Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   163 / 2208
(#) Rockmenyét hozzászólása Jún 8, 2008
Üdv!

Kaptam kölcsön egy LCR-mérőt, elég érdekes a kezelése na mindegy...
Sikerült kimérnem a 3 Videoton és 1 Orion hangkimenőmet. (Mindegyik tv-ből származik, a 3 vidi egyforma, elvileg)

A Videotonok tűnnek jobbnak, a primer induktivitás a 3 kimenőn: 7.46, 8.23 és 10.4H.
A szekunder induktivitás 5.48, 6.1 és 8.08mH
Az áttétel mindegyik esetben kb. 36-38.
A primer és szekunder közötti kapacitás kb. 130pF.
A primer tekercsek ellenállása 252, 253 és 268ohm.
Érdekes hogy ekkora szórás van induktivitásban. Gondolom a precíz gyártástechnológiából adódó pontos légrésméret miatt

Az Orion trafó primere 294 ohm szekundere 0.7 ohm, Lpr=4.81H, Lsec=3.74mH, áttétel 37, primer-szekunder kapacitás 70pF.

Szóval sikerült kideríteni a paramétereket

Közben találtam egy japán oldalt, ahol rengeteg cső SPICE-modellje megtalálható. Kis munkával sikerült a PCL86 (6GW8) modelljét "megetetni" az LTSpice-szal.
Így le tudtam az erősítőmet szimulálni. Hát elég érdekes...

Ha valakit érdekel, szívesen felteszem a file-okat.
(#) kocos hozzászólása Jún 8, 2008
Köbzoliék hazaértek már a börzéről??? Mit vettetek?
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Jún 8, 2008
Igen, hazaértünk!

OFF: Vettem 5db 6p14p-t; 1db 6n1p(ecc85); 1db 6n2p(ecc83) új csövet jó áron. 2db 470u 450V; 4db 220u 450V új kondit harmadáron. Egy rakás kisebb új elkót bolti ár ötödéért. Ezek mind új tipusú álló kondik. Hangfal és bemeneti csatit dobozra szerelhetőt. Ja és vettem két darab 8cm2-es EI88-as vasat csévével.
ON: Ezek lesznek a GU50 SE kimenői
(#) JZoli válasza djhans hozzászólására (») Jún 8, 2008
De jó Neked, csak irigykedni tudokrátok. Mármint a "közel" lakókra, akik el tudnak "ugrani" az ilyen börzékre.De persze ez csak képletes iriigykedés, inkább sajnálom, hogy nekem olyan messze van.
(#) Müszi válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 8, 2008
Na ez a szépség magas foka, gyönyörű darab :kalap:
(#) EcoPityu válasza Müszi hozzászólására (») Jún 9, 2008
A körre gondoltál? /KÖSZI!/
De azért nézd meg a többit is!
(#) MrBrown válasza djhans hozzászólására (») Jún 9, 2008
Szia Hans, nagyon örülök hogy eredményes volt a vadászat. Remélem hogy nem önzőség egy kicsit magamnak betudni a sikereket.
(#) MrBrown válasza Müszi hozzászólására (») Jún 9, 2008
Nahát, pont ezen cikk kapcsán akartam feltenni a kérdést, hogy érdemes-e fglalkozni ezzel az áteresztő egyenirényító csöves tápal? Mert hát az elején a greatz miatt be lehet teni a böhöm puffert, viszont az egyencső miatt a sor egy max. 47 mikróval zárul. Ha az így megvalósított anódfesz késleltetéssel nem foglalkozunk (be va építve egy stand by kapcsoló) akkor a zaj szűrése (?) miatt még megéri?
(#) MrBrown válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 9, 2008
Ha lett volna eszem meg türelmem és korábbra lapozok akkor ezeket a kérdéseket egyenesen EcoPityu-nak teszem fel!
(#) MrBrown válasza kocos hozzászólására (») Jún 9, 2008
Sajna pont a Hansnak panaszkodtam, hogy nem találom. Talán az anyáméknál maradt a költözéskor. Meg lesz az tuti (max 1-2 hét ha addíg ráér) és elpostázom!
(#) CHZ válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 9, 2008
Gratulálok !
Szépek és ötletesek a munkáid .

Tanulmányozva a dokumentációt 1-2 dolgot viszont nem értek .
A PP kimenő tervét és megvalósítását tartom furának . Miért a szek . tekercseket osztottad a cséve 2 felére ? Így a primerek szimmetriája nem teljesülhet .
Pláne ahogyan összekötötted a primer tekercseit , hatalmas DC Ohm-os eltérés keletkezik a tekercsek között , az alsó tekercsek jóval rövidebb vezetéke miatt sokkal kissebb ellenállású tekercset jelent , mint a felső 2 tekercs .. ..PP -nél a szimmetria nagyon fontos , ez így nem teljesülhet , kis átkötéssel még ezzel az elrendezéssel is 5%-on belül lehetne tartani a szimmetriát . Első prim. tekercset a 3. tekercsel kötném sorba , majd a 2-kat kötném a 4-hez és ezeket sorosan , így kompenzálható lenne a huzal hosszából eredő Ohm -os eltérés , csökkenhetne még a torzítás .....
Az SE esetén a 6H8S fűtésének megoldása okozhat még problémát.A felső cső(fél ) katódja 100V felett van , ezért a fűtőszál és a katód között magasabb fesz. külömbség keletkezik mint a cső paraméterei megengednének .Ezért én az SRPP csövének fűtését kb . +60-70V ra emelném , zaj csökkenését és élettartam növekedést okozna ez a kis változtatás.

Ha lehetne még egy kérdés , a trafók burkolata mi volt eredetileg ?
(#) kocos hozzászólása Jún 9, 2008
Itt meg lomtalanítás van, már láttam vagy 10 csöves TV-t, de bringán nem tudom elhozni (((
Viszont szereztem 3 hálózati fojtót, egy fényreklámból. ránézésre EI84-EI97 lehet, sztem 8-9 cm2 vaskeresztmetszettel. Ez jó lehet kimenőnek GU50 SE-hez, vagy PL500 PP-hez? (max az alja kicsit "fentebb" lesz )
(#) Müszi válasza JZoli hozzászólására (») Jún 9, 2008
Én is ott voltam és majnem 200km-et utaztunk Pestig!
Azért nem átruccanás volt
(#) Müszi hozzászólása Jún 9, 2008
Csövesek!

Hogy tetszik az új GU-50-es cikkem?
(#) djhans hozzászólása Jún 9, 2008
Megvan az új 80VA-es toroidom az EL84 SE-hez. Most már 255V-ról jár a kicsike. A másik megy a PCL86-osba 230 lesz ott a szűrt egyen. Most már dobozolhatom azt is
(#) Ricsi1992 válasza Müszi hozzászólására (») Jún 9, 2008
Most olvasom..........szuper!
Nekem nagyon tetszik,lehet,hogy ez lesz majd a következő,amit megépítek. Szép nagy csövek vannak benne...Pár ez kicsit bonyolultabb,mint a PCL-es,de biztos szebben is szól,szóval nekem nagyon tetszik,grat.
Már csak csövek, trafók,ellenállások,meg kondik kellenének hozzá,és már építhetném is.

nem tudja valaki,kb. mennyi egy GU-50-es cső...
(#) djhans válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Jún 9, 2008
Szia!

Az elektroncso.hu-n 750Ft/db áron adják a vadiújat de börzéken megkapod 500-ért. (GU50)
(#) burgdavid hozzászólása Jún 9, 2008
Sajnálom hogy nemlehettem ott a börzén Majd legközelebb remélem itthonleszek és tudok menni! De sajnos ezaz osztálykirándulás sokkal elöbb levolt szervezve

A képkimenő trafók nekem is bejöttek a PCL85tel! Főleg a hiperszilek!

kocos: nekem vanegy tartalék bicó ilyen helyzetekre, kosarakkal felszerelve.
(#) lamalas válasza Müszi hozzászólására (») Jún 10, 2008
Udv Müszi!

Gratula a cikkhez! Azert lenne 1-2 megjegyzesem ha nem baj

1. A GU50-es cso racsellenallasa 220kohmos a rajzon. Ez a 10nF-os csatolo kondival egy kb. 72Hz-es toresponti frekvenciaju RC felulatereszto szurot alkot. Vagy az ellenallast csereld nagyobbra (legalabb 1M) vagy a kondit nagyobbra (mondjuk 100nF) vagy lehet mindkettot novelni (pl. 470k + 47nF). A teltebb melyhangoknak ez biztos nem fog artani

Idézet:
„A beérkező HF jelet a 470nF-os kondi becsatolja, az 1M beállítja a rács munkapontját.”

2. Egy trioda racsanak nincs munkapontja. Az egesz elektroncsonek van munkapontja amit nem a racsellenallas allit be hanem a katod es anod ellenallasok egyuttesen! A racsellenallas csak arra szolgal, hogy a racsot egyenaramulag foldpotencialra hozza, ez pedig azert kell, hogy a katodhoz kepest negativ legyen a racs feszultsege. Ugyanez a szerepe a GU50-nel a 220k-s ellenallasnak is.

3. Meg a tapegyseghez annyit, hogy ha vkinek nincsenek 470µF/450V-os elkoi, akkor kisebbel is meg lehet epiteni. A brummot pedig lehet csokkenteni ha a dioda utani ket puffer koze teszunk egy megfeleloen meretezett ellenallast! Mivel A osztalyu erositorol van szo, az ezen atfolyo aram allando lesz tehat a rajta eso feszultseg is allando lesz, igy az erositon nem lesz tapfeszultseg valtozas a kivezerles fuggvenyeben.
(#) EcoPityu válasza CHZ hozzászólására (») Jún 10, 2008
Szia!
Sok kérdésedre sok válasz:
A trafó rajz csak egy elvi rajz, valójában felváltva vannak sorba kötve, az első a 3.-al, a második a 4.-el...Ha jól emlékszem így is 10ohm eltérés van köztük, ami százharmincakárhány ómnál számomra nem nagy eltérés.
Ott a rajzon végülis az lett szemléltetve, hogy az osztott tekercselés kapacitáscsökkentő hatását így leget érvényesíteni.

A trafósapik a REDSTAR-on ,gyári trafósapik, egy KENWOOD hifi erősítő tápjából, a 6l6 dobozai, üvegszálas nyákból vannak összeforrasztva belülről, az élek kikenve Eporapiddal, majd símára-gömbölyűre csiszolva, lefestve, majd sárgaréz plakettal ellátva.(tisztán házi!!)
(#) EcoPityu válasza CHZ hozzászólására (») Jún 10, 2008
Szerintem ma átkötöm a te verziód szerint a primereket.Bár így nem a legtávolabb lesznek egymástól a tekercsek, ami nálam a lényeg lett volna, de valóban egyenáramúellenállásilag is szimmetrikus lenne.
(#) Mate78 válasza Müszi hozzászólására (») Jún 10, 2008
Én arra a mondatra lettem figyelmes,amiben azt írod hogy "Úgy gondolom elérkeztem a tökéletes hanghoz"

Remélem ezzel nem azt akarod jelezni hogy ezután már nem építesz csöves erősítőt...

Amúgy Gratula a cikkhez,és az erősítőhöz.

üdv
(#) CHZ válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 10, 2008
Köszönöm a választ !
Nem világosan kérdeztem (bocs) , én a "kör " takaróira próbáltam rákérdezni , hogy azok eredete mi .
A másik rafósapik is szépek , jó ötlet ...gratulálok .

Kimenő bekötése akkor , nem a rajz szerint van , értem , csak akkor meg az a gond , hogy ha valaki megépíti a dokumentáció alapján , akkor rosszabb eredményt kap ....
Az osztott tekercselés előnyei a primerek kettéosztásával a cséve 2 felére jobb eredményt adnának , ha már osztott tekercset készítünk .
Bár én nem vagyok híve a cséve kettéosztásának , amit hoz annyit visz is és nehezebb tekerni .

(#) CHZ válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 10, 2008
Nekem PP-hez a legegyszerűbb megoldás ami jól működik .
Könnyen kivitelezhető , UL lehetőséggel .
(#) frrrrr válasza Müszi hozzászólására (») Jún 10, 2008
Gratulálok az erősítődhöz és a "(cső)forró" hangvételű cikkedhez. Szívesen mehallgatnám a hangját Szentendrén. Ott leszel?
(#) kocos hozzászólása Jún 10, 2008
Na a tegnapi és mai "guberálás" eredménye : 4 db Videoton hibrid TV bél, úgyhoyg van PL500, PCL86, PCL86 kimenő (4db), meg képkimenő, 3 EI66, meg egy ruszki hipersil. Lehet csinálok még két PCL86 stereo SE-t, nem szól olyan rosszul ez a kis kimenő Mellesleg lett még vagy 6 félvezetős tévé belső is, meg 3 VEF rádió , meg ilyen apróságok
(#) Müszi válasza lamalas hozzászólására (») Jún 10, 2008
Köszi a megjegyzéseket, legalább ki tudom szűrni az apróbb pontatlanságokat. Ha időm lesz, kijavítom.
Számomra elég szép mélyhangok vannak jelenleg is, érzéketlenebb hangfallal is kipróbáltam, de a mélyhangok így is szépen megvannak.

A többi apróságot, pedig ki fogom javítani, amint lehet.

üdv.: Müszi
(#) Müszi válasza frrrrr hozzászólására (») Jún 10, 2008
Sajnos már nincs pénzünk, hogy utazgassunk, meg még oldala sincs jelenleg, tehát sajnos ebben az évben már nemmegy.

Azért köszönöm a felajánlást.
(#) lamalas válasza Müszi hozzászólására (») Jún 10, 2008
En azert azt javaslom, hogy azt a 10nF-os kondit, vagy a 220k-s ellenallast csereld ki nagyobbra ahogy javasoltam, mert ahogy most van ugy eleg gaz a dolog. A hallhato melytartomany pedig nagyon csaloka, nagyon sokmindentol fugg es lehet hogy ha kicsereled az alkatreszeket nem is hallasz kulonbseget, mert inkabb a hangfalad es/vagy egyeb tenyezok hatarozzak meg a melyhangokat amiket hallasz. De azert egy erosito 72Hz-es -3dB-es ponttal nem tul imponalo, nehezen mondanam az altala felerositett hangot tokeletesnek.
(#) MrBrown válasza Müszi hozzászólására (») Jún 10, 2008
Hol van az a cikk, nem találom a cikkek között?!
Következő: »»   163 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem