Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   336 / 372
(#) k_h hozzászólása Márc 24, 2020 /

Építettem egy hobbi cnc gépet. De nagyon zöldfülű vagyok a témában. Olyan problémám van, hogy valamiért elmásznak a tengelypozíciók. Mind a három, sok apró mozdulat után. Már próbáltam motorsebességet gyorsulást, motoráramot változtatni. Úgy veszem észre semmi hatás mindig ugyanannyit mászkál el. Olyan gyanúm van, mintha valami kerekítési értékekből adódóan mindig egy picit megcsúszna. Létezhet ilyesmi, vagy milyen beállításokat lehetne még ellenőrizni?
(#) Pali79 válasza k_h hozzászólására (») Márc 25, 2020 /

Elég kevés infót adtál. Milyen mechanika, milyen hajtás, milyen léptetők, milyen léptető vezérlés, milyen program, stb. Ezek az alapok, hogy kb tudjuk miről is beszélünk.
(#) k_h válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 25, 2020 /

A Hajtás 8-as vezetőorsón megy. A vezérlőelektronika saját fejlesztés L6205 és L297 ic-k dolgoznak benne. Mach 3 program vezérli paralel porton, optocsatolt leválasztással. (ez is saját fejlesztés). Maga a masina bútorlapból készült. . A motorok Nanotec AS59S2804-KSAH.
(#) k_h válasza k_h hozzászólására (») Márc 25, 2020 /

A motorok, féllépéses üzemben mennek.. kipróbáltam full lépésben, természetesen a programban hozzá állítottam steps per értéket. Így is elcsúszik a kirajzolt ábra, viszont kb dupla mértékben..
(#) Zoli_bácsi válasza k_h hozzászólására (») Márc 25, 2020 /

Ha tengelyenként elmész 100-200mm-t, akkor visszamegy pontosan a 0 pozícióba? Azt a helikális tengelykapcsolót felejtsd el. Az egy nagyon rossz technológia. Körmös, betétes tengelykapcsolót alkamazz.
(#) k_h válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 25, 2020 /

Jog módban elvittem visszahoztam 20centit, látszólag nem csúszott el. Majd elvittem ide-oda mozgattam sokszor és elmászott 2-3 mm-t.

A tengelykapcsoló nem csúszik meg, összejelöltem a tengelyekkel. Kézzel könnyen mennek az orsók. Ha a motor be van kapcsolva nem bírom kézzel elforgatni. csak fogóval tudom átugrasztani. És mindig egy irányba csúszik el. Lehet valami vezérlési probléma lesz. Csak nem tudom hogyan derítsem ki miaz.

Na! A következő van. Levettem a motor sebességet 1-re. Így jog módban csak apránként léptet. Egyik irányba szépen pötyörög, ellenkező irányba viszont egyet visszalép és úgy indul meg. Na ez mitől lehet? Tehát irányváltásnál egyik irányba mindig egy lépést rossz irányba kezd.

Néztem a motort lpt port tesztelővel. Ott normálisan működik. Olyan mintha a dir jelet ami a forgásirányt vezérli egyszerre vagy nem időben kapcsolódna le, mint ahogy léptető impulzus megjelenik.
(#) Pali79 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 25, 2020 /

Ilyen kis gépnél szerintem teljesen jó ez a tengelykapcsoló is. Nekem is ilyen van a kis gépemen, semmi baja sincs.
(#) k_h válasza k_h hozzászólására (») Márc 25, 2020 / 1

Aszem megtaláltam a megoldást. Bár nem cnc inkább elektronika. A motor meghajtók bemenetére be kell raknom egy jel invertáló áramkört. Sajnos azzal nem működik, ha szoftverben váltom át. Valahogy a jel időzítések miatt csak így működik jól. Egy tengelyen megpróbáltam és most jónak tűnik. Egyenlőre összegányolok egyet, aztán majd csinálok valami színvonalasabbat is.
(#) nemgyuri válasza k_h hozzászólására (») Márc 25, 2020 /

Szia! A tengelykapcsoló tökéletes - ipari kivitel. Jó helyen keresgélsz. Ha van szkópod (hangkártyás is megteszi) nézd meg a dir és step jelek formáját és fázisát. Hasonlítsd össze az elméletivel. Léptetni akkor kell amikor már él az iránykiválasztás. Különböző sebességnél is ellenőrizd!
(#) k_h válasza nemgyuri hozzászólására (») Márc 25, 2020 /

Okés lett Cd4093-ból bedrótozam egy invertáló fokozatot. Most már jónak tűnik. De még rengeteg tanulni valóm van a cnc-s témával kapcsolatban.
(#) nemgyuri válasza k_h hozzászólására (») Márc 25, 2020 /

Örülök, ellenőrizd a sebességhatárt.

Na még kérdeznék, bár ez inkább szoftverkezelés, remélem nem rúgnak ki miatta. Vectric Aspire-ben. Beimportálok képet fekete fehéret (nyákrajz). Le kell róla marni mondjuk a rézfelületet. Erre a ' quick engraving toolpath ' -ot választottam. Minden szép és jó. De ezen belül hogyan lehetne beállítani hogy az útvonal kalkulásánál hozzá adja marófej átmérőjét és ne a határvonalon menjen végig. Mert van ilyen beállítás így ritkábra vagy sűrűbbre rajzolja az útvonalakat, de mindegyiknél fekete-fehér átmenetnél rajzolja ki az útvonalat és nem adja hozzá a marófej sugarát.
(#) philips100 válasza k_h hozzászólására (») Márc 26, 2020 /

Szia,

Próbáld meg a Pocket toolpath fület. Ez elvileg "zsebet" mar.
üdv
(#) kameleon2 válasza k_h hozzászólására (») Márc 27, 2020 /

Van offset állítási lehetőséged. Ezt plusszban és mínuszban is állíthatod.
(#) giskard hozzászólása Márc 28, 2020 /

Üdv ! Belefogtam egy CNC építésbe. 4 db 1000mm 20-as talpas rúd, z tengely 20-as hidraulika szár.
Mozgó hidas. Tudom, hogy az x tengely csapágy távolságai annál jobb minél nagyobb, de egy elfogadható kompromisszumként mennyit javasoltok ?
(#) Pali79 válasza giskard hozzászólására (») Márc 28, 2020 /

Az attól is függ, hogy milyen erőnek lesz kitéve. Hobbi célra elegendő ha a két kocsi között 10-20mm távolság van.
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 28, 2020 /

Ha 20mm es talpas tengelyt választott akkor ott már lehetnek "erők" inkább 10-20 cm távolságot ajánlanék (kérdés hogy mekkora munkaterületre tervezte) 1m- munkaterület = 2kocsiméret+ kocsitávolság
(#) giskard hozzászólása Márc 28, 2020 /

Köszönöm a válaszokat.
(nem terveztem semmire (igazi hobbi), a cél az ár érték arány és a rendelkezésre álló anyagokból kihozni közel a maximumot (az y motor pl. egy 2,8 Nm-es Nema, az x motorok meg ismeretlen gyártó és paraméterű, de bazi nagy unipoláris 2 db))
(#) k_h válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 29, 2020 / 1

Ó bakker. :-O Leírhattad volna hol találom ezt meg. Már kínomban 3d max-ban szerkesztgettem a vektorokat meg kínlódtam vele. Aztán valahogy amikor vissza importáltam a képet Aspire-ba akkor figyeltem fel rá hogy a drawing fülön van egy offset selected vectors ikon. De jó! Hát itt eszembe nem jutott, hogy keressem. Így igazán könnyű dolgom lesz. Közbe még a nyák készítés cnc-vel témát is felkerestem.
(#) suvalovo hozzászólása Ápr 3, 2020 /

Sziasztok

Valaki tud nekem segíteni UCCNC makro programozásban ki és bemeneteket kellene programoznom de nem találok hozzá használható leírás állítólag c nyelven működik, de ami programokat találtam cak a g kódokkal dolgoztak. Köszi mindent.
(#) kaqkk válasza suvalovo hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /

(#) Pali79 hozzászólása Ápr 12, 2020 /

Lassan eljutok odáig, hogy a kábelezéssel foglalkozzak. Azon gondolkodtam, hogy a motorok vezetékeit miként kössem a meghajtóhoz. Pontosabban a motoroknak van kb 10cm vezetékük és ezt miként kellene meghosszabbítani? Láttam többféle megoldást, de valahogy egyik sem volt túl szimpatikus. Láttam sima sorkapcsos (csoki) megoldást ami a legegyszerűbb, de valahogy olyan gagyinak tűnik. Aztán láttam D-sub csatlakozót, de itt fázisonként több mint 4A van, ezért ezt gyengének érzem. Nézegettem a különböző csatlakozókat, de nem találtam normálisat. Van valakinek ötlete?
(#) mutatvanyos válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 13, 2020 /

Én ezeket a csatlakozókat használom, és beváltak: csatlakozó
(#) Pali79 válasza mutatvanyos hozzászólására (») Ápr 13, 2020 /

Ezt ismerem, ilyet tervezek a vezérlő dobozhoz használni. A motorok mellé valami más fajta kéne. A régi pc vinyóknál használt molex táp csatlakozó jó lenne, de nem találtam olyat ami rögzíthető lenne. Pedig csak két kis nyamvadt fül kellene a két oldalára, de olyat nem láttam.
(#) Peter65 válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 13, 2020 /

A rengeteg féle csatlakozó közül hadd ajánljam az úgynevezett Mini fit csatlakozó családot. kb. 9A-ig jó, létezik belőle anya és apa lengő csatlakozó, ha lengőre szeretnéd, de az apa ház előlapra is szerelhető (nem csavaros, hanem beszorulós), elég sok pólusszám változata van, és azok is lehetnek egy vagy kettő sorosak. Pl. A Lomex-nél is elég jó választék van. Bővebben: Link
Ha egyébként a D-sub jó lenne, akkor használj több párhuzamos kontaktust. 4db párhuzamosan biztosan elviszi a 4A-t.
(#) Gab_Bee hozzászólása Máj 9, 2020 /

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Nemrég hozzá jutottam egy Bosch Rexroth golyós anyához tengellyel, csapágyakkal. A bibi annyi, hogy a golyósanya visszafordító műanyag rész elolvadt az előző helyen ahonan kaptam. Na most nem egy olcsó tengelyről van szó, így nem e lehetne az anyát életre kelteni? Egyik oldali vissza fordítója megvan, a másik olvad meg, mert kenés nélkül használták. Tudtok esetleg olyan helyet, ahol ilyet javítanak, vagy esetleg alkatrészt hozzá?

Köszönöm válaszotok.
Üdv,
Gábor
(#) Massawa válasza Gab_Bee hozzászólására (») Máj 9, 2020 /

Elvben a golyosanya egy mezei szabványalkatrész, csak meg kell keresned hol kaphato. ( ebay, aliexpress, bang-good stb).
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2020
Következő: »»   336 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem