Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   242 / 276
(#) sector99 válasza dobo hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Az én gépemben nem potival, hanem enkoderrel van szabályozva a huzal sebessége. Csakhogy a visszajelzés nagyon szegényes, összesen 3 led van - minimum, közepes és maximum. Viszont a köztes állapotokról meg nem lehet tudni hogy éppen hányat "kattant" az enkoder. Tehát nem tudok "állapotokat" megjegyezni és visszaállítani, hogyha fokozatot váltok, mindig csak kísérletezgetni kell.
(#) sector99 válasza erbe hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
A gáz utánfolyásnak mi a szerepe ? Fontos kisütni a kondit ? (úgy teszem le a pisztolyt, hogy ne érjen a testhez...)
(#) ati790731 válasza sector99 hozzászólására (») Feb 5, 2020 / 1
 
A kontit nem fontos kisütni, (Kb 20 éve használom úgy a gépem, hogy nincs kisütőellenállás)
A gáz utánfolyás fontosabb, mert kráteres (habos) lesz a varrat vége, vagy ha csak csipkedsz, pl vékony lemezt, akkor nagyon rossz lesz a varrat minősége!
Meg lehet oldani egy kondival a mágnesszelep vezérlő relé tekercsvégei közé, ki kell kísérletezni az értékét! Nekem 2200Uf van rajta amitől kb 1,5 sec-ig marad nyitva.
Az előtolóhoz építenék a helyedben egy PWM-es szabályzót, az enkóderesnek meg ívet adnék..(hadd repüljön)
(#) sector99 válasza ati790731 hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Köszi a hasznos infót és a tippet ! Én már mindenféle késleltetésen agyaltam... a legegyszerűbb megoldás - kondi - nem jutott eszembe... Majd lehet hogy lecserélem a szabályzót, egyenlőre a munkakábel csere sürgősebb.
(#) AndrisBp hozzászólása Feb 29, 2020 /
 
Sziasztok!
Van egy hagyományos MIG gépem ami 220/380V fokozatkapcsolós. A 3fázisból csak kettőt használ. Ebben a gépben nincs kondenzátor gyárilag. Legtöbbet lemezmunkára használom. Sokszor kell vele pöttyözgetni. Érdemes lenne beleszerkeszteni kondenzátort és a hozzá tartozó dolgokat? A kondenzátor miben hozna javulást? A gondom annyi vele, hogy ha kezdem a hegesztést akkor néha pattogva durrogva hegeszt, de ha már bemelegedett egyszer a huzal akkor egész jól hegeszt. Kicsit nehéz a fokozatkapcsolóval és a huzalsebességgel beállítani. A huzaltoló szerintem jól működik.
(#) Ge Lee válasza AndrisBp hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
A kondenzátor rengeteget segít, hiszen a kondenzátor nélkül működő egyenirányított feszültség minden csak épp nem stabil, gyakorlatilag félhullámokból áll. A 3 fázinál ezek a félhullámok gyakrabban jönnek, azért nem kell bele feltétlenül kondi, de 1 fázishoz szerintem elengedhetetlen.
Viszont az ezzel a baj, hogy ha az úgy lett megtervezve, adott szórású trafóval, adott szekunder feszültséggel, akkor ha teszel bele kondit az elég nagyot fog emelni a szekunder feszültség effektív értékén, és lehet hogy használhatatlanul erős lesz, égetni fog még gyengébb fokozaton is. Ki kell próbálni.
Nekem 1 fázisú van, ilyen hevenyészetten amit találtam itthon dolgokból összerakva, kondival, de ez egyáltalán nem fröcsög, szinte ugyanolyan tiszta varratot csinál mintha elektródával hegesztenék, leszámítva hogy nincs a varraton a salak. Durrogni ez is durrog kezdéskor, a kondi miatt, amikor még nem állt be a távolság, azaz mozog még a kezem a levegőben függőlegesen.
Mivel nem vagyok hegesztő, nem tudom hogy ennek hogy kellene működni, de az enyémen azt vettem észre, hogy csak akkor dolgozik szépen ha rövid a huzal, azaz minél közelebb van a pisztoly a munkadarabhoz. Ha megpróbálok úgy hegeszteni hogy a huzal hosszabban kilóg belőle, na az képtelenség.
(#) AndrisBp válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Pontosan ugyanez a gondom nekem is. Ha leszorítom a távolságot akkor sokkal jobban hegeszt. Nálam az is gond, hogy egy inverteres, nagyon finom kis gépen tanulgattam a MIG hegesztést. Azzal sokkal könnyebb volt. Most kicsit olyan mintha visszaültem volna a Merciből a Trabiba....
(#) ati790731 válasza AndrisBp hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Ha nő a távolság a pisztoly és a munkadarab között, akkor logikus, hogy gyengül a hegesztés minősége, mivel a távolság növelésével, arányosan csökken a védőgáz hatása, valamint csökken az áram erőssége, is a felizzó huzal ellenállása miatt.
1-2 cm az ideális távolság.
(#) Bubu54 hozzászólása Márc 3, 2020 /
 
Sziasztok,

Valaki építette már meg a Rádiótechnika 2000-es évkönyvében megjelent Tirisztoros vezérlőt?

Üdv Bubu54
(#) GPeti1977 válasza Bubu54 hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Igen de nekem nem működött, visszaalakítottam hogy a fáziszög vezérlés visszacsatolás nélküli legyen meg a leragadásvédelem maradt.
(#) AndrisBp válasza AndrisBp hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Sziasztok!

Tudtok ajánlani valamilyen jó kondenzátor lelőhelyet? 2 db 50V 15000µF lenne az ideális próbálkozás. Próbáltam a neten keresni, de csavaros kötésű kondiból nem nagy a kínálat.
(#) leocska66 válasza AndrisBp hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Itt van egész nagy választék. Én rendszerint innen rendelek alkatrészeket. Ami a linken szerepel szerintem ideális lesz. Viszont azzal számolj, hogy ezek nem pár száz forintos kondik.

Bővebben: Link
(#) Bubu54 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 5, 2020 1 /
 
Nem lehet, hogy azért mert a beültetési rajz meg a kapcsolási rajz eltér egymástól?
(#) GPeti1977 válasza Bubu54 hozzászólására (») Márc 5, 2020 /
 
Szerintem elvi hiba volt az egészben
(#) Bubu54 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 5, 2020 /
 
Nos ahogy néztem a kapcsolási meg a beültetési rajzot, ott az ellenállás értékek illetve a tranzisztor típusok is eltérőek. Meg a beültetési rajz is egy nagy katyvasz, gondolik itt olyanra, hogy a dióda keresztezi az ellenállást, az átkötések is össze-vissza vannak. Most egy új panelt tervezek neki és remélem, hogy majd működni fog, ha nem akkor majd módosítok rajta.
(#) mihalyicsaba hozzászólása Márc 12, 2020 /
 
Sziasztok! Segítséget kérnék, cseréltem egy ASS-MIG/MAG 183-as gépbe kondit 180000µF 25V-os került bele, a csere után azt tapasztaltuk, hogy ha nem fogat ívet csak előtolat egy kis huzalt azután hozzáér a munkadarabhoz ívet húz és elég kellemetlenül villan, emiatt lemezt csipkodni szinte lehetetlen vele. Eredetileg nem tudom milyen kondi lehetett benne mert amik benne voltak már nem gyáriak voltak szerintem (ami benne volt 100000µF 25V ennek pólusa ki volt égve, sorba vele pedig egy 68000µF 25V). Lehet, hogy túl nagy kapacitású kondit raktam bele és nem tudja kisütni vagy nincs is benne kisütő ellenállás, vagy mi okozhatja ezt. A tulaj szerint ha nem lemezt pontoz hanem vonalban húz varratot akkor jobb lett, de mivel karosszériázik pontoznia is kell ami így nem igazán jó.
Köszönöm előre is a segítséget.
(#) erbe válasza mihalyicsaba hozzászólására (») Márc 12, 2020 / 1
 
Túl nagy a kapacitás és kicsi a feszültség. Legalább 50, de inkább 63 V-os elkó kellene bele, 40000-50000 uF. Különböző értékűeket nem szabad sorba kötni. Ha két egyformát sorbakötsz, akkor is 1-1 azonos értékű ellenállást kell párhuzamosan kötni a kondikkal. Pl. ha lenne még egy 68000 µF-os 25 V-os, akkor azt sorba köthetnéd a meglevővel, mindkettővel 1-1 470 Ohm 5-10 W-os ellenállást párhuzamosan kötve. Persze előtte meg kellene mérni, mennyi maradt a 68000-es kapacitásából.
(#) mihalyicsaba válasza erbe hozzászólására (») Márc 13, 2020 /
 
Az a feszültség ami rá jut max 20 V mérve, akkor is indokolt a 63V ? Az ellenállás amit mondasz annak a panelon kellene lennie, vagy a kondi pólusai között? Eredetileg nem tudom milyen lehetett, valaki már belenyúlt, most én csak 1 kondit raktam bele.
(#) erbe válasza mihalyicsaba hozzászólására (») Márc 13, 2020 / 1
 
20 V nagyon kevés egy CO2 hegesztőhöz. A legkisebb fokozatban egyenirányítás után terhelés nélkül a kondin ennél magasabbnak kellene lennie. Nem szakadt meg dióda?
Az ellenállásoknak a kondik pólusai közé kell kerülni. Kondik soros kötésénél ez nemcsak kisütő, hanem feszültségkiegyenlítő szerepet is játszik. Fontos, hogy mérve közel egyforma értékűek legyenek a kondenzátorok.
(#) mihalyicsaba válasza erbe hozzászólására (») Márc 13, 2020 /
 
Köszi a választ, szombaton megnézem jobban a készüléket, kimérem a diódákat, meg a panelt is feltérképezem, teszek be ellenállást a kondihoz, meglátjuk mi lesz.
(#) erbe válasza mihalyicsaba hozzászólására (») Márc 13, 2020 / 1
 
Ívfeszültség
Itt találsz számítási segédletet arra, hogy mekkora feszültségre számíthatsz. Pl. 60 A íváramhoz 17 V feszültség kell. A kondin ennek 1,41-szerese jelenik meg terhelés nélkül, azaz ~24 V. Ennél valamivel több lesz, mert bármennyire lapos karakterisztikájú a trafó, terhelés nélkül magasabbak a feszültségek. 1-10 % között legalább. Keresd meg a gépen az adattáblát! Azon rajta lesznek az áramerősségekhez tartozó ívfeszültségek. A kondin ennek ~1,5-szerese várható.
Kerestem a megadott típust az interneten, de semmit nem hozott a gugli. Biztos jó megnevezést írtál le?
(#) mihalyicsaba válasza erbe hozzászólására (») Márc 15, 2020 /
 
Sajnos én sem találtam róla semmit, az adattáblája nagyon kopott az lőlapján meg az van ami a képen. Hétvégén nem jött össze a tüzetesebb átvizsgálás, de rövid időn belül sort kerítek rá.
A megadott képlet alapján MIG/MAG hegesztés és porbeles huzalos ívhegesztés I2 600 A-ig: U2 = (14 + 0,05 I2) V a 25V kondi jó, már ha a 183 a gépen az áramot jelöli. (U2= 14V + 0.05 x 183A = 23.15V)
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2020
(#) erbe válasza mihalyicsaba hozzászólására (») Márc 15, 2020 / 1
 
Találtam egy képet ettől a gyártótól származó nagytestvérről. Jól olvasható az adatlapja. Nagyon vigyázhatott rá a használója, vagy nem sokat használták. A gyártó valószínűleg már rég eltűnt a süllyesztőben.
Az adatokból már tudsz tájékozódni. Nem írtad, de a nagy kondi alapján egyfázisú gépre gondoltam. A jelölési logika alapján viszont ez a gép 180 A-es 3 fázisú lehetne. ...183 = 180 A 3 f. Bár lehet más is a logika. Az adatlap áramértékeiből a 140 és 170A ami beleesik a te géped tartományába. Ívfeszültség: 140 A 24 V, 170 A 28 V. Ha mégis 1 fázisú a gép, a 25 V-os elkókat csak sorbakötve szabad beletenni, ahogy leírtam. Ha venni kell, olcsóbb ha eleve nagyobb feszültségűt veszel.
Visszamentem a hirdetés maradványára (már eladták). Ezt írják:
Idézet:
„Zu Verkaufen wegen Werkstattauflösung Schweissgerät ASS MIG/MAG 243 Das Gerät war nur einmal im Betr.”

Műhelymegszűnés miatt eladó... Egyszer volt használatban.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2020
(#) bandy555 hozzászólása Márc 18, 2020 /
 
Sziasztok! Szeretnék készíteni fojtó tekercset épülő félben lévő 200A-es gépemhez. Vasmaghoz van anyagom, viszont szükségem lenne hozzá fazonhuzalra. Az lenne a kérdésem, hogy valakinél van-e esetleg maradék, amit átvehetnék? Természetesen olyan érdekelne, ami megfelelő állapotú, a szigetelés ép rajta. Keresztmetszetben én kb. 8x3-asra gondoltam. Köszi!
(#) dB_Thunder hozzászólása Márc 18, 2020 /
 
Sziasztok!

Van nekem egy ilyen gépem:
http://bolthely.hu/hegesztestechnika/id/02892--COMPACT-MIG-400-MIGM...SZNALT-

Nálam okosabb elmagyarázhatná nekem az üzemmódokat, és a hozzá tartozó tekerentyűk (első 2, és az utolsó) hasznát!!

Köszönöm!

/nem vagyok benne biztos, hogy mindent jó csinál, azért kérdem!!/
(#) AndrisBp hozzászólása Márc 24, 2020 /
 
Sziasztok!
Kondikat építek a gépembe és felmerült néhány kérdés. 2x 22000µF 63V kondik lesznek. Sajnos csak 85C-fokos volt. A bekötéshez 6mm2 vezetéket használok. Ez elég lehet? A kisütő ellenállás az 2db 100ohm 10W ellenállás lesz párhuzamosan kötve. Az lenne a kérdés, hogy a képen látható Schneider mágneskapcsoló segédérintkezője elbírná a kisütő ellenállás kapcsolgatását? Nem tudom ezek a segédérintkezők mennyire terhelhetőek.
(#) erbe válasza AndrisBp hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Erre a célra tökéletesen megfelel a 85 fokos. Csak a tömör építésű kapcsolóüzemű tápokba kell a 105 fokos. Még a képernyős TV-kben, monitorokban is 85 fokosak vannak, mert ott tágas a tér, jól hűl, pedig ventillátor sincsen. A segédérintkező elbírja a kisütő ellenállások áramát. Csúcsban ~1 A, ennél sokkal többre készült. Általában 6 A-re legalább.
(#) mihalyicsaba válasza AndrisBp hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Szia, ha összeáll a gép egy kapcsolási rajzot tudnál küldeni a megoldásról vagy képet, én is valami hasonlóval küzdök és ha nálad beválik alkalmaznám én is. Köszönöm előre is.
(#) AndrisBp válasza mihalyicsaba hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
Szia!
A lényege annyi, hogy hegesztőgép javító kolléga tanácsait megfogadva 2*22000µF kondi ( 63V )kapacitást építettem be a gépbe. A kondikat a diódahíd és a fojtótekercs közé kötöttem be. A két kondit párhuzamosan kötöttem egymással. Kisütő ellenállásnak 2db 100ohmos, 10W ellenállást kötöttem párhuzamosan egymással. Az ellenállás kapcsolgatását a mágneskapcsoló nyitó segédérintkezőjére kötöttem. Sok tapasztalatom még nincs a kondikkal, mert kevés időm volt próbálgatni. A kondikat és az ellenálllást az elektrofok üzletben vettem.
(#) mekmester67 hozzászólása Ápr 4, 2020 /
 
Üdv,nincs-e véletlenül meg valakinek a WEL1-13 vezérlő bekötési rajza? A képek között nem találtam meg.
Következő: »»   242 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem