Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   717 / 960
(#) Sanyesz5 válasza vargham hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Rövid tömör válasz köszönöm, jellemzően a komoly tekintéllyel/szaktudással rendelkező emberek rendelkeznek a legnagyobb türelemmel ha egy magamfajta hobbista szakbarbár kérdez.
(#) Zsolt 73 hozzászólása Nov 1, 2019 /
 
Felhívom a figyelmedet az idézőjelre ! Az biztos, hogy komoly, tekintetes villanyászok válaszolni járnak ide !
(#) Zsolt 73 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Tekintettel a szakmai tudásodra, miért nem hívsz egy villanyszerelőt ?
(#) Sanyesz5 válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Azért mert egy vezetéket akartam toldani az általam felvázolt módon, abból te honnan szűrted le milyen az én szakmai tudásom? Pont az ilyen emberektől ver ki a víz akinek van szakmája és majdhogynem felsőbbrendűnek tartja magát miatta az amatőr hobbistákkal szemben, ahelyett hogy segítené nem minősítve. Azért a villanyszerelés ezen része nem atomfizika, bekötni egy falra szerelhető elosztót, ha egyszerű lennék mint a faék akkor nem is kérdeztem volna.
(#) Ge Lee válasza bgsf hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Olyat biztos nem. Viszont nekem a forrasztás eddig mindenhova megfelelt. Ha megnézel pl. egy gyári hegesztőinvertert, ott a forrasztóón viszi át azt a 100-120A áramot a trafó réz szalagjáról a panel réz rétegére. Tehát még csak közvetlen fémes kötés sincs, hanem az ón viszi az áramot! Szokott ott azzal a kötéssel bármi baj lenni? Sosem hallottam még róla...
Ugye, villanyszerelésnél meg sodrás van, azaz közvetlen réz-réz kötés, az ón csak mechanikailag rögzít, plusz védi a kötést az oxidációtól. Wago-nál hol van ilyen? Töredéke szakaszon (4-5mm) van csak kontaktus, az sem közvetlen mert van ott a két szál réz között egy másik anyag, plusz oxidáció elleni védelem sincs. De az a frankó...
(#) Zsolt 73 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Néhány órával ezelőtt még forrasztgatni akartál, ha nem *******

Mod: Kérjük, máshogy írd le a véleményed.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) granpa válasza Topi hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Én azért láttam régi szereléseket, ahol hegesztett kötés volt (röviden összecsavarva, vége hegesztve).
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 1, 2019 1 / 1
 
Ne sértődj meg, neki ezt kell harsognia. Ismerek egy pár főből álló szerelő vállalkozást, ők már akkor villanyt szereltek amikor én még a háromkerekű biciklit tekertem, csak közben cserélődtek a tagok, meg akkor még nem vállalkozás volt. Na náluk közös megegyezéssel megtiltódott a wago használata, és nem azért mert szegények félkegyelműek lennének, vagy ne ismernék a szakmájukra vonatkozó ajánlásokat...
(#) Zsolt 73 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Milyen kötőelemeket használtak Wago helyett, amit nem írt hibalistára az érintésvédelmi-tűzvédelmi-szabványossági felülvizsgáló ?
(#) Zsolt 73 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 1, 2019 1 / 1
 
Ez a gond a régi villanyszerelőkkel, képtelenek a fejlődésre !
(#) gyuszo válasza bgsf hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 1
 
Az ahol lehetőleg nincs is kötés. Csak áthaladó doboz. A kismegszakító és a fogyasztó között csak a folytonos vezető van. Lehetőség szerint is csak a legkevesebb és csak a szerelvények ( kapcsoló ) miatt .
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2019
(#) hegman válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 2
 
Nézd, itt egy pillanat alatt leharapják az ember fejét, ha egy 1,5mm2 vezetéket C16-al biztosít le. Vagy a színjelölést figyelmen kívül hagyja. Mert nem szabványos.
De a forrasztott kötés az rendben van.
Mennyi a névleges árama a forrasztásnak?
Mivel szigeteled le, ami szabványos?
Mennyi idő alatt?
Ezekre ilyenkor nincs válasz csak hallgatás.
Itt egyszer már összefoglaltam:
Bővebben: Link1
Bővebben: Link2
De rendszeresen feljön ez a téma, mert vannak akik nem tudják elfogadni, hogy a vezeték összekötők (nem csak wago) igen is jobb mint más módszer. Éves szinten 10e nagyságrendben építünk be vezeték összekötőket. az elmúlt 10 évben soha emiatt garanciára nem kellet visszamennünk egy kivitelezésnél.
(#) Zsolt 73 válasza hegman hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Néha olyan érzésem van, mintha szakmai börleszk lenne a fórum.
(#) proba válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
A szigetelőszalagot biztosan kihagynám, bár valamiért a villanyszerelés alapjának tekintik a laikusok, leginkább vezetékhúzásnál rögzítésre jó. Telik múlik az idő, és egy ragacsos vacakká válik a legtöbb. Ha csőben akarod toldani, az meg mindenképpen ellenjavalt.
(#) vargham válasza proba hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Annak csak a beceneve szigetelőszalag. Szigetelésre használni tillos. Zsugorcső jobb megoldás.
(#) vargham válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Idézet:
„ón csak mechanikailag rögzít”

Az ón mechanikai rögzítésre alkalmatlan. Pont ezért lenne körülményes olyan forrasztást készíteni villanyszerelés közben, ami a szabvány követelményeinek megfelel. Nem lehetetlen, de aránytalanul macerás.
(#) VIM válasza proba hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Nekem még van a régi Polimer szigszalag fajtából egy kevés kék és fekete színben. A mostaniakat össze sem lehet hasonlítani vele. Olyan jól fed és ragad, hogy nem lehet visszabontani csak lefaragni a kötésről. Nem ragacsos, nem deformálódik és ha jól emlékszem közel egy kilovolt per réteg a szigetelő képessége. Persze nem azt akartam ezzel mondani, hogy ezt kellene most is használni hiszen itt van a JÓ Wagoooo. Hát ha annak idején a mostani rögzítőseket lehetett volna kapni akkor én is azzal kötöttem volna a házam villamos vezetékeinek kötéspontjait. Kisebb méretű dobozokban is elfértek volna a kötések.
(#) Atis57 válasza hegman hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 2
 
Szia!
ehhez;
De rendszeresen feljön,,,,,, az elmúlt 10 évben soha emiatt garanciára nem kellet visszamennünk egy kivitelezésnél.

Persze ti nem --és mások?
Mert én is cseréltem már 300db-t is egyszerre, (Tesco világitás. )
A főágban 5A volt. ! ! ! S azokról a helyekről mi a véleményed -ami nem tartozik az épület villamossági szabvány alá ? Vajon miért van előirva a forrasztott kötés?
köszi.....
(#) gyuszo válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Minden meg tud hibásodni alul méretezés, vagy helytelen felhasználás miatt is.
Ez attól is függ, hogy az adott helyre mi van előírva, azt kell betartani. Nem biztos, hogy ami az egyik helyre megfelel, az mindenhova jó és azt kell használni.
(#) Ge Lee válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Vajon mit lehet azon alulméretezni? Meg helytelenül szerelni? Pont azért találták ki, hogy aki nem tud szerelni, az is tudjon. Beledugja és kész. Nagyon sok gondjuk volt vele sokaknak, ezért hagytak fel vele. És ami a lényeg: nem 30-40 év után, hanem néhány év után jöttek a gondok. Én csak azt nem értem, hogy aki megnézi azt a képet amit a bontott 221-ről csatoltam, annak ez hogy nem lesz egyértelmű? Ránézésre se lehet jó, innentől meg azt ajánlgathatnak a szabványok amit akarnak, én be nem tenném a saját házamba az is biztos.
Máséba örömmel, hiszen nem az enyém a felelősség, mivel az a kötés az csakis tuttti lehet, ha tűz van hát tűz van...
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 1
 
Én az alapvető problémát abban látom, hogy úgy tekinetenek a Wago és társai féle kötésre, mint valami csodaszerre, holott előtte is volt élet. Pl. ha a KF-1 vezetékösszekötőt jól használják (igen, meg kellett tanulni használni), örök élet és egy nap. A rugós-szorítós kötéseknél nincs mit elrontani, ugyanakkor pár év alatt előjöhetnek a betegségei.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Én nem írtam, hogy a KF-1 az helytelen. Ha valaki ezt látja helyesnek, akkor szereljen azzal, de a védővezetőt azt ne forrassza, mert az nem elfogadott.
A KF-1-et te melyik típusba sorolod ?
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019
(#) kameleon2 válasza Topi hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 1
 
Nem mindenkinek kell megfeleljen a kötés csak a fizikának és a szabványnak. Ha szabványos a kötés és kellő szakmai felkészültséggel és lelkiismerettel van elvégezve, akkor az mindenkinek jó kell legyen, szakmailag indokolt, megalapozott és megfelelő. Ha valaki a saját véleménye és gondolatai alapján gondol egy megoldást jónak, az nem biztos, hogy a szabvány iránymutatásainak is megfelelelő lesz. Olvasgatom - és régebben igyekeztem én is reagálni a forrasztás, nem forrasztás témára. Most egy másikat is szült az élet. Úgy hozta a sors, hogy sokan lehurrogtak, miért nem tudom elfogadni a rádiós rendszereket a családi ház automatizálásban. Elmondtam az életből vett példáimat, amikor a kiállításon megjelent pár ezer látogató és sorra haltak le a rádiós rendszerek a szomszéd standokon. Természetesen van az a marketing duma, amivel ez kibeszélhető és jól le lehet hurrogni az öreg drótosokat. De... az élet megint hozott pár hétköznapi példát. Egy több mint 60 lakásos lakótömbben a redőnyösök eladtak kétféle rádiós vezérlőt. A szomszédban működik egy adótorony. Amikor adni kezdett , használhatatlanná váltak a rádiós redőnyök. Nem feltétlenül azért mert a rádiós megoldás önmagában rossz, hanem azért, mert bár rajta volt a CE jelzés a készülékeken és "istenbizony" megfeleltek az EMC direktíváknak, az utólag elvégzett mérések pedig ezt csúnyán megcáfolták. Azaz lehet vitatkozni egy megoldás jóságán, ha az a valóságban megbukik. Mert a fizika - mindig tudja a fizikát. Akkor is, ha az alkalmazó ezt másképp szeretné gondolni. A szabványok betartása nem kötelező. De ha az ember belegondoldol, hogy van két lehetősége:
1.) Betartani az ajánlásokat és nyugodtan aludni
2.) Nem betartani, vagy egyedi megoldásokat használni és vállalni az életre veszélyes eseteket vagy a tűzveszélyt kockáztatni.
Lehet fanyalogni, polemizálni ezeken, szidni a szabványokat - de attól még igazak maradnak.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Találkoztam én is szétégett WAGO-s kötéssel és 10 mm" sodrott réz vezetékkel ami csak ónozva volt és 30 év után sem volt semmi baja, pedig fővezeték volt.
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Természetesen mindenre van példa és az ellenkezőjére is.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 2
 
Idézet:
„Betartani az ajánlásokat és nyugodtan aludni”
Itt van a kutya elásva. Előírják a Wago-t, miközben nem túl bíztató kötést létesít. Hogyan tovább?
(#) sany válasza Bakman hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Sorkapocs. De ha kitalálták a Wago-t, akkor miért ne használjuk?
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
A KF-1-re visszatérve, tehát :
Önmetsző műanyag házas vezeték összekötő, melyben egy rugózó betét található.
Rugós-szorítós kötés.
Most olvasd el, hogy mit írtál.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Úgy látom, vicces kedvedben vagy ma.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 1
 
Igen. De ettől függetlenül egy jó kötésnek tartom én is.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019
Következő: »»   717 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem