Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   718 / 961
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
De mutatok mást :Bővebben: Link
Ki szerelt már ilyennel és mi a tapasztalata ?
Ez nem WAGO !
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019

ELMARK.png
    
(#) hegman válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Igen, el lehet ezt a kötést is készíteni rosszul. Bár nehezebb, mint a forrasztást elrontani.
Másrészt wago vezeték összekötőnek kinéző tárgyat lehet Kínából rendelni manapság, nagytételben olcsón. Gyanítom nem a kínai veszi meg a wago-tól, hogy eladhassa nekünk.
„Persze ti nem --és mások?”
A cég kb. 10 éve létezik ebben a formában. Van több olyan hely ahol a nyolc-tíz évvel ezelőtti kivitelezésünknél a mai napig nekünk szolnak, ha villamos probléma van. (lámpatest csere, meghibásodás, elosztó karbantartás stb.) Vezeték összekötőből adódó hibánk még nem volt régi kivitelezésen.
„S azokról a helyekről mi a véleményed -ami nem tartozik az épület villamossági szabvány alá ? Vajon miért van előirva a forrasztott kötés?”
Fogalmam sincs.
Én épület villamosság és elosztó gyártás területén mozgok. De szívesen meghallgatom, melyek ezek a területek illetve mivel indokolják a forrasztott kötéseket.
Ez egy érv, másrészt:
Idő?
Szigetelés?
(#) hegman válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Na pont erről írtam...
(#) gyuszo válasza hegman hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Köszönöm, én is ezt próbáltam körülírni .
(#) Moderátor hozzászólása Nov 2, 2019
 
Kérjük, hogy a fenti wago vitát fejezzétek be. Semmi szükség nincs a vitát 100+1-edjére is megnyitni - folytatni - torokra menni.
(#) pucuka válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 3, 2019 / 1
 
Hadd szóljak hozzá, mint "öreg rádiós". Elszörnyedve hallom én is a törekvéseket, hogy mindent rádiós úton szeretnének megoldani. Útóbb azt hallottam, hogy egy Airbus repülőgépen hány tonna kábelezés van, és ha ezt kiváltanák rádiós kapcsolattal akkor . . .
Én azt vallom, hogy amit lehet, fizikai vezetékkel kell megoldani. A vezetéknélküli kapcsolatok legnagyobb gondja, hogy nagyon könnyen megzavarhatók, szemben a vezetékessel, ráadásul az előbbi zavarása teljesen hektikus, a vezetéké pedig viszonylag állandó, tehát könnyű védekezni ellene.
Az emberek általános tudatában csak az van, hogy van egy összeköttetés, nincs drót, nem látszik semmi, tiszta rendezett a lakás.
Azt már nem látják, hogy nincsenek egyedül. Egy pusztában, ahol közel távol nincs más adó, még ott is problémás lehet a rádiós összeköttetés akár egy porszívótól is. Hiába van CE, meg mittoménmi, a rádiós összeköttetéseket tervezni kell, a környezete miatt. Ráadásul az olcsóság miatt a vevők is elég gagyik, szelektivitásuk szinte semmi. Kapunyitó, kapucsengő, riasztó periféria stb. Aztán egy utcában történő kapucsengő nyomógomb beázása használhatatlanná teszi a környezetében levő összes rádiós eszközt. Ezek ellen szinte semmi védelem nincs, ez így működik. Szeparálni kéne, de frekvencia az nincs, vagy iszonyat drágán, ami nem is baj végsősoron, mert csak akkor használják, ha más megoldás nem jöhet szóba (mobilitás). Megint előjön, hogy játékra bízunk komoly dolgokat. (lásd C64 korszak)
Szerintem nem kell aggódni, majdcsak lecseng ez a rádiós őrület is, mint ahogy a többi. (majd az 5G megoldja -csak nem ingyen- )
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2019
(#) kendre256 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Egyetértek, meggondoltan kellene használni a rádiós kapcsolatokat. Aki igazán ismeri a rádiót, az tudja a korlátait is.
Én is mindig mondom az ügyfeleinknek, hogy a fix helyen lévő eszközhöz kábelen vigye az internetet (pl. okos TV, második wifi router, asztali PC). De a látvány szempontok, a kényelem (miért kell még egy kábelt behúzni??) felülírják a műszaki érveket.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Pssszt, jól van ez így. Nekem van egy kapu távirányítóm egy kapubejáróhoz. Kiderült róla hogy részben univerzális, olyan helyekre is beenged ahova nem kellene neki. Nagyon jól jön amikor telt ház van (egy belvárosban majd egész nap) és nem talál az ember parkolót, mert akkor csak nyomkodni kell, és máris le tudok parkolni valamelyik irodaház vagy akármi zárt parkolójában is.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Látod, pedig ezt a problémát kódolással meg lehetne oldani. Csakhát annyira nem értenek hozzá az állítólag hozzáértők sem, hogy megveszik a gyárit, és nem foglalkoznak tovább vele. Működik, kész. A nemegészen jószándékúak meg pontosan tudják.
Ha meg jön a baj, lészen siránkozás.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2019
(#) gyuszo válasza pucuka hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Tudja ezt a postás is. Viszi magával a mobil csengő nyomógombot. A fél utcában már ki is jönnek, hiszen csengettek.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 3, 2019 / 1
 
Azért aggódjon a Wago (már ha tényleg Wago és nem valamilyen Wagonak hívott másolat). Itt van a kutya elásva. Azaz, ha betartod a vonatkozó szabványokat, az kötelező a gyártókra nézve is. Ezért kell tömérdek pénzt kifizetniük a bevizsgálásokra és tanúsításokra. Ahogy mi is megtettük - mert szeretek nyugodtan aludni. Ha mi hibáztunk - mint gyártó - arra ott a kötelező felelősségbiztosítás. Ha te vétesz hibát némi "gányolással" , arra nincs semmilyen biztosíték. Ez van. Megteheted minden további nélkül, hogy összeraksz egy mérési elrendezést, megterheled a Wago-s kötést és laborban bevizsgáltathatod. Ha nem hozza azt az eredményt, amit a papírjai igazolnak és ami reprodukálható - akár sikerrel be is perelheted őket.
(#) Mekk_Elek hozzászólása Nov 3, 2019 /
 
Sziasztok!

Egy érdekes jelenség magyarázatát keresem, ebben szeretnék segítséget kérni. Egy meglévő rendszernél egy két pólusú áram-védőkapcsolót építettem be és csak a fogyasztó oldal bekötésekor már nem lehetett felkapcsolni a fi-relét (egyetlen fogyasztó kismegszakító se volt felkapcsolva). Másik áram-védőkapcsolóval is ez volt a jelenség, tehát nem a fi-relé a hibás. Nem családi ház, hanem félig ipari környezet, bármi előfordulhat (bevásárló központ). Három vezeték érkezik az elosztódobozba (L, N, PE). Hogy tud ilyen bekötés, azaz fél bekötés mellett olyan hibaáram kialakulni, ami miatt nem lehet felkapcsolni az áram-védőkapcsolót? Persze a teljes bekötés mellett se lehetett felkapcsolni. Találkozott már valaki ilyen jelenséggel? A négy elosztó dobozból egynél van ez az anomália.
(#) Bakman válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Nulla és védőföld zárlat van valahol a Fi-relé után.
(#) gyuszo válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Nov 3, 2019 / 1
 
A fogyasztói oldalon összeér a nulla és a védővezető. Sajnos lekapcsolt kismegszakítóknál is tapasztaltam már ilyet.
Meg kell keresni, hogy hol ér össze.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2019
(#) Atis57 válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Szia!
Legkézenfekvőbb hiba; Az ottani fogyasztók N és védővezetője közösül/keveredik .Ki kellene kötni a N vezetöket egyesével , melyiknél jelentkezik?

A kevésbé jó; mérd meg a hiba áramot --sok helyen előfordul 10-25mA ! S ehhez már csak pár mA kell -----s máris lekapcsol a FI relé. Na eznagyon rapszodikus.!--is lehet!
(#) Mekk_Elek hozzászólása Nov 3, 2019 /
 
Bakman, gyuszo, Atis57!

Köszönöm a válaszokat, de valószínűleg elkerülte a figyelmeteket, hogy csak a fi-relé fogyasztó felőli oldala volt bekötve (alul a 2 és N), felül az 1, N szabadon volt, azaz a fi-relén nem folyt át se L, se N áram. Akkor mégis mitől nem lehetett felkapcsolni?
(#) gyuszo válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Ha a fogyasztói oldalon a Nulla összeér a védővezetővel, az összeköttetésben van a bemenő N-val is. ( PEN kapocsnál ) Mérd meg a N-t, az nem 0 Volt.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2019
(#) Atis57 válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Szia!

Ez igy igencsak érdekes,-----máshová bekötve (próba képpen ) jól mködik a FI relé?

Feszültség rendben van?

Nagyobb mágneskapcsoló ,Trafó,--nincs mellette?
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2019
(#) Mekk_Elek válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
gyuszo!

Tételezzük fel, hogy a fogyasztói oldalon összeér a nulla a védővezetővel és ez összeköttetésben van a bemenő nullával a PEN kapocsnál. Ettől miért nem lehet felkapcsolni a fi-relét, amikor nincs bekötve a fi-relébe a bejövő nulla és fázis se?
(#) Mekk_Elek válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Atis57!

Máshol jó lett a fi-relé, azaz nem azzal volt a gond, a feszültség is rendben van, előtte is működött róla pár fogyasztó. Se mágneskapcsoló, se trafó nincs mellette.
(#) Atis57 válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Szia!
Akkor izgatottan várom a megfejtést ! . ilyennel még nem találkoztam!
(#) gyuszo válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Lehet, hogy minden kismegszakító le van kapcsolva látszólag, de találkoztam olyannal, hogy kapu vezérlő ( ami beázott ), vagy riasztó áramköre direktbe volt kötve. Lehet, hogy ilyen van itt is.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2019
(#) Mekk_Elek válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Atis57!

A megfejtés akkor várat még egy ideig magára. A jövő héten valamikor megyek vissza ismét, mai nap ennyi telt tőlem a létra tetején.

Az nem fér a fejembe, hogy a fi-relének csak a kimenetét bekötve merre tud kialakulni áram, ami miatt nem lehet felkapcsolni a relét, miközben a fogyasztói kismegszakítók le vannak kapcsolva. Több hiba egyszerre történő létrejöttére tippelek. Írok majd, hogy mi volt.
(#) Mekk_Elek válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
gyuszo!

Szerintem az nem befolyásolja a fi-relé felkapcsolhatóságát, hogy a fogyasztó oldali kismegszakító fel vagy le van kapcsolva, amikor a relé bemenetére nincs vezeték kötve. Valahogy a fogyasztói oldal felől jutott vissza valami a relére, de az áram útját nem tudom összerakni.
(#) sany válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
A fogyasztó esetleg nem kaphat máshonnan áramot? Illetve rá van kötve a FI-relére?
(#) Mekk_Elek válasza sany hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
sany!

Van az elosztódobozban nem használt (lekapcsolt kismegszakítóra kötött) vezeték még az előző bérlőtől, ki tudja hol végződéssel. Persze felmerült bennem, hogy onnan jöhet valami, de egyszerűen nem látom azt az áramutat, ami a fi-relé felkapcsolhatatlanságát okozza, amikor nincs bekötve a bemenete.

Jól gondolom, hogy a fi-relé leoldását vezérlő "elektronika" földfüggetlen belül, azaz nincs a relé egyik csatlakozásához se kötve? Bár ennek ellentmondani látszik, hogy kitüntetett fázis és nulla csatlakozói vannak... Szedett már szét valaki fi-relét ilyen célból?
(#) KTobi válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
A legprimitívebb áramváltó trafó. Egy vasgyűrű, rátekerve pár menet minden átmenőből (fázisok és nulla), valamint 100 menet körül a mérőtekercs ami meghúzza a kioldó elektromágnest.
Azért kitüntetett a nulla, mert az kapcsol ki utoljára és elsőnek be.
(#) Mekk_Elek válasza KTobi hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
KTobi!

Ezek szerint a mérőtekercs egyik vége sincs rákötve se a fázisra, se a nullára? Akkor végképp nem értem, hogy a fi-relé kimenetére bármit kötve hogyan lehet befolyásolni a felkapcsolhatóságát.

Nagyon rápörögtem erre a problémára, de azt hiszem ezt csak a helyszínen lehet kideríteni.

Köszönöm a hozzászólásokat, tippeket.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Nov 3, 2019 /
 
Egy kérdés, fi relének a nulla és föld zárásával is le kell oldania, vagy föld fázissal csak?
(#) sany válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Mivel a nulla és a védővezető a FI relé előtt össze van kötve, ezért le kell oldania.
Következő: »»   718 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem