Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   227 / 292
(#) Steven19 válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Ebbe nincs mikrovezérlő, az egy tranzisztoros panel. Minden jónak tűnik, valami bagatel hiba lehet.
(#) vision61 válasza Steven19 hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Szia!
A készülékben sem működik? A gyújtótrafóban lévő két réz "elektróda" mi célból van ott? Az lenne a gyújtógyertya?
A teszteléshez is kell a védővezető, és polaritáshelyesen a fázis, nulla vezeték.
Attól, hogy nem látsz égésnyomot, még lehet hibás a trafó melletti tirisztor, kondenzátor, így nem is ad szikrát.
A 8, 9, 10-es pontokra be kell kötni a presszosztát helyett egy váltókapcsolót (amit a kellő időben át kell kapcsolnod), illetve a 11, 12-re a motor helyett pl. egy 40 W-os izzót, mert szerintem ezek nélkül nem is indul.
(Más típusú Brahma, LBG, LME sem hajlandó ezek nélkül működni.)
(#) Steven19 válasza vision61 hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Készülékben sem működik.
(#) VIM válasza Steven19 hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Szia! Van ITT egy nagyon hasonló vezérlő csak ez "kettős" gázszelepes avagy modulátoros lehet és a negyedik relé és annak csatlakozója is ki van hozva. Talán a segítségedre lehet ez a rajz és talán még ez is segíthet a működés megértésében de ezek ventilátorosak.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2020
(#) Steven19 válasza VIM hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Köszönöm szépen. Ez alapján már el tudok indulni.
(#) jantobela válasza JZoli hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Szia!
Hibajelzést nem add ki, egyszer sem.
Megpróbálom megtisztítani megint az elektródát.
Köszönöm.
(#) Épületgépész válasza jantobela hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Szia
Tisztázzuk le mit értesz az alatt hogy elindul a kazán! A szivattyú,ventilátor,+ az égő is ég? Mivel presszosztát lett cserélve ebből az következik,hogy turbós a készüléked! A szerelő kompletten mikrokapcsolóval eggyütt cserélte,a presszosztátot? Az nem baj,ha megtisztítod az elektódát(érzékelőjét)
(#) Épületgépész válasza Steven19 hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Szia
Bocsi ez nem tudtam. Hogy állsz már a javítással?
(#) Épületgépész hozzászólása Jan 5, 2020 /
 
Sziasztok
Hogy lehet otthoni körülmények között,multiméterrel megmérni a pl. egy gázkázán panelján lévő tranzisztort,trilisztort,gyújtó trafót,hogy jó,vagy sem! E téren kezdő vagyok! Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) jantobela válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Szia !
Igen, szivattyú, ventilátor, és az égő is ég, de 1 mp után ki is kapcsol.
2-3 mp után újrakezdi elölről, szivattyú, ventilátor, égő is ég, de 1 mp után lekapcsol.
Ma csiszolópapírral megtakarítottam a Ionizációs elektródát, az égéstérben, és eddig tökéletesen működik.
Köszönöm.
(#) JZoli válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 6, 2020 / 1
 
Akkor menjünk a kérdésed szerinti sorrendbe: A tranzisztor mérése a multimétert dióda-mérés állásba kapcsoljuk, és a lábakat méregetjük, elméletileg két diódát kell benne mérni, ha jó a tranzisztor, A mellékelt képen talán érthetővé válik.Annyit megjegyeznék, hogy az ábra ugyan NPN tranzisztort mutat, de a PNP-s is hasonlóképpen épül fel, csak abban a diódák fordítva állnak, remélem azért ez így érthető. Tirisztort multiméterrel nehéz mérni, illetve az egyszerűbb multiméterekkel nem is nagyon lehet, inkább a gét (vezérlő) és katód kivezetése között lehet mérni, szintén dióda állásban de a működését ezzel így, nem lehet tesztelni. A gyújtótrafót sima ellenállás-mérésre kapcsolt multival mérhető, itt a primer oldalon egy nagyon kicsi ellenállást lehet mérni 0,1-4-6 ohmot lehet mérni akkor nem szakadt! A szekunder már nagyobb szórást mutat, az lehet 300-5000 ohmig az ellenállása. Ha ezek így jók az esetek többségében működik a gyújtótrafó, de igazából ez a mérés sajnos nem garancia a működésre, mert ezzel nem lehet kimutatni a menetzárlatokat, vagy az esetleges mágnesezési hibákat.Végére ideteszem Skori oldalát, ahol ennél részletesebben le van írva az alkatrészek mérése:Skori oldala
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2020

NPN.jpg
    
(#) Épületgépész válasza JZoli hozzászólására (») Jan 6, 2020 /
 
Szia
Köszi a infót!
(#) JZoli válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
Még annyit hozzátennék, hogy lehet kapni alkatrészteszter műszert. Ezek kiírják, hogy milyen alkatrész, és a működését is letesztelik. Aki nem egy elektronikai zseni, annak nagy szolgálatot tehet, ráadásul kínai beszerzéssel még olcsón is beszerezhető. Mellékelek róla képet.

Teszter1.jpg
    
(#) Steven19 hozzászólása Jan 23, 2020 /
 
Sziasztok egy Kollégámnak van egy Nectra TOP 2.23 CF kazánja valakinek van az elektronikájáról kapcsolási rajza. Előre is köszönöm.
(#) Tőzsér hozzászólása Jan 24, 2020 /
 
Sziasztok!
Kérdéssel fordulnék a hozzáértőkhöz!
Adott egy Buderus Logamax U122 falikazán és egy Buderus Logamatic ERC termosztát együttes. Mikor a termosztáton 0,5 vagy 1 fokkal feljebb veszem a hőmérsékletetet, a kazánnak fűtenie kellene, de csak próbálkozik begyújtani, sajnos mind hiába, csak a 6-os hibakódot írja állandóan ("L" betű jelzéssel). Ha a hőmérsékletet 2,5 vagy 3 fokkal veszem feljebb, akkor viszont elsőre begyújt és melegíti a radiátorokat szépen. Ha átállítom a kazánt direkt fűtésre, akkor is azonnal elindul. Ha melegvizet kell csinálnia, akkor is gond nélkül teszi a dolgát. A termosztáton 22 fok van beállítva, viszont van úgy hogy a kazán elkezd fűteni és 23-24 fokra is felfűti a szobát, érthetetlen módon. A kazánon/ban kilett cserélve minden ami vízzel érintkezik(csap, szabályzó, háromutas szelep) és a vezérlőegység is. Az égéstér többször kitakarítva, hátva az nem megfelelő, de csak a legelején volt ott minimális égéstermék. Már nem merek szerelőt hívni, mert mindig próbálkozik valamivel amit cserélni lehet, de sajnos mind hiába. Hiába fizettem már ki több száz eurót, a hiba továbbra is fenn áll. Most ott tartunk, hogy vegyünk egy másik termosztátot és talán akkor helyre áll a zavar az erőben. Van valakinek valamilyen használható és próbálható ötlete?
(#) norbi418 hozzászólása Jan 26, 2020 /
 
Sziasztok!

Szeretnék hozzáértő szakiktól tanácsot kérni. Van egy SD 40 KLZ típusú gázkazán. Arra lettem figyelmes, hogy az egyik nap nincsen fűtés. Bementem a kazánházba és láttam, hogy nem ég a kis Lcd kijelző. Majd abban a pillanatban be is kapcsolt a kazán. Ettől kezdve be ki kapcsolgat. Szemrevételezéssel megnéztem a vezérlőpanelt, égési nyomok nincsenek, minden alkatrész jónak tűnik, de amikor hozzáértem az egyik reléhez bekapcsolt. Majd rákoppintottam és kikapcsolt. Arra lettem még figyelmes, hogy amikor bekapcsolt akkor a relék felől halk sistergés jött .Lehet, hogy a három relé közül valamelyik megadta magát?

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) mugab válasza norbi418 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Én forrasztási hibára gyanakodnék elsőre, ott ahonnan a sistergés hallatszik...
(#) norbi418 válasza mugab hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Majd este kiszedem és megnézem a panelt.

Addig is köszönöm a választ.
(#) pgabor2 hozzászólása Jan 26, 2020 /
 
Szia! Nekem az egyik szivattyú kapcsoló jelfogóm égett be kb. 12 év után. Ha jól emlékszem, a HESTORE-ban kapható a hozzá való jelfogó.
(#) kit6263 hozzászólása Jan 26, 2020 /
 
Üdv mindenkinek
Kb 30 éves békebeli a FÉG C24-es kazánom.
Utolsókat rúgja. Még jó lenne ha kibírná a szezont.
Az a probléma, hogy nem kapcsol le az égő. Lejebb megy a láng, de kissebb intenzitással folyamatosan ég.
Ha alul a termosztátot visszacsavarom a kattanásnál sem kapcsol le.
Lángot tartja. A thermo elem nem régen lett cserélve.
Esetleg valami tipp ?
Csak egy kondi és elellenálás van a panelen.
Köszi....
(#) mugab válasza kit6263 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
A gázszelep tengelye vizet kapott és akad. Akár cserélni is lehet van alkatrész.
De egy szétszedés és takarítás tuti jót tesz neki. A sok zsír belül tömítő funkciót lát el.
(#) vision61 válasza pgabor2 hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
Szia!
Amint azt mugab javasolta, első körben le kell venni a vízarmatúrát. A fölső részén lévő tömszelence ha szivárog, idővel annyi vízkő rakódhat ki azon a részen, hogy akadályozza a gázszelephez menő rudazat visszaállásást. Ha le van véve, érdemes a gázarmatúra alsó részét is kitisztítani, majd egy kevés szilikonzsírral bekenni a rugazatot.
Külön szerelt tömszelence is kapható, de komplett vízarmatúra is. Ha ezeket cseréled, további jó néhány évig ismét működni fog.
(#) norbi418 válasza mugab hozzászólására (») Jan 27, 2020 / 1
 
Kiszedtem a kazánból a panelt. A táp csatlakozókat és a trafót újraforrasztottam. Azóta hibamentesen megy, már a 2. napja.
mugab köszönöm szépen az instrukciót.
(#) Steven19 válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Valami miatt még mindig nem jó a kazán, lesz ott még valami baj ezek szerint, de az elektronika még nincs nállam.
(#) Sztaki hozzászólása Jan 30, 2020 /
 
Sziasztok!
Van egy Imergas Victrix 12W TT kazán, amely egyre sűrűbben megáll 01-es (gyújtás hiba) hibakóddal, valamint tele van a hibatároló 89-es (instabil égés) hibakóddal az információs menüben.
Általában az történik, hogy hallhatóan az elektromos gyújtás működik, gázszelep kinyit majd kis idő után megtörténik a begyújtás ezt a kijelzőn a lángjel is jelzi majd rövid időn belül a lángjel elalszik, gáz szelep elzár, kazán szellőztet, majd újra kezdődik a folyamat és jó esetben 3.-ra sikeres a begyújtás. Következő alkalommal 1.-re begyújt majd a rákövetkező alkalomnál már csak 4.-re.
Ha sikeres a gyújtás és beáll az egyensúlyi állapot és a 1/4 teljesítményen megy, akkor van, hogy hirtelen kattan a gázszelep lángjelzés kialszik, kazán szellőztet, majd újra gyújt.
Az információs menüben néztem az égés jelet is és valóban ingadozik 34 és 99 között és ha kb 2 másodpercig "- -" jelenik meg akkor következik be a gázszelep lezárása. Gondolom ez okozza a 89-es hibakódot.
A kazán gépkönyve szerint a 89-es hibakód oka az ingadozó gáznyomás (ezt kizártam műszeres méréssel ), füstgáz visszaáramlás (ellenőriztem a kéményt nincs gond), változó ventilátor fordulatszám (az információs menű szerint és a fülem szerint stabil).
Eddig kétszer volt itt hivatalos szakember, de nem győzött meg a tudásáról, mindenesetre kéményt átjárhatóságot ellenőrzött nyomáskülönbség méréssel ez rendben volt. Ezután a lángőr elektródát tisztította meg majd gyors kalibrálást végeztetett a kazánnal. Ez kb 1hónapig jónak tűnt, de most ismét jönnek a 01-es hibakódok.
Szerintetek mit nézzek még meg mielőtt újra kihívom a szerelőt.
A kazán nem garanciális.
(#) JZoli válasza Sztaki hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Ha garanciális a kazán akkor nem érdemes hozzányúlni. De ez a hiba leírásod alapján elkoszolódott lángőr elektródára utal. Viszont, ha foglalkozni akarsz a dologgal, és van multimétered akkor a lángőr elektróda vezetékén van egy csatlakozó (általában tűzősarus "kan-nőstény" páros). Széthúzod és egy árammérésre kapcsolt multiméterrel megméred az átfolyó áramot amikor be van gyújtva a kazán. 5-20 mikroamper körüli érték szokott lenni, de nem állandó, kis mértékben a lángtól függő az értéke (az alapérték egy-két mikroampert változik). Ha ez elfogadható értéken van és a kazán mégis leállna akkor valami elektronika hiba van. Így nagyjából kideríthető, hogy milyen hiba lehet. Ezután lehet a garancia alapján reklamálni.
(#) Sztaki válasza JZoli hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
A kazán sajnos nem garanciális. Már azelőtt lejárt mielőtt beüzemeltük volna.
A méréssel nem lesz gond, este megmérem.
Az elektródát mivel tisztíthatom? vegyszeresen vagy mechanikusan?
Ugyan a szervizestől a 100-as csiszolóvászon használatát láttam, de nem vagyok benne biztos, hogy ez helyes eljárás.
(#) Inhouse válasza Sztaki hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Ha megmérted az ionizációs áramot, és stabil, vagy akár meg is tisztítottad és mégis leáll, akkor valószínűleg lángőr elektronika hiba. Kellene 1-2 jó fotó a panel azon részéről, ahova az ionizációs lángőr csatlakozik, főleg az alkatrész oldalról.
(#) JZoli válasza JZoli hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Bocsi, de az utolsó mondatodban a nem szó valahogy nekem kimaradt! Ezért hivatkoztam a garanciára. De a garancia nem a beüzemeléstől indul?
(#) Sztaki válasza JZoli hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Én is azt hittem, hogy a garancia a beüzemeléstől számít, de a gyártó azzal a kikötéssel él, hogy a beüzemelésnek a vásárlástól számított 18 hónapon belül meg kell történnie. Én sajnos csak a 20. hónapban jutottam el oda, hogy beüzemeljem, így a garancia ugrott.
Következő: »»   227 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem