Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Világítós kapcsoló bekötése 230 V AC
Lapozás: OK   3 / 3
(#) peer válasza peer hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
itt nem látszanak a lábak !
(#) szs válasza peer hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Akkor jó, én azt a barna-kék párost a hálózati vezetéknek véltem
Ha nincs rajta kapcsoló, akkor kösd a hálózati vezetékére, az egyik oldalt a fázis, a másik oldalt a nulla, (az egyik oldali érintkezők a fázist, a másik oldali érintkezők a nullát szakítsák meg.) Ha zárod a kapcsolót, akkor záródik a kis égő is a fázis-nulla közt, így van ez a kétáramkörös kitalálva.
Mondjuk mostmár tehetnél fel nagyobb átfogású képet is, ne csak részleteket csepegtess
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2020
(#) Udvari Zsombor válasza peer hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Csipogtasd ki multiméterrel, hogy melyik érinthezőt melyikkel zárja rövidre bekapcsoláskor. Én már jártam pórul három lábú egyáramkörös kapcsolóval, jól hallható pukkanás kíséretében küldte le a kismegszakítót (de szerencsére a kapcsoló túlélte, hogy a belső glimm égő helyett a kapcsoló kontaktus kapta a 220-at)... Nyilván vissza is kell vezetni a hálózati kábelhez is, mivel a benne lévő glim égő is egy szinte jelentéktelen fogyasztó.
(#) peer válasza szs hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Köszönöm !Élnézést ..Azt hittem ,hogy jól láthatóak a képek...?! Én 800x600 felbontásban raktam fel a képeket én a monitoron jól látom .
(#) szs válasza peer hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Nem a felbontással van a baj, hanem, hogy csak egy részlet látszik. Jól lehet valóban látni, csak nem mindent.
(#) peer válasza szs hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
O.K. a jövőben majd igyekszek mindent láthatóvá tenni !
(#) bbatka hozzászólása Okt 20, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy barátom megbízott azzal, hogy az elektromos bekötést csináljam meg a hajójának. A kapcsolókat előre megvette. 12V DC-ről képtelen vagyok világításra bírni benne a visszajelző ledet. 230VAC-ról remekül működik. Azt gyanítom, hogy kezdheti újra a kapcsoló vásárlást, mert ez 230VAC-ra való kapcsoló. Jól sejtem? Az az ármány az egészben, hogy az is szerepel rajta, hogy 14VDC 20A.
(#) pont válasza bbatka hozzászólására (») Okt 20, 2022 / 1
 
14vdc -n 20 Ampert tud megszakítani, de ettől még a visszajelzője 230v-os.
(#) Johnycorp válasza bbatka hozzászólására (») Okt 20, 2022 / 1
 
Szia.
Ahogy a képen is látható, ez a kapcsoló 250V feszültségű, 1 áramkört képes kapcsolni.
De alatta a kapcsolón a fehér mezőben ott van, hogy 220-250V, ami a jelzésre vonatkozhat.
Ebben az esetben értelemszerűen nem fog világítani 12V-al.

Az pedig nem köthető a jelzőlámpához, hogy 14VDC, 20A.
Ez a két paraméter ugyanis azt adja meg, hogy 14V DC (egyen) feszültség esetén hány ampert képes kapcsolni a kontaktus. DC és AC feszültségen más ez az érték.

Igen, be kell szerezni ebből a kapcsolóból olyat, aminek 12V-os a visszajelzése (lehet, hogy olyan lesz, ami 12-24V DC feszültséggel világít - leírás majd mutatja).

Célszerű egyébként mindig megnézni a típus alapján az adatlapot, abban remélhetőleg le van írva minden paraméter megfelelően. Persze ehhez a pontos típust ismerni kell, hiszen egy adott kapcsolón belül többféle modell van (pl: áram, feszültség, visszajelzés, kontaktus, stb...) alapján.
(#) bbatka válasza Johnycorp hozzászólására (») Okt 20, 2022 /
 
Johnycorp, pont. Köszönöm a válaszaitokat. Ma is tanultam valamit

Talán másnak is hasznos lesz. Nagy probléma, hogy a kereskedők nem csatolnak bekötési vázlatot és általában semmilyen adatlapot a termék mellé. Sőt még a gyártó sem derül ki. Úgy kell kisakkozni, hogy egyáltalán hogyan is kell bekötni a kapcsolót. A 12V-os kapcsoló bekötésére 3 változat is kering a neten.
(#) pont válasza bbatka hozzászólására (») Okt 20, 2022 /
 
Azért a webshopok közül még az elektronikai alkatrészek forgalmazói adatlapoznak leginkább...
(#) erbe válasza bbatka hozzászólására (») Okt 20, 2022 /
 
Ne is várj adatlapot egy általános 230 V-os kapcsolóhoz. Aminek a visszajelzője egy glimmlámpa egy 330 kOhm-os ellenállással. Egyébként a bekötése rajta van a kapcsoló hátoldalán. Ennél többet semmilyen villanyszerelő nem vár el.
Nem vagyok biztos benne, hogy 12 V-ra kapsz a sarki villamos kellékboltban ilyen kapcsolót. De autófelszereléseknél vannak ilyen kapcsolók, de azok általában felkapcsolt állapotban világítanak. Amivel jelzik pl. a ködlámpa vagy a hátsó ablak fűtés működését.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Okt 21, 2022 /
 
(#) bbatka válasza Gafly hozzászólására (») Okt 21, 2022 /
 
Köszönöm. Az internet is sok találatot hozott. A barátom már megvette ezt a fajtát sajnos. Majd beszélek vele, hogy vegyen másikat.
(#) Gafly válasza bbatka hozzászólására (») Okt 21, 2022 /
 
Én azért megpróbálnám szétpantintani (már ha lehet), különösen hogy nem annyira drága és ezek szerint kell helyette másik. Lehet hogy akár át is lehet mókolni...
(#) bbatka válasza Gafly hozzászólására (») Okt 21, 2022 /
 
Igen. Lehet benne valami. A bekötése a 12V-os változatokkal egyező, ezért is szántam rá egy szűk órát. Már a kezdet kezdetén, a kapcsolón lévő feliratokat olvasva gondoltam, hogy valószínűleg nem fog világítani 12V-ról, mert ha ledes akkor nem lehet ennyire univerzális. Más előtét ellenállás kell hozzá. Majd a tulaja eldönti , hogy mi legyen vele.
(#) Moderátor hozzászólása Máj 19, 2023
 
Kapunyitó kapcsolóra vonatkozó beszélgetés áthelyezve a távirtrányítós kapus témába.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2023
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem