Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3468 / 3940
(#) Epu2 válasza aramis hozzászólására (») Jún 4, 2020 /
 
Akkor marad a kefe hiba. 24-ról az ívképződés még gyenge. Kommutátor és kefe. Ha rendben van és még mindig nagy a szikra, akkor forgórész.
(#) magicscreen hozzászólása Jún 4, 2020 /
 
Ha kell egy erősítőnek 220V DC akkor kell transzformátor a 220V AC hálózathoz csatlakozáshoz?
Vagy elég az egyenírányítás?
(#) pipi válasza magicscreen hozzászólására (») Jún 4, 2020 / 1
 
Hali!
A 230VAC egyenirányítás után 320V DC lesz!!!
(#) kendre256 válasza magicscreen hozzászólására (») Jún 4, 2020 / 1
 
Az életvédelemhez komoly segítség a transzformátor. Nem írtad, hogy milyen erősítőről van szó. Ha esetleg csöves, kimenő transzformátoros erősítőről van szó, elvileg azzal is meg lehetne oldani a biztonságos leválasztást, de akkor meg a bemenetekre is kellene transzformátoros leválasztás. Megnyugtatóbb megoldás egy biztonságos hálózati transzformátor.
Mindenképpen biztosítani kell a galvanikus leválasztást.
A hálózati transzformátorral a 200V DC-t is biztosítani lehetne, mert ahogy előttem pipi írta, egyenirányítással 320V körüli feszültséged lenne.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2020
(#) granpa válasza Patópali hozzászólására (») Jún 4, 2020 /
 
Én egész éjjel horgásztam a szivargyújtóba dugott steklámpával. Álló motor, slusszkulcs a horgászládában.
(#) Patópali válasza granpa hozzászólására (») Jún 4, 2020 /
 
Az új autóknál már nem így van. Az Opelnál biztos.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2020
(#) nedudgi válasza Patópali hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Maradjunk annyiban, hogy ez véletlenszerű.
Kívülállóként azt tudom hozzátenni a beszélgetéshez (mivel a szabványok fizetős szolgáltatások), hogy ez ország és gyártó, esetleg modellfüggő dolog. Néhai Ford Granadánkban a szivargyújtó csak bekapcsolt gyújtással adott feszültséget, a mostani, húsz éves Mondeoban viszont közvetlenül (biztosítékon keresztül) az akkumulátorra van kötve a szivargyújtó aljzat. Az autóiparban olyan gyorsan változnak a dolgok, hogy legfeljebb azt lehet mondani, hogy a gyártók egy része törekedik valami hallgatólagos kvázi-szabvány betartására.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2020
(#) CRU3L hozzászólása Jún 5, 2020 /
 
Üdv!
Nem találtam a fórumban megfelelő témát, gondoltam írok ide.
Adott egy BMW K75RT típusú veterán motorkerékpár, melyen a kábelköteg egy része megolvadt.
A nehézséget egy 5 vezetékes köteg okozza, mely egy hall-szenzor vezetékeit tartalmazza árnyékolva. Csatoltam fényképeket az alkatrészről és annak sérüléseiről. Kérdésem: javítható-e a képen látható vezetékköteg? Ha igen, milyen lehetőségeim vannak? Mivel még működött, nem bontottam szét, így nem tudom, hogyan vannak a vezetékek elvezetve benne (sodorva, egymás mellett, minta szerint fonva). Nem ismert továbbá még a vezetékek keresztmetszete, az árnyékolás típusa, vastagsága és a külső szigetelés típusa, vastagsága és az egyedi csatlakozó beszerzési lehetősége.
Van lehetőség arra, hogy a sérült részt kivágva, árnyékolt vezetékkel pótolva megmentsük a vezetékköteget? Milyen paraméterekre kell figyelni, ami a működésben gondot okozhat javítás után? (pl vezetékek eredeti és javítás utáni ellenállása).


jav.: közben azt az infót kaptam, hogy árnyékolt kábelt nem toldozgatunk, nyomtassak egyedi szerelhető csatlakozót és új árnyékolt 5 eres vezetékkel rakjam össze. Van olyan hely ahol kiszolgálnak ilyen vezetékkel 2-3 méteres mennyiségben?
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2020
(#) Teaway válasza CRU3L hozzászólására (») Jún 5, 2020 / 1
 
Keresd a LAPP Hungária Kft-t. Ők talán tudják, hogy melyik forgalmazójuknál tudsz méterre venni.
(#) kendre256 válasza CRU3L hozzászólására (») Jún 5, 2020 / 1
 
Ha működik, akkor vízmentesre leszigetelném és úgy hagynám, míg el nem romlik.
Ha elromlana simán megtoldanám. Nem elegáns, de ezen nem nagy frekvenciák mennek, ez a kábel nem tápvonal, adott hullámimpedanciával. (Még azokat is meg lehet toldani működőképesre.)
A "nyomtatok egy csatlakozót, új kábelt szerelek rá" változatnak szerintem több problémája lesz, mint a toldásnak. Az rendben van, hogy csatlakozó házat nagyjából lehet nyomtatni. Azért mondom, hogy nagyjából, mert a benne lévő érintkező biztos rögzítéséhez kellenek bele valamilyen bepattanók, nyílások (ha az érintkezőn van a bepattanó rész), amiket nem biztos, hogy pontosan ki tudsz deríteni. Az érintkezőket vagy kiszeded a régiből (az eredeti ház roncsolásával esetleg), vagy próbálsz nagyon hasonló másikat szerezni. A nyomtatott házba valahogy rögzíteni kell a csatlakozókat, csatlakozni rá, a kábelt törésmentesíteni és víz, por ellen védeni kell. A víz és por elleni védelemre jó lehet a régi gumiharang, de akkor a nyomtatott háznak nagyon hasonlónak kell lennie az eredetihez.
Ez a kábel egyik vége...
A képekből számomra nem derült ki, hogy a kábel másik vége hogyan csatlakozik a hall szenzorhoz. Ha valami csavaros (amit nem hiszek), akkor semmi probléma. De ha beöntött (ami elő szokott fordulni) akkor folytatódhat a barkácsolás (leginkább meg kellene toldani a kábelt...). Ha beöntött csatlakozós, lehet oda is nyomtatni. Nem hiszem, hogy ott szerelt csatlakozós lenne, mert akkor a másik végén is az lenne (és akkor nem kellene nyomtatni másikat..).
És minden megoldásnak olyannak kellene lennie, hogy üzembiztos legyen. Bírja a rázkódást, hideget, meleget, vizet, port stb.
Nem egyszerű.
(#) CRU3L válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Igen, még működik, de ahogy a képen is látszik, megolvadt az árnyékoláson belül az egyes vezetékek szigetelése. Lehet soha nem romlik el, lehet pont egy 2000 km-es túra közepén. Így nem szívesen hagynám. Igen, sajnos a csatlakozó gyártásának nagyon sok hátránya van, egyszerűbb lenne középen megtoldani és árnyékolni a forrasztásoknál. Nem tudom, hogy működőképes-e így.
A Hall-szenzornál beöntött sajnos ha jól látom, csatolok képet.
Esetleg ha ezen és az ellenkező oldalon cserélem egy kereskedelmi forgalomban kapható, vízálló csatlakozóra? Annak hátránya, hogy az 5 vezetékes mérete túl nagy, biztosan nem fér át a blokk átvezető furatán, több kisebb kell belőle.
(#) CRU3L válasza Teaway hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Köszönöm!
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 5, 2020 / 1
 
Ha talál olyan zsugorcsövet, amit rá tud húzni, akkor én is hagynám ameddig működik.
(#) CRU3L válasza Gafly hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
A csatlakozó legnagyobb átmérője 20,5 mm, ezen át kell tudni húzni és 6 mm alá kellene zsugorodnia.
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
A zsugorcsővel az lehet a baj, hogy amelyiken átmegy a csatlakozó, az valószínűleg nem zsugorodik annyira, hogy rászoruljon a kábelre. És ragasztósnak is kellene lennie, mert a sima alá bemegy a víz.
Az ilyen szigetelési problémákat Terostat-szigetelő szalag kombóval szoktam megoldani. A Terostat szalag gyurmaszerű anyag, a vízmentes tömítést tudja biztosítani. Viszont nem bírja a napsütést, ezért fekete szigetelő szalaggal szoktuk megvédeni a napsugárzástól. A szigetelő szalag mellesleg rá is szorítja a kábelre a Terostatot. Ezzel az esőben, napsütésben, fagyban kint álló kábelek, csatlakozók tíz év után is vízmentesek maradtak. (Egy Toyota Hiace alján lévő forgásjeladó házilag botrányosan toldott kábelét feljavítva, ilyen módon szigeteltem vagy 3-4 éve. Azóta nincs gond vele, pedig az az autó megy mindenfele, mindenkor.)
Persze más módon is lehet szigetelni (a Terostat-ot csak 40 méteres hosszban szokták árulni, 10 eFt körül...)
(#) Gafly válasza CRU3L hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Igazándiból nem nagyon találok olyan adatot a zsugorcsövekről, hogy mennyit zsugorodik az adott termék. Pedig nekem is sokszor fontos lenne...
(#) CRU3L válasza Gafly hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
ITT írják a kezdeti és a zsugorított átmérőt is a termékleírásnál. Ha jól látom, mindegyik az eredeti átmérőjének felére zsugorodik kb.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2020
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Meg szokták a zsugorodást adni a mérettel pl: 6,4/3,2 mm
Bővebben: Link
(#) kendre256 válasza CRU3L hozzászólására (») Jún 5, 2020 / 1
 
Nem szoktam használni ipari vízmentes csatlakozókat (bár pont olyat vettem párat nemrég, aminek a képét feltetted), de olyan ami árnyékolásos, és 5 pólusú, ritka lehet. Ha kevesebb pólusúakból rakod össze össze, akkor az árnyékolás értelmét veszti, annál már a toldás is jobb. A csatlakozók beépítése további potenciális hibalehetőségeket is visz be. De hogy a sérült kábel leszigetelése és a több csatlakozó meghibásodási esélye közül melyik a nagyobb, azt szerintem senki meg nem mondja.
Ha nem bízol a mostani égett kábelben, gondos forrasztással toldjad meg. Az ereket sima zsugorcsővel, az egész kábelt ragasztóssal szigeteld le. Az árnyékolást össze lehet sodorni "vezetékké" és úgy toldani, mintha sima ér lenne (ez nem koax, nem fontos törekedni a körbeszövésre). Meg lehet úgy csinálni, hogy évtizedekig azzal ne legyen gond.
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Igazad van, ahol én szoktam vásárolni, ott olyan paraméterei vannak a zsugorcsőnek, hogy piros vagy fekete.
(#) CRU3L válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Köszönöm!
A sérült rész 150 mm, ha precíz szeretnék lenni, oldalanként 25-25 mm ráhagyással vágnám ki, tehát a pótolandó rész 200 mm hosszú. Ha jól értem, vegyek 0,5 mm-es 5 eres árnyékolt vezetéket és a kötés forrasztott legyen, erenként zsugorcsövezve. Itt az árnyékolás toldásánál elvesztem kicsit: az eredeti és a toldott köteg árnyékolását kell összesodornom, majd ezután jöhet a Terostat? Ezt megpróbálom kisebb kiszerelésben beszerezni.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Jún 5, 2020 / 1
 
Az általános a 2:1 arányú zsugorodás de elvileg létezik 6:1 arányú is.
(#) proli007 válasza CRU3L hozzászólására (») Jún 5, 2020 / 3
 
Hello Ha már elvágod a vezetéket, akkor a zsugorcsövet is rá tudod húzni a külső szigetelés gyanánt, nem kell Terostat. A forrasztásokat pedig eltolva kell kialakítani, hogy ne egy gumóban legyenek. Akkor nemérnek össze és még az erenkénti szigetelésre sincs szükség. Egyébként én már toldottam árnyékolást is. Ha "tolva" húzzuk le egy kábelről, akkor az kitágul és tovább tágítva megnövelhető annyira, hogy ráhúzható a kábel külsőre. Aztán egy oldalon megfogva vissza lehet simogatni a már toldott felületre. Nem egyszerű mutatvány, de kis szerencsével/türelemmel kivitelezhető..
(#) kendre256 válasza CRU3L hozzászólására (») Jún 5, 2020 / 1
 
Ahogy proli007 írta, Terostat nélkül, csak zsugorcsővel is meg lehet oldani a szigetelést. De akkor annak ragasztósnak kell lennie, mert a víz ellen valaminek szigetelni kell. A "sima" zsugorcső víz (és pára ) ellen nem elég (ahogy a szigetelő szalag sem)!
Csináltam pár demonstrációs képet az árnyékolás összeforrasztására. Nem találtam most több eres árnyékolt kábelt, ezért egy koax darabon mutatom meg. Koaxon egyébként az ilyen toldás jó kis reflexiókat okozna. Digitális TV adásnál lehet, hogy nem is működne, analóg adásoknál szellemképet okozna, de egy hall-szenzor vezetékénél ez nem probléma.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2020
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 5, 2020 / 1
 
Ahogy Proli007 is mondta, el szokás tolni a két forrasztást egymástól.
Én lehet keresnék nagy zsugorodású gyantás csövet.
Mondjuk az meg merev...
(#) CRU3L hozzászólása Jún 5, 2020 /
 
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Beszerzem az anyagokat (zsugorcső, 0,5x4 árnyékolt vezeték, mipolán cső, stb) és megtoldom. Esetleg majd teszek fel képeket és megírom, működik-e vele a motor.
(#) Firefighter1 hozzászólása Jún 6, 2020 /
 
Sziasztok!

Adatlap értelmezésben kérnék segítséget!

5V ra keresek LDO-t olyat ami egy alvásba küldött ESP modul mellett is bekapcsolva marad!
Jól gondolom hogy a kékkel karikázott az a "nyugalmi" áram, tehát amit az LDO maga fogyaszt?
De melyik érték mutatja a minimális terhelést ami még kell az LDO nak? a piros vagy a Fekete?

Mert akkor ezek alapján tudnék keresni olyat ami biztos jó.. és ébren mard.

Köszönöm

LDO2.PNG
    
(#) Gafly válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 6, 2020 / 1
 
Úgy általánosságban mondom, hogy nagy segitség lenne, ha már birtokában van a kérdezőnek az információ, akkor ossza meg, hogy ne nekünk kelljen egyenként levadászni ugyanazt a teljes adatlapot egyenként, de ha annyira titok hogy nem lehet megosztani, akkor legalább az egész oldalt jó lenne betenni, ahol a releváns megjegyzés van az adatlapon.
De lényeg a lényeg, az gyártó adatlapja alapján, az 5-ös megjegyzés:
Idézet:
„Note 5: Minimum load current is defined as the minimum output current required to maintain regulation. When 1.5V ≤ (VIN - VOUT) ≤ 12V the device is guaranteed to regulate if the output current is greater than 10mA.”

Szerintem akkor nincs is több kérdés.
Megjegyzés: Ez úgy is teljesithető, hogy a feszültésgosztót úgy méretezed, hogy "megegye" a működéshez szükséges minimális áramot...
(#) nedudgi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 6, 2020 / 1
 
Az ESP-01-nek 3V..3,3V táp kell.
A minimális terhelés azt jelenti, hogy a garantált stabilitáshoz van szükség egy bizonyos áramra. Nem megy el aludni, hanem a kimenő feszültség emelkedik meg valamennyire.
(#) Firefighter1 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 6, 2020 /
 
Akkor ha egy LDO nem kapja meg a terhelést akkor ugyan ugy funkciónál, max ahogy irtad emelkedik a kimenő fesz! Ez egy ESp nél ahol 3v-s az LDO még ha 10 százalékot is dob akkor is türéshatáron belül marad, egy nodeMCU nál vagy egy D1 mininél ahol meg 5V és 5V-os az LDO ott meg végképp nem gond!

Köszönöm szépen! Akkor ennek tudatában ( mind két esetre és feszültségre) elég ha figyelem a a maximálisan terhelhető áramerősséget és a saját fogyasztását!
Következő: »»   3468 / 3940
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem