Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   157 / 191
(#) Bartos77 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Szétvágtam annó koronggal pár vacak, olcsó kínai hegyet. Kb így néz ki a keresztmetszeti képe egy pákahegynek. A réz magon rajta van ez a vasötvözet bevonat. Volt, amelyiknél elérte a 3mm vastagságot is. Tehát a réz a hegytől számítva 3mm-el hátrébb kezdődött. Természetesen nem lehetett vele normálisan forrasztani. 400C fölött lehetett vele kisméretű alkatrészeket, de egy teljesítmény tranyó lábát már kínlódás volt forrasztani. Mivel amúgy se volt jó semmire, meg nem volt nagy összeg, így szétvágtam néhány ilyen-olyan hegyet. Ez a jellemző keresztmetszeti képük.
A sárga a réz, a kék meg a vastartalmú dolog:
(Némelyik kínai túlzásba esik ezzel a rétegvastagsággal).
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2020

hegy.png
    
(#) Bartos77 hozzászólása Jan 31, 2020 /
 
Megjött a szappanos doboz is 25 dodóért. Ki is próbáltam a Quicko hegyeket. Hát nem vagyok tőle elragadtatva... Jó a hőátadás, gyorsan felfűt (5mp 350C-ra). De ha lehúzom a szivacson azonnal elkezd leoxidálódni a hegy, elszíneződik, elbarnul. Tipikusan a gagyi hegyek gagyi bevonata csinál ilyet. Pedig ez XA high grade...

Hát nem, nem olyan, mint egy weller hegy... Városi legenda. A 907 klónban lévő WSP81 hegy nem csinál ilyet. Nem kezd el barnulni, nem oxidálódik le a vizes szivacson történő lehúzás után. (De még a JLT02 sem.) Gyönyörű fényes marad. Hát ez nem... Azonnal elszürkül, elbarnul a hegy 2 másodperc után ott a színes oxid réteg rajta. Ezt az oxidációs dolgot meg azért nem szeressük...

A wellerről pl nem tud teljesen leválni az ón. Egy vékony réteg mindig rajta marad a hegyen, emiatt az nem barnul meg...
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2020
(#) Alkotó válasza Bartos77 hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Hasznos információ, köszönöm.
(#) Bartos77 hozzászólása Jan 31, 2020 /
 
Nem csak XA hegyet rendeltem (BC2) hanem sima, nem feketített B2-t is. Hát ez egy f...s. Elég keményen oxidálódik és dzsuvásodik. Letisztítom a szivaccsal, de mire odateszem a forrpontra, nem fut fel rá az ón rendesen. Van, hogy így taszítja is... Hát ezt is innen rendeltem... Nem kellett volna. A fekete BC2-vel még el lehet lenni, de ez a másik már zavaróan rossz...
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2020
(#) martin96 hozzászólása Jan 31, 2020 /
 
Sziasztok!
Valaki próbálta már ezt a TS80-as pákát?
A TS100-astól nem voltam elragadtatva (pedig jelenleg csak egy Fahrenheit 28020-asom van).
(#) dokidoki válasza Bartos77 hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Azért ez elég elég szomorú. Sárgaréz elég rossz hővezető a tapasztalatim szerint illetve lassan terjed benne a hő. Régi emlékeim között kutakodva mintha lett volna téma itt a hegyek készítése vörösrézből, akkor a bevonat úgy tudom galván horgany volt. Szerintem megfelelő hőmérsékleten szalmiáksó segítségével un. tüzi módon is felvihető a kellő réteg horganyból.
(#) Massawa válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Igy van a hegyek mindig vörösrézböl vannak/voltak, mert nagyágrenddel jobb hövezetö mint más hasonlo anyagok. A pákának alapbol jobb hövezetönek kell lennie mint a forrasztott anyag, különben az mindig lehütené. Probálj egy réz akkusaruba beforrasztani egy vastag rézkábelt. Még egy 200W-s páka sem elég erre. Ha az a saru sárgarézböl, bronzbol, alpakkábol van, akkor még egy 60-80W-s pákávan is sikerül. A bádogosok szoktak horganyzott hegyeket használni mert a bádog is rendszerint horganyzott, és folyasztoviz is horgany sosavban oldva. Azt hiszem ez futtatja be a pákahegyet is.
(#) Bartos77 válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Nem sárgaréz. Hanem a rajzon, a sárga, az a réz... Szó nem volt sárgarézről...

Természetesen vörösrezet használ mindenki. Lehetőleg nagy tisztaságút. Egy kevés szennyező adalék is durván rontja az elektromos és hővezetést is... A sárgaréz ide teljesen alkalmatlan...
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2020
(#) vision61 válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Honnan jött neked, hogy sárgaréz a hegy magja? Amire válaszoltál, abban nincs ilyen állítás.
(#) dokidoki hozzászólása Feb 1, 2020 /
 
Igaz. kissé figyelmetlen voltam. Nincs mentségem rá, csak magyarázatom... Valahogy meg sem lepődtem és rosszindulatom miatt a keleti zsiványokból még ezt is kinéztem volna, hogy sárgarézből készítenek pákahegyet.
Elnézést kérek érte.
(#) Egri Frédi válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Idézet:
„keleti zsiványokból még ezt is kinéztem volna”


Lassan talán be kellene fejezni ezt a stílust …
3.000 éve ~8.000 km hosszú falat építettek a " vad hunok " támadásai miatt, most meg ott tartunk, hogy meg sem tudjuk őket ugatni technológiai téren. Ők már a Hold -ra járnak, mi meg lassan a Balatonra se - azt is elkótya-vetyéltük. Mondjál már légy szíves egy magyar gyártmányú pákát. ( Az utolsó, amiről tudok az a Miniforr volt. De ismereteim nem biztos, hogy napra készek. ) Pedig nem kell hozzá " csúcstechnológia" és túl sok nyersanyag sem ...
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) dokidoki válasza Egri Frédi hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Ha gondolod, privátban folytathatjuk, úgy érzem elég finoman fogalmaztam. És minden hibám ellenére vállalom amit írok, és gondolok. Értsd úgy, hogy igencsak nem tetszik az: elöntik a ganyéval az egész világot óccsóé. A világ másik fele erre tart igényt, így igazad van nem Ők tehetnek róla, erre van igény errefelé... Míg itthon majdnem minden lehetséges eszközzel "büntetnek" az új törekvésekért, addig ott államilag kötelező - támogatott... Azt meg ne hidd, hogy véletlenül és saját erejükből jutottak idáig. Mert ez még a Japánokra sem igaz. Ezt a gondolatrendőrséges hozzáállást meg neked is be kellene fejezni, ha már így szólítottál meg.
(#) Massawa válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Azért ilyesmire nem kell gondolni a sárgaréz drágább a réznél....
(#) Massawa válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 1, 2020 / 1
 
Valoban nem kellene a kinaiakra ilyesmit mondani - a ganyé a mi kapzsiságunk eredménye. Mi akarunk fillérekért pákát, bonyolult berendezéseket, legmodernebb áramköröket stb, venni és senkinek nem jut még véletlenül sem az eszébe, mennyi munka, fejlesztés, szorgos tervezés van abban még a legegyszerübb termékben is és mindezt alig fizetett emberek teszik, hogy az egész világ egyáltalán hozzájushasson akár a ganyéhoz is. ( csak egy apro emlék az elsö opampot 9$-rt vettem - Made in USA, ma ennyi pénzért 100-t kapsz Made in China.)
Érdekes modon pl az USA-ban, ahol azért nem élnek tul rosszul az emberek, nagyságrenddel több bolt/áruház van tele kinai vacakkal ( de tényleg a minöség legaljával) mint mifelénk, vagy akár Bangkokban vagy Hanoiban.
Ellentétben a Japánnal, Kinába a mi kapzsi üzletembereink vitték nyalábbal a tudást a technologiát, most meg csodálkoznak, hogy megtanulták és jobbak lettek, mint az eredeti. Érdemes most ez virus balhét figyelni. Mutass nekem a világon egy országot ahol egy hét alatt egy 1000 betegre méretezett korházat épitettek minden ahhoz tartozo felszereléssel és orvossal, személyzettel.
Vagy egy másik adat.
Ök évente 3000 km szupergyors vasutat épitenek ( europai technologia és szabványok alapján) mi itt Europában törvényt hozunk, hogy nem tarthat egy vasuti épités engedélyezése 6 évnél tovább!!!! ( és ezt a törvényt a zöldek megtámadták, hogy minek ez a kapkodás amugy évente még 300 km vasutat sem épit az EU28(27) országa.)
(#) Bartos77 hozzászólása Feb 1, 2020 /
 
Ja, németek tervezték és építették a szupravezetős mágnesvasútjukat... De a németeknek nincs olyan, mert nincs rá pénzük...

(De szerintem nem világnézeti dolgokról kell szólnia ennek a témának. Az offban ki lehet tárgyalni. Nekem is megvan róluk a véleményem, hogy pl a vérükben van a csalás, stb...)
(#) Bartos77 hozzászólása Feb 1, 2020 /
 
Mindenesetre hogy visszatérjünk a témához, nekem is van olyan sárga nyeles JLT02 (most SMA050 néven fut) pákám, mint Alkotó-nak. Ami olcsó, kínai. És mégis nagyon jó páka. Nagyon jól sikerült "félprofesszionális" valami. Jók a hegyei, hosszú az élettartama. Már legalább 15 éve fut és még mindig lehet kapni. 10 éve még nem voltak ilyen oled kijelzős olcsó s...rok. Ez volt, meg a weller. És akinek nem volt 100-200eFt-ja a wellerre, (mert akkor is ennyibe került), az vett JLT02 pákát és volt egy teljesen jó, használható pákája, ami majdnem olyan jó volt, mint egy ilyen drága weller... Hát nem sikerülhet minden olcsó szemét ennyire jól, mint az... Az hogy most nagy, meg vastag merev vezetéke van, hát istenem... Ennyi hibája lehet azért az árért. A mai napig használom. És mai napig egy kiváló pákának tartom. Pedig már mindenféle horror áras fél millás állomásokkal is dolgoztam. Meg mindenféle olcsót is kipróbáltam. Semmi nincs, ami annyira olcsón konyhakészen olyan jól sikerült, mint az a sárga kínai szutyokság. (A 907 klón végül jobb lett. Kényelmesebb. De azt nekem kellett összekísérletezni, összeépíteni. Szinte csak a nyele maradt eredeti...)
(#) Massawa válasza Bartos77 hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Teljesen igazad van. Ha megnézed a legujabb WE1010-t a pákán kivül minden sokkal rosszabbul néz ki, mint a gagyi kinai és még, ahogy az eev blogban láttuk, egyböl le is égett.. Ennyire rossz tapasztalataim még kinai gagyival nem voltak, pedig néha én is lesüllyedtem a legolcsobb cuccok közé.
(#) Bartos77 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Hát annyi esze még a kínaiaknak is van, hogy a primer oldalra (is) teszik a biztit... Welleréknek nem volt...

Másrészt meg az ausztrál fószernak igy is úgy is trafót kellett volna cserélnie. Csak nyert a dolgon. A video vissza hozta a trafó árát...
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) tbarath válasza Bartos77 hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Dave jópár éve feladta a 9-5 munkáját, és azóta - főleg - az EEVBlog-ból él. Ha nem égett volna le a trafó, akkor is sokan megnézték volna a videót, persze így valszeg nagyobb volt a nézettsége.
(#) mgy hozzászólása Feb 19, 2020 /
 
A SOLOMON N-24 hőelemes 24VAC pákát én 24VDC-ről használom a mellékelt PIC12675 + IRLZ24 -es kapcsolás szerint. ( egy laptop tápról 24VDC )
Van-e hátránya a DC-ről működtetésnek ?

24VFut2.png
    
(#) pipi válasza mgy hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Csak az jut eszembe, DC-ről a kapcsolók/relék hamarabb beégnek, de nem használsz relét
(#) Ge Lee válasza mgy hozzászólására (») Feb 20, 2020 / 1
 
Azon kívül hogy esetleg a hegy felmágneseződik, vagy statikusan feltöltődik más hátránya nincs. Illetve a laptoptáp miatt még annyi lehet, hogy ha az nincs rendesen megcsinálva (valami olcsó gagyi), és nem tud a zavarárama visszafolyni a primer kör felé, akkor az alkatrészek fele fog elfolyni, lévén hogy másfele nem tud. Ilyen esetben láttam már beforrasztáskor felvillanó ledet, meg tönkremenő CMOS áramkört, de ez ritka.
(#) Tardief hozzászólása Feb 20, 2020 /
 
Sziasztok!

Tudntok ajánlani itthon beszerezhető forrasztóállomást?
Legfeljebb 30-35 ezer Forintot szánnék rá.

Nagyon sokan ajánlották a Hako FX-888D, de itthon nem találtam megbízható boltban.
(#) kitartás válasza Tardief hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Keress inkább az eby-on vagy az alin. Szerintem a quicko vagy a ksger márka nevű cuccok használhatóak. A pákacsúcsokat ki kell fogni. De ebben az árkategóriában ez elfogadható. A forrasztóállomások a fenti márkanév alatt "háztartási" felhasznállást feltételezve szerintem jók.
(#) deebo válasza Tardief hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Solomon Hozzá fasza hegy.

Évekig dolgoztam ilyennel, bele megy a weller hegy is és így jobb, mint jónéhány 100K-s modern "SMD" páka. Mondjuk a gyári hegyei nem valami jók, de a weller hegyekkel nagyon hasít.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2020
(#) Tardief válasza deebo hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Egy Fahrenheit 28013-mal szemezgetek egyelőre.
Szimpatikus, hogy 200C-ra lehűl, ha nincs használva.
(#) deebo válasza Tardief hozzászólására (») Feb 20, 2020 / 1
 
Ne legyen annyira szimpatikus szerintem, mert a sok lehűlés-felmelegedés nyírja a hegyet és a fűtőbetétet is, ráadásul a fahrenheit hegyek borzalmasak, ahogy a solomon hegyei is, de utóbbinál oitt van a welleres kiskapu.

Arról nem is beszélve, hogy munka közben a lehűlt hegy rohadtul idegesítő tud lenni, melóban is lehülős ERSA pákánk van és a hajamat téptem, amikor lehült, pedig az 10 másodperc alatt melegszik 20°C-ról, de inkább be lett állítva egy órára a lehülési agyrém.
(#) Ge Lee válasza Tardief hozzászólására (») Feb 20, 2020 / 1
 
A fahrenheit-et felejtsd el. Megveszed, másnap itt lesz az apróban, annyit sem ér mint a kínai 1500Ft-os klón pákák.
(#) Tardief válasza deebo hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Egészen egybehangzó vélemények.
Akkor a Solomon.
Milyen méretű hegyet/hegyeket ajnlotok főleg SMD-hez?
(#) deebo válasza Tardief hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Bővebben: Link De nézd végig itt a weller ET hegyeket, kép is van és a hegy méretét is írják.

Annyi még, hogy amit linkeltem az nem ESD védett (ha magad kötöd be a földelést, akkor az is az lesz) itt van gyári ESD verzió is. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2020
Következő: »»   157 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem