek a panelnek a másik oldalán nincs semmilyen alkatrész, viszont van egy másik vezérlő panel, ami így néz ki: Ebben akkor nincs presszosztát, mert ventilátor sincs benne. Ez egy egyszerű, hagyományos, nyílt égésterű, kéményes, fali gázkazán. Semmi flanc, és extra. 16 éves, de eddig kifogástalanul tette a dolgát! Ez a panel a jobb oldali fekete színű csatlakozón keresztül csatlakozik egy vezetékköteggel a fenti vezérlő panelhez. A sárga LED sor a vízhőmérsékletet jelzi, a bal oldali szélső piros LED világít hibánál, alatta egy kék színű RESET nyomógomb. A panel típusa: Thermowatt 5252 E (X) C-MI/FFI ASIC
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2019
(#) balaton77 hozzászólása Okt 9, 2019 /
 
Tiszteletem!
Unical Dua Plus kazán vezérlője tönkrement. Sajnos a szobatermosztát csatlakozóján keresztül hálózati feszültség jutott rá. A képen látható megégett ellenállás értékét szeretném megkérdezni. A panel hátoldalán a szobatermosztát csatlakozójától eddig az ellenállásig tartó nyomtatott áramköri szakasz is elolvadt.
Kérdésem tehát az ellenállás értéke lenne, valamint az, hogy mi mehetett még benne tönkre?
Előre is köszönöm!
(#) WoodstockMind hozzászólása Okt 9, 2019 /
 
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni egy Ariston Genus One kondenzációs kazánnal kapcsolatban.
Új a kazán, fel lett szerelve, a HMV kör be lett kötve, a fűtéskör hőcserélővel lesz leválasztva a rendszerről, a koszolódás elkerülése miatt. Mivel még nincs meg minden szükséges cucc ehhez, (keringető, iszapleválasztó, stb.) egyelőre a hőcserélő egyik fele össze van kötve a kazánnal, a másik felén még nincs semmi. Addig is melegvizet szeretnénk, a fűtést nem használjuk. Működik is, van melegviz, de valami miatt a keringető sosem kapcsol ki. Azt hittem, hogy néhány percig utókeringés van, de ez nonstop keringet. A kazán csak HMV módba van állitva, a termosztát nincs bekötve, mégis ezt produkálja. Mi lehet az oka?

Előre is köszönöm a tippeket!
(#) VIM válasza WoodstockMind hozzászólására (») Okt 9, 2019 /
 
Szia! Csak tippelnék, mert a többsége fűtő berendezés azt csinálja, hogy ami a meleg víz készítésénél felhalmozódott, fel nem használt hőteljesítményt lekeringeti a fűtési oldalra. Neked mivel nincs oda bekötve semmi így kicsi a kör és nem tudja mivel (radiátorokkal) hatásosan elhűteni, elvezetni a felhalmozódott hőt.
(#) WoodstockMind válasza VIM hozzászólására (») Okt 9, 2019 /
 
Igen, erre én is gondoltam, de azért a hűcserélő egyik felén keresztülmegy, szóval kicsit fura, hogy még később sem kapcsol ki egyáltalán. Például reggelre azért csak le kéne hűlnie, legalábbis számomra ez lenne logikus.
(#) pablotaxi69 hozzászólása Okt 20, 2019 /
 
Sziasztok.
SD Renova kombicirkó. Rákapcsolom a fűtést a termosztáttal, elkezd fűteni,keringető megy. Majd eléri majdnem a beállított hőfokot,ekkor Turbó üzemmódban ég 10 -20 mp-ig,majd lekapcsol. Csak nagyon sokára,mikor már 35 fokos csak a víz,akkor kapcsol be újra.
Korábban ezt nem csinálta. Nincs nagyon távol a két hőmérsékleti érték a ki-be kapcsolásnál?
Lehet ezt állítani valahol?
Köszi
(#) casper007 hozzászólása Okt 23, 2019 /
 
Sziasztok,
A hozzáértők segítségét szeretném kérni. Lecseréltem a kazánt itthon egy immergas Nike Star 24 nyílt égésterű kombikazánra (a garanciát buktam mert hát ilyet már nem szabad) . Kb 48 órája működik. Használati meleg víznél begyújt,csinálja a dolgát szépen. Amikor viszont fűtés ügyben gyújt be szikráztat még jó pár másodpercig a begyújtás után is.
Valaki tudna nekem segíteni , hogy mi lehet a probléma és hogyan lehet azt orvosolni?.
Előre is köszönöm.
(#) Enterprise hozzászólása Okt 24, 2019 /
 
Sziasztok!

Van egy Beretta ciao kombicirkóm, nyomásmérő bal oldalt a nyomás értéke 1,8bar.
Jobb oldalt egy nagy kerek gomb, középen nulla állás lent melegvíz fent fűtés és meleg víz állás bárhova kapcsolom a készűlékben elindul a ventilátor a mellette lévő vákuumkapcsoló kattan a (ezt megmértem és zár az érintkezője,) a szivattyú elindul utána beereszti a gázt és nem gyújt be. Az alsó piros led folyamatosan világít!!! (vízcsepp áthúzva) Ezt csinálja fűtésen és meleg vízen is.
A fűtőrendszer NTC érzékelőeleme átad a melegvíz NTC érzékelőeleme is átad a határtermosztát is átad. Az áramlásszabályozó szelep ha kinyitom a meleg vizet akkor átad ha elzárom akkor bont. A sok próbálkozás közben amikor a víznyomás szabályozót elfordítottam ami a szivattyú jobb oldalán van akkor egyszer elindult aztán visszatettem rá a gumi védőkupakot és utána nem indult el többet.
(#) refaktor válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 25, 2019 /
 
Szia Lucifer, megoldódott, mi volt a baj?

Ugyanilyen Junkers ZS23 AE-vel van gondom: a melegvizet megengedve nem gyújt be, viszont elindul a szivattyú, ami nem is kapcsol ki, akkor se, ha elzárom a vizet. A hibajelző ledek semmi értelmeset nem mutatnak, a sárga világít, ami kikapcsolt állapotban is, ezen kívül se kép, se hang.
A szerelő telefonon kapásból rámondta, hogy panelhiba. Szemrevételezéssel nem tűnik fel rajta semmi, mit érdemes kimérni, vagy van valami tipp, milyen hiba okoz ilyen tünetet?

kösz
(#) Busz hozzászólása Okt 25, 2019 /
 
Igaz nem gázkazán de van benne elektromos alkatrész.

Adott egy gázkonvektor, felújított, tehát a gázszelep rajta új.

Elsőnek nem zárta el az őrlángot, tehát akkor is engedte a gázt ha nem égett meg nem nyomtam a gombot, most nyomkodtam össze-vissza, mostmár meg nem marad bekapcsolva. Ha elengedem elalszik az őrláng de még mindig ereszt. Gondolom mechanikai hiba, megszorulhatott a mágnesszelep.

Hogyan kell kimérni hogy jó-e a termoelem meg a mágnesszelep?

szelep.jpg
    
(#) vision61 hozzászólása Okt 25, 2019 /
 
Idézet:
„Elsőnek nem zárta el az őrlángot, tehát akkor is engedte a gázt ha nem égett...”

Mennyi ideig, és mihez képest? Ha főégőt lekapcsolja a beállított hőmérséklet elérésekor, attól még a gyújtólángnak továbbra is égve kell maradnia, különben a hőmérséklet csökkenésekor nem kezdene el fűteni. Ha kézzel eloltottad a gyújtólángot, azután még akár 10-20 másodperc lehet a termoelem-termomágnes kikapcsolási ideje.
(#) Busz válasza vision61 hozzászólására (») Okt 25, 2019 /
 
Szerelő nyáron beszerelte, akkor működött. Főcsapot elzártuk, nem foglalkoztunk vele. Most csapot megnyitottam de még közbe kitakarítottam mögötte.
Utánna nyomtam a szikráztatót és abban a pillanatban majdnem felrobbantam, durrant egyet.

Ha elalszik az őrláng akkor az őrlángnál akár fél óráig is ömlik a gáz a tűztérbe. Vagyis ömlött mert a ki/bekapcs gomb nyomkodására már nem marad égve az őrláng, de attól még kicsit enged. Mert ha nyújtógomb nyomása nélkül szikráztatok akkor be-be lobban..

A főégőt abszolút nem kapcsolta be.

Az érdekes az hogy működő állapotban lett lekapcsolva elzárással, de ezekszerint a szelep beragadt nyitott állapotban. Most meg már majdnem zárt állapotban.
Benyomom, szikráztatok akkor meggyullad, ha elengedem akkor elalszik, akármeddig is tartom nyomva.
Valami kosz mehetett a szelepbe vagy gyári hibás a szelep.
(#) vision61 válasza Busz hozzászólására (») Okt 25, 2019 / 1
 
Lehetséges, hogy a fedél burkolatban szorulnak a gombok, emiatt nem tud teljesen visszaállni alaphelyzetbe. (Ettől még a termomágnesnek le kéne zárnia teljesen, főleg egy újnál.)
Zárd el a konvektor előtt a főcsapot, és párszor nyomd be felváltva a két felső gombot, közben mozgathatod is a fedelet. Begyújtáshoz a hőmérsékletszabályzót állítsd gyújtás állásba, a fehér jelölésű legyen teljesen kihúzva. Ha most rányitod a gázt, nem szabad eresztenie, ha mégis, akkor hívd vissza a szakit, cserélje ki, mert hibás. De lehetőleg ne erre a vacak SIT szabályzóra, hanem egy CR6xx-re.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2019
(#) Busz válasza vision61 hozzászólására (») Okt 25, 2019 /
 
Kapugaranciás volt...
Azt csináltam amit mondtál, azóta már elzár. De ha nem marad égve ha nem nyomom a gombot. Szóval olyan mintha az a mágnes betudna szorulni.
(#) vision61 válasza Busz hozzászólására (») Okt 25, 2019 / 1
 
Ha nem marad égve, akkor vagy a szabályzó gomb nincs gyújtás állásban, vagy a termoelem hibája (Ami lehet az is, hogy nem ér bele a gyújtólángba a vége, esetleg kontakthiba van a végén lévő hollandernél.) miatt van.
Ritka a termomágnes hiba, de szorulni nem szokott. Nem is tud megszorulni, azt te nyomod be, és a termoelem által "termelt" néhány mV feszültség tartja behúzott állapotban.
Ha van 8-9, vagy 10-11-es villáskulcsod (termoelem függő), nézd meg az automatika hátulján a termoelem csatlakozását. Az ábrán a 11-es pont. Ne keverd össze a 12-es csatlakozóval, az a gyújtóégőhöz megy! Nyugodtan meglazíthatod, ott nem fog szivárogni a gáz. Mozgasd meg óvatosan, majd húzd meg a sárgaréz hollandert, DE NE erősen, mert leszakad a csatlakozó vége.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2019
(#) Busz válasza vision61 hozzászólására (») Okt 25, 2019 /
 
Nade ha nincs áram hogy lehet hogy engedi a gázt? Vagyis engedte az elején?

Tehát full hidegen is átengedte a gázt?

Szétkaptam de hogy tudom kimérni hogy jóe?
(#) vision61 válasza Busz hozzászólására (») Okt 25, 2019 / 1
 
Ha már szétszedted, akkor ki kéne venni a termoelemet is, ezzel együtt tudod próbálni.
A termomágnesbe visszateszed a termoelemet, elballagsz a gáztűzhelyhez, begyújtasz egy égőt, és beletartod az elem végét, ami a konvektorban a lángba ér. Benyomod a termomágnes szelep részét, és így kell maradnia mindaddig, amíg a lángban van a termoelem vége.
Idézet:
„Nade ha nincs áram hogy lehet hogy engedi a gázt? Vagyis engedte az elején?”

Megszorulnak a fedélben a gombok. Vagy valami szemét a szeleptányér alá került. Ki tudja. honnan hozta a szerelőd.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2019
(#) Busz válasza vision61 hozzászólására (») Okt 25, 2019 /
 
Csak a termoelemet vettem ki. Multiméterrel hogyan tudom kimérni? A test és a feje között sípol mintha zárlatos lenne, a másik végét ha az őrlánggal melegítgetem akkor sem lehet feszültséget mérni a test és az elem gömb vége között.
(#) vision61 válasza Busz hozzászólására (») Okt 25, 2019 / 1
 
Még szép, hogy sípol, mivel termoelem
A feszültség csak néhány mV, nem biztos, hogy tudod mérni.
(#) Busz válasza vision61 hozzászólására (») Okt 25, 2019 /
 
Akkor ez lesz a gond, megpróbálom 20V-nál kissebb méréshatárral.

De amúgy most nézem, jól csináltam csak a méréshatár nem stimmelt:
https://skmod.blogspot.com/2018/10/


Ki is mértem, feszültséget leadja, 27mV, nem az a baj. Akkor a mágnes vagy a szelep...
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2019
(#) vision61 válasza Busz hozzászólására (») Okt 25, 2019 /
 
Nincs külön szelep. A termomágnes egyben a szelep is.
(#) Busz válasza vision61 hozzászólására (») Okt 25, 2019 /
 
De én a komplett gázszelepre gondoltam amin a tekerő is van.

A mágnes nem szokott csak úgy elromlani hogy nem zár utánna meg nem marad nyitva.. Ki se tudom tekerni magából a komplett egységből, lehet mégis vissza lesz tapsolva aki ez csinálta.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2019
Következő: »»   223 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem