Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Tetszik. Alkalmazhatnál modellezésben használt szervót? Erősek! Hátrány, hogy 180 fokban fordulhatnak csak el.
Nyomdában dolgozom,szerencsére sok nálunk a bontott cucc..Majd valamit kukázok..
Köszönöm mindenkinek a segítséget..
Kicsit megkésve, de sikerült megmérnem. 6 Ohm/tekercs. Az induktivitást nem tudtam megmérni, mert csak alap multiméterem van. Viszont az adatlapon a 23LM kategóriában nem találok 6 ohm körüli tekercseket.
A méretét visszaellenőrizted, 56,5mm hosszú a motorod teste?
Ha ez rendben van, az adatlapban lévő többi motor adatai alapján kb. 1,1A-esek lehetnek a te motorod tekercsei. Jó lenne egy induktivitás mérő akár csak kölcsönbe is. Egyrészt vissza lehetne ellenőrizni, hogy kb. 12mH-e egy tekercs induktivitása (az adatlapi adatok alapján ennyit várnék), másrészt a tekercsek beazonosításához nagy segítség lenne. Vagy tudod, hogy a négy tekercs közül melyik van párban?
A tekercspárok megvannak, mivel most unipoláris módban van a félbehagyott CNC gépemen így a tekercseket is tudom, hogy vannak egymáshoz képest. De valószínűleg arduino cnc shielddel lesz megoldva a vezérlés. A mérete 56mmx56mm a felfogató, illetve a magassága is 56mm.
Sziasztok!
Ennek a motornak (Bővebben: Link) a vezérlését szeretném megoldani, a vezérlőjelet Raspberry Pi-ről kapná. LDD-1200L (Bővebben: Link) tápegységet és OKY3199-3 (Bővebben: Link) vezérlőmodult választottam hozzá. A tápegységet pedig szintén a Raspberry vezérelné PWM jel segítségével. A raspberry lábait közvetlen rácsatlakoztatnám a motorvezérlő-modulra, illetve a tápegység PWM bemenetére. A tápegység 12V-os bemenő feszültséget kapna, kimenetét a motorvezérlő modulra kötném. Ez így működőképes konstrukció lehet? Előre is köszönöm a válaszokat! A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2020
Nem nagyon értem, hogy a dc-dc konverternek mi szerepe van itt.
A 12 V-ot alakítja 2,7 V-ra.
Közben egyébként még a Raspberry és a vezérlő közé betettem mind a 4 vonalra egy-egy feszültségosztót, és így működik. Úgyhogy igazából már tárgytalan, de nagyon köszönöm a választ!
A motort nem 2,7V-ról kell hajtani, henem legalább 12-ről....
Adatlap szerint a tápfeszültség 2,7V. Rosszul értelmezem?
Az oldal szerint a motor max. 1 A-t kaphat, az áramgenerátoros tápegység pedig 1,2 A-t fog adni. Nem egy életbiztosítás.
Vegyél inkább egy ilyen léptetőmotor meghajtót: Bővebben: Link. Ebben egy A4988 jelű IC dolgozik. A modulon lévő kis potival be lehet állítani az áramot, a modul tápfeszültsége lehet 12 V (ármgenerátoros üzemmódban kapcsolgatja a tekercseket). Attól, mert a motor 1 A-t kaphat, könnyen lehet, hogy neked 0.5 A is elég lehet, a fogyasztás is kevesebb lesz. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2020
Rendben, akkor így lesz, köszönöm szépen!
Egy ijen kapcsolásra lenne szükségem. Annyi eltérésel hogy a végén egy kis teljesitményü (50 ohm) bipoláris léptetö motor van. A táp 12 volt, a referencia 0.45V
A müködés: A bemeneten 0.45V, motor áll. 0.35V vagy kevesebb, motor forog egyik irányba, 0.55V vagy több, a motor forog a másik irányba. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2020
Ehhez neked proci kell, ami kezelni tudja a visszacsatolást meg az irányt. DC motirral egyszerübb!
Sajnos ez nem kivánságmüsor. Az a szelep amit müködtetni kellene léptetömotoros. Csak van aki érti a témát és van egy jo ötlete.
Mikrokontroller és egy A4988 léptetőmotor vezérlő. Pontosan beállítható (programozható) a sebesség, irány, motoráram, billenési feszültségek stb.
Félö, higy ezt neked fog kelleni kitalálnod vagy valakivel megcsináltatni. Készen ilyen áramkört még nem láttam.
2007-ben kellett valami hasonlót csinálnom valami szelepvezérlés volt, biztos át kell írni a programját, keress meg magánban. ATMEGA8-al ment, ha jól rémlik.
Kérdésem az lenne létezik e olyan kapcsolás , áramkör , ami egy léptető motort vezérel úgy hogy ugye tudja előre illetve hátra fele vezérelni , emellett be lehet állítani pl . 1 gombnyomásra 1-999 ig forogjon. A beállítást egy gomb segítségével lehet állítani amit visszajelez 3 db 7szegmenses kijelző . Akár ezt az értéket meg is tartja ( akár áramforrás megszünte után is) amíg nem töröljük . Esetlegesen milyen megoldások léteznek ilyenre , lehetőleg minél egyszerűbb és minél kisebb kivitelben . Segítségeket előre is köszönöm.
Ha nem áll messze a programozás...
Akár PIC, akár valami Arduino modulka, a motor teljesítményétől függően, valami léptető meghajtó (a4988, drv8825 a kisebbek közül), nyomógomb, MAX7219 kijelzőmodul... Ezek begyűjthetők modul szinten még itt a hestore-ban is, csak összemadzagolog... a szoftver meg a githubról összeollózható.
Inkább TM1637-es kijelző modult akartam írni...
Ez gyors volt
és egészen kimeríti a válszadást utánanézek az elemeknek , és agyalok , és remélhetőleg bele tudok vágni , mint gondolom érezhető amatőr vagyok ebben Viszont köszönöm a gyors és kimerítő segítséget
Sziasztok!
Az A4988-as vezérlővel működtetem a motorom. Szeretném, ha nem kell a motornak forognia akkor ne legyen feszültség alatt sem. Erre két megoldást találtam. Az egyik, hogy egy relével a vezérlőről lekapcsolom a tápfeszültséget, a másik megoldásban szintén relével, de ott a motorra menő vezetékekre tenném a relét. Az lenne a fontos, hogy a pozíciót pontosan tartsa újraindításkor. A vezérlés Arduinoról megy. Melyik a jobb megoldás? Köszönöm!
Egyik sem. Ha elveszed az áramot a léptetőmotortól, akkor jogában áll stabil pozícióba billenni és él is ezzel a joggal, mindig.
Akkor csak a vezérlő potméterével minimalizálom az áramerősséget.
A jobb motormeghajtók tudják a tartóáramot (ez kevesebb mint a munkaáram) így nem melegszik a motor álló helyzetben , meg kéne nézned az adatlapját a meghajtódnak , lehet hogy ő is tudja ...
Természetesen tudja, söt két változata van. Mixed decaynak hivják és féloldalnyi leirás van rola az adatlapban.
Ha jól értelmezem az adatlapot, ezek az üzemmódok (decay) csak arra valók, hogy lépéskor milyen gyorsan csökken/növekszik a kimeneteken az áram. Ez nem a tartóáram beállítása.
Azt is irja, ha sokáig nincs bemeneti jel akkor lecsökkenti a tekercsáramot.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2020
Olvasgatom én is ( habár már 4 ilyen szerkezetem müködik, és egyikkel sincs semmi baj). Szoval azt irja többek között, hogy miután automatikusan hozzááll a motor feszültségéhez, azt ugy teszi, hogy a PWM jelet röviditi le. A trimmerrel tekercsáramot állitod, de annak is csak kb 70% mérhetö a trimmeref (Vref). Most jön az érdekes dolog - amit ki kellene mérni, mert nem irnak egy sort sem, hogy mi történik a slow decayon ha sokáig nem jön Step impulzus. Ez a kérdés most engem is izgat, majd nekifogok mérni, mert pontosan olyan szerkezetet kell csinálnom ami az idö 90%-ban áll, de nem veszthet lépést. Ezt eddig direkt a procirol hajtottam (az A4988 nélkül) és ott nem kezeltem a holt idöt, illetve levettem a tekercsekröl az áramot holott a mechanizmus önzáro mégis fordulatonként vesztettem pár lépést. Most ki fogok probálni két megoldás, vagy beépitek a programba egy áramszabályzot, ami lecsökkenti a tekercsáramot, ha nem kell forogni, vagy berakok egy A4988 és megnézem az, hogyan fogja a motort kezelni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

és egészen kimeríti a válszadást
utánanézek az elemeknek , és agyalok , és remélhetőleg bele tudok vágni , mint gondolom érezhető amatőr vagyok ebben