Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2194 / 2208
(#) TAttila77 válasza jordskott hozzászólására (») Márc 11, 2020
Na igen.
Én a válogatzott csöveimet megérettem két féle műszerrel is két különálló tulajdonosaiknak vittem személyesen. Midkettő teljesen mást mért és midegyik a másikra mutogatott, hogy az a rosz. Tehát nincs erre mit adni. Annak hisdzek úgyis ami a gyártói mellékelt leírásban feltüntetve van.
(#) Ge Lee válasza jordskott hozzászólására (») Márc 11, 2020
Az olyanokból lesz a végletekig precíz, szimmetrikus PP erősítő.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 11, 2020
Nekem soros a szekunder.
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Márc 11, 2020
Lehet hogy nálam is az lesz, csak fogalmam sincs hova fogom azt a sok véget kivezetni, mert ugye a cséve készítő a gyárban csak az egyszerű kimenő készítőkre gondolt...
A párhuzamos nagyon egyszerű volt nekem, osztásonként egy teljes sor, az 5db szekunder pedig ugyanazokon a réseken kivezetve. Nem kellett számozni semmit, csak simán összekötni a végeiket. A sorosnál viszont nem tudom azt megcsinálni, hogy ez egyik horonyban 1 kötés, a túloldalon a következő horonyban a következő kötés mert elfogynak, mivel ugye a primer osztásokat is sorba kell kötni. Nincs annyi horony ahány kötést kellene csinálni. Bár már gondoltam arra is, hogy a műanyagot egy 1-es fúróval megfúrom a horony két oldalán, és akkor mindjárt jobb a helyzet.
Nem tudom miért nem olyan csévét gyártanak ezekhez mint az SMPS trafókhoz, anyagra is jobb, benne vannak alapból a tüskék, és akár 2,5mm-enként van benne annyi tüske, amennyi csak elfér egymás mellett hosszában. Nincs vele ilyen gond hogy mit hol vezess ki meg hova köss.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 11, 2020
Én az összekötendő kivezetéseket egy lyukon szoktam kivezetni.
(#) TAttila77 válasza djhans hozzászólására (») Márc 11, 2020
Én pedig kapocstáblát szoktam csinálni és ott van minden osztás tekercse bekötve úgy, ahogy értelem szerűen egymás után fel lettek tekercselve és utána a kapocstáblán már úgy kötögetem az egyes osztásokat, ahogy akarom, több féle kötést is ki lehet így próbálni a már kész trafón. Korábban tettem is fel az így készűlt trafóimról képet ide is.
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Márc 11, 2020
Én is, pont ezt mondom. Csak nincs annyi lyuk a csévén ahány kötést kellene csinálni, Ezért könnyebb ha párhuzamos a szekunder, mert akkor 2 lyukon jön ki 10 szál drót. Soros kötésnél ilyet nem lehet, ott 2 szál lefoglalja magának az a lyukat. Mondjuk ha húzogat rá csövet az ember akkor az sem baj ha a nem kívánt szálak összeérnek és 1 lyukon vannak kivezetve, de nekem az nem tetszik, meg a szigetelés alá is be kell tenni a csövet, púposodik, fúj...
(#) jordskott válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 11, 2020
"Annak hisdzek úgyis ami a gyártói mellékelt leírásban feltüntetve van. "

A gyártó is egyedül abban bízik, hogy a "Vidisgréc" aki megveszi, csakis a gyártóban bízik
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2020
(#) Accord hozzászólása Márc 11, 2020
A tényeknél maradva, épp a minap vásároltam 2db 6CG7-et "Matched pair" felirattal, mindössze annyit kellett tennem érte, hogy beklikkeltem: párban kérem, no felár, lássuk mit is kaptam ezen a címen.

6CG7_1_allapot, az 1. cső állapota: 90/98% ez szerintem jónak mondható,
6CG7_1_AB, az 1. cső AB triódájának karakterisztikái,
6CG7_1_B_ref, az 1. cső B triódája összehasonlítva, a 2. cső B triódájával

a 6CG7_2_allapot 92/100%, 6CG7_2_AB, 6CG7_2_B_ref a 2. cső ugyanezen mérései.

Ha valaki tüzetesen átnézi ezeket a grafikonokat akkor nem olyan rossz a helyzet mint ahogy az előző hozzászólások ezt sugallják. Mindkét cső karakterisztikája párhuzamos, minimális eltéréssel és mint tudjuk, ez külső alkatrészekkel pontosan beállítható. Az pedig különösen megnyugtató, hogy a két cső közötti különbség szintén elhanyagolható. Tehát "Matched double pair"-t kaptam. Egy PP erősítő meghajtófokozatában ideális párosítás.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2020
(#) TAttila77 válasza jordskott hozzászólására (») Márc 12, 2020
Vagy meg se veszi. Megmarad a pénze. Ennyi.
(#) TAttila77 válasza Accord hozzászólására (») Márc 12, 2020
Tehát lehet még hinni a párba-kvartettbe válogatásnak, hiszen ha nem lenne hiteles a közölt dokumentum akkor sokan nem hinnék és meg se vennék, ami az eladó gyàrtónak a legrosszabb talán.
(#) jordskott válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 12, 2020
Elképzelhető, hogy csupán én nyúltam bele a "jóba" ezzel a "négyesfogattal" amire egy évig kuporgattam és egyedi az eset. Álltólag többféle válogatás is létezik. Vannak neves erősítőgyártók saját logójukkal szitázott válogatott csövei, vannak szimpla gyári válogatások, és állítólag vannak amit a boltos a spájzban válogat össze...
(#) Ge Lee válasza jordskott hozzászólására (») Márc 12, 2020
Utóbbiba nyúlhattál bele. Afféleképpen válogatott csöveket én is mértem, a párnak köze nem volt egymáshoz. Régen mintha jobban figyeltek volna erre (is), 83-as gyártású csövek (egy kartonból) közel sem szórnak akkorát mint mondjuk a 99-es gyártásúak.
Ha valaki azt írja egy hirdetésben hogy válogatottat árul, akkor ha diagramot nem is, de legalább egy néhány pontban felvett mérési eredményt csatolhatna mellé, az már sokat elárul. Lehet hogy épp ezért nem teszik...
(#) TAttila77 válasza jordskott hozzászólására (») Márc 12, 2020
Nem a reklámozás kedvéért említeném, de van vagy két ithoni nagyker ahol ilyen biztosan nem fordúlhat elő.
(#) jordskott válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 12, 2020
Felsorolhatod, hisz a pozitív reklám senkinek nem árt.
Én se akarok itt sem hitelrontást sem másféle rontást, ez egy igen nívós középkelet magyarországi cég volt. A reklamációra az volt a válasz, hogy majd a gyárba elküldik, ha visszaküldtem, és ha nem SZÓL kicserélik....Mikor? Egy évig babázzál míg a trágya csövet kicserélik, ha SZÓL akkor meg nem. Azóta rendelek a tubetownról, mert ezt bebuktam.....Jó volt az és új mindegyik, de nem quadbaválogatott, amihez egy erősítőben 1db bias potméter áll rendelkezésedre a végcsövek beállításához. Tanulópénz, vagy nevezhetjük bárminek a válogatott csövek vételét.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2020
(#) jordskott válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 12, 2020
Köszi a hozzászólást, mert kezdtem elbizonytalanodni, hogy teljesen hülye vagyok és halucinálok
Egy egymáshoz közelítő anódáramot a nem párbaválogatott csövek is tudnak produkálni új, azonos tipus esetén, ahogy a meredeksék is lehet hasonló. Lehet nekem van képzavarom, hogy egy 20%-os eltérés ide-oda az még attól pár?
(#) Ge Lee válasza jordskott hozzászólására (») Márc 13, 2020
Attól függ. Az SE egyszerűbb ebből a szempontból, mert ott az se baj ha nem pár, főleg akkor ha külön rácsfeszt használsz nem auto biast, mert akkor az egyiknek több rácsfeszt adsz a másiknak kevesebbet és kész.Pentódáim nincsenek, azokat sosem mértem, így azokról nem tudok nyilatkozni. A 20% szerintem PP esetében nagyon sok. Nem csak a beállítások miatt, hanem mert azoknak a meredeksége sem lesz egyforma, szóval oda a szimmetria ami a PP lényege lenne.
Én ugye külön utat járok a dupla triódáimmal. Ezeknél csövön belül nagy eltérés van néha a két triódafél között, viszont válogatni meg a felhasználás módja szerint kell, ezért nem csak külön külön mérem le őket, hanem az üzemi körülményeknek megfelelően is. Azaz párhuzamosan kötöm a két csőfelet, és hozzávetőleg megkapja azt az anód és rácsfeszt amin majd üzemelni fog, és erre a paraméterre válogatok, mivel ott lesz használva. Egy kartonból úgy sikerült párokat rendeznem, hogy a legrosszabbak között van 10% eltérés (ilyenből 2 pár van) az összes többinél 6% alatti az eltérés, és van 2 olyan párom ahol csak 1%. Meg maradt 2db cső aminek nem lett párja, mert azok között 250%-os eltérés van.
A válogatás attól függ ki csinálja. Kaptam olyan válogatott párt az oroszoktól (drágábban), ahol a két cső között 34% eltérés volt, ez minden csak nem pár. Persze nem tudom hogy nem nyúlt-e bele valaki menet közben, mert én már átcsomagolva kaptam, nem az eredeti pakkban ahogy az oroszoktól jött.
(#) yamaha11 hozzászólása Márc 13, 2020
Köszönöm a segitséget. Néztm az beag ebe 5312 kapcsolást és a gépkönyvet, de az nem találtam hogy konrátan milyen kimenő vyn benne. Talán lassz a fórumon valaki aki biztosan meg tudná mondani hogy a TK 236-A trafó a fent nevezett erösitőbe való
(#) jordskott válasza yamaha11 hozzászólására (») Márc 13, 2020
Ez egy apróhirdetésben volt, ahol EBE-nek hirdetik....
100V-os hangrendszerhez való. A vasmag és a cséve felhasználható csöves kimenő építéséhez.
A második képen a bekötése látható jelenlegi állapotában
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2020
(#) djhans válasza jordskott hozzászólására (») Márc 13, 2020
A TK-236A az M85B trafó. Csak az a kár hogy lakkba volt mártva. A cséve lefűrészelése után a vasmag használható.
(#) pucuka válasza djhans hozzászólására (») Márc 13, 2020
Ugyanezt írtam múlt héten vasárnap. Bővebben: Link
Úgy látszik a fórumtárs nem vette komolyan, mástól is megreősítést vár.
(#) TAttila77 válasza djhans hozzászólására (») Márc 13, 2020
Én egy ilyesmi Beag gyantázott vákumimpregnált trafót fűrészelés nélkül szét tudtam szedni úgy, hogy a cséve is megmaradt. Bár három M lemez meg, lett cincálva de az kutya füle.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2020
(#) djhans válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 13, 2020
Hogyan sikerült szétszedni?
(#) TAttila77 válasza djhans hozzászólására (») Márc 13, 2020
Hát jól meggondoltam hogyan is álljak neki. Egy vas fűrész lapon el kell koszörűlni a csipkés fogakat, hogy lapos legyen! Egy kb. 5cm hosszú darabot levágsz és azt elvékonyitva picit ( PiCIT! De nem teljes hosszában!) az első lemezt felválasztás után kis kalapáccsal utögetem és szépen elindul, majd fogóval ki húzom. De én előtte a lemezt minden oldalról nagyon vékony késsel (ezt is megköszörülve, de tapéta vágó snitzer penge is jó) felválasztom és a csévén belűl is be tolom a pengét, hogy ott is ameddig csak lehet az első lemez váljon fel. Ez a legmacerásabb és itt kell a legjobban figyelni. Nem szabad elkapkodni. A többit már szépen egyenként felválasztva kiszedhető és sorrendben le teszem ha lehet. Így csináltam 5 éve a GU50 PP ultralineár végfokom két kimenőit.
(#) jordskott válasza pucuka hozzászólására (») Márc 13, 2020
Most láttam, hogy tulajdonképpen ugyanazt leírtad már neki korábban, aminek szintén az a lényege, hogy tekercselés nélkül nem felhasználható csöveshez, de a vas állítólag tűrhető a kor szellemének megfelelően, bár ma már biztos vannak jobb vasak.
(#) pucuka válasza jordskott hozzászólására (») Márc 13, 2020
Végül is szinte csak a vasmag használható belőle, az egész trafót újra kell tervezni, tekerni.
az eltérő felhasználási terület (félvezetős/csöves) és a nagyobb szükséges menetszám miatt kevés lehet az ablakkeresztmetszet, ez korlátozza a teljesítményt (huzalvastagság) és a mélyátvitelt (menetszám).
De mindez attól függ, hogy mennyre van otthon kimenőtrafó tervezésben, készítésben, és mennyire tud optimalizálni.
(#) jordskott válasza pucuka hozzászólására (») Márc 13, 2020
Tulajdonképpen nekem nem volt a kezemben még ilyen trafó, és azt sem tudtam, hogy impregnált, csak rákerestem a paramétereire, pedig már leírtad a fórumtársnak a lehetőségeket korábban, amit megismételtem. Talán TAttila77 tud véleményt alkotni a vas használhatóságát illetőleg. A korabeli impregnált trafókról nekem is kellemetlen tapasztalataim vannak. Én is lefűrészelem az ilyesmikről a csévét és egy fél óra alatt csinálok rá bakelitből újat.
(#) Ge Lee válasza jordskott hozzászólására (») Márc 13, 2020
Nem mind impregnált. Szét lehet azt is egyébként szedni roncsolás nélkül is, meg érdemes is, mivel az impregnálás amúgy sem jó, mert növeli a menetek közti kapacitást, azaz a tekercs önkapacitását. Erre láttam olyan eszement megoldást, hogy a dróttal együtt tekertek egy szál damilt is, a sor végén meg a damilt visszabontották, és maradt a hézagos sor.
(#) Mócsing hozzászólása Márc 13, 2020
Az EL34 PP-m kimenőit parafinnal impregnálta az illető ...
Mivel meghalt nem írom ide ki a nevét . / max privátban /
(#) jordskott válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 13, 2020
Az eximtrade-nél beszerezhető nagyon jóminőségű kimenő vasmag és cséve is. Felesleges kinlódni ilyen kőkorszaki dolgokkal...
Következő: »»   2194 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem