Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   105 / 107
(#) bitboy95 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Most jelenleg így van: egy 51kOhm-os R1 egy 1 nanos kondival párhuzamban majd egy 1 kOhm -os R2 a föld felé, fülre jól szól így.
(#) bitboy95 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
De akkor lehet úgy próbálom ki inkább hogy az R1 helyrére egy 470 ohmos ellenállást teszek a C helyére pedig egy 100 nanos kondit, az R2-est pedig 470 kohm-osra mert ezt vettem ki a szavadból hogy így megfelelőbb.
(#) Kera_Will válasza bitboy95 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Idézet:
„R2-est pedig 470 kohm-osra mert ezt vettem ki a szavadból hogy így megfelelőbb.”

Nem éppen a legjobb ! Pont az a baj , hogy a rétegtranzisztoros áramkörök általában kis impedanciásak párszor kiloohm esetleg 10kiloohm a bemeneti impedanciájuk.
Ehhez kell a külső feszosztót és a kapacitív időtag értékeit igazítani.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019
(#) kendre256 válasza bitboy95 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Az R2-es ellenállást nem lehet akármekkora nagy, mert ha például az FM modulátorod bemenő impedanciája 10 kOhm, akkor a 470 kOhmos olyan, mintha ott sem lenne. Pontosabb számításhoz tudni kellene (legalább közelítőleg) a modulátorod bemenő impedanciáját. De ha a bemenő impedancia közel állandó érték, akkor nem is feltétlen kell az R2. Gondolom ez a transzmitter úgysem a hifi kategória, emiatt az előkiemelést sem kell halálpontosra beállítani.
(#) bitboy95 válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Eddig az 1kOhm-os R2-es vált be a legjobban próbáltam 10K-ssal is azzal semmi sem történt, ugyanolyan volt a hang mint nélküle, annál nagyobbal meg mégúgyse, 1K-snál kisebb ellenálllással is próbáltam 470 ohmossal de azzal már szinte alig volt hang, nagyon lehalkult tőle. Tehát ha ha az 1k-s R2 van benne akkor hallani a különbséget.
(#) bitboy95 hozzászólása Feb 18, 2020 /
 
Sziasztok! Építettem kit-ből egy BH1417F alapú PLL-es, sztereó FM transmittert.
EZT!

A kit-ből hiányzott a 3pF-es kondi, helyette 22pF-est küldtek, viszont itthon volt egy 3pF-es beletettem, de akkor csak L állásban volt "adása" H-ban nem, aztán láttam egy YouTube videó alatt hogy írták kommentben hogy 22 pF-es kell bele, így bele tettem azt, akkor viszont nem L állásban hanem csak H-ban adott, de akármelyik kondit is raktam bele ugyanaz volt a probléma hogy nem azokon a frekvenciákon adott ami rá van írva, és nem is mindig sztereó, a frekvencia pedig mászkál össze-vissza holott PLL-es lenne. A forrasztásokat átnéztem már vagy 10-szer is de nem látok semmi olyat ami miatt ez lenne, szakadásjelzővel és nézegettem bizonyos pontokat de nem abban sem volt hiba látszólag, bár az mire az IC-t beforrasztottam megizzasztott rendesen. USB-ről kapja az 5V-ot. Mi lehet a probléma? Ja és ami pluszba különös hogy a frekvencia kapcsolgató nem müködik, akárhogy kapcsolgatom semmi sem történik.
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
Szerintem hibás lesz az a rajz. A C24 legyen a 3p, a C27 legyen a 22p. Ez csak az L/H problémát oldja meg.
Ugyanezen (VCO) körben fontos a pontos alkatrészek használata, a kör finomhangolása, hogy egyáltalán legyen esélye a PLL-nek behúzni (a hangolófeszültségét figyelve).
(#) bitboy95 válasza llax hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
Megcsináltam amit leírtál de nem lett jobb a helyzet, csak annyival hogy így már nagyjából beleesik frekvenciákba amik rá vannak írva, viszont kialudt a led. Érdekes! A kapcsoló továbbra sem müködik, ja és a az 5 menetes tekercset is kicsit széjelebb kellett húznom.
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
Azt írtam is, hogy mit old meg, mást nem (a kapcsolásra ránézve is ordít a hiba). De már ez is jó jel. A PLL-el foglalkozni első körben csak a "H" állásban kell, amíg ott nem megy, az "L" állást el kell felejteni.
Az R23-nak a Q5 felőli végét kiforrasztva (kiiktatod a PLL-t a hangolásból), az R23-ra féltápot adva (pl ellenállás osztóval létrehozva), az L4 segítségével hangold a H állás közepes frekvenciájára (107,3MHz). Ez még nem precíz beállítás, de már adsz egy esélyt a PLL behúzására (de nem most, hanem majd az "L" beállítása és az R23 visszaforrasztása után).
Az "L" állás egy másik történet, ha a "H" állás nagyjából jó, ott máshoz már nem nyúlva, a C24 értékének pontos beállításával kell elérned a 88.3MHz-et (szintén féltáp az R23-ra).
Ezek után az R23-mat visszaforrasztva már működnie kell a frekvencia választó kapcsolónak is, de további finomítás szükséges (L4 - de nem ám érzésre, hanem a hangolófeszültséget is mérve), hogy a szélső állásokban is stabilan működjön.
A frekvenciamoduláció beállítás alatt is működik.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2020
(#) bitboy95 válasza llax hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Rámértem a az R23 Q5 felőli oldalára és 2,5-3 V DC feszültséget mértem, ez normális? Nem kevés, úgy hogy maga a transzmitter 5V-ot kap alapból?
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Az ott a hangolófeszültség, jó lenne tudni, mennyi a minimuma és a maximuma működő PLL mellett. Ettől a két értéktől kell távol lennie. A frekvenciát változtatva ennek a feszültségnek is változnia kell (kapcsolóval, behúzott PLL mellett).
(#) bitboy95 válasza llax hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Nem tudom mennyi a minimum és maximum értéke. Az mitől lehet hogy helyet cserélt a L és a H állás tehát ha L állásba kapcsolom 105-108 MHz körül ad, H állásban viszont 88-89 körül de nagyon nagyon gyengén.
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Ilyenkor a DIL kapcsolósoron is átkapcsolod a frekvenciát? Vagy csak az S3-mat kapcsolgatod? Csak a kettőnek együtt van értelme. Az S3 és C24 (funkciójával azonos alkatrész) az IC gyári ajánlásában nem is szerepel, sok kit-ben szintén nincs, itt vélhetően kisebb átfogású varicap miatt kerülhetett bele. Vagy azért, mert a gyártó/fejlesztő úgy gondolta, hogy így van némi esély az azonnali, hangolás nélküli működésre.
Először csak és kizárólag a H tartományt kellene beüzemelni. A VCO-t bevinni a PLL behúzási tartományába. Amíg ez nem történik meg, a VCO szabadon fut, a PLL szabályzó köre nem működik.
Alternatív módszer: a DIP kapcsolókkal beállítasz a magasabb frekvenciák közül egyet, az S3 legyen H állásban. Az L4-gyel addig hangolod, amíg a beállított frekvenciát el nem éred. Ilyenkor már működnie kell a PLL-nek, de az elégedetten hátradőlés odébb van.
A hangolófeszültség minimumát és maximumát is csak ezek után tudod megkeresni.
(#) bitboy95 válasza llax hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Köszi a tippeket, mostmár jobban kapizsgálom ezt a dolgot. Csak az S3-at kapcsolgattam mert az DIP-hez hiába nyúltam semmi sem történt de úgy fogom csinálni ahogy mondtad próba-szerencse.
Amikor megrendeltem ezt a KIT-et azt hittem beültetem az alkatrészeket és már jó is lesz egyből, de tévedtem. Esetleg az segíthetne a dolgon ha L4-et kicserélném egy 3 menetes tekercsre?
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Legyen egy off-on-on-off állás, az S3 H állásban, a rádió 106,9MHz-re hangolva. Ezeket innentől hagyd fix értéken (ha már jónak tűnik, csak azután nyúlj hozzá). Ekkor próbálkozz az L4 hangolásával.
Egyelőre ne cserélj semmit. Ha egy kicsit megismered a PLL lelkivilágát, akkor már szabadabban hozzányúlhatsz.
(#) bitboy95 válasza llax hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Megcsináltam ahogy írtad, be állítottam a DIP-et, S3-mat H állásba kapcsoltam, a rádiót meg 106.9-re állítottam, addig hangoltam az L4-et míg a rádión be nem jött a jel, de utána elmászott a frekvencia ismét, tehát valamiért nem müködik a PLL.
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Meg tudod oldani, hogy hangolás közben folyamatosan figyeled a hangolófeszültséget? (R23)
Figyeld, hogy hangolás közben, amikor jónak tűnik a dolog, változik-e ez a feszültség az L4 piszkálása közben. Az L4-et ilyenkor csak műanyag tárggyal mozgasd. Ha változik az a feszültség, akkor figyeld, milyen tartományban változik (keresd és jegyezd fel a minimumot és a maximumot). Ez esetben (nagyon lassan, óvatosan) mindkét irányba addig hangold, amíg el nem megy a frekvencia. Utána úgy állítsd be az L4-et, hogy ennek a tartománynak kb. a közepén legyen a feszültség. Továbbra is a fentebbi beállítással, egyelőre ne szívasd magad az "L" tartománnyal.

Amikor behangolt állapotban (akár csak ujjal a tekercshez közelítve) változik a feszültség, akkor működik a PLL. Ha sikerül is elérni a működését, de a tekercset elengedve ez feszültség elmegy a min. vagy max. közelébe, akkor nagy eséllyel előfordulhat, hogy a következő bekapcsoláskor már nem húz be a PLL, vagy valamilyen körülmény (hőmérséklet stb.) változásának hatására leáll. Csak és kizárólag akkor tud működni a PLL, ha a VCO frekvenciája a VD1-el a működési tartományában hangolható. Még egy lehetséges hibaforrás, a rezgőkör jósági tényezője: ha valami nagyon lerontja, akkor túl kicsi lehet az amplitúdó a PLL számlálójának meghajtásához. Még tudni kellene azt is, hogy biztosan rezeg-e a kvarc: ha behangolt állapotban van sztereó átvitel, akkor igen. A kvarcot nem csak a PLL, hanem a sztereó enkóder is használja (a frekvenciát 200-zal és 400-zal osztva).

Kissé trükkös a DIP kapcsoló: az on felel meg az L szintnek (logikai, táblázat szerinti), akkor köti GND-re az adott bemenetet, és a kapcsolók (száma szerinti) sorrendje is fordított a táblázathoz képest. (1-es kapcsoló: D3, 4-es kapcsoló: D0 - ez jelzi a táblázat is). Ha a kapcsolón az 2, 3, 4 együtt off, akkor az 1 állásától függetlenül, nem megy a PLL (adatlap szerint).
(#) bitboy95 válasza llax hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Köszönöm a választ! Hogy öszinte legyek ezekre nem is gondoltam! Fordított lenne a kapcsoló is lényegében akkor?
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
A nyák-ra szitázott feliratok jók a kapcsolóknál. A DIP kapcsoló saját feliratait nem szabad nézni.
(#) Tomi94 hozzászólása Máj 22, 2020 /
 
Sziasztok!

Nem találtam rá információt, de elsőre elvi akadályát nem látom. A többször szóba került BA1404 IC-s kapcsolást, módosított rezgőköri elemekkel meg lehetne építeni OIRT sávosra is?
Azért gondoltam erre, mert persze konvertert is építhetnék, de ha már ez régi készülékeknél jöhet jól, akkor akár szólhatna rajtuk korabeli műsor is. Természetesen csak lakáson belüli hatótávon.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2020
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Máj 22, 2020 /
 
Nem tudom, az adatlapja szerint 75 - 108 MHz -ig megy. Ki kell próbálni. Az OIRT 68 - 73 MHz, még akár működhet is,
Az OIRT -ben az előkiemelés 50 us, a CCIR .ben 75 us. De ettől még működne.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2020
(#) bitboy95 hozzászólása Dec 9, 2020 /
 
Sziasztok! Megépítettem a napokban EZT a 200mW-os FM transmittert, ami meglepően stabil PLL nélkül is, és a hangját is jónak mondanám. Viszont a belinkelt oldalon írják azt is hogy stereo encodert is rá lehet csatlakoztatni, de azt nem írják hogy hova, hogyan, miképpen kéne megoldani, és ebben kérném a segítségeteket hogy végülis hova is kell csatlakoztatnom az MPX jelet a transmitteren?
(#) Medve válasza bitboy95 hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Szia, az "audio input"-ra, (Vélhetőleg az ott lévő szűrés nem befolyásolja a sztereó adást)
(#) Nasir Pirooz hozzászólása Jún 18, 2021 /
 
Sziasztok! Találtam az interneten egy fm adó kapcsolást és azt szeretném tudni, hogy ez magyarországon még a legális kategóriába tartozik, vagy ez már illegális. Remélem valaki tud válaszolni. A rojzot csatolom.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2021
(#) pucuka válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Jún 18, 2021 / 1
 
A helyzet az, hogy az EHT (Egységes Hírközlési Törvény) szerint rádióberendezést készíteni, előállítani csak Rádióengedély alapján lehet. Tehát bármilyen adót építesz előzetes engedély nélkül, az illegális. Némelyik, előzőleg engedéllyel megépített, és forgalombahozatali engedéllyel rendelkező adó használatához nem kell engedély.
De ha megépíted ezt a kapcsolást, és azt az antennát teszed rá, ami a leírásban szerepel, a kisugárzott kis teljesítmény miatt a lebukás esélye igen kicsi. Más lesz a helyzet, ha rezonáns, illesztett antennát teszel rá. Bár a képen látható kapcsoláson antenna illesztő áramkör nem szerepel.
(#) Nasir Pirooz hozzászólása Jún 19, 2021 /
 
És hol lehet ilyen engedélyt szerezni?
(#) HA5AWS válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Szia!
Szerintem ez a készülék nem haladja meg egy FM transzmitter teljesítményét. A frekvencia stabilitása viszont nem a legjobb. A rajzon jelzett antennával szűk körben használhatod.
Üdv: Gábor
(#) pucuka válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
A legegyszerűbb, ha Rádióamatőr leszel. A rádióamatőr engedély feljogosít arra, hogy az engedély birtokában a típusának megfelelő teljesítményű adót építhess, és üzemeltess a rádióamatőr sávban. Érdeklődni Az NMHH oldalán, vagy valamelyik közeledben levő rádióamatőr klubban lehet.
Tanulás, vizsga után szabad a pálya.
Vásárolsz egy engedélyezett típusú CB (27 MHz) készüléket, aztán vagy jó lesz, vagy nem.
Műsorszóró sávban működő adó készítésének elindításához az NMHH ügyfélszolgálatán beadsz egy kérelmet, ami tartalmazza az adó műszaki paramétereit, (a kiadott műszaki előírásokkal összhangban) azt elbírálják, és kiadnak egy frekvencia kijelölési határozatot. (illeték köteles) Ezekután megépíted a készülékedet, és egyedi vizsgálatra beadod az NMHH mérőszolgálatának. (jelentős díja van, ha átmegy, ha nem) Ha megfelelt a követelményeknek, lesz egy egyedi engedéllyel rendelkező adóberendezésed.
Ezekután ezt az egyedi engedélyezett adóberendezést csak akkor használhatod, ha a frekvencia kijelölés birtokában a Média tanácstól is engedély szereztél a használatára besugárzási tervekkel együtt pályázhatsz egy felszabaduló frekvenciára.
Egy Állandóhelyű, és mozgó frekvencia sávban üzemelő adóberendezésre ugyanúgy szerezhetsz engedély, mint az előbbi esetben, a médiatanács helyett a használatához frekvencia kijelölési határozatot kell kérelmezni, amiben leírod, hogy milyen módon kívánod használni, elkésztteted (tervezői névjegyzékben szereplő tervező szükséges)
Mikor mindezen túl vagy lesz egy frekvencia engedélyed, aminek birtokában felépítheted a hálózatod, (bármilyen egyszerű is) és használhatod. Pl két pont közötti állandóhelyű összeköttetés.
Ez rengeteg idő, és pénz.
(#) dB_Thunder válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Ez egy lókaka!!
Instabil vacak! Legalább 3 tranyó kell, az RF jelet le kell választani az oszcillátor fokozatról még 1 tranyóval.
Egyébként illegális, bár nagyon kicsi az esélye, hogy megfognak vele, mivel kicsi a teljesítménye! Lényeg, ne zavarj másik adót, ha már játszol!
Annó egy ehhez hasonló kapcsolással sugároztunk kalózrádiót egy bő 500méteres sugarú területen. Tulajdonképp lefedtünk egy városrészt, ahol haverok hallgatták..
(#) dB_Thunder válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Pucuka!

Ne vadítsd szegényt!
A büdös életbe nem lesz neki FM sávba engedélye! Súlyos tízmilliók kellene ahhoz a zsebbe!!
És még ez sem biztosíték! Aztán az üzemeltetés további millák havonta...

Egyébként az ehhez szükséges összes technika megvehető készen, amit érvényes frekiengedéllyel használhat is, csak a frekiengedélyre nem lesz pénze...

Rádióamatőr lehet, amatőr sávok valamelyikén.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2021
Következő: »»   105 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem