Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2162 / 2208
(#) 6C4C válasza boti2 hozzászólására (») Dec 29, 2019
1% THD no nfb EL84SE 4W... GRAT!
Sajnos másoknak nem mindig sikerül ilyen jól
Mi lehet a titok nyitja
(#) gcsabee válasza Dolphin hozzászólására (») Dec 29, 2019
Szia! Egy kis számolással azért meg tudod határozni az induktivitást a fűtőfeszültség felhasználásával (bármilyen más váltófeszültség jó). A 6,3V-os tekercsre rákötöd a fojtót és vele sorba egy kb. 200Ohmos ellenállást (R), ami legalább 0,5Watt-os legyen. Így legrosszabb esetben is kb. 30mA áram fog folyni, ami nem okozhat gondot a fojtónak. A fojtó és az ellenállás egy feszültségosztót alkot. Megméred az ellenálláson eső feszültséget, digitális multiméterrel, ez legyen Ur. Az Ur = Uf x R/gyök(R^2 + XL^2). Az XL = 2xPixfxL. Az egyenletből csak az L az ismereten az összes többi adott. (Uf = ~6,3V, f=50Hz).
(#) Dolphin válasza gcsabee hozzászólására (») Dec 29, 2019
Szervusz!
Köszönöm segítő szándékod. Már sikerült megállapítani a fojtó induktivitását, amely 0.5 H. Sajnos ez nem megfelelő. Szereznem kell egy megfelelőt. Most tettem fel egy hirdetést ez ügyben.
(#) pucuka válasza gcsabee hozzászólására (») Dec 29, 2019
Csak egy bibi van a számolásban. Nem XL, hanem ZL. Persze, ha elég kicsi a fojtó ohmos ellenállása az impedanciájához képest, akkor jó a közelítés.
(#) sturbi válasza pucuka hozzászólására (») Dec 29, 2019
Idézet:
„A soros ellenállás nem áramkorlát, csak az időállandót növeli (nomeg a belső ellenállást)”
Az időállandót, a belső ellenállást nyilván pont azáltal növeli, hogy korlátozza az áramot, tehát mindenképpen áramkorlát az ellenállás, amíg az áramkörben van (töltés oldalról nézve). Egyébként egyetértek természetesen, de itt egy konkrét esetről van szó, ahol a kérdés az, rakható-e 330 µF-os kondi valamilyen módon az EZ 81 után úgy, hogy az ne ártson a csőnek. Az elgondolás szerint majdnem teljesen feltöltött kondit kapcsolunk az EZ 81 után, mert a bekapcsoláskori a töltődés korlátozva van olyan mértékben, mintha csak egy pl. 22 µF-os kondi lenne a körben, majd ha már kicsi feszültség esik a korlátozó ellenálláson, akkor azt egy relékontaktus kiiktatja. Ekkor a belső ellenállás helyreáll, és mivel ez egy konkrét áramkört lát el (csak azzal az egy hibával, hogy 50 µF helyett 330 µF van), nem pedig egy szabadon terhelhető tápegység funkciót, így véleményem szerint alkalmazható a módszer (egészen nagy értékű kondiknak is kicsi töltőáram kell a teljes töltöttségi szint közelében). Ettől még lehet további szűrőkör is szokásos méretezéssel. Ezt a relés megoldást alkalmaztam már (igaz tranzisztoros erősítőnél valamikor) és az automatika nem kapcsolta vissza normál működés közben a soros ellenállást a kondi elé, tehát nem nőtt a töltőáram a kritikus szintre normál működés közben, csak bekapcsoláskor, ill. zárlat esetén (persze egy szilícium diódát különösebben nem hatják meg a pillanatnyi áramlökések). Összegezve szerintem egy együtemű csövesnél alkalmazható a módszer, de tovább már nem akarom ragozni.
(#) sturbi válasza Dolphin hozzászólására (») Dec 29, 2019
Megfelelő lehet egy sima kisebb hálózati trafó is, ha át lehet lemezelni légrésesre...
(#) Mócsing válasza Dolphin hozzászólására (») Dec 29, 2019
Kínából lehet rendelni már 2-3e Ft-ért is alkatrész tesztert , induktivitást 20H-ig tud mérni .
(#) 6C4C válasza sturbi hozzászólására (») Dec 29, 2019
C osztályú egyenirányítás...
Szerintem inkább a folyási szöget kellene figyelembe venni. Ha a pufferkondenzátor értéke növekszik a folyási szög csökken ami növekvő csúcsáramokat okoz ez pedig az ei cső túlterheléséhez vezet
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2019
(#) Dolphin válasza Mócsing hozzászólására (») Dec 29, 2019
Köszönöm a tanácsot, de külföldről történő rendelésben nem vagyok járatos.
(#) djhans hozzászólása Dec 29, 2019
Egyébként nem kell egy csöves erősítőbe több száz, esetleg ezer µF-ot belepakolni. Ha korrekten kivitelezzük pár db 47µF-os kondival is lehet brumm mentes. Persze a fojtó akkor kell bele.
(#) sturbi válasza 6C4C hozzászólására (») Dec 29, 2019
Háát...ha jobban bele gondolok igazatok lehet, bár nem tudom mekkora áramok folynak a lecsökkent folyási szög alatt (végülis mindenképpen rövid, de nagy áramról van szó, tehát lehet hogy elszalad a tértöltés a csőnél, ami kártékony..). Valószínűleg a folyási szög alatti áram (is) van figyelembe véve az adatlapon a maximális puffer kapacitásnál... Elismerem, valószínűleg nem állnak meg az előző okfejtéseim...
(#) 6C4C válasza djhans hozzászólására (») Dec 29, 2019
Ok a brummentesség teljesül. De gondolj arra, mekkora lesz a szűrőkondi Xc-je mondjuk 20 Hz-en...
Ami mindenképpen "sorbakapcsolódik" a kimenővel meg a végcsővel
(#) boti2 válasza 6C4C hozzászólására (») Dec 29, 2019
Szia! Köszi. Azt hiszem, nincs különösebb titok.
Meghajtó fokozat 6N6P, "nagy áramú" cső, kapcsolás: SRPP, most 10mA anódáram, már itt is eléggé lineáris, de még növelni fogom 20mA környékére. Ig=f(Ug) ott már egyenes, mint a (ferde ) szög.
Teljesítmény fokozat, hasonlóképpen 50mA környékére. Purista SE kapcsolás, rendes alkatrészek, rendesen megtervezett NYÁK és huzalozás.
Becsatoltam a fokozatok átviteleit. Annyi kis csalás van a teljesítményfokozat átvitelgörbéjében, hogy a terhelése tisztán ohmos, nem komplex, mint egy valódi kimenő esetén.
(#) boti2 válasza djhans hozzászólására (») Dec 29, 2019
Láttam igen. Valaki (talán az is te voltál) áttekert egy pár rádiókimenőt ECL/PCL86 SE-hez. Az adta az ihletet, ötletet.
(#) MacGiver válasza Mócsing hozzászólására (») Dec 29, 2019
Idézet:
„Vagyon kettő vélemény . Egyik a tied ,miszerint úgy hülyeség ahogy van és a Bozó Balázsé /elektroncső.hu /.
És mivel nem egy súlycsoportba tartoztok ,inkább neki/és magamnak /hiszek . Remélem ,érted .
Ezzel be is fejeztem veled a diskurzust .”

Úgy látom, itt is vannak egyenlők - meg egyenlőbbek. Én az előző csoportba tartozok, Te az utóbbiba. Bármikor törölhetsz, módosíthatsz. A Moderátor lelke rajta. BUÉK.
Amúgy BB sem az Isten. Szimpla megélhétési..
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Dec 30, 2019
És melyik a kisebb meg az olcsóbb, egy kondi vagy egy fojtó? Az addig oké, hogy kondiból hiába teszel be akármekkorát, mert az ugyan csökkenti a ripple amplitúdóját, de magát a formáját nem tudja (ezért találták ki az aktív anódszűrőt), ebből a szempontból sokkal jobb egy fojtó, mert ugye az a hullámformát is simítja (csökkenti az árammeredekséget/lassítja az áramváltozás sebességét), így a hegyes csúcsokból lapos hullámok lesznek.
Na de képzeljünk el egy ilyen rendesen megépített erősítőt dual mono kialakításban. Ott lesz a doboz tetején a 2db hálózati trafó, a 2db fojtó, meg a 2db kimenő. Az asztal lapja alá meg merevítést kell tenni, hogy ne hajoljon be alatta a bútorlap. Ilyet még a kínaiak sem szoktak elkövetni, inkább közös tápról meg fojtóról hajtják mindkét oldalt.
Bár ilyen EI66 körüli vasakból annyira még nem is lenne vészes, de hálózatinak az már nem elég.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2019
Nálam 1 hálótrafó lesz (toroid) 2 fojtó és 2 kimenő. Van aki még a meghajtás tápjába is külön fojtót tesz.
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2019
(#) Ge Lee válasza CHZ hozzászólására (») Dec 30, 2019
Na, sikerült találni egyet a sok ezerből...
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Dec 30, 2019
A meghajtáséba egyáltalán nem kell fojtó, hiszen ott alig folyik áram. Mindazonáltal a meghajtás és a végcső tápjának szétválasztása üdvözlendő, én is szétválasztottam őket. A toroidnál még inkább érvényesülnek az áramok meredekségei, mivel a toroid (kisebb szórásából és belső ellenállásából adódóan) nagyobb töltőáramokat képes átpumpálni a diódákon.
Meg ne felejts a toroid elé DC blokkolót tenni, ha nem akarod hogy random brummogásba kezdjen, meg mindenféle gerjesztési anomáliái legyenek a hálózati katyvaszok miatt.
(#) Ge Lee válasza MacGiver hozzászólására (») Dec 30, 2019
Azért kevesen írtak és építettek annyit és szerteágazóan ebben a témában mint ő, ráadásul viszonylag objektíven ami szerintem inkább értékelendő mint elítélendő.
Bárhol máshol, fórumokban, blogokban meg erre arra a szerzők egyetlen és agyonajnározott "mindenkimásénáljobb" vackain kívül mást nem nagyon látni...
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2019
Javítottam hàrom különbözö tipust, mind duplap tappal készült
(#) Ge Lee válasza CHZ hozzászólására (») Dec 30, 2019
Tudnál mutatni képeket ezekről a javításokról? Csak mert kíváncsi lennék rá, hogy egy ilyenben az alatt a 3-4 év alatt amióta kb. gyártják vajon mi tud tönkremenni... Mert ebben még csak relé sincs mint általában a hasonlókban.
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2019
Képre vàrnod kell, nem vagyok otthon, nem férek itt hozzà.
Zarlatos cső miatt elégett ellenàllas, stb...Volt amiben csak vegcsövek cseréje miatt, munkapont beallítas.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2019
(#) TAttila77 válasza djhans hozzászólására (») Dec 30, 2019
Még az, hogy külön fojtó.
Sokan a meghajtásnak KÜLÖN táptrafó(kat) és KÜLÖN stabilizált tápegségeket építenek PP-nél is, de SE-nél méginkább. 45-ös, 2A3-as, 300b-, 211, 845 triódák és megannyi fajtáik. Az a hír járja, hogy így járunk el a tápk kialakításakor, meghálálja azt a hangjával dinamikájával azerősítőnk.
(#) sutemenyx hozzászólása Dec 30, 2019
Fojtonak jo lehet am egy barmilyen retek se kimenő is. 5H-t minimum tudni szoktak a primeren, még egy néprádióé is. Esetleg lehet őket paralell is tenni, ha tobb aram kell. Szegeny vateras 2-3ezer forintos kimenoket senki nem becsuli, pedig fojtonak kivaloak. Csak ugy mondom...
(#) CHZ válasza sutemenyx hozzászólására (») Dec 30, 2019
TV képkimenő is jó.
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Dec 30, 2019
Bizony jó, de mondjuk a dc ellenállásával kalkulálni kell (300 ohm körül szokott lenni). A szokásos gyári fojtók ebben a kategóriában (EL84 SE) 100-150 ohm dcR-esek (és 2,5-5-7 Hy-sek). Szokás a kisáramú részeket külön LC szűrni is, bár ennek megítélése nem egyértelmű (főként bizonyos fázis kérdések miatt, nem tudom mennyire valós probléma. Meghajtás külön szűrése nélkül egy darab bazi nagy (pl.20000-30000µF-ot ajánlanak a táp utolsó kondijának).
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2019
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Dec 30, 2019
Testelések vezetésére érdemes nagy gondot fordítani, az erősáramú részeket külön vezetékkel a kondira a gyengeáramú részektől (alkalomadtán sokat javíthat a brumm helyzeten). Kis belső ellenállású trióda esetén combos kondi kellhet (mert ideálisan váltóáramúlag rövidzár a teljes átvitt sávban), hogy ne okozzon fázistolást az alacsony frekvenciákon (pl. 5 Hz-re méretezett).
(#) Dolphin válasza sutemenyx hozzászólására (») Dec 31, 2019
Nekem EL84 PP-hez kellene szűrésre és feszültség csökkentésre. Arra is megfelelő lenne?
Következő: »»   2162 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem