Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   204 / 249
(#) Leraz válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 11, 2020 / 1
 
Szia! Szerintem igen. Meg kell próbálni.
(#) bodgabo válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 11, 2020 / 3
 
A hasonló kialakítású (csak egyenes) beverage antennák hosszabbak (akár több száz méter), amik nagyon jó DX vételt biztosítanak.
Igazából lehet itt csoda okos dolgokat írni, az a legjobb, ha kipróbálod és megosztod a tapasztalatodat.
(#) ha4023 hozzászólása Feb 11, 2020 / 3
 
Sziasztok

A beverage nagyon jó vételre, s nem kell hatalmas magasság sem hozzá, nekem kb 50-60cm hosszan ment évekig a földdel párhuzamosan. Nagyon jól működött, a sima katonai tábori könnyű vezeték is jó a kivitelezéséhez, ami elérhető áron szokott lenni. Ilyen vezeték bőven megteszi, ez adásra is használható. Dipólok, QAUD, Hexabeam és egyéb építéséhez egyenlőre ez a leg elérhetőbb árú a tapasztalatok alapján, s belül acél + réz szálak vannak, az UV-val sincs gondom ezeknél, kb 5 év után kezdett színeződni a szigetelés, de nem repedt meg, nem szakadt el.

Gyula
(#) Gyantáscin hozzászólása Feb 11, 2020 /
 
Köszönöm a biztató válaszokat!☺
(#) ha1drp válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 12, 2020 / 1
 
Amit lerajzoltál az egy T2FD (TTFD) antenna egyik ága. Bár kompromisszumos, nyeresége frekvencia függvényében elérheti az egyszerest is. Az ellenállás miatt széles sávban konstans impedanciát képvisel, jó SWR mellett adásra is használható megfelelő nagyságú toroid illetve ellenállás mellett. Rengeteg irodalmat találsz a neten róla, ez alapján átgondolhatod neked érdemes-e vele foglalkoznod.
(#) ha1drp válasza ha1drp hozzászólására (») Feb 12, 2020 / 1
 
A beverage antenna sem egy nyereséges antenna típus. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a hossza miatt - ami több lambda - a sugárzási karakterisztikája ellentétes mint az általad felrajzolt, azaz a maximuma a drót vége irányába mutat. Emiatt az ionoszférát lapos szögben éri, ezért kiváló DX munkára, de másra nem.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2020
(#) Antennaman válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 18, 2020 / 1
 
Helló Gyantáscin koma, üdv. a többi fórumtársnak is!
Azért ez már szép nagy terület ahol lehet antennázgatni.
Lényegre térve , ugyanilyen kivitelű lezárt végű vevő antennát én is próbálgattam és nem sokat ért. Mondjuk az tény, hogy a 80m-es dipólhoz képest csendesebb volt de közel nem hozott annyit sem mint a hasonló elven működő EWE vagy egyéb lezárt antenna.
Viszont az EWE-t is kipróbáltam 11,5m helyett 22m hosszal de tiszta zaj lett vagyis használhatatlan az eredeti mérethez képest. Ezt egyébként itt a fórumban képekkel illusztrálva már régebben leírtam. Az EWE is úgy ér valamit, ha elkészíted a négy irányt kapcsolhatóan ha csak nem egy kitüntetett irányt figyelsz. Ekkora területen azt is meg tudod oldani. Még talán valami hangolható zárt hurok antennát is ki lehetne alakítani amely csöndes vételt nyújtana.
Igaz nem a kis helyigényű antennára törekszel de ajánlom figyelmedbe a K9AY megoldást amely elfér egy 4,5 méteres sugarú kör területen. ( leírások a "guglin")
Ezeknél a lezárt antennáknál sokat számít a talaj milyensége, van, hogy muszáj földelő hálózatot kialakítani a lezárt és a betáplált végeknél kb. 10 méteres radiálok formájában. Ezen kívül a széles sávú illesztő trafó vasmagjának anyaga is lényeges. Szokták ajánlani az AMIDON 43-as anyagot gyűrű vagy kétlukas kivitelben.
Kísérletezni jó móka így nem akarlak az eredeti elképzelésedről sem lebeszélni inkább biztatni, hogy azt is próbáld ki! Lesz viszonyítási alapod.
Aztán számolj be a kísérletekről!
(#) Gyantáscin válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
Köszönöm szépen, mindenképpen ki fogom próbálni, meg ha lehet valami - esetleg számszerűsített - beszámolót publikálok az eredményekről.
A jelenlegi felállásnál (egy RW antenna a padláson, egy másik a tetőél mentén + a képen látható ferritek) csak jobb lehet bármelyik. Meg kell jegyezzem, hogy a ferritek valamennyi sávon zajszegényebbek, mint a drótantennák, feltéve, hogy alkalmas helyen vannak (ebédlőasztal nyugati sarka)
(#) tnl válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 24, 2020 / 1
 
Jól néznek ki.
(#) Gyantáscin válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
A Beverage antenna nagyon tetszik. A minap meditáltam azon, hogy mi lenne, ha kétirányúvá tenném úgy, hogy a a távoli végét egy illesztő balun beiktatásával koax kábelen elhoznám a vevőhöz itt aztán a kívánt iránytól függően vagy a vevőt, vag az 50 ohmos lezáró ellenállást kapcsolnám a koax benti végére. Közben találtam egy ennél szellemesebb megoldást, ahol maga a koax az antenna is egyben. Van olyan 30-40 m RG174 koaxom, remélem nem szakad el az önsúlya alatt.
(#) Kera_Will válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
30-40 méter beverage kissé karcsú ... max 4-6-10 méteres sávon lenne jelentősége.
(pl a R10x "zöld" rádióknak voltak hasonlóak rendszeresítve 30-80 MHz tartományban)
A jó beverage az legalább 4-10 lambda hosszú .
Alsó sávokra fél km vagy több is kellhet.
(#) Gyantáscin válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Hát nem dobtál fel Valami light változatot azért kipróbálok, azért csak kívácsi vagyok, mit produkál.
(#) Kera_Will válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 24, 2020 / 1
 
[/off]Persze próbáld ki ... "ártani nem használhat" !
Ez a oda vissza irányú elektronikusan váltás egy hasznos dolog mert nem kell paralel 2 hosszú antennát is kihúzni. Pláne ha kicsit rövidebb a telek.
A Beveragenek irány hatása is van.
Akik célzottan pl Észak/Dél Amerika / Japan / ZL / VK irányokból szeretnének jól venni alsóbb sávokban. Akkor azokba az irányokba húzzák ki a több lambdás drótokat.
Az irányszögeket pedig a QRA-ba eltolt, mint "sarkpontra torzított térképről" határozzák meg.
[off]Így lehet nem keleti lenne a JA körzet és nem is észak keleti sem , hanem jobban észak.
Így nem biztos hogy az ellentétes irány is jó lesz neki, mert sacc per kb az Dél-Afrikától nyugatra , kívülre mutatna bele az Atlanti -óceán közepébe. Dél-Amerikát se érné el... esetleg az Antarktiszon lévő kutató állomásokra.
De lehet , hogy Afrika nagy részét lefedi így abba az irányba is jó lehet DX-re vadászni.
Csak saccolok
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2020
(#) Antennaman válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 27, 2020 / 1
 
Látom van fejlődés antenna téren legalább is elméletben.
Igen, helyesen írtad, hogy csupán pár méter koaxot használsz majd kísérletként ugyanis a könyvben is így van leírva . Tehát ez is egy rövid kivitelű beverage "rendszerű" kétirányú vevő antenna lehet. Ha meg tudod oldani az illesztési és a földelési kritériumokat akkor megér egy próbát. A cikkben nem említik de gondolom a szokásos beverage telepítési magassággal kivitelezhető legfeljebb pár helyen alátámasztod ha nagyon belóg el biztos nem szakad az általad említett koax hossz. A cikk ON4UN LOW Band DX-ing c. könyv 7-es fejezet 21. oldalon található. Kera-Will cimbinek jogos a gondolata, hogy ez karcsú beveragenek de a cikk egy spec. "short beverage" jellegű koax vevőantennát taglal. Aztán majd meglátjuk mit hoz vagy mit vesz. Addig is jó kísérletezést!
(#) Gyantáscin válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Remélem gyakorlatban is megvalósul. Egy tizenévvel ezelőtti munkánkból maradt pár darab 2 collos vert kút, azokat 2 m-ig leverve biztos jó földelések lesznek. A legújabb "vevőm" már valahol az óceánon ringatózik. Igor igencsak dícséri: "bomba" "SSB-n szinte énekel" (nem az ICOM-ról van szó )
(#) Gyantáscin válasza Gyantáscin hozzászólására (») Márc 14, 2020 /
 
Alakul az oda-vissza antenna projekt. Elkészültek az illesztő balunok kétlyukú magokra.
A mért műszaki adatok:
600/50 ohm balun:
Induktuktivitás/szórt induktivitás: primer: 164/9,7uH szekunder:12,6/0,9 uH
Primer-szekunder kapacitás 12 pF
1:1 balun induktivitás/szórt induktivitás 20/0,9 uH, kapacitás 6pF
Ezek a viszonylag magas szórt induktivitás értékek nekem minimum aggályosak. A lezárt antennákhoz az irodalom induktivitásmentes ellenállást ajánl olyannyira, hogy a a csavarköszörült rétegellenállás is kerülendő.
Lehet, minden amatőrsávra külön balun kéne? Mindenesetre így is kipróbálom.
Igaz, adni nem szeretnék vele, valószínűleg vételnél is jó lenne, ha a gyakorlat minél jobban közelítené az elméletet.

Balunok.jpg
    
(#) ha4023 hozzászólása Márc 26, 2020 / 4
 
Tegnapi szerzemény
Igazi nosztalgikus masina.
(#) Leraz válasza ha4023 hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Gratulálok! Nagyon szép.
(#) ha4023 válasza Leraz hozzászólására (») Márc 26, 2020 / 1
 
Már szét is kaptam, egy kis festés javítás van rajta folyamatban. Megy a polcra a Drake TR-7 line fölé.
(#) Leraz válasza ha4023 hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
A többi szépség mellé. A burkolatát javítod?
Pompázatos így is.
(#) ha4023 hozzászólása Márc 26, 2020 / 1
 
Igen, az előlapok, hátlap szép, a belseje sem vészes. Csak a festés nem a legszebb, de már most is szebb.
(#) ha4023 hozzászólása Márc 26, 2020 / 1
 
Betettem a többi közé
(#) Leraz válasza ha4023 hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Ilyen festéket kerestem én is. Egyenlőre elhalasztva nálam.
Szemet gyönyörködtető készlet.
(#) Gyantáscin hozzászólása Márc 30, 2020 /
 
Pár napja megérkezett Knából a legeslegutolsó rádióm (Degen DE1103 DSP). Nem egy nagy durranás, de legalább van hibája. Ez egy si4735 alapú vevő. Az oldalsáv váltás valami forgókondenzátorral (C35 a jele a panelon) történik. Középállásban nincs beat, attól elforgatva iránytól függően az alsó-vagy falső oldalsávra ugrik.
CW vétel esetén felsőoldalsávnál 700 egynehány Hz az átváltást követően az üttetési frekvencia, ami továbbtekeréssel beállítható pontosan 1 kHz-re. Alsó oldalsávnál viszont 1200 Hz körül indul, ami a tvábbtekeréssel csak tovább növelhető, így aztán eléggé mikiegér-hangja van az állomásoknak. Mondjuk, a probléma megoldható, mert 1kHz-el lejjebb hangolva a rádiót itt is beállítható a normális hangszín. A neten nézegettem a panelok képét, nem láttam rajtuk semmiféle trimmer tekerentyűt.
Lehet, hogy valamelyik kvarc lehet egy kicsit fals? (YT1 YT2) Igen megköszönném, a ha valaki tudna tanácsot adni.
(#) Kera_Will válasza Gyantáscin hozzászólására (») Márc 30, 2020 / 1
 
Ha megnyerte , hagy vigye...
Azok a kvarcok nem nagyon szólnak bele az SSB oldalsávok frekvenciájába.
Ezzel nem sokat tudsz kezdeni , valszín a "förmwer" így sikerült, és kész .

Hacsak nem állsz neki valamelyik githubon található hasonló IC-re épülő projektet felhasználva a jobb vezérlés érdekében " részben saját " uC alapú eszköz fejlesztéséhez.
(#) Gyantáscin válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
Ahogy belengettem, igen köszönöm a válaszodat, sok fölösleges próbálkozástól megkíméltél
(#) Gafly hozzászólása Ápr 1, 2020 /
 
Régen rendszeresen forgalmaztunk ilyenkor AP1RIL alkalmi hivojellel.
Amikor rákérdeztek a RIG-re, a kötelező válasz az a "forgatható W3DZZ a padláson" volt.
(#) sany válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Idézet:
„a legeslegutolsó rádióm”

Miért az utolsó?
(#) Gyantáscin válasza sany hozzászólására (») Ápr 1, 2020 / 2
 
Ennyi már ölég A nagy karanténban csináltam rövidhullámon öszzehasonlító tesztet közöttük. Jelesül 2 rádiónak a hallgató kimenetét átkapcsolón keresztül csatlakoztattam egy aktív hangszóróhoz, a botantennáikat pedig egy krokodilcsipesszel összecsíptem, hogy tutira azonos legyen a bemeneti szint. Kerestem egy harmatgyenge rövidhullámú adót, és hol az egyiket-hol a másikat kapcsoltam a hangfalra. Így mód volt arra, hogy a fading egyes fázisain belül is össze lehessen hasonlítani őket. Jószerivel csak a hangfrekvenciás fokozatok különbözősége okozott némi különbséget a hangban.
SSB üzemmódban viszont a legjobban a kis Tecsun PL365 teljesített. A sávszélessége fixen 2 kHz körül van és itt a szelektivitása is jobb, mint a többié, a belógó állomások ennél zavartak a legkevésbé.

4radio.jpg
    
(#) bodgabo válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Mostmár adót vagy adóvevőt kellene beszerezni (meg persze egy vizsga), hogy te is hallható légy az éterben
Következő: »»   204 / 249
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem