Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3391 / 3945
(#) Sanyesz5 hozzászólása Dec 22, 2019 /
 
Sziasztok, lenne egy alap kezdő kérdésem!

Ha egy 10m ohm belső ellenállású multiméterrel mérek 400 voltot, jelen esetben egy gyenge kis táp, hogy lehet kiszámolni hogy mekkora feszültség fog esni? Mikor van meg a 400 volt, ki tudjam számolni és azzal kompenzálni.
(#) Epu2 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
10 mili Ohm, vagy 10 Mega Ohm.
(#) Bakman válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
m = milli
M = Mega

Kell a forrás (tápegység) belső ellenállása, anélkül nem nagyon lehet számolni semmit.
(#) nagym6 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Feltételezem 10 Megaohm a multi belső ellenállása. Ha nem iskolai vizsgakérdés csak hobbi mérés, akkor ezzel nem kell foglalkozni. Ugyanis annyira elenyészően kicsi méréshibát okoz a kis belső ellenállású tápegység esetében, amennyinél nagyságrendekkel nagyobb a műszer saját méréshibája. Valahol kb. 10 milliomod nagyságrendben lehet a méréshiba, a multi pedig század vagy ezred saját hibát produkál.
De ha pld.: 10 Megaohm belső ellenállású áramkört mérsz, akkor pont felét fogja mutatni a multi, azaz ennyire leterheli a mérendő áramkört. U1/U2=R1/R2
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2019
(#) Sanyesz5 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Értelek köszönöm, ha mellékelek rajzot az segít? Egy kis 555 által hajtott kapcsolóüzemű táp, nem tudom ha rámérek és teszem azt 380 voltot mérek az azért van e mert a multiméter leterheli, levéve pedig megvan a 400 volt.
(#) nagym6 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Szerintem elenyészően kicsi a multi feszültségcsökkentő hatása. Tehetsz próbát. Ráteszed a multit, mutat valamennyit. Ezután ráteszel -kikapcsolt állásban- 10 Megaohm ellenállást, és a multit is, és megnézed mennyit változik a feszültség a plussz rátett 10 Mohm-ra.
(#) Sanyesz5 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Köszi, jó ötlet, mikor a multit rárakom hallani hogy rákapcsol, vam benne visszacsatolás, magasabb frekin sípol, tehát terhel, de kipróbálom.
(#) nagym6 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 23, 2019 /
 
Ezt úgy vedd figyelembe, hogy a multi és ellenállás eredője 5 Mohm lesz ha mindkettő rajta van. Igazából azt látni, hogy van-e valamennyi hatása ekkora ellenállásnak, de számítható is pontosan az eredeti érték.
Félreértések elkerülése végett a képletnél amit írtam (U1/U2=R1/R2) U1 az R1-en eső feszültség, nem pedig a teljes osztóra kerülő feszültséget jelenti.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2019
(#) Chipmunk1960 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 23, 2019 /
 
Típushiba, a sok közül az egyik...
(#) Udvari Zsombor válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Dec 23, 2019 /
 
A javítási szándékom már meg volt, csupán nincs itthon olyan megfelelő motor, amely 9V elemmel tesztelve ne hallatna akárcsak picit is kopott szerű hangot. Ráadásul a számítógépbe való meghajtók "soklábú panelmotort" tartalmaznak, ami nagyon nem jó.
Tehát, a szándékom meg volt, csupán csere-motort nem találtam itthon...
(#) woolf007 hozzászólása Dec 23, 2019 /
 
Sziasztok.
Hogyan kezdenétek hozzá ahhoz a problémamegoldáshoz, hogy az idős apám mindig ottfelejti a főzőlapon a melegítendő ételt?
Szóval kellene egy füstérzékelő és egy automatika ami lekapcsolja a kismegszakitót (a konyha áramkörét) . Esetleg az sem lenne baj ha küldene egy értesítést! Milyen típusú eszközöket vennétek hozzá?
(#) Peter65 válasza woolf007 hozzászólására (») Dec 23, 2019 /
 
Szia!
Nem lenne egyszerűbb egy időhatároló? Még így is teljesen át kell alakítanod a villamos bekötést, de legalább nem kell külső szenzorral küzdeni.
(#) kendre256 válasza woolf007 hozzászólására (») Dec 23, 2019 /
 
Én egy rossz mikrosütőből kiszerelt mechanikus(!!!) kapcsolóórát szerelnék megfelelő védettséggel egy dobozba, és arról adnám a főzőlapnak az áramot. Azt nem bonyolult beállítani (csak tekerni kell rajta egyet), nem programozódik el. Ha sok a 60 perc, akkor biztosan valamilyen mechanikus megoldással le lehet csökkenteni 30, vagy 15 percre is a maximális időt.
Ha mindenképpen távjelzés is kell, akkor a Seasoft mindenféle célra gyárt GSM-en keresztül működő távjelzőket, távvezérlőket. Én már többször vettem tőlük, több fajtát, merem őket ajánlani.
(#) figurás hozzászólása Dec 23, 2019 /
 
Sziasztok!
Micron riasztórendszer van a házunkban.
Csatlakoztattam egy GSM modult hozzá.
Szeretném a sziréna handját csökkenteni a lehető
legegyszerűbben.
A sziréna elé egy ellenállásos feszültségosztót tennék.
Kb15-20w állítható huzallelenálásra gondoltam.
Az ohm értékben vagyok tanácstalan én 100 ohm ra gondoltam !?
(#) Remci válasza figurás hozzászólására (») Dec 23, 2019 /
 
Milyen sziréna van rajta?
(#) figurás hozzászólása Dec 23, 2019 /
 
Itt küldöm.
(#) Remci válasza figurás hozzászólására (») Dec 23, 2019 /
 
A sziréna elé hová gondoltad az ellenállást tenni? Ezen nem tudsz hangerőt állítani, esetleg a hangszórót tudod cserélni kisebb vagy nagyobb ohm-osra, de azt meg az elektronika nem fogja tolerálni. De miért kell a hangerőn állítani?
(#) Secret válasza figurás hozzászólására (») Dec 23, 2019 /
 
A nyílások egy részét leragasztod, máris csökken a hangerő, bár nem értem miért kell egy riasztó hangerejét csökkenteni?
(#) nagym6 válasza figurás hozzászólására (») Dec 23, 2019 /
 
Lehet, hogy a piezó hangszórója a rezgőkör eleme, általában úgy szokott lenni. Akkor viszont nem tehetsz ellenállást be, mert más hatása lesz. Látni kellene a hangszóró megoldást. De legjobb mint írták, nyílást letakarni.
(#) figurás hozzászólása Dec 23, 2019 /
 
ok Marad a tompitás. GSM mellett gondoltam elég jelzés szinten működnie
nem kellene a környező 10 utcát felverni.
(#) Macsek71 hozzászólása Dec 23, 2019 /
 
Sziasztok !
Felmerült bennem egy megoldásnak látszó ötlet egy többeket is érintő probléma megoldására ...
Több helyen is kérdezték(tük) hogyan lehetne egy modernebb távirányítós jelforráshoz kötött régebbi erősítő automatikus lekapcsolását megoldani.
Le lehetne-e "hallgatni" egy médiabox és a BT-s távirányítója közti kommunikációt ? Gondolom egy infrás távirányító jelét több vevő is feldolgozhatja egy időben, tehát egy tv "power off" utasítás érzékelésekor le lehetne kapcsoltatni az erősítőt
De mi a helyzet a BT kommunikációnál ? OK, ott "párosítva" vannak az eszközök, de a rádiós kommunikációt mindenki hallhatja ...
(#) Gafly válasza Macsek71 hozzászólására (») Dec 24, 2019 /
 
Végülis a "szabvány" (NIST) szerint nem csak pont-pont összeköttetést lehet csinálni, hanem pont-több pont összeköttetést is.
Csakhát a dolog tényleges megvalósítása, nem kis mennyiségű utánjárást igényel.
(#) Marko Ramiusz válasza Macsek71 hozzászólására (») Dec 24, 2019 /
 
(#) slaszlo96 hozzászólása Dec 24, 2019 /
 
Sziasztok!

Az arduino, GPIO és mikroprocesszorok még az elektronikához tartoznak vagy inkább programozás? Mit kell tanulnia annak aki routereket, tv box-ot, hálózati kártyát, set top box-ot, kábelmodemeket szeretne tervezni, tehát nyákot tervezni és felprogramozni ezeket. Mondjuk össze szeretnék rakni egy wifi routert és firmware-t tenni rá. Ez programozás vagy elektronika, mit kell ehhez tanulnom? És mit kell tudnom, tanulnom ahhoz ha topológiákat, olyan szabványokat, protokolokat szeretnék kitalálni mint a csma/cd? Mondjuk olyan hálózati kártyát szeretnék tervezni ami nem szabvány, nem ethernet, sem semmilyen ismert szabvány hanem új szabványt szeretnék kitalálni. Vagy teljesen más kábelt szeretnék használni átvitelre, vagy új kábelt kitalálni, vagy teljesen más átviteli közeget használni.
Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2019
(#) Gafly válasza slaszlo96 hozzászólására (») Dec 24, 2019 / 1
 
A hardver és szoftver fejlesztés tipikusan külön szakma, nem amatőr szinten.
Amit szeretnél, azt szerintem legjobban az embedded system fedi le...
De ezen belül is van legalább három különböző (de inkább több) szakma.
Valamint sok ember együttes munkával készít egy ilyet, éveken keresztül...
(#) slaszlo96 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 24, 2019 /
 
diplomában gondolkodom, ha valaki ismeri a szakokat és tudna segíteni melyiket válasszam
(#) Gafly válasza slaszlo96 hozzászólására (») Dec 24, 2019 /
 
Műegyetem, egyértelműen.
Azon belül igazítson el, aki oda jár, vagy ott tanít.

Halkan mondom, hogy szerintem könnyebben lesz hardveresből szoftveres, mint fordítva.
BSC után már óvatosan el lehet kezdeni dolgozgatni, de előtte is nyári munkásként.


Angolt nem lehet "túltanulni" ebben a szakmában.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2019
(#) slaszlo96 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 24, 2019 /
 
Köszönöm
És drivereket szeretnék készíteni
(#) elektroncso válasza slaszlo96 hozzászólására (») Dec 24, 2019 / 2
 
Bontásban felelek.
Idézet:
„Az arduino, GPIO és mikroprocesszorok még az elektronikához tartoznak vagy inkább programozás? Mit kell tanulnia annak aki routereket, tv box-ot, hálózati kártyát, set top box-ot, kábelmodemeket szeretne tervezni, tehát nyákot tervezni és felprogramozni ezeket. Mondjuk össze szeretnék rakni egy wifi routert és firmware-t tenni rá.”

-Ez villamosmérnöki terület, azon belül is beágyazott rendszerek specializáció. Az első időszakban megtanulsz mindent amit a hardverről tudni kell, a beágyazott rendszerek specializáción pedig megtanulod ezeket programozni és kihozni belőlük a legjobbat. Elvileg.

Idézet:
„És mit kell tudnom, tanulnom ahhoz ha topológiákat, olyan szabványokat, protokolokat szeretnék kitalálni mint a csma/cd? Mondjuk olyan hálózati kártyát szeretnék tervezni ami nem szabvány, nem ethernet, sem semmilyen ismert szabvány hanem új szabványt szeretnék kitalálni.”

-Alkalmazott informatika, de itt nem fogtok túl sok elektronikai oktatást kapni.

Idézet:
„Vagy teljesen más kábelt szeretnék használni átvitelre, vagy új kábelt kitalálni, vagy teljesen más átviteli közeget használni.”

-Feltaláló. Nos ezt nem tanítják külön.
(#) erzsé hozzászólása Dec 24, 2019 / 3
 
Sziasztok. Ajánlom megnézni a hozzám hasonlóknak, akik mélyebben szeretnék megismerni az alapokat, s nem csak utánépíteni.
Elektronika 1.
Következő: »»   3391 / 3945
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem