Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Töltésszabályzó napelemhez
 
Témaindító: kokok, idő: Ápr 5, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 18
(#) Andralin válasza proli007 hozzászólására (») Márc 31, 2020 /
 
Szia! Köszönöm a tippet!

Sajnos ez biztos nem lehet a gond. Az akksi vadi új. 12 Ah-s, leteszteltem, felveszi és le is adja ezt az energiát.
Amikor elkezd így kapcsolgatni a vezérlő, kipróbáltam kivenni az akksit és rátenni egy profi töltőre. Az ilyenkor még 1,5 A-el kezdi el tölteni, ami azt jelenti, hogy bőven veszi fel még az áramot, egyáltalán nincs még tele.
(#) pucuka válasza Andralin hozzászólására (») Márc 31, 2020 /
 
Egy akksi akkor is vesz fel áramot, ha már teljesen fel van töltve, csak akkor forralja a vizet az elektrolitból. Ezért kell lekapcsolni, a töltési végfeszültségnél, a 14 V -nál.
Meglehet nincs jól beállítva a töltő hiszterézise, ki be kapcsolási feszültsége. Ahogy proli007 mondja.
(#) Andralin válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Most már én sem értem mi van pontosan.

Tegnap kora délután fényes napsütésben kezdte el ezt a folyamatos kapcsolgatást a vezérlő.
Akkor profi töltőre tettem az akksit, és elkezdte 1,5 A-el tölteni. Ekkor még biztos nem volt tele, mert ugyanezzel a profi töltővel ugyanezzel az akksival a teljes feltöltés és töltés lekapcsolása előtt szép lassan visszaesik az áramerősség, és olyan 0,4 A körül van mielőtt lekapcsol, a feszültésg ilyenkor 14,4 V körül szokott lenni.

Ezen próba rátöltés után viszont nem hagytam a profi töltőn az akksit, hanem egyből visszatettem a napelemes töltésvezérlőre és hagytam hogy "szenvedjen" vele, kapcsolgasson még estig. Ahogy olvastam az utolsó hozzászólásod tettem még egy próbát profi töltővel, megint rátettem az akksit, és az most másodperceken belül lekapcsolt, nem vett már fel több energiát az akksi.
Tehát ezek szerint a délután folyamán hiába kapcsolgatta az áram irányát a napelemes töltésvezérlő, láthatólag mégiscsak feltöltötte teljesen az akksit a nap végére.

Most akkor ez kapcsolgatás üzemszerű működés lenne? Ez így rendben van, nem káros az akksira nézve?

Amúgy honnan tudom, hogy kapcsolgatja az áram irányát?

1. Van egy multiméterem sorosan bekötve az akksi elé árammérő állásban, ez ilyenkor fényes napsütésnél ugrál +4 A és -3 A körüli értékek között folyamatosan.

2. Van az akksi elé kötve egy ilyen "coulometer" eszközöm is: Bővebben: Link

Ez alapesetben nagyon szépen méri Ah-ban, hogy éjszaka kisütéskor mennyi energiát tudok kivenni összesen az akksiból, illetve nappal töltés közben mennyit tölt vissza bele a napelem.
De amikor elkezdi ezt a kapcsolgatás, ez is váltakozó előjellel mutogatja az áramot, akárcsak a multiméter és teljesen megbolondul ilyenkor, nem mér semmi használható energiamennyiséget.
(#) transc hozzászólása Ápr 1, 2020 /
 
Sziasztok ! Inverter javításra keresek jelentkezőt ! Most ,hogy nem tudok alkatrészt szerezni könnyen ,volna 2 inverter amit javítani kellene! 1 1200 W és 1 db 1000 -es! IRF 248 N és IRF 840B FET-el megy ,amit nem taláéltam a SINInél sajnos! Kérésre küldök még képet,postán is elküldöm javításra nem nagy darabok! Tipus:WEST CRAFT Germany WPI 1200 W
(#) Moderátor hozzászólása transc hozzászólására (») Ápr 1, 2020
 
Hirdetésnek csak a hirdetésben van helye!
(#) meke1111 hozzászólása Feb 2, 2021 /
 
Sziasztok! Egy nagyon egyszerű napelemes rendszert (napelem/15W;18V, 1.2A/, aksi/60Ah/, vezérlő, 5W-os szakaszos üzemű fogyasztó) szeretnék összerakni minél kevesebb áramkör forrasztgatással, de már szinte az elején elakadtam. A PWM (pl.: Bővebben: Link) nekem pont megfelel, csak a működése felhasználói oldalról nem világos. A linkelt kütyű leírása szerint, vagy időzítéssel, vagy kézzel lehet a fogyasztót bekapcsolni. Ha kézzel erős napsütésben bekapcsolom, akkor a napelem tölti/nem tölti/arányosan kisebb árammal tölti az akkumulátor? Szóval nappal amikor süt a nap és tölteni lehetne az aksikat, akkor ez idő alatt lehet-e működtetni a fogyasztót? Ezt tudja az eszköz alapból, vagy kell kiegészítő, vagy esetleg átalakítás az eszközben? Valaki használta már ilyen PWM-es eszközt külön kapcsolóval/időzítővel, esetleg hőmérséklet kapcsolóval?Köszi!
(#) CIROKL válasza meke1111 hozzászólására (») Feb 2, 2021 / 1
 
Manuálisan bármikor bekapcsolható a fogyasztó ,nekem is ilyen vezérlőm van ,nálam alkonykapcsoló kapcsolja a fogyasztot .
A vezérlőn manuálisan bevan kapcsolva ,s kimenetre van az alkony kapcsolo téve.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2021
(#) meke1111 válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 2, 2021 /
 
Szuper! Köszi! Jól gondolom, hogy a vezérlő ilyenkor figyeli a fogyasztó oldalán az áramot és ha 0, akkor tölti az aksit, ha nem 0 akkor pedig az aksiról működteti a fogyasztót és a napelem ilyenkor sajnos fölöslegesen termel?
(#) CIROKL válasza meke1111 hozzászólására (») Feb 2, 2021 / 1
 
Amennyiben a fény viszonyok olyanok akkor tölt ha az akkumulátor ezt kivánja ,a fogyasztó mindig az akkumulátorról üzemel.
(#) CIROKL hozzászólása Feb 2, 2021 /
 
Most a borult időben is tölt szegény igaz szegényesen.
(#) meone hozzászólása Ápr 29, 2021 /
 
Sziasztok!

Adott egy szigetüzemű mérőrendszer. A rendszer nem a nap 24 órájában működik és 12 Voltos.
A rendszer fogyasztása 9AHrs.
60AHrs megható ólomakkumulátor az energia tárolója.
60W nap celláról van töltve (3,32A ).
Kettő kérdésem lenen a rendszerrel kapcsolatban.
- Milyen paraméterekkel rendelkező töltésvezérlőt javasoltok?
- Mono vagy prolikristályos napelemet alkalmazzunk inkább?

Válaszokat, tanácsokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2021
(#) Vaki hozzászólása Szept 1, 2021 /
 
Adott 12 voltos leharcolt hajóaksi, multiméter 11.x -et mutat nem hiszek neki, mert a rögzítő kamera és a router is elindul róla napelemre mppt töltésvezérlőre kötve, töltögeti, jól elvannak. Ha nem süt napokig szeretném ha az amúgy is félrotty aksi nem lenne rotty, inkább kapcsoljanak ki a fogyasztók. Erre gondoltam bekötök az áramkörbe egy ilyet: https://www.microstore.hu/eska-ptc-biztositek-15v-07a-20x09x52-mm-4...A9k%20 Na nem jött össze, hetek után tanyára menve tapasztaltam hogy rögzítő szenved, vinyó kerreg, aksi meg 4 volton. Nagynehezen sikerült visszahozni másikkal együtt töltve, de nem tudom ezt hányszor tudja eljátszani. Szóval ebben a projektben ami max. 1-2 ezres költséget támogat ilyenre mit ajánlotok, ami 10 volt alatt mondjuk megszakít és nem meríti tovább a szerencsétlen aksit, de ha a nap süt és töltésvezérlő végzi dolgát és újból életre kel az aksi akkor induljon magától újra.
(#) Feri007 hozzászólása Szept 1, 2021 /
 
Szia,
a kulcsszó, ill. kulcsmondat : akkumulátor mélykisülés elleni védelem.
Mondjuk ilyen, bár nem próbáltam, jobban szeretem, ha tudom, mi van a fekete dobozban.
Mélykisülés ellen védő
Nézd meg, biztos van itt a hobbielektronikán is ilyen kapcsolás.
(#) Zsolt 73 hozzászólása Szept 1, 2021 /
 
Szia !

Neked erre van szükséged. Bővebben: Link
(#) Attilawap hozzászólása Júl 5, 2022 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy szükséges-e napelemes működtetésnél túlterhelés védelemre? Arra gondolok, ha egy napelem 15W-ot tud leadni max, akkor az ugye majdnem rövidzárlatnak minősül. A célom az lenne, hogy a napelem 21V-ot adna le, amit egy 150W-os step down modullal 4,2V-ra redukálnék. Egy 15A-es BMS modul töltené az akkukat, ezért lehetséges, hogy nagy áramigénye lenne a dolognak, mivel a BMS és a Step down modul sem rendelkezik áramkorlátozással. Ha jól gondolom, akkor egy dióda sem árt a BMS és a step down modul kimenete közé, hogy az akkuk feszültsége ne tegye tönkre a step down modult.
(#) erbe válasza Attilawap hozzászólására (») Júl 6, 2022 /
 
Nem írtad, hogy pontosan mire képes a napelemed. A napelem áramgenerátoros jellegű, rövidrezárással nem lehet tönkretenni. Az adatlapján szerepel is a maximális rövidrezárási áram. Annál többet semmilyen módon nem tudsz kiszedni belőle.
Idézet:
„ha egy napelem 15W-ot tud leadni max, akkor az ugye majdnem rövidzárlatnak minősül.”

A napelem által leadható maximális teljesítmény nem rövidzárnál vehető ki, hanem az optimális munkapontnál. Ekkor a legnagyobb a feszültség és a kivett áram szorzata. Ami rövidzárnál nulla, ugyanis nulla voltnál bármekkora áram folyik, a teljesítmény nulla.
(#) Attilawap válasza erbe hozzászólására (») Júl 7, 2022 /
 
A napelem paramétereiről csak ennyit találtam: Bővebben: Link
Ez biztos, hogy a nulla voltnál bármekkora áram folyik, a teljesítmény nulla? Gondoljunk csak bele, bármilyen áramforrásnál, ha zárlat keletkezik, akkor nulla volt közeli a feszültség, mivel a zárlatnak is van valamekkora ellenállása. Akkor lenne 0V a feszültség, ha abszolút 0ohm lenne a zárlat ellenállása. Nem mellesleg zárlatnál is van teljesítmény, különben nem olvadna meg a vezeték vagy menne tönkre az áramforrás.
(#) proli007 válasza Attilawap hozzászólására (») Júl 7, 2022 /
 
Hello!
Te egy cseppet túlgondolod a dolgokat. P=U*I Ha egy szorzatban egyik nulla, akkor az eredmény sem lehet más. Ez az elmélet. Aztán el kezded ragozni, hogy a nulla még sem annyi. De akkor a nulla már nem nulla! Ne keverj mindent bele.

De nézz meg napelem karakterisztikákat, ez nem egy lineáris elem. Abból láthatod, hogy ha "túl van terhelve" a napelem, akkor az áram már állandó. Tehát ott áramgenerátorként viselkedik. Majd ahogy a terhelés ellenállása nő, növekedik a feszültség (tehát nő a leadott teljesítmény). Majd egy pont után, már az áram csökkenni kezd, így a teljesítmény is. Vagy is a feszültség nem tud egy határon túl nőni.
Ezért az energia kivételnek van egy optimuma, ahol a feszültség és áram szorzata a legnagyobb. Ezt a pontot keresik az MPPT áramkörök, mely a terhelési "ellenállást" úgy változtatja, hogy az optimális teljesítmény tudjon kijönni, bármekkora is az a nap sütés szerint. Mert nyilván kisebb az, ha csökken a fény.
(#) Attilawap válasza proli007 hozzászólására (») Júl 7, 2022 /
 
Köszi a választ, sajnos a google nem volt a barátom, valahogy csak nagyon alap dolgokat dobott ki a napelemekkel kapcsolatban, azt, hogy miért kell MPPT áramkör, illetve milyen a napelemek karakterisztikája, munkapontja arról már nem dobott ki semmit.
(#) erbe válasza Attilawap hozzászólására (») Júl 7, 2022 /
 
Bár nagyon hiányos a negyedik képen látható adatlap, a lényeg ott van. 16 V-nál 0,9 A a kivehető áram. Ez pedig nem rövidzár. Rövidre zárva 10-15 %-kal több áram folyik, de a teljesítmény a napelemet melegíti. 1 A nem fogja a rövidrezáró kötést izzásig melengetni.
Ehhez felesleges 150 W-os step-down modul. 20-30 W-os bőven elég.
(#) proli007 válasza Attilawap hozzászólására (») Júl 12, 2022 /
 
Dehogynem! Egy ilyen népszerű dologhoz?
(#) pajesz66 hozzászólása Okt 9, 2022 /
 
Sziasztok!
MPPT áramkörre esetleg van valakinek működő rajza? Próbálok valamit összerakni, de megnéznék egy olyant is ami már működik....
(#) erbe válasza pajesz66 hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
A rajz nagyon egyszerű, csak a mikrovezérlőt kell felprogramozni hozzá.
(#) Kopasz 2 hozzászólása Okt 12, 2022 /
 
Sziasztok. Egy félpince épületet szellőztetnék napelem+ ventillátorral. (elég lenne napi 2-3 óra)A gondom az, hogy amig nem süt megfelelő szögben a nap addig a ventillátor csak küzd, búg, rezeg miegyéb. Létezik e valami általam is érthető kapcsolás, vagy kész kütyü arra, hogy csak a megfelelő feszültségnél működjön a ventillátor?Köszi.
(#) proli007 válasza Kopasz 2 hozzászólására (») Okt 13, 2022 /
 
Hello! Nem írtad a napelem feszültségét, a motor feszültségét, áramfelvételét, fajtáját. De..
A napelem feszültségét nem célszerű figyelni, mert az terheletlenűl is meg lesz, terhelésre pedig beesik.
Tehát célszerűbb a fény meglétét érzékelni pld. egy ilyen fényérzékelő modullal és kapcsolni vele a ventilátort. Az érzékelőnek nem kell az eget bámulnia, lefelé fordítva is látni fogja ha kisüt a nap.
(#) giskard válasza Kopasz 2 hozzászólására (») Okt 13, 2022 /
 
Valami ilyesmi ? (Az Ic 36 V-ig használható, a schmitt trigger kapcsolási szintjeit R2,R3,R4 ellenállásokkal belövöd)
(#) immi64 hozzászólása Okt 28, 2022 /
 
Üdv! Fura kéréssel jöttem. DC/DC átalakítóra kérek ötleteket. Igény: Bemenet: ingadozó, de max. 40 V DC, 32A. Kimenet: fix 24V DC, 32-50A. Hogy mi ez? A bemenet 4 db párhuzamosan kapcsolt napelemről érkezik, 30-40V, max 32A. A kimenet egy 24/230V-os 1600 Wattos invertert táplálna. Tehát NEM töltésvezérlő érdekel, mert nem akarok akksikat. Megj.: Tudom, hogy csak akkor lesz megfelelő energiám, ha gőzerővel süt a nap. Tipp, ötlet?
(#) Picurpici válasza immi64 hozzászólására (») Nov 2, 2022 /
 
Sziasztok! "immi64" nagyon sokféle kapcsolás létezik.

Bár a napelem ötleted jó elgondolású sok-sok apróság van a háttérben, hogy tényleg siker élményed is legyen.

Nekem ami nagyon megtetszett az "Skori" fórumtárs web oldala. DC/DC tápegység (555)

Nagyon sokmindent részletesen leír és variálható a kívánalmaknak megfelelően.
Remélem tudtam segíteni.
(#) bbatka válasza Picurpici hozzászólására (») Nov 2, 2022 /
 
3 éve Skori egyik kapcsolóüzemű áramgenerátorát használom a csónakban egy 110Ah(12V)-ás akkumulátort tölt egy 20W-os napelem 1A max. árammal. Gyakorlatilag tavasztól télig folyamatosan rajta van.
(#) Lzeteny hozzászólása Aug 3, 2023 /
 
Sziasztok!


Történt egy rövidzárlat(összért a +;- a betáp oldalon) a kínai kamu MPPT valójában PWM vezérlő pedig azóta nem mutat életjelet. A hiba meg lett.
Viszont sajnos nem találtam az SSF7509 Mosfetet sehol, csak kínából amire sokat kell várni. Érdeklődnék, hogy mi lenne jó helyette és esetleg lehet e belföldön kapni?

Kidobni nem akarom, persze ha a mosfetek kicserélese után sem jó, akkor rendelek egy másikat.
Következő: »»   17 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem