Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Aggregátor gerjesztése
 
Témaindító: pokot, idő: Ápr 27, 2007
Lapozás: OK   13 / 13
(#) seres1 válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Dec 24, 2019 /
 
Nyilván, az önindító marad , de az új szekrényben már bereléztem mindent, a gázreduktor váltókapcsolói is abban vannak, az akksira pedig egy csepptöltőt tettem, hogy készenlétben legyen. Csak az AVR-t kell kivennem belőle, és a helyére menne vissza a gyári tekercshalmaz.
Még szerencse, hogy egy lemezre vannak felfogatva, és 4 db 6-os csavarral egyben tudom átrakni.
(#) seres1 hozzászólása Dec 25, 2019 /
 
Hétvégén neki is állok, helyzetjelentést pedig küldök.
Köszönöm a segítségeteket!!!
(#) ciribiri hozzászólása Feb 5, 2020 /
 
Sziasztok pákások!
olvasgattam a régebbi orosz aggregátoros hozzászólásokat, nos, megpróbáltam sikerrel egy AB 1/230 aggregátorral összehozni egy kinai fesz szabályzót!! pontosan szabályoz, a két 115 v tekercset sorba kötöttem, a két gerjesztőt szintén, a 230 v tekercsvégekre tettem egy 56K 10w és egy 4,7 k 10w ellenállást sorba, a 4,7 k ellenállás végei kerültek az AVR figyelő tekercs helyére, a gerjesztő tekercs végei az AVR gerjesztő tekercs kivezetésére, a kefékre pedig az AVR forgószész kapcsai kerültek, beinditás után már csak a fesz értéket kellet beállitani a potivával, a régi huzal potikat kivettem belőle és új digitális volt, amper és freqvencia mérőt kapott
egyszóval jól muzsikál a kicsike
a két ellenállat tulajdonképpen egy feszültség osztó a 4,7k ellenálláson kb 17-18 v esik 230v kimenő fesz esetén és ezt figyeli az AVR
üdv mindenkinek
(#) seres1 válasza ciribiri hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Szia!
Teszel fel 1-2 képet róla?
(#) tib12 hozzászólása Dec 24, 2023 /
 
Üdv! Megakadtam egy 5kw-os dízel aggregátorral. 3 fázisú, és az alap problémája a feszültség szabályzásának teljes hiánya: üresjáratban/terhelve is 500V fölött van a vonali és 300 körül a fázisfeszültség. Feszültségszabályzóra tippelve ugyan olyan 8 vezetékesre lett cserélve mint ami benne volt. A gerjesztőtekercs 100-110Vot kap valamiért rögtön. Pedig a feszültségszabályzó "asztalon" tesztelve egy YT videó alapján megfelelően működik. A tekercselésnek lehet olyan problémája ami ezt a "működést" okozná?
(#) zolika60 válasza tib12 hozzászólására (») Dec 24, 2023 /
 
Idézet:
„A tekercselésnek lehet olyan problémája ami ezt a "működést" okozná?”
Ha szakadt lehet.
(#) tib12 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 26, 2023 /
 
Minden tekercsen tudok ellenállást mérni, illetve mind terhelhető is. Külső táppal feszültségszabálxzó nélkül kb 50V gerjesztőfeszültséggel stabil 320v körül van a vonali fesz. Már saját arduino-s feszültségszabályzón kezdek gondolkozni. Esetleg menetzárlatos lehet a gerjesztőtekercs? Sajnos ellenállásértékeket nem találtam sehol.
(#) mpisti válasza tib12 hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
"Sajnos ellenállásértékeket nem találtam sehol. " Neked ezek az adatok nem kellenek. az üresjárási paramétereket nagyon egyszerűen, egy 0-230V kb. 500VA-es toroid és egy 230V/110V-os leválasztó trafó+egyenirányító segítségével könnyedén ki tudod mérni. A terheléses méréshez is szinte ugyanez a konfiguráció kell, de ott a teljesítmények már a terheléssel arányosnak kell lenni.
A mérés során a gerjesztés bekapcsolása előtt meg kell mérni a forgórész remanens mágnesessége által előállított feszültséget. Ha nem(pl.kínai) régi áramfejlesztőről van szó, akkor a forgórész bizonyosan tartalmaz mágnest, ebben az esetben akár 20-40V is indukálódhat gerjesztés nélkül az állórészben. Ha nincs mágnes akkor 6-8V a jellemző. Gondolom azt feljegyezted hogy a forgórészen melyik a pozitív pólus, mert a polaritáshelyesség fontos a jó működéshez. A próbaáramkört polaritáshelyesen csatlakoztatod a generátor forgórészéhez, ilyenkor még ne kapcsold be a tápfeszültséget. A generátort indítsd be és lassan emeld a toroid ra kapcsolt trafó feszültségét amíg a generátoron vonali feszültség a 400V-ot el nem éri. Ilyenkor meg kell mérni a gerjesztési feszültséget. Ez a mérési eredmény adja az üresjárási gerjesztés szükségletet. Ha a gerjesztés bekapcsolása után a feszültség emelésekor a generátor a motort terheli, akkor menetzárlatos a generátor. Az áramfejlesztő pontos típusát leírhattad volna, vagy néhány fotó előrelendíthetné a segítségnyújtást.
Ui.: teljesen felesleges ide arduino. Láttam gyári 100kVA-es áramfejlesztőt ahol a segédgép gerjesztése egy 3 tranzisztorból álló kapcsolás volt néhány ellenállással és egy diódával. Tehát nem kell túlgondolni.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2023
(#) Gafly válasza mpisti hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
Az a három tranzisztor tutira nem tud wifin tabletre szines grafikont rajzolni.
(#) mpisti válasza Gafly hozzászólására (») Dec 28, 2023 /
 
(#) tib12 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Köszönöm a választ! Sorbakapcsolt DC24V ledtápokkal tudtam neki gerjesztést adni de a pontos gerjesztőfeszültséget nem sikerült mág meghatároznom viszont, üresjáratban nem terheli a motort hallhatóan, így nem gondolnám zárlatosnak. Régebbi, valószinű kínai aggregátor, nagy sárga dobozban tipusmegjelölés nélkülx, még hozzáférni is nehéz a csatlakozásokhoz, de a polaritás jelölve van a gerjesztő kivezetésein, elvileg azt jól kötöttem. Gerjesztés nélkül 4-6Vot mérek az állórész gerjesztéshez használt kivezetésén. Megépíteném azt a 3 tranzisztoros feszültségszabályzót is ha az a megoldás, de azért szeretném tudni mi okozta a 2db gyári(egyik új) bemért, elvileg működő feszültségszabályzóval is az 500V feletti vonalit.
(#) mpisti válasza tib12 hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
"de azért szeretném tudni mi okozta a 2db gyári(egyik új) bemért, elvileg működő feszültségszabályzóval is az 500V feletti vonalit. " Hát az, hogy minden gerjesztés szabályzót a felhasználás helyén kell beállítani, azért van rajta a beállító poti. Próbapadon vagy egy másik generátoron nem lehet jól beállítani, mert minden generátor más-más beállítást kíván. A 3 tranzisztoros kapcsolást nem rajzoltam le, így sajnos a kapcsolási rajzával sem tudok szolgálni.
(#) tib12 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Próbáltam állítani természetesen mind a 2 darabot, egyáltalán nem reagált rá a feszültség(nem esett semmilyen beállításnál nullára, de még csak nem is csökkent a kimenő feszültség). Pontosan ezért vagyok tanácstalan. Amint időm engedi tovább fogok vele kisérletezni.
(#) mpisti válasza tib12 hozzászólására (») Dec 30, 2023 /
 
Abban az esetben fordulhat ez elő ha a szabályzó zárlatos, illetve a bekötése nem azonos az eredeti típussal. Nem ritka eset ez sajnos, nálam is előfordult már hogy át kellett rakni a szabályzó vezetékeit .
Következő: »»   13 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem