Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 433 MHz adóvevő modul tapasztalatok
Lapozás: OK   6 / 11
(#) roland9 válasza usane hozzászólására (») Márc 17, 2020 /
 
igen, jó bemenetre kötöttem
(#) usane válasza roland9 hozzászólására (») Márc 18, 2020 /
 
Rendben. Belenézek a libbe, hogyan is működik.
(#) roland9 válasza usane hozzászólására (») Márc 18, 2020 /
 
Köszi szépen
(#) usane válasza roland9 hozzászólására (») Márc 18, 2020 /
 
Kódolási sablonok alapján működik. Az nem derült ki mit szeretnél dekódolni, mert az kst-tx01 aminek a képét az elején csatoltad az csak egy mezei adó ami csak küldi a jeleket, de mi kódolja? Ha nem kap jelet amit kódoljon és nem küldi akkor a vevő nem vesz csak zajt. Szóval kérdés mi adja a jelet az adónak, abból utána lehetne nézni hátha megtalálható a neten a kódolása, ha mikrovezérlő akkor lehet egyedi is. Mindenesetre ha valamit küld is egy gombnyomáskor, az valószínűleg nincs benne a kódolási sablonok között. Szóval ha meg tudnád nézni mihez kapcsolódik az adó, vagy lefotózni akkor lehet, hogy okosabbak lennénk, mert ha nem akkor vagy tárolós szkóp kellene, de egy logikai analizátor lehet, még inkább jobb lenne.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2020
(#) roland9 válasza usane hozzászólására (») Márc 18, 2020 /
 
Sajnos a kínai barátunk le csiszolta az ICk-ről a feliratokat, így maximum találgatni tudunk, én PIC-re tippelnék így ránézésre. Az adó közvetlenül a 8 lábú IC-hez (5-ik láb) csatlakozik. Tárolós szkóppal csináltam képet amit az adó "Data" lábán néztem, sajnos analizátorom nincs.
(#) Inhouse válasza roland9 hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Ha nincs kapás, nincs adás, ha kapás van, akkor ad? Ez esetben nem is kell dekódolni, csak érzékelni kell a jelet, nem?
A másik buhera megoldás lehet, hogy raksz egy a te vevődnek megfelelő adót pluszban a kapásjelzőbe, ami egy adott pontról (reed pl) levett jel alapján küld jelet a hozzá kapcsoló utólagos vevőnek és az kapcsolja a sátorvilágítást... Kérdés, hogy 2db 433-as adó mit csinál egymás mellett. Persze a hely is kevés, de lehet egy utólagos kis doboz a pod-on, amibe a swinger kimeneten csatlakoznak bele a jelzők. Én így építettem át házilag rádiósra a sima kapásjelzőimet. A kínai adó-vevő páros meglepően jó hatótávot adott, nekem mondjuk nem kell túl messzire működjön. Sőt igazából tavaly alig jutottam el horgászni...hátha majd idén...vagy jövőre!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2020
(#) usane válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
A válaszaiból ítélve működik mind az adó, mind pedig a vevő, csak dekódolni szeretné valamilyen céllal.
(#) roland9 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Így van ha nincs kapás nincs adás amint van kapás ad jelet. Sajnos a csipogókba nem fér bele még egy adó szinte semmi hely nincsen benne, ezért is lenne jó dekódolni/érzékelni de sajnos egy karakter sem lát az arduino amit fel tudnék használni, hogy kapcsolja a világítást.
(#) roland9 válasza usane hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
igen teljes mértékben működik mind a 4 adó és hozzá az 1 vevő ezzel nincs probléma,
ez mellé szeretnék egy lámpát ami akkor kapcsol fel mikor valamelyik jelzőn kapás van,m tehát jelet küldene így már két vevő fele.
(#) usane válasza roland9 hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Nos, ezekből tényleg nem tudjuk kideríteni. És ha nincs logikai analizátor akkor a tárolós szkópból kell elkapni. Nem tudom ez a kapásjelző hogy működik, de általában az RF adók egymás után többször elküldik a jelet. Van amelyik 3-5x, van amelyik a gomb nyomvatartásáig folyamatosan ismétli a jelsorozatot. Szóval a szkóppal olyan jelsorozatot kell keresni, ami ismétlődik amikor van adás. A jelsorozat végén általában van egy pár bit-hosszúságú szünet, ahol ninsc zaj sem a vevőn, csak alacsony a kimenet, ezután kezdődik a következő sorozat. Remélhetőleg ez is hasonlóan működik. Erről az ismétlődő sorozatról kell egy kép. Ha hosszú akkor nem biztos, hogy egy szkópképen elfér analizálhatóan, akkor sajnos neked kell belőle kielemezned. Ha rövid és elfér egy szkópképen úgy, hogy a bit-idők leolvashatóak akkor tudok segíteni dekódolni.

Szerk. Másik megoldás lehet, ha tudjuk, hogy a vevő mit kapcsol, akkor annak a kapcsolójelét összekötni valamivel.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2020
(#) Ktulu válasza roland9 hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Hangkártya és Audacity nagyon hasznos lehet ilyen lassú jelek elemzésére.
(#) usane válasza Ktulu hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Jó ötlet. Eszembe juthatott volna.
(#) usane válasza roland9 hozzászólására (») Márc 19, 2020 / 1
 
Egy kis segítség hozzá.
Bővebben: Link
(#) Inhouse válasza usane hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Megadta a célt, kapcsoljon egy sátorlámpát. Ehhez nem kell dekódolni, ha csak akkor van jel, amikor kapás van. A működő gyári vevő kimenetére kell egy kis áramkör, ami a kapáskori jelre kapcsol egy relét, az meg a lámpát. Egy tranzisztor, pár ellenállás, kondi...max még egy késleltetés...
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2020
(#) usane válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Igaz, de ha következő hozzászólásomat is elolvasnád akkor talán kiderülne, hogy ezt is javasoltam már.
Idézet:
„Másik megoldás lehet, ha tudjuk, hogy a vevő mit kapcsol, akkor annak a kapcsolójelét összekötni valamivel.”

Nem horgászok, felteszem a velő valami sípoló,de lehet, hogy szeretné azt a kapcsolótól függetlenül magával cipelni. Csak feltételezem, majd eldönti.
(#) Inhouse válasza usane hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Olyan ágyúval verébre dolognak tűnik ez így már, túlnyúlt azon, hogy megérje fejtegetni a jelet. Persze hobbinak jó lehet, de egyszerűbb megoldást hamarabb találni. A vevőnek biztos van valamilyen kimenete, de mivel a jelzők is szét lettek szedve, ezt el lehet követni a vevőnél is. Így meg akár (bár kicsit buhera) megkaphatja a másik adó panelt a vevő, és így az univerzális RF vevő erre kapcsolná a lámpát. Csak egy logikai jel kell a vevőben, meg táp. Így még a vezeték nélküliség is megmarad, csak Arduino nem lesz benne. A vevő gondolom a sátorban van a kényelmes horgászoknál.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2020
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Neked válaszolok, de szól a többieknek is.
Ha a probléma ilyen egyszerű (a vevő kimenetén gyönyörű jelek vannak), ha bármelyik kapásjelző aktíválódik, akkor kapcsolódjon be egy világítás, csengő, stb. akkor elegendő a vevő kimenetére egy integrátor és egy komparátor, ami meghajt egy relét. Az integrátor komparátor adabszurdum lehet egy, (vagy két) tranzisztor, ami már egy relét is meghajthat.
Lehet mindezt ardiunóval is elkövetni, de a speciális igényekhez saját programmot kellene írni, mert egyáltalán nem biztos, hogy létezik erre a célra megírt panel.
Szerintem.
Egy baja azért van a rendszernek, semmi védelem nincs benne, a szomszéd horgász kapásjelzője is elindítja a rendszert.
Jobbnak tartanám, ha a modellirányítóknál megszokott enkóder dekóder párost használna, ezesetben is tud működni a több (azonos jellemzőkre beállított enkóderrel) adó, egy vevő konstelláció. Természetesen megoldható mikrovezérlővel is akkor esetleg az energia takarékos megoldások is szóba kerülhetnek.
De én sem vagyok oda a pecázásért.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2020
(#) usane válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Nem egészen értem a gondolatmenetet, de lehet, hogy félreértek valamit. Csak hogy jól értem-e. Egyetlen eredeti vevő van, igaz, különben nem kellene semmit készíteni? Arra kellene rákötnie az egyik kapásjelző adóját, ha jól értem, és a meglevő vevő sípolójának kapcsoló kimenetét kellene elküldeni ezzel? Ez is hogyan segítene az új vevőnek kapcsolni? Sehogyan, mert elfelejted az adásmentes időben vett zajt.
De mondom, lehet, hogy valamit félreértek.
Valamint miért akkorra macera a dekódolás. Valóban kell hozzá eszköz, de onnantól 3 perc.
(#) usane válasza pucuka hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Az integrátor honnan fogja tudni, hogy nem zaj jön, hanem az adótól adás?
(#) pucuka válasza usane hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Hát, azt nehezen. Az adó által küldött jelsorozatnak van egy középértéke. A vevőoldalon erre a szintre komparálsz jó is lehet. A vevő kimenetén levő zajnak az átlagértéke sokkal nagyobb, mint a jelé. De azért elég bizonytalan, de működhet. Próba cseresznye.
Ezért jobb az enkóder, dekóder megoldás, nem kell progit írni, van kész áramkör.
Mikrovezérlőnek progit kell írni, az adókba, és a vevőbe is. Bár meglehet erre vannak kész panelek.
(#) usane válasza pucuka hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Ez igaz, a zaj elég sűrű, de attól még beeshet false jelzés.
Valóban a kész kódoló-dekódoló a legegyszerűbb, de az adó itt már adott. Másik adót venni kódolóval meg plusz költség. Az arduinoja már megvan. Szoftver ma már nem annyira gond, ha arduino a feje. A dekódolás is gyerekjáték, ha el tudja kapni a jelet. Ezt kellene valahogy végrehajtania.
Mindenesetre adtunk neki pár alternatívát, majd eldönti mit tud megcsinálni, vagy mire akar költeni.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Várjatok már... Meg van a rádiós kapásjelzők vevője. Az csak a hozzá való, velük párosított jelzők jelét veszi. A kapásjelzők kint vannak a parton, a rod-pod-on, a botokkal együtt, bevetve, várják a kapást. A kényelmes bojlis horgász alszik a sátorban 5--10-100m-el arrébb. A sátorban van vele a vevő. Ezeknek szokott lenni kimenete (pl. füles), de, ha nincs, akkor ha már bele kell valamibe nyúlni, akkor ebbe legyen beletéve egy kapcsolt kimenet (elvileg még rezgőmotor is van benne, meg fényjelzés késleltetéssel). Ezzel lehet kapcsolni a sátorlámpát, max kell közé egy illesztés. Persze csak szerintem. Szerintem jó így vezetékesen, pl. jack dugóval oldható, de minek vinné magával a vevőt a botokhoz, amikor a sátorban kell hallja a kapást, a botoknál szólnak a jelzők magukban is. Ha nem jó, akkor ebbe a gyári vevőbe, vagy vevőhöz kellene szerelni egy adót, aminek a vevője kapcsolja a sátorlámpát...de minek?
(#) roland9 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
ha lehet akkor első körben nem akarom a csipogókat és a vevőt meg mókulni, ezért szeretném inkább megfejteni a kódot, ráadásul ahhoz adott minden (arduinio, vevő) és csak a lámpába kell bele építeni, nyilván ha nem jön össze akkor más módszer lesz, persze ha kell majd az ismerősnek
(#) roland9 válasza usane hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
köszi a linket , meg is csináltam és csatolom a hangmintát amit felvettem.

jel.wav
    
(#) Inhouse válasza roland9 hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Bár most nincs szezonja a kínai áruknak, de egy kis USB-s logikai analizátor tényleg nagyon olcsó és erre a célra tökéletes lenne. Ha már Arduino és visszafejtés a cél.
(#) Inhouse válasza roland9 hozzászólására (») Márc 20, 2020 / 1
 
Ugyanaz a nem túl hosszú jelsorozat ismétlődik, gondolom Usane ebből már több mindent fog tudni... Bár gondolom az adóknak egyedi azonosítójuk van, úgyhogy ez csak 1 a 4-ből...

kapásj1.jpg
    
(#) roland9 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Igen ez 1 adónak a jele, de úgy gondolom, ha ezt már az arduino tudja dekódolni akkor már a többit is fogja tudni (nyilván más lesz a karakterük).
(#) usane válasza roland9 hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Rendben. Ma nincs időm vele foglalkozni, de hétvégén megcsinálom.
Inhouse, köszönöm a capture-t.
Ahogy elnézem lehet, hogy kelleni fog a hangfájl is, a pontos miatt. Mondjuk nem nagyon ismerem a szoftvert. Zoomolni gondolom lehet, meg az sem ártana a vannak markerek. Ami az adókat illeti, szerintem nem sok értelme lenne ha egyedi azonosítójuk lenne, de ki tudja. Meglátjuk.
(#) roland9 válasza usane hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Köszönöm előre is.
Biztos, hogy egyedi azonosítójuk van, mert ha hangszínt állítasz az adón akkor a vevőn is változik a hangszín, illetve az adók színre is meg vannak különböztetve (zöld, sárga,kék,piros) ilyen ledek vannak beültetve a kijelzésre és a vevőn is van szín alapján megkülönböztetve.
A programban egyszerű a zoom, CTRL+az egér görgője, és ráadásul magyar is a progi
(#) Inhouse válasza usane hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Biztosan külön vannak, teljesen külön jeleznek.
Ha az Audacity-re gondolsz amiből van a kép, akkor ingyenes. Lehet nagyítani és markert is lehet rakni. Amit én kiraktam, azon már volt egy HPF a DC szint miatt. Pár sorozatot kivágtam és egymás alá raktam, hogy ismétlődik-e. Az alsó pedig az utolsó.
Ha már Arduino, akkor nem lehet, hogy mégsem kellene dekódolni? Elég lenne rátanítani, nem? Lenne egy tanuló üzemmód, aktiválni a jelzőt, az Arduino kapja a vevő kimenetéről a jeleket, menti a jelsorozatot, aztán ezt megismételni mindegyikkel. Akkor már tudja, hogy mit nézzen, hajrá! Azt a hosszabb elválasztó szünetet kell figyelni, odáig tart.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2020
Következő: »»   6 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem