Fórum témák
» Több friss téma |
én is igy oldottam meg az egyik lézert, csak az a baj ha a lencsét becsavarom a hengerbe akkor már nem pontot kapok hanem egy elnyúlt csíkot
![]() ![]()
Sziasztok!
Collector írása alapján végül a full-fejes kolliminálás mellett döntöttem... Eddigi tapasztalataim egy olvasóból bontott diódával voltak, de most beleraktam egy 8x író diódáját, hát majdnem hanyattvágtam magam a különbségen :eek2: Még most sincs teljesen egy kis pontba kolliminálva a nyaláb, hanem egy kb 1,5 cm átmérőjű paca van a falom, de így is káprázott a szemem a visszaverődő fénytől :eek2: De én nem égetni akarok vele, hanem egy lasershowba lesz a dióda, ezért nem kell akkora fényerő, mint van... A gond csak az hogy nem szabályozható generátort építettem neki, hanem egy statikusat ami stabil 120 mA-t ad neki, ezért lehet h még égetni is fogok vele ![]() Köszi a sok hasznos tippet mindenkinek!
Helló!
Engem érdekelne, hogy milyen áramgenerátort találtál a lézerednek. Esetleg felraknád a kapcsrajzot?
Nem a legprofibb!
Sőt, kifejezettem egyszerű... A rajz már fent van ebben a topicban... 2 tranzisztoros, mindjárt megnézem melyik oldalon van írva... Van neki a tranyók miatt 1-2%os szórása, de eddig még egy diódát sem nyírt ki... Az előzőt volt hogy 10 percig hajtottam egyfolytában, hűtőborda volt rajta, és melegedett egy kicsit, de nem halványult a fénye... A 32. oldalon van a rajz, Djatis hszében mellékletként... Szupepe félét is próbáltam megépíteni, de az sajnos kifogott rajtam... Ez viszont eddig bevált nekem, és jóval egyszerűbb...
Köszi!
![]() Ez gyors volt szerintem meg is építem. Mondjuk tranzisztort csak hétfőn tudok venni, de nyákot tudok csinálni ![]()
Nem muszáj pont olyan tranyókat használni...
Nekem mind a 2 BD139es, és ugyanúgy müxik... A köszönet nem nekem jár hanem a rajz feltöltőjének...
Sziasztok!
Ezt a diódát egy ismerősömtől kaptam. Volna valakinek ötlete, mi a bekötése? Üdv.
Hát. Egy soklábú diódával nekem is volt már dolgom, a vége kuka lett, mert semmit nem lehetett vele kezdeni. Keress rá googléval a diódán lévő számok alapján. Aztán próbálgasd végig a lábakon a feszt, ha nem megy -> kuka. De én már eleve nem foglalkoznék ilyen 'csoda' 100 lábú diódákkal
![]()
Sziasztok!
Én is kitermeltem egy pio DVD íróból a fejet aztán rákötöttem két 1,2 V cerka akksira és pillanatig jól világított aztán már olyan gyenge ![]() ![]()
Nem értem az embereket...
Itt van 61 oldal DVD író lézeres hozzászólás. Minden oldalon legalább egyszer be van írva, hogy DVD lézert csak áramgenerátorral szabad hajtani. Egy-két hozzászólás van, hogy elemről is működ(het). Erre nagyon sokan elemről próbálják, és csodálkoznak, hogy nem jó. Persze működhet elemröl is, csak egy pár paraméteren múlik: dióda típusa, kora, elemek típusuk, koruk. Gyakorlatilag elég pici az esélye, hogy működjön... Aki elemröl próbálja, az meg is érdemli, hogy ne működjön a dióda. Ennyire már ne akarjuk leegyszerűsíteni a lézert! pepe1125 ez nem a személyed ellen irányult, illetve nem csak rád értettem
ÉN csináltam áramgenerátort... De hogy a pékbe találjam ki a max energiát amit ki lehet venni egy diódából ha nincs megadva az adat. Egyébként 2V táp az absolute max amit elbírnak. Az áram változó. A dióda teljesítményétől függ. Valahonnan szükségem lenne rosz DVD íróra amiből kiszedhetem a diódát. De nincs
![]()
Ha 16X-os DVD íróból szeded ki a diódát, akkor a max áramerősség amit ráadhatsz az 195mA, 5V feszültség mellett.
Vagyis 5V az áram generátor tápfeszültsége, a diódáé változhat üzem közben is (hőmérséklet függő, ezért kell áramgenerátor)
Nekem amúgy egyátalán nem melegszik a diódám... egy nagy hűtés van rajta, de "feleslegesen" azért levenni már nem fogom, de egyátalán nem melegszik 15 perc után sem, csak az áramgenerátor stabkockája
![]()
Nem tudom honnan tudnád kitalálni, de a topikba úgy 25x elhangzott minden lényeges dolog a diódával kapcsolatban.
Én 300mA-el küldtem a diódámat (16x lg) néhány hónapot bírt, de melegedett. A max határ, ahol még nem károsodik a diófa 250mA alatt van. Efelett csak impulzusüzem.
Van a gépemben egy LG-4160B író. Előfordult párszor hogy Servo Tracking Error -al leállt írás közben, pl most is. Úgy döntöttem kikapom belőle a fejet. Mekkora energia jöhet ebből ki? Hány mA lehet benne a DVD író lézer diófája?
Most akkor leírom másodszor, hogy a topikba 25x említve van minden, a diódával kapcsolatos adat.
Könnyebb föltenni egy kérdést, mint átbogarászni ezt a közel 1000 hozzászólást
![]() Gyakorlatilag engem az érdekelne, hogy érdemes-e kiszedni, mert ha 100mW nem jön ki belőle, akkor nem nyúlok hozzá... Ez csak 8x-os író. Ha 16x-os lenne már nem is kérdeztem volna, hanem szedem ki ![]()
Az biztos, hogy könyebb, (bár korántsem biztos, hogy a keresőnél is könyebb, amit bizonyára még nem láttál) Nekem meg nincs kedvem huszonhatodszorra is leírni a diódához kapcsolódó dolgokat (meg ahogy látom, másnak is kezd tele lenni a hócipője azzal, hogy a 62 oldalból 61 ismétlődik folyamatosan, mert a Tisztelt kérdező marhára lusta utánanézni)
Vettem hq-ban említett optikát. Az utolsó darabot vittem el, de biztos lesz még. Ha van valakinek 1k körül diófája, az szóljon rám.
Képeket az optikáról mellékeltem. ![]() Ez biztosan állítható? Mondjuk csak kézzel próbáltam tekerni, de nemigazán ment. A dióda látható benne, igazából tényleg csak ki kell cibálni, a dvd diódára paszta és már mehet is be a helyére.
Szia!
Körülbelül 2 hete én is ugyanezt vette meg hq-ról, ez a kis, 3mW teljesítményű. Igen állítható a fókusza kézzel elsőre nekem sem ment. Papírszepit tekerj a fekete részre és finoman fogóval kezdd el tekerni, vigyázz a menatre! Kipréselés egyszerű feladat, kis csavar, be a satuba és kész, az sem baj, ha tönkremegy a dióda, bár nekem sikerült megmentenem ![]() A dvd íróból lesz nehéz kiszedned úgy hogy levakarod a köré öntött fémet is... Arra kell figyelni, hogy a dvd írókban is külömböző lézer van... Már nem tudom milyen márkájú volt az a 16X-os dvd író amiben a lézerdióda kb 1mm-rel magasabb volt mint a NEC íróban. Ez azt jelentette, hogy belepréseltem a rézhengerbe a diódát, és a fókuszt úgy állítottam be, hogy kb fél csavarásra tettem csak bele, de még ez is közel volt és kb 3-4 cm-es kör volt a falon... Tehát csak rá kellett tennem a rézhengerre az optikát, akkor volt pont jó, de megoldottam. Aztán tönkrement és ekkor vettem észre mikor a NEC lézerdiódát tettem bele, hogy az kb 1mm-rel alacsonyabb... most kb úgy van belecsavarva az optika, ahogy a gyári, 3mW-osnál.
Ha lesz egy diódám, akkor majd kipróbálom
![]()
Ezeknek a DVD írós lézereknek mekkorára lehet összefokuszálni a fényt? Mármint mekkora a pont átmérője?
Amekkorára akarod. Nem elsősorban a lézertől, hanem az optikától függ a dolog. A feljebb említett optikával lehet szabályozni a fókusztávolságot is.
Azokkal a lencsékkel amelyek CD/DVD meghajtókban vannak azokkal akkor összelehet fókuszálni akkorára ammekkorák pointereknek van? Mert előző balul elsült (szó szerint
![]()
Szerintem hagyd a dvd-kben található optikákat, vegyél te is hq-ban ilyet : Bővebben: Link
Kikapod a diódát belőle, és beletárazod a dvd diódát, röviden ennyi. Precízebb, biztonságosabb stb. ennél tökéletesebb megoldás nem is kell a dvd diófának, hidd el ![]()
Pontosan
![]() Én is így calósítottam meg ![]()
80mW körüli a teljesítmény
Vagy ha már veszel egy ilyen diódát, akkor szerintem használd azt! a kínai pointert még így is simán odaveri, és a 3mW azért nem olyan kevés (persze ha nagyobbak az igények, akkor csak rajtad múlik, hogy kicseréled-e a lézert)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |