Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ultrahangos átfolyásmérés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Tomi98 hozzászólása Ápr 3, 2020 /
 
Sziasztok!

Traktor üzemanyagfogyasztásának méréséhez szeretnék valamilyen, a gép komolyabb megbontása nélkül felhelyezhető, megfelelően pontos, nem túl drágán megépíthető mérőeszközt készíteni. A tankon 2 cső található az egyikről megy a motor felé a gázolaj, a másik a visszafolyó. Úgy gondoltam, hogy a 2 csövön átfolyt üzemanyag mennyiséget mérném, a különbsége pedig a fogyasztás lenne ugyebár.

Az elektronikában még kezdő vagyok, nemrégiben Arduinoval kezdtem el foglalkozni. Az interneten bukkantam rá az ultrahangos átfolyásmérésre, ami nekem valószínüleg jó lenne, mivel ha jól tudom a csőre kívülről felhelyezhető a mérőeszköz, nem kell komolyabban belenyúlni a traktor rendszerébe.

A kérdésem az lenne, hogy Arduinoval elkészíthető-e egy ilyen fogyasztásmérő, és ha igen, milyen úton induljak el. Van esetleg Arduinon kívűl is valami egyszerű módja a megvalósításának?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) dokidoki válasza Tomi98 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Idézet:
„Van esetleg Arduinon kívűl is valami egyszerű módja a megvalósításának?
Válaszokat előre is köszönöm.”
Üzemanyag tank aljába befúrt csatlakozóba kötött átlátszó benzincső. Ami a tank magasságáig felkúszik, így a csőben látszik az üzemanyagszint. Ezt kell mint a vonalzót literben beskálázni. Vagy a tankba belógatott üzemanyagcső felső végét lezáró nyomásmérő szenzorral lehet detektálni az üzemanyagszintet, hasonló elven mint a régi mosógépek vízszint-kapcsolója. Nyomásmérés esetén már kell a szenzor és esetleg arduino házasság.
(#) nagym6 válasza Tomi98 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
A bemenő és visszafolyó mennyiség között nagyon kicsi a különbség, igen pontos átfolyásmérő kellene oda. Tehát rengeteg üzemanyag körforog, ehhez képest elenyésző a felhasznált üzemanyag.
(#) Tomi98 hozzászólása Ápr 7, 2020 /
 
Köszönöm, a válaszokat. Az átfolyás mérése valóban nehézkesnek bizonyult.

Talán pontosabb mérést ad ha a tankban lévő üzemanyag mennyiségét tudnám valahogy mérni.
Elsősorban az lenne a cél, hogy könnyen meg tudjam határozni, hogy egyes munkák pl 1 ha szántás mennyi üzemanyagot igényel. Arra gondoltam, hogy a tankot pontosan lemérem, számítógépen lemodellezem (mivel meglehetősen bonyolult alakja van), és így tudni fogom, hogy egyes szintek esetén mennyi a tankban lévő mennyiség. A szintet ahogy dokidoki javasolta nyomásméréssel megállapítanám. A traktor azonban nem mindig áll vízszintben ezért egy giroszkóppal megállapítanám a dőlését az egyes irányokban, azzal kompenzálnám a mért nyomásértéket és igy bárhogy is áll a traktor pontos mennyiséget kapnék a tank tartalmáról. Végeznék egy mérést a munka előtt, után álló gép esetén és megkapnám a fogyasztást.

Remélem nem írtam nagy zagyvaságot. Mi a véleményetek, megvalósítható?
(#) dokidoki válasza Tomi98 hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
Szerintem a bonyolultabb megoldások nem célravezetőek. Még a nyomásmérős megoldás is a szenzor felbontása miatt nem lesz elég. Nem pedig az esetleges dőléstől lötyögéstől... A külső látható gumicsöves megoldás szerintem a legjobb, azt a földműves is érti. Egy telitankolás lefejtése kb. literenként bekarcolható egy fémlapra mementóul, hitelesítő pontnak egy vízszintes betonplacc kell. Örök élet, nem romlik el, nem fogyaszt, egy pillantásra látszik az eredmény. Ha nem az adagló szivattyúzná körbe körbe, akkor egy átfolyásmérő lenne a megoldás, ...
Én inkább egy üzemóra számlálót használnák, és egy ill. két teletankolással meghatároznák egy fogyasztást. Ez lenne az elszámolás alapja...
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
Még annyi jutott az eszembe, hogy a zártcsöves nyomáskamra mérés az üzemanyag és esetleges adalék hőfokfüggő párolgása miatt is elvetendő, mert megváltoztatja a buboréktér nyomását. Így hiába is lenne egy megfelelő felbontású szenzor a nyomásméréshez.
(#) Gafly válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
Idézet:
„Szerintem a bonyolultabb megoldások nem célravezetőek.”

Igen.
Ha lopja a traktoros a gázolajat, akkor nem biztos hogy egy Arduino a tökéletes megoldás a problémára. Bár lehet rá akár mobil applikációt is fejleszteni, és web-en figyelni...
(#) kokozo válasza Tomi98 hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
(#) kokozo válasza Tomi98 hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
Esetleg még olyat lehet csinálni egyszerűen, hogy csinálsz egy csövet a tank mellé ami össze van kötve a tank aljával, és teszel a tetejébe egy lézeres távolságmérőt(ebayen pár ezer ft), amit már rá lehet kötni arduinóra. Ezután tank leenged és pl 5 literenként feltankolod, majd a kapott miliméter értékekből csinálsz egy liter skálát.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem