Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ezt fotóztam , nem mertem vasalni , mert nagy 30x12,5cm , de vasalásal is ment volna , csak nem akartam kockáztatni .
És vasalni mivel vasalsz? én eddig TVR7 lappal csináltam, elég jó lett, csak a széleken kellett kicsit javítani filccel, de most szereztem egy adag műnyomó papírt ( "hajtogatós" falinaptár feldarabolva ), de még nem próbáltam
Persze szívesen segítek , de mivel még nem hallottam , hogyan is szól , addig nem javasolnám .
Méregetve renben minden , működni fog , tuti . Hangja még számomra is ismeretlen . Első csöves építőknek nem javasolnám , mivel beállítása is igényel némi rutint a DC csatolás miatt. Kezdő építőknek ezért javaslom a WILLIEMSON kapcsolását ., mert elsőre minimális beállítás , odafigyelés és hozza amit várunk ...
Én sima A/4 80 gramosra szoktam vasalni. Csak a széle szokott hibás lenni, de meg lehet azt is oldani.
JZoli: Én is CHZ javaslatára a Williamson-al kezdek. Ahogy olvasom a könyvekben és cikkekben a leírásokat róla, megfizethető áron kevés ennél jobb hangút lehet megépíteni. Elég jól utánajártam már. A teljesítmény és a hangzás tekintetében is elég sokféle variációt lehet kipróbálni vele.
Köszönöm válaszod, akkor megnézem ezt a Williamson rajzot, ha megtalálom. Azért nem kezdőként vagyok itt, inkább csendes szemlélő vagyok ebben a csöves fórumban. Már harminc éve is építettem csöves erősítőket, igaz volt jópár év kihagyásmire újól elkedett érdekelni ez atéma.De azért sok új dolgot olvasok itt főleg acsöves topic Gurujaitól, hála Istennek vagytok itt jópáran akik el tudjátok látni a tanácsaitokkal a kezdő csöveseket, melyből többször okultam is már, főleg a kivitelezés terén.
Neked is köszönöm a válaszodat illetve a segítségedet. A Williamson kapcsolása merre található meg konkrét kimenő és táprajzal együtt? Vagy "darabokból" kell összeszedni?
Nem is konkrétan Neked címezetem ezt , csak úgy ..
Azért visszatérve a rajzomhoz 1-2 magyarázatot fűznék , ha nem gond .... DC csatolás pontos beállítást igényel , hogy jól működjön . Ha megnézed a rajzot az 1 cső áramkörében áramgenerátorral a katódban meghatározza az egész fokozat munkapontját . P2 trimmerrel ballítható az optimális áram a csövekhez , azért írtam csöveket , mert ez a módszer lehetővé teszi kisebb határok között a csövek tipus szerinti cserélgetését is Beállításához fontos a szkóp , a szinusz szimmetrikus vágására állítom be a csövek munkapontját , ami kimeneten szkóppal figyelek, a P1 trimmerrel a szimmetriát , egyforma amlitudóra állitom a kimeneten Nem is anyira bonyolult , de felmerülhet az a kérdés , mi van csövek öregedése során előálló változásokkal .... Ezt próbáltam csökkenteni azzal , hogy az áramgenerátor előfeszítését a második fokozat katódjából vezettem el . Ezzel stabilan tartja a beállítot DC szinteket , ugyanis ha csökken a 2. fokozat katódjában a DC fesz . akkor az áramgenerátor árama is csökken , ezáltal megnő az első fokozat anódfesze és marad az eredetileg beállított érték .... és fordítva szintén .
Igazad van , ment volna vasalással is , de amikor ránéztem a kinyomtatott méretre , a fotózás mellett döntöttem , úgyanis nem csináltam mostanában ....
Nagyobb nyákra jobban elhelyezhettem volna , de azt 1 lépésben nem tudtam volna kivitelezni , A/4 korlátok miatt ... Jól döntöttél , nem fogsz csalódni , régebben én is megépítettem , nagyon jó , meg van most is , zárt dobozban az elsők közül .
A Williamsonnak a "lényege" abból áll, hogy a katodin fázisfordító után még van egy kettőstrióda, mint erősítő/illesztő elem a végcsövek előtt, ily módon teljesen szimmetrikus lehet a meghajtó fesz, nem??? Vagy rosszul tudom?
Azért az is szempont lehetett, hogy a katodinnak kisebb lehet a kimenőfesze (a tápfesz 3 felé darabolása miatt), mint a triódáknak, amik utána következnek. Ne felejtsük, minél jobban közeledünk a trióda felé, annál nagyobb meghajtófesz kell a végcsöveknek.
Jól gondolkodsz .
Katodin nem igazán szimmetrikus terhelhetőség szempontjából , de amplitudóban már meglehetősen szimmetrikus , ha magasabb bemeneti impedanciás + fokozattal kiegészítik akkor sokat javithatunk a szimmetrián és + erősítést is kapunk ami azzal az előnnyel jár , hogy az előző fokozatok katódelkóit is elhagyhatjuk . Ami nagyon hasznos , minden "felesleges" kondi csak kárt okoz , főként ha elkó .... Jól ki lett találva annó ....
Műnyomót használok , nem tudom a súlyát ....
A széleken jelentkező problémák nekem is vannak , voltak . Nagyon jó zsírtalanítás ... és vasalás után közvetlenül segíthet ha gumihengerrrel átgörgőződ , még melegen .
volna egy olyan kérdésem hogy 100V-os kimenő trafót nem e lehetne használni egy 1 (PCL86) erősítő kimenőjének?
És ha nem akkor valaki eltudná magyarázni miért, mi a különbség amiért nem lehet?Előre is köszi a segitséget!
bocsi módositanám a kérdésem egy 100V-os hangszóró csatoló trafóját lehetne e használni?
A kérdésed nem elég informatív. Azt tudni kéne, hogy hány W-os a hangszóró, ill. hány Ohm az impedanciája, mert ezektől függ a trafó áttétele. Feltéve egy 3W-os 4 Ohm -os hangszórót, az 25-28-as áttételt adhat. Ez 4 Ohm -os hangszóróhoz már - kísérletnek mindenképp - megfelelhet. Arra kell még figyelni, hogy ezek nem légréses trafók, tehát - ha van rá mód - át kéne egyirányba lemezelni.
Kérdeznék!
![]() És azt nem tudja valaki, hogy a RE-CO GPM-4 típusú relé fegyverzetei milyen feszültséget/áramot tudnak kapcsolni? Előre is köszi a válaszokat ![]()
RE-CO GPM-4 24VDC 4 áramkörös
Ha minden igaz, akkor AC 250V 5A (de lehet hogy 10A).
Köszi szépen, ezek szerint pont megfelelő lesz az anódfesz késleltetőhöz
4ohmos hangszóró lesz, amugy ami trafóra gondoltam az a régi, iskolákban falon sürün látott tesla 100V hangrendszerben megtalálható trafó a hangszórók elött.
Az ok amiért ezekre gondoltam hogy ezek primerén is magasfeszültség van és a szekunderén a hangszóró. Az irásodból azt veszem ki hogy lényegében megfelelnének a célnak nem?
Azok a trafók sajnos nemigen jók semmire. A 100 V-os rendszerben egyenáramúlag nincsen előmágnesezve (100 V-os kimenő szekunderére kapcsolódik), ezért aztán meglehetősen csekély méretűek, eredeti funkciójuk is inkább csak a "szóljon valami" minőséget célozta. Nagyon kicsi a primer indokciója is, pedig légrés sincs benn (mert nem csordogál egyenáram, ezért azán nem kell légrés).
![]()
Megtudnál dobni egy kapcsolással hogy te hogyan csinálod? köszi
Sturbi leírta, hogy nagyjából miért nem ideális. Ha azonban mégis csövessel szeretnél játszani, akkor jobb eredményt ad, mintha semmilyen trafóval nem rendelkeznél. A méretei miatt nem lesz mélyhangja, de a kimenőteljesítmény sem lenne ideális. Viszont - játszadozni - jó lehet.
Járható, de arra gondolj, hogy a trafó két végpontja, és a negatív pont is közös. Ezáltal - feleslegesen - két-két dióda párhuzamosan kapcsolódik.
Ez a doboz is nagyon jól néz ki. Milyen célt szólgálnak a Stand by és a Ready LED-ek? Standby van amíg az időzítő be nem kapcsol, aztán pedig Ready?
A hangerő pori és a bemenet választó gombokat te csinálod, azzal a réz szegéllyel?
Köszi .
READY led akkor világít amikor a késleltető ráadja az anódfeszt , amit AC részben 1 relé működtet ... STANDBY ezt a késleltetést kapcsolja ismét és leveszi az anódfeszt , csak a fűtések mennek , rövid ( 1-2 óra) kikapcsolás esetén érdemes ezt a modot használni ... Esztergályos haverom készítette , előre megrajzolt terv alapján ..
Többi erősítőmben konbináltam a bemenet választást és a bekapcsolás és a stby / ready funkciókat , 1 gombra .
1 áramkőrös forgókapcs. oldja meg az égész feladatot , igy a 230V kapcsolása is a trafónál kapcsolódik( ami előny !!), de erre kell 1 + 3-4V/A trafó ami alapból 230Von van . Rajzon látható a megoldás , ki-be kapcsolást tirisztor végzi relén keresztül .., remélem a többi is érthető ..
Köszönöm a kapcsolást. Áttanulmányoztam, értem is javarészt. Kicsit agyalok, bár ez minden szempontból korrekt, én picit egyszerűsíteni próbálom. Megfontolom a csöves egyenirányítást is, hátha el tudom hagyni a relés időzítő áramkört.
Akkor elhagyhatod az időzítést , de stanby funkciót érdemes berakni , csövek nem szeretik a sokszori felfűtést .....
Bonyolultságát talán a bementválasztó is növeli , bár ez a legegyszerűbb megoldása , a relék közvetlenül az RCA aljzatoknál elhelyezve , csak 2x2 árnyékolatlan vezetékkel csatlakozik a végfokhoz..semmi brumm , én nem szeretm az árnyékolt vezetékezés és nem is kell , ha jó a kivitelezés |
Bejelentkezés
Hirdetés |