Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Aggregátor gerjesztése
Nyilván, az önindító marad
![]() Még szerencse, hogy egy lemezre vannak felfogatva, és 4 db 6-os csavarral egyben tudom átrakni.
Hétvégén neki is állok, helyzetjelentést pedig küldök.
Köszönöm a segítségeteket!!! ![]()
Sziasztok pákások!
olvasgattam a régebbi orosz aggregátoros hozzászólásokat, nos, megpróbáltam sikerrel egy AB 1/230 aggregátorral összehozni egy kinai fesz szabályzót!! pontosan szabályoz, a két 115 v tekercset sorba kötöttem, a két gerjesztőt szintén, a 230 v tekercsvégekre tettem egy 56K 10w és egy 4,7 k 10w ellenállást sorba, a 4,7 k ellenállás végei kerültek az AVR figyelő tekercs helyére, a gerjesztő tekercs végei az AVR gerjesztő tekercs kivezetésére, a kefékre pedig az AVR forgószész kapcsai kerültek, beinditás után már csak a fesz értéket kellet beállitani a potivával, a régi huzal potikat kivettem belőle és új digitális volt, amper és freqvencia mérőt kapott egyszóval jól muzsikál a kicsike a két ellenállat tulajdonképpen egy feszültség osztó a 4,7k ellenálláson kb 17-18 v esik 230v kimenő fesz esetén és ezt figyeli az AVR üdv mindenkinek
Üdv! Megakadtam egy 5kw-os dízel aggregátorral. 3 fázisú, és az alap problémája a feszültség szabályzásának teljes hiánya: üresjáratban/terhelve is 500V fölött van a vonali és 300 körül a fázisfeszültség. Feszültségszabályzóra tippelve ugyan olyan 8 vezetékesre lett cserélve mint ami benne volt. A gerjesztőtekercs 100-110Vot kap valamiért rögtön. Pedig a feszültségszabályzó "asztalon" tesztelve egy YT videó alapján megfelelően működik. A tekercselésnek lehet olyan problémája ami ezt a "működést" okozná?
Idézet: Ha szakadt lehet. „A tekercselésnek lehet olyan problémája ami ezt a "működést" okozná?”
Minden tekercsen tudok ellenállást mérni, illetve mind terhelhető is. Külső táppal feszültségszabálxzó nélkül kb 50V gerjesztőfeszültséggel stabil 320v körül van a vonali fesz. Már saját arduino-s feszültségszabályzón kezdek gondolkozni. Esetleg menetzárlatos lehet a gerjesztőtekercs? Sajnos ellenállásértékeket nem találtam sehol.
"Sajnos ellenállásértékeket nem találtam sehol. " Neked ezek az adatok nem kellenek. az üresjárási paramétereket nagyon egyszerűen, egy 0-230V kb. 500VA-es toroid és egy 230V/110V-os leválasztó trafó+egyenirányító segítségével könnyedén ki tudod mérni. A terheléses méréshez is szinte ugyanez a konfiguráció kell, de ott a teljesítmények már a terheléssel arányosnak kell lenni.
A mérés során a gerjesztés bekapcsolása előtt meg kell mérni a forgórész remanens mágnesessége által előállított feszültséget. Ha nem(pl.kínai) régi áramfejlesztőről van szó, akkor a forgórész bizonyosan tartalmaz mágnest, ebben az esetben akár 20-40V is indukálódhat gerjesztés nélkül az állórészben. Ha nincs mágnes akkor 6-8V a jellemző. Gondolom azt feljegyezted hogy a forgórészen melyik a pozitív pólus, mert a polaritáshelyesség fontos a jó működéshez. A próbaáramkört polaritáshelyesen csatlakoztatod a generátor forgórészéhez, ilyenkor még ne kapcsold be a tápfeszültséget. A generátort indítsd be és lassan emeld a toroid ra kapcsolt trafó feszültségét amíg a generátoron vonali feszültség a 400V-ot el nem éri. Ilyenkor meg kell mérni a gerjesztési feszültséget. Ez a mérési eredmény adja az üresjárási gerjesztés szükségletet. Ha a gerjesztés bekapcsolása után a feszültség emelésekor a generátor a motort terheli, akkor menetzárlatos a generátor. Az áramfejlesztő pontos típusát leírhattad volna, vagy néhány fotó előrelendíthetné a segítségnyújtást. Ui.: teljesen felesleges ide arduino. Láttam gyári 100kVA-es áramfejlesztőt ahol a segédgép gerjesztése egy 3 tranzisztorból álló kapcsolás volt néhány ellenállással és egy diódával. Tehát nem kell túlgondolni. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2023
Az a három tranzisztor tutira nem tud wifin tabletre szines grafikont rajzolni.
![]()
Köszönöm a választ! Sorbakapcsolt DC24V ledtápokkal tudtam neki gerjesztést adni de a pontos gerjesztőfeszültséget nem sikerült mág meghatároznom viszont, üresjáratban nem terheli a motort hallhatóan, így nem gondolnám zárlatosnak. Régebbi, valószinű kínai aggregátor, nagy sárga dobozban tipusmegjelölés nélkülx, még hozzáférni is nehéz a csatlakozásokhoz, de a polaritás jelölve van a gerjesztő kivezetésein, elvileg azt jól kötöttem. Gerjesztés nélkül 4-6Vot mérek az állórész gerjesztéshez használt kivezetésén. Megépíteném azt a 3 tranzisztoros feszültségszabályzót is ha az a megoldás, de azért szeretném tudni mi okozta a 2db gyári(egyik új) bemért, elvileg működő feszültségszabályzóval is az 500V feletti vonalit.
"de azért szeretném tudni mi okozta a 2db gyári(egyik új) bemért, elvileg működő feszültségszabályzóval is az 500V feletti vonalit. " Hát az, hogy minden gerjesztés szabályzót a felhasználás helyén kell beállítani, azért van rajta a beállító poti. Próbapadon vagy egy másik generátoron nem lehet jól beállítani, mert minden generátor más-más beállítást kíván. A 3 tranzisztoros kapcsolást nem rajzoltam le, így sajnos a kapcsolási rajzával sem tudok szolgálni.
Próbáltam állítani természetesen mind a 2 darabot, egyáltalán nem reagált rá a feszültség(nem esett semmilyen beállításnál nullára, de még csak nem is csökkent a kimenő feszültség). Pontosan ezért vagyok tanácstalan. Amint időm engedi tovább fogok vele kisérletezni.
Abban az esetben fordulhat ez elő ha a szabályzó zárlatos, illetve a bekötése nem azonos az eredeti típussal. Nem ritka eset ez sajnos, nálam is előfordult már hogy át kellett rakni a szabályzó vezetékeit .
Alcegarden Minilux 1300Sziasztok!Hozzám került egy régi olasz aggregátor, amit gatyába szeretnék rázni. Egyfázisú, 12 és 24V-os csatlakozással is rendelkezik. A típusjelölésből következtetve valószínűleg 1300 VA-es. Semmilyen leírást nem találtam róla... Egyelőre a motorját teszem rendbe, de lassan a villamos rész következik... A fotón látható az "elektronyika" ![]() Amit ki tudtam belőle silabizálni: A gerjesztést a motor világítótekercséről kapja (a két jobb oldali vastagabb piros vezetékpár a sorkapocs alsó felén). A kapocs tetején a szürke csőben nem tudom, mi lehet... egyenirányító vagy ellenállás? Szintén fent, a kocka egy diódahíd (400V 1,5A). Alulról a két kék vezeték megy a forgórész keféihez. Alul középen a két fekete vezeték az állórészből jön, a diódahíd váltakozó áramú lábaihoz csatlakozik. Jó lenne, ha valaki rászánna pár sort és elmagyarázná, hogy működik ez az áramkör... ![]() Van még egy érdekes része a gépnek. A kapocs bal alsó felén a két vékony piros vezeték egy elektromágnes szerű részbe megy, aminek a rudazata el tud mozdulni egy rugó ellenében és a fojtószelepet szabályozza. Ha esik a feszültség, a rugó nyitja a fojtószelepet, ha növekszik, a mágnes zárja a rugó ellenében. Az egyenáramú rész látszatra semmi extra, egy 100V/25A-es besajtolt dióda és egy ampermérő... Abban kérnék még segítséget, hogy mit kell megmérjek rajta, mielőtt kipróbálom? Egy multiméter a fegyverzetem, amivel a kezdők magabiztosságával tudok támadni! Köszi előre is a segítséget!
Az az 1300 VA 12 V-on 100 A lenne, 24 V-on meg mondjuk 50....
Az a mágnes húzza a gázt, ha 230 v-os lenne, akkor fordulatszámot tartana, szerintem így meg feszültséget. A másik oldaláról is jó lenne fénykép.
Nem csak egyenáramot tud, van 220-as aljzat is rajta. Gyanítom, a teljesítmény erre van megadva...
Három kép róla.
Így hihető, ha berreg és gázkarra másként, akkor térjünk majd át az "elektronikára".
Ki kell vakarjam még a retekből. A tank is full rozsda belülről... A motor szerencsére jónak néz ki, szikra is van már.
![]()
No sikerült indítható állapotba hozni .
Egy 720 W-os flex elég jól megy róla: video Az üresjárati fesz... hát ez így nem tudom, értelmezhető-e...? video A fordulatszám szabályzó működik szépen. Továbbá a DC 12 V kimeneten ingadozó 8 Voltot, a 24 v-on 16-ot mérek, a,mi szintén erősen ingadozik. Javaslat...? Honda agregátorSziasztok!Van egy Honda ect 7000 aggregátorrom ami nem termel áramot. A tekercseket kimértem látszólag minden jó. Trafós gerjeszttésű a dióda híd is jó a szénkefék rendben vannak. Mit tanácsoltok mit tudok tenni vele? Köszönöm a segítségeteket.
Használatin végigmentél?
Elektronika hiba húzós lehet, előtte kizárnám a triviális dolgokat (hőkioldó, ilyesmik).
Igen ezeken már túl vagyok.
Látszólag minden OK. De mégsem termel áramot.
Mivel szakszervízbe gondolom nem akarod vinni, jelentős rombolás nélkül mihez férsz hozzá mérés céljából?
Ha a megfelelő fordulatszámon forog és megfelelő a gerjesztés és nincs szakadás áramot kell generálnia.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |