Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   716 / 959
(#) Zsolt 73 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 1, 2019 1 /
 
Wago kötőelemeket használj ! A forrasztás nem jó !
(#) CIROKL válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 1, 2019 3 / 1
 
Ne erőltessük már ezt a wago izét,miért ne forraszthatana ,otthon azt csinál amit akar .
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2019
(#) Sanyesz5 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Igen otthon azt amit akarok, bár nagyképűség nélkül állítom első osztályúan forrasztok, de azért érdekel mások véleménye.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 1
 
Forraszd le ha neked az a megfelelő.
Viszont a szabvány már kötőelemeket ír elő, a szerelők is kizárólag Wago rugós kötőelemeket használnak.Nagyobb áramra csavaros HLAK kötőelemek használatosak.(Villanyórában pl.)
(#) kendre256 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 5
 
Elfogadott kötőelemeket használj (wago, kupolfix, sorkapocs).
Ne adj esélyt egy esetleges tűz esetén a tűzvizsgálónak, hogy ne keresse tovább a tűz valódi okát...
(#) Zsolt 73 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 3
 
Tűz esetén, az oltás után jön a tűzvizsgáló. Megállapítja, hogy nem volt szabványos a villanyszerelés . A biztosító ilyen esetben nem fizet, ha közlöd, hogy Te szerelted a villanyt még fel is jelentenek foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésért !
(#) Sanyesz5 válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Nem kell egyből farkast kiáltani, odafigyelek mindenre köszönöm a tanácsokat
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 1, 2019 4 /
 
Beindult megint a wago az előírt tuti, kontra nem szabad forrasztani vita. Pár oldallal ezelőtt tettem fel képet egy szétbontott 221-esről. Na, aki arra akarja bízni a lakása tűzvédelmét az tegye. Én biztos nem tenném, viccnek is alig nevezhető kötőelem, függetlenül attól hogy a "szakemberek" hogy ajnározzák. Sodord össze 2 centi hosszan, majd forraszd le, örök élet plusz egy nap. Ha ahhoz 50 éven belül hozzá kell nyúlni, akkor azzal a forrasztással valami nagyon nagy baj van.
A wagot csak azért dicsérgetik, mert a), vagy nem tudnak vagy nem akarnak forrasztani, vagy körülményes, b), a wagoval sokkal könnyebben és gyorsabban haladnak a munkával. Na olyan is lesz...
(#) Ge Lee válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Idézd már be ide a szabványt amelyik tiltja a forrasztást.
(#) Zsolt 73 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Csupán leírtam, milyen következményekre számíthatsz .
(#) Zsolt 73 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
IEC 1200-52, MSZ2364-520:1997
(#) Zsolt 73 hozzászólása Nov 1, 2019 / 3
 
Felőlem gányolhattok, viseljétek a következményeket ! Azt elmagyarázhatná Nekem valaki, hogy a villanyszerelés miért hobbi kategória !
(#) Balaa16 válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 2
 
Ezzel egyetértek, ilyen témának véleményem szerint kizárólag szakmai fórumokon lenne keresnivalója, itt semmiképp.
(#) Topi válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 2
 
Autót szerelni sem a HE fórumon kell. Villanyt szerelni sem hobbiból, és gázkazánt és garázskaput és TV-t javítani sem.

A mondanivalód céljával egyetértek, de az érvelés nagyon rossz. A HE fórumán, ahogy bármely más fórumon is lehet beszélgetni és tanácsot kérni villanyszerelésben, de felelősséggel villanyt szerelni nem fórumról kell. Mindazonáltal egyik nem zárja ki a másikat.

Kérek mindenkit, hogy szorítkozzon a kérdésekre. Ha pedig valaki szakmai felkészültségét kevésnek tartja az általa felvázolt probléma megoldásában, akkor maximum hívja fel a figyelmét, hogy nem házi barkács, nem hobbi téma amit érint, ne tegye / vagy ha teszi ismerje a következményeket, de ne legyen couch warrior.

Köszönöm.
(#) Sanyesz5 válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
A "gányolás" nálam azt jelenti hogy valamit ótvar minőségben összecsapunk, az hogy valamit esetleg nem szabvány szerint csinál valaki abból nem feltétlen adódik a gányolás is.
Sőt az sem hogy az úgy rossz, természetesen a törvényi részét értem hogy ha tűz lenne ki mit néz stb.... De azért mert valaki esetlegesen szakmáját tekintve nem villanyszerelő nem kell egyből lenézni, nekem is van saját szakmám azt sem kizárólag szakmai fórumon tárgyaljuk ki.
(#) bgsf válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Szólni kell a szolgáltatónak, hogy ez mennyibe kerül, és ennyi....Úgyis nekik kell bekötni, vagy adnak egy listát, hogy ki jogosult elvégezni a munkát. A mérőóráig a szolgáltatóé a hálózat, onnantól a felhasználóé. A szolgáltatónak az az érdeke, hogy több áramot fogyasszanak, mert abból van profit..... 32 A-ig nincs külön díj, csak esetleg, ha vezetéket is kell cserélni, mondjuk ami a hálózat lekapcsolásával jár. Ezt mindenképpen a szolgáltatóval kell egyeztetni, de tapasztalatom szerint 1-3 nap alatt lezajlik egy ilyen procedúra. Fel kell méretni, hogy mi kell, mennyibe fog fájni, és szakemberrel megcsináltatni, aki garancia, számla, elmű elfogadja, mérési jkv, meg ilyenek.
(#) Zsolt 73 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 4
 
Amennyiben nem az adott szakma szabályai szerint végzel el egy munkát, az gányolás .
(#) Balaa16 válasza Topi hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 1
 
Üdv! A válaszomból úgy érződhetett, hogy megszüntetném a fórumtémát, nos bevallom kicsit felhúzott a feljövő vita és indulatból írtam, ezért elnézést kérek. Én magam is kértem már tanácsot itt és kaptam is segítséget. Nem akarok példálózni, de volt már rá eset, hogy 0 hozzáértéssel akart valaki hibát keresni a villamos hálózatában, az ilyen esetekben azzal segítenénk a legtöbbet, ha nem adnánk instrukciókat a javításhoz, hanem felhívnánk a figyelmét arra, hogy ez nem játék, inkább keressen hozzáértő személyt.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2019
(#) Topi válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 3
 
Megértem, és tényleg bosszantó a forrasztás - nem forrasztás mindig felbukkanó kérdés. Vagy az életveszélyesség határát súroló bátor.

De viszont mindent megtettetek annak érdekében, hogy aki akarja, megismerhesse, hogy a szabvány miképpen írja elő valamit kötelezőként, vagy adott esetben (mint most a forrasztásnál) ajánlást fogalmaz meg, a forrasztás elkerülésére (526.2).

Ajánlás "csak", de ha figyelembe veszi az összes feltételt (522.6 - 522.8), igazából kiderül, hogy szinte nem is maradt eset - lehetőség amikor használni szabadna.

Zsolt jól fogalmazta meg:
Idézet:
„Amennyiben nem az adott szakma szabályai szerint végzel el egy munkát, az gányolás.”


Annyival egészíteném ezt csak ki, hogy ne feltételezzük, hogy aki kérdez, egyből tojik is a leírt tanácsokra. Laikus, helyes tanácsok alapján még szerelhet eseti jelleggel jól.
A szakmabeli ha segíteni akar elmondja mi lehet a probléma, de a szakszerű megoldásra, szakember közbenjárását javasolja. De a másik véglet, "nem mondom meg, keress villanyszerelőt" sem jó, mert az sehova nem vezet.
(#) Kovidivi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 1
 
A biztosítás miatt problémás, ha történik valami, találnak egy db. forrasztott kötést, nem fog a biztosító semmit sem fizetni, úgy hallottam. Ha szabványos kötőelemet használsz, a kötőelem gyártója garantálja a minőséget, forrasztásnál nem lesz erről semmi bizonyítványod.
(#) Topi válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Ez a gyakorlatban a tűz esetén úgy néz ki, hogy a kötés szakszerűségét kell tudni bizonyítani főfeladatként.

Mivel minden környező rész elég(het), ezért egy lágyforrasztás nem hagy maga után elég bizonyítékot, hogy a vezeték nem csak össze volt sodorva. Ez az alapvető probléma tűzbiztonsági vizsgálatnál, mivel nem szolgáltat utólag egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a kötés helyesen volt kivitelezve. Szóval hiába van tehermentesítve (ami előfeltétele minden lágyforrasztásnak), ha magáról a kötésről nem marad bizonyíték. Óncseppek a kötődobozban értelemszerűen nem azok...

Szerk: Tehát konkrétan kicsit kitekerve válaszolva, valóban biztosítási ügyben a forrasztott kötés nem állja meg a helyét, ha a helyzet olyan, hogy nem bizonyítható a szakszerűség. A csavarkötés, vagy rugós szorító kötés például ezzel szemben tűz után is megmarad, és ha a tűz után a sorkapocsban lötyög is a vezeték, a szakszerű kötésre a bizonyíték megmarad.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2019
(#) Hp41C válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
MSZ2364-520:1997 -ben csak egyszer szerepel a "forrasztott":
Idézet:
„526.2.
A csatlakozóeszköz kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy az megfelel-e:
–a vezető anyaga és a szigetelése;
–a vezetőt alkotó huzalok száma és alakja;
–a vezető keresztmetszete; és
–az összekötendő vezetők száma szempontjából.
Megjegyzés: Az erősáramú kábel- és vezetékrendszerekben ajánlatos elkerülni a forrasztott kötéseket. Használatuk esetén a kötések megvalósításánál figyelembe kell venni a tartós folyáshatárt, a mechanikai igénybevételt (lásd a 522.6., az 522.7. és
az 522.8. szakaszokat) és a hőmérséklet növekedését zárlat esetén.”

Ajánlatos elkerülni....
A kivitelezőnek kell bizonylattal igazolni, hogy a szabványtól való eltérés a szabványossal (minden tekintetben) megegyező vagy annál jobb minőségű megoldást alkalmazott. Sajnos az egyedileg kivitelezett forrasztott kötésekhez minden egyes példányra el kellene végezni a vizsgálatot, ami esetleg a kötés tönkretételét okozhatja. Így a körülményessége miatt nem javasolt.
A forgalomba hozott kötőelemekre a gyártó már elvégezte a vizsgálatot, a technológiai eljárásra is. Így, ha a gyártói előírásokat betartva alkalmazzák, elég az eszköz bizonylatát bemutatni a vizsgálatkor. Lássuk be az utóbbi egyszerűbb.
(#) kadarist válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Sziasztok!
Ez pontosan így van. Tehát a forrasztásos kötésekre nincs műbizonylat, a gyári kötőelemekre van, mert a gyártó már bevizsgáltatta a termékét. Ezért nem támogatott.
(#) bgsf hozzászólása Nov 1, 2019 /
 
Fogadjunk, hogy senki nem tud mondani egy olyan kötést amelyik mindenkinek megfelelne.....
(#) Sanyesz5 hozzászólása Nov 1, 2019 /
 
Mindent értek emberek, köszönöm a segítségeket, ahogy Topi is mondta attól hogy valaki kérdez, nem úgy áll neki, még nem biztos hogy a tanácsok hatására nem változtat......
(#) CIROKL válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 1
 
Aztán miből gondolod hogy itt csak hobbisták olvasnak , irnak ?
(#) Topi válasza bgsf hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Idézet:
„Fogadjunk, hogy senki nem tud mondani egy olyan kötést amelyik mindenkinek megfelelne...”


Trükkös a kérdés, de természetesen nincs ilyen kötés. Ez az ideális feszültség generátor / idális vezető témakörébe tartozik.
Ne is várjuk, hogy egy kötés tökéletes legyen. Semelyik sem az, műszaki okokból nem is lehet.
Csavarkötés kilazul, rugós kötés kis érintkezési felülettel rendelkezik, a lágyforrasztás pont a forraszanyag miatt nem jó.
A szabvány azt segíti, hogy megfelelőt válassz, az alkalmazási területhez igazodóan. Fővezetéki sorkapocs azért két csavaros, a kisteljesítményű vezérlőjeles sorkapcsok azért rugósak, stb...
(#) vargham hozzászólása Nov 1, 2019 / 1
 
Valaki már írta itt korábban, nehogy elsikkadjon a sok hozzászólás között: Toldás nem lehet csőben / csatornában, kizárólag dobozban. Tehát az eredeti kérdező vagy kihúzza a vezetéket, és megfelelő hosszúságút húz be, vagy dobozban toldja.
(#) Zsolt 73 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
A kérdezők biztosan hobbi "villanyszerelők".
(#) CIROKL válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Igen ez még hobbi villanyszerelőnek sem mondható ,hisz akkor nem kérdezné.
Ettől független azért óvatosan mert vannak itt komoly tekintetes villanyászok is.
Következő: »»   716 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem