Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF távirányító építés
 
Témaindító: Laki, idő: Ápr 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 10
(#) ha1drp válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Idézet:
„Az antennának akkor a legjobb a hatásfoka, ha pontosan a működési frekvenciára van hangolva. Minden más esetben rosszabb.”

Ezzel így nem tudok egyetérteni. Annyiban jogos a felvetésed, hogy az antenna talpponti impedanciája jó, ha megegyezik a bemenet, illetve a kimenet impedanciájával. De, ha belegondolsz, egy "long-wire" antenna nyeresége nagyobb mint egy rezonáns dipolé.
(#) pucuka válasza ha1drp hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Én nem gondolnám. Hol is használódik a "long-wire" antenna?
Általában a 30 MHz alatti sávokban. (használható még a 30 - 50 MHz sávokban szükség megoldásként, de magasabb frekvenciáknál semmi akadálya nincs a rezonáns antennák használatának)
Miért is?
Mert egy rezonáns antenna akkora méretű lenne, aminek a hordozása, telepítése sokkal bonyolultabb, mint egy egyszerű drótantennának. Aztán egy illesztővel lehangolod ahová kell. A fentiekből már látható, hogy rövidebb, mint egy rezonáns antenna ugyanarra a hullámhosszra. Ha pedig rövidebb, akkor a hatásos felülete is kisebb, tehát nem nyereséges, hanem veszteséges. Tovább rontja a hatásosságát az illesztő áramkör vesztesége. További veszteséget okoz a telepítés módja, mert a föld (ami köztudottan nem a legjobb vezető) miatt jelentős a föld hatása.
Idézet:
„egy "long-wire" antenna nyeresége nagyobb mint egy rezonáns dipolé”

Egy antenna nyeresége a hatásos felületével arányos, minél nagyobb, annál nagyobb teljesítményt tud térerővé konvertálni, vagy a érerősségből felvenni.
Ha nem rezonáns az antenna, akkor kiegészítő, illesztő áramköröket kell használni, ami szintén veszteség az azonos hullámhosszra hangolt antennához képest. Meglehet amit nyersz a réven, elveszted a vámon. (tapasztalatom szerint többet is vesztesz)
Következő: »»   10 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem