Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   248 / 312
(#) sszasza válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 16, 2020 / 1
 
25A, 3 sec, 1V megengedhető feszültségesés. Az 75F . Ha gond van, ennél még a gyalogsági akna is kisebbet szól
(#) GPeti1977 válasza sszasza hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
A Li akku is szépen tud égni
(#) sszasza válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
10.8V-s Makita gép. Gondolom a 3*3.7-es cellát hivják így. Mit értesz balanszolás meg a cellák védelme alatt?
Nekem az a gondom, hogy a LiIon kétfázisú. 70%ig nagy árammal tölthető, utána nem. De ha nem engedem 4.1V fölé cellánként, akkor elvileg nem éri el a 2-es fázist, szóval a töltőáramot nem kell szabályozni, lehet az a bizonyos átlagérték, amit te is irtál. Akkor már csak az a kérdés, hogy szabad-e menet közben folyamatosan tolni... De eddig nem találtam semmi erre utaló írást (tiltást).
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2020
(#) sszasza válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
Majd visszaküldjük a Makitának, hogy ejnye már, mit árult
(#) Kovidivi válasza sszasza hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
Amíg nem tudod mi a balansz és a védelem, addig ne csinálj semmit.
(#) mateatek hozzászólása Máj 16, 2020 /
 
Üdv!

Lenne egy kérdésem. Adott egy drón, aminek az akksija 2 Ah-s. Jó lenne hozzá csere akku. Van a háztartásban néhány nem használt, törött tablet, amik között van 2 ugyanolyan kapacitású Li-Po cella is. Kapacitásra megfelelnének. Ezek esetleg bírnák azt az áramfelvételt, amit egy drón produkál? 10-12 A?
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2020
(#) sszasza válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
Köszi!
(#) Kovidivi válasza mateatek hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
Nem fogják bírni a terhelést. Vagyis fogják, de gyorsan felpuffadnak és/vagy kigyulladnak.
(#) Kovidivi válasza sszasza hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
Ha lesz védelmed és balansz, akkor pedig mehet a folyamatos töltés (kicsi árammal), és a terhelés nagyobb árammal, nem lesz gond. Csak használj olyan cellát, ami bírja a terhelő áramot mindenféle langyosodás nélkül. Akár 3S lipo-t is használhatnál, egy 2Ah-s simán leadja néhány mp-ig a 20A-es áramot károsodás nélkül, és olcsón megúsznád, nem kellene a 18650-es cellákat se forrasztgatnod (pontheggesztened).
(#) bbalazs_ hozzászólása Máj 25, 2020 /
 
Urak, készítettem egy 42V-os (37 V nominális) pakkot 4p10s elrendezésben, pár régebbi hoverboard akksijának és BMS-ének a felhasználásával. Bekötöttem a negatívat, utána az egyes csomópontokat majd a pozitívat. Az akkupakk meg sem mukkant. Utána netről a helyes sorrendet alkalmazva (negatív, pozitív, csomópontok) már volt feszültség, terhelhető volt. Töltéskor jött a meglepetés, nem veszi a töltést. Két FET-es szabályzó (kapcsoló) van rajta, az egyik a kisütést engedélyezi, a másik a töltést. A töltést engedélyező nem nyit ki. A pakkban van egy jobb állapotú 4-es blokk, az rendszeresen 0.1V-al magasabb feszültségű, mint a többi. Ha a FETet rövidre zárom, veszi a töltést, töltőáram: 1A.

Ez okozhatja a fenti jelenséget? Ennyire érzékeny volna az ellenőrző? Vagy nem jó valamelyik apró hatlábú dw01a? Kinyírtam valamit az első, rossz sorrendű bekötéssel?
(#) kiborg hozzászólása Máj 29, 2020 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy akkupakkot 7S5P ellátni töltéssel és védelemmel.
A BMS-nek csak védelmi feladatot szánnék, illetve helyette inkább protection boardot használnék.
A töltést viszont cellánként szeretném megoldani egy közös 12V-ról. De hogyan?
Az IMAX B6 hogyan oldja meg? 12V-ból tölt 6S pakkot. Hogyan?
(#) bbalazs_ válasza kiborg hozzászólására (») Máj 29, 2020 /
 
Szerintem van benne egy szép nagy step-up konverter, ami a megfelelő feszt előállítja.
(#) marone hozzászólása Máj 29, 2020 /
 
Helló !
Kérdezném hogy egy 3.7V -os telefon Li-ion akkun miért van 3 kivezetés ?
Mert ugye egy ceruzaelem típusún van 2.
Ezeken miért van 3 ?
Kösz !
(#) bbalazs_ válasza marone hozzászólására (») Máj 29, 2020 / 1
 
Több is van néha. Általában egy belső hőmérő egyik pólusa, a másik a föld (-).
(#) marone hozzászólása Máj 29, 2020 /
 
És ha mondjuk teljesen ki van sütve ( 0V ), akkor hogy tudom megállapítani hogy melyik kivezetés a (-) és melyik a (+) ?
(#) Epu2 válasza marone hozzászólására (») Máj 29, 2020 / 1
 
Néhány telefonnál külső akkut alkalmazva a két széle a kivezetés. Ha nem töltöttte a telefon, az egyik széléhez képest van egy mérhető ellenállás. Az enyém esetében 4,7 kΩ volt. A helyes és megfelelő kivezetések közé forrasztva, töltött is.
(#) proli007 válasza marone hozzászólására (») Máj 29, 2020 /
 
Hello! Ha teljesen nulla, akkor már mindegy melyik a +...
(#) dokidoki válasza proli007 hozzászólására (») Máj 29, 2020 /
 
Ha a belső elektronika lekapcsolja a kimenetről a cellát akkor 0V van, de a cella még tölthető marad. Ha jó az elektronika és megvédte a cellát a mélykisütéstől, akkor beindul ismét. 5 Volt és egy soros ellenállás 1K beindulhat, és ismét mérhető a kimeneten a feszültség, de terhelésre kikapcsol ismét. Ha a cella a konkrétan 0V akkor nagy eséllyel kuka.
(#) proli007 válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 29, 2020 /
 
Hello! Most hogy mondod.. A múltkor a barátomnak javítottam egy vadi új "100Ah"-ás aksit. Egyik cellaátkötés nem volt meg (meg a BMS egyik lába sem volt beforrasztva). Az is ezt játszotta. Mikor összeraktam nem volt feszültség, de amikor rádugtam a töltőt, "Megjött az esze."
Mellesleg a 100Ah címke át volt ragasztva. De a teszt alatt 80Ah azért meg volt.
Meg számomra érdekes volt, hogy ilyen lapos (zacskós) cellákból állt (agyonragasztgatva) és LiFePo ként volt jelölve. Én nem tudom, ilyen lapos cellában egyáltalán van ilyen típusú aksi?
(#) dokidoki válasza proli007 hozzászólására (») Máj 29, 2020 /
 
Jó kérdés, cellafeszültség lehet árulkodó ez esetben. vaspolimer 3.6V felett felpuffadhat kigyulladhat , csak mondtam valamit. Li-Ion meg rohamosan csökkenő feszültséggel reagál kisütés vége felé 3.3V alatt. Ilyesmiből lehet esetleg következtetni, biztosat a gyártó tud hazudni.
(#) proli007 válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 29, 2020 /
 
Túl sokat nem foglalkoztam vele, mert a barátom tudni szerette hogy visszaküldje-e vagy sem, mert megreklamálta. Amikor összeforrasztottam, minden cella 3,3V-ot mutatott, gondoltam ez legalább jó jel, hogy egyforma. Aztán a töltőt is megjavítottam, rádugtam az aksira, 9.6A-al töltötte. A varázskijelzője 13,4V-ot és 75%-ot mutatott. Így töltöttem 3 órát, miután ugyan ezt mutatta. Majd visszaadtam, próbálja ki a hajóval. Ő még töltötte, majd állítása szerint 14,6V-nál lekapcsolt. Egy refi izzóval kisütötte és és 80Ah kapacitást számolt. Ennyi volt amit megtudtam..
A jó hír, hogy az nap visszautalták a pénzét is, így gondolom valamit tudhatott a kínai eladó..
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2020
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Máj 29, 2020 / 1
 
Olcsó húsnak híg a leve, kivéve, ha van egy jó szakember a környéken, aki meg tudja a "híg levű húst" javítani, és teljes értékű "étel" lesz belőle!
(#) Kovabe válasza proli007 hozzászólására (») Máj 29, 2020 /
 
Az eladónak nincs esélye, ha valaki reklamál és paypal, akkor vissza utalják, akár jó akár nem. csak a 45 nap a lényeg.
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 31, 2020 /
 
Sziasztok.
6S BMS helyett használhatok 2db 3S balancert, nem?
Két db 3S lipo-t kellene felügyelnem, tehát akkupakkonként lenne egy védelem, a védelmek kimenete pedig menne sorba, így megkapnám a 6S-nyi feszültséget, és ha az egyik cella lemerül, mindegy melyik akkupakkban is van, lekapcsol a hozzá tartozó védelem, ergo nem lesz a kimeneten sem feszültség.
Szerintem nincs semmi buktató, de rákérdezek, hátha.
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2020
(#) D_Zsolt hozzászólása Máj 31, 2020 /
 
Lehet, hogy itt csak érintőleges lesz a következő kérdés.

Szeretnék egy univerzális töltőt építeni ami tud NiMH és LiIon akkukat is tölteni (esetleg ha tud NiCd és LiPo-t is, az már csak hab lenne a tortán.
Előzményként:
Már a második automata töltőm megy tönkre, nem kérdés miért, szinte folyamatos használatban voltak. Ezek mind a ketten 4 cellát tudtak tölteni egyszerre és volt, hogy maxra húztam a töltőáramot, mert gyorsan kellett a feltöltött akku (tehát nem mindig optimálisan volt használva).

Építettetek már készen kapható modulból (illetve létezik-e készen kapható modul) ami egy cellát tölt? Összeraknék egy 16 db-os töltőt (először csak 4-et aztán ha beválik a többit) és nem bánnám ha egyesével tudnám cserélni ha tönkremegy. Leginkább NiMh lesz benne, de vannak LiIon celláim is amiket ugyan nem nagy sűrűséggel, de tölteni kell.
(#) Kovidivi válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Ha megbízható töltőt használsz , nem lehet gond. Ügyelni kell, hogy jól tudjon szellőzni, ha szükséges, ventivel kell keringetni körülötte a levegőt (pl. ImaxB6 eredeti és rebreand-elt töltők passzív hűtéssel rendelkeznek). Az akkumulátornak is jót tesz a friss, hidegebb levegő.
A töltőket nem szabad nem szellőző helyen használni, stb.
Milyen töltőd ment tönkre?
Nekem egyszer az ImaxB6-omban szállt el egy SMD P-csatornás mosfet. Csere után ment tovább. Azóta tudom, inkább maradok 4.5A alatt töltésnél.
(#) D_Zsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Opus BT-C3100, az előtte lévő valami Voltcraft volt. A baj, hogy szinte 0-24-ben mentek, teljesen elégedett vagyok ez utóbbival (ha jól számolok, akkor kb. 5 évet ment)! A Voltcraftot kidobtam, ezt szeretném megjavítani, de egy nagyobb befogadóképességű jobb lenne, ezért gondoltam a 16-os pakkra, akkor nem menne szinte megállás nélkül. Már találtam is kapcsolást NiMh akkukhoz ATTiny-vel és javarészt az lenne használatban, de van pár eszközöm amiben LiIon akku van és néha azt is kell töltenem. Végeredményben jó akkor is, ha különálló a töltő a két fajtához csak érdeklődtem, hátha valaki tud valami ilyesmit.
Egyébként fellelhető az Opushoz kapcsolási rajz (még nem kerestem)?
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Inkább rendeltem egy 6S BMS-t, a 2db 3S kókányolás lett volna (azt szerettem volna, hogy már tegnap készen legyen, de inkább várok kicsit (vagy sokat)). Így a későbbiekben használhatok 2db 3S lipo pakkot, vagy 3db 2S lipot is, esetleg 2S plusz 4S sorban, a védelem védeni fog minden esetben. Sokkal univerzálisabb marad, hogy milyen akkumulátort használhatok.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2020
(#) marone hozzászólása Jún 1, 2020 /
 
Helló !
Lenne egy elméleti kérdésem:
Ha sorbakötök pl. 3 különböző kapacitású,d de azonos cellafeszültségű akku-t, akkor azok használat során hogyan fognak lemerülni ?
Egyszerre mindegyik, vagy a legkisebb kapacitású merül le először ?
(#) ferci válasza marone hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Szia!

Nyilván a legkisebb kapacitású, mert a kivett áram és Ah ugyanakkora.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020
Következő: »»   248 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem