Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   343 / 371
(#) Firefighter1 válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
És sinesbe egy MGN 15 vagy inkább hgr20?
(#) Pali79 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Papíron a HGR erősebb, de szvsz a "deszka" vázhoz mindkettő felesleges, főleg ha újban gondolkodsz.
(#) Marty McFly hozzászólása Jún 20, 2020 /
 
Üdv mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni egy CNC projekt kapcsán. Kútszűrő gyártást szeretnék automatizálni, és ehhez akarok építeni egy CNC fúrógépet. A működése a következő: Adott 40mm átmérőjű PVC cső, amin 5 sorban helyezkednek el 20mm átmérőjű furatok hosszirányban. 2m hosszúak a csövek amin nagyjából 185-190cm hosszan lesznek a furatok. Lakatos munkák és a gép összeállítása nem okoz gondot, a vezérlésben viszont elkelne némi segítség! Mozgatni kell a fúrógépet fel-le, illetve jobbra balra a cső fölött végig, valamint a csövet is fordítani kell. Annak érdekében hogy a cső megfelelő merevséggel rendelkezzen a fúráshoz, és hogy kevesebbet járjon a fúrógép oda vissza célravezető lenne folyamatosan haladni mind az 5 sorral, és nem soronként haladni oda vissza, bár ez már programozás kérdése. Léptetőmotorokra gondoltam a mozgatásoknál, de fogalmam sincs milyen típust lenne érdemes választani. Ha esetleg valaki jobb megoldást tud javasolni a gép kialakítására azt is szívesen veszem. Ha tudtok javasolni esetleg modulokat amikből össze állhat, akár arduino is. Tudom ez itt nem a hirdetések helye de ha esetleg valaki úgy gondolja beszáll és segít a fejlesztésben megkereshet privátban és beszélhetünk az ellenértékről Előre is köszönök minden hasznos hozzászólást, és elnézést ha kicsit szétszórtan fogalmaztam, csak elég friss projekt és nagyon sok gondolatom van.
(#) Marty McFly hozzászólása Jún 20, 2020 /
 
Itt egy kép a késztermékről

szuro.jpg
    
(#) bbalazs_ válasza Marty McFly hozzászólására (») Jún 21, 2020 /
 
Ha PVC, akkor hőre lágyul, én biztos, hogy inkább valami hevített dologgal lyukasztanék...
Egy gereblyéhez hasonló szerszámra gondolnék és egy vascsőre, amivel a 'sorját' utána ki lehet ütni belőle.
(#) mex válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 21, 2020 /
 
Ipari mennyiséget is fúrással állítanak elő. A meleglyukasztás több problémát okoz, mint amennyit megold. a lyuk körül a meglágyult anyag feltüremkedik kivül-belül, és a szűrőháló felfekvését gátolja. Ezenkívül a kiolvasztott anyagdarabok eltávolítása a csőből, illetve magából a szerszámból sem egyszerű, a hevített szeszámot is tisztítani szükséges a ráégett pvc maradványoktól is.
(#) kokozo válasza Marty McFly hozzászólására (») Jún 21, 2020 /
 
(#) Marty McFly válasza kokozo hozzászólására (») Jún 21, 2020 /
 
Ez valóban hasonlít. Annyi hogy mi a képen mellékelt fúrószerszámot használjuk jelenleg is csak manuálisan végezzük a fúrást.
(#) kokozo válasza Marty McFly hozzászólására (») Jún 21, 2020 /
 
Én csak a mechanikai kialakítás miatt tettem fel hátha iránymutatásnak jó lehet.
X tengely a cső hosszába mozog, Y Forgat, Z fúr. A vezérlés meg sima 3 tengelyű léptetőmotoros akár.
(#) Marty McFly válasza kokozo hozzászólására (») Jún 21, 2020 /
 
Igen valóban jó a kialakítás én is ilyesmiben gondolkodom. Vezérlésben tudsz esetleg tanácsot adni?
(#) nemgyuri válasza Marty McFly hozzászólására (») Jún 21, 2020 /
 
Szia! 2méter hosszú 40-es csőbe 20-as furatot fúrni nem lesz egyszerű. A csövet meg kell támasztani! A megtámasztás lehet "U" alakú esetleg "L" vas. Az "U" alak stabilabb megtámasztást ad, de csak egy csőmérethez jó. "L" vassal "V" alakban alátámasztva több csőmérethez is állatható. Hűtésre is gondolni kell!!! Munkadarab forgatást ("C" tengely) 1:10 - 1:20 körüli áttétellel fogazott szíjjal egyszerűen meg lehet oldani. NEMA 23-as léptetőmotorok, megfelelő áttételekkel, már megfelelnek a meghajtásokhoz. Forgácsolási szempontból célszerű lenne a fúrást vízszintesen végezni, de a hűtővíz miatt (vezetékvédelem) lehet, hogy jobb a függőleges elrendezés.
(#) Pali79 válasza Marty McFly hozzászólására (») Jún 21, 2020 /
 
(#) Marty McFly válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Szia! Igen hasonlót szeretnék csak vékonyabb cső és vastagabb furat
(#) Marty McFly válasza nemgyuri hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Szia! Én is gondoltam rá hogy alá kell támasztani, mert magától nem lesz elég nagy a tartása. NEMA 23 as motorokkal szemezek én is, jelenleg a megfelelő fúrógép motort vadászom, mert azért a picike dc motort könnyen megfogja a 20 as fúrószerszám. Vezérlésnek ezt gondoltam a léptetőmotorokra, és ezzel illeszteném az LPT portra, és Mach3 al kezelném.
(#) nemgyuri válasza Marty McFly hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Szia! Nem tudom milyen darabszámot szeretnél, de néhány gondolat:
Párhuzamos portra csatlakozás egyre nehezebb. (Laptopokon nincs, csatlakozás csak kikapcsolt gépen szabad....)
USB-s csatlakozással Pl. Arduino+GRBL és 3 motor meghajtó - kész az elektronika. (szoftware ingyenes)
Ha D20-as fúróval akarsz fúrni, akkor nagy nyomatékú (tehát nehéz) fúrógépet kell használnod, kb 500 ford/perc fölött várhatóan olvadni fog a műanyag. Víz segít, de nem old meg mindent. Figyelmedbe ajánlom 'Kokozo' kolléga által feltett videót - ~D6-os maró 2-3 ezres fordulattal csodákra képes!
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2020
(#) Marty McFly hozzászólása Jún 28, 2020 /
 
Van 3db léptetőmotorom de sehogy sem találok adatlapot. Valaki esetleg tud segíteni hogy milyen paraméterei lehetnek ezeknek a motoroknak?
(#) csatti2 válasza Marty McFly hozzászólására (») Jún 28, 2020 /
 
Valószínűleg nem is fogsz sehol sem a neten. A kép alapján vmilyen egyedi megrendelésre készülő géphez gyártották, ilyenkor általában nem teszik fel az adatlapot a netre (vagy jelszavas különleges felhasználói fiókkal lehet csak elérni). Az a fura fogaskerék - illetve mintha vmilyen horony is ki lett volna alakítva a tengely végén - is erre utal.
A gyártó weblapján lehet találni hasonló rendelési számot, első körben ehhez hasonlítanám össze a motort.

Model Step Angle(deg) Drive Sequence Rated Current(A) Resistance(Ohms) Holding Torque (mNm) Inductance(mH) Rotor Inertia(g・cm2) Detent Torque(mNm) Mass(g)
23KM-H050U 1.8 UNI-POLAR 2.0 1.8 1000 4.2 320 54 680

https://www.eminebea.com/en/product/rotary/steppingmotor/hybrid/sta....shtml
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2020
(#) Marty McFly hozzászólása Jún 30, 2020 /
 
Otvenkilenc nevű felhasználónak innen üzenem hogy valamiért nem tudok privát üzenetet küldeni neki!
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 19, 2020 /
 
Üdv!
Megérkeztek az alkatrészek a cncpart.hu ról. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám megfelelően összevezetékezni a 3V3 as illesztőkártyával a Pico Drive léptetőmotor meghajtó áramkört? Az illesztőkártya kimenetei nem igazán vannak konkretizálva csak számozva vannak és a leírás megadja hogy milyen feszültség és terhelőáram lehet a kimeneteken. Van 6 db végállás kapcsolóm is, ezeknek a bemenetekre illesztésében is szorulnék némi segítségre illetve hogy itt hova kössem a vészstop gombot. Mindezek mellett még az érdekelne hogy jól gondolom e hogy a 33V os tápomat használhatom a motorvezérlőkhöz és az illesztőkártyához is? Ja és még az is kérdéses hogy a motorvezérlők hűtőlapjait felfogathatom e egy közös fém felületre ahol közösen hűteném őket? Hát egyenlőre ennyi lenne sajnálom ha túl bagatel kérdéseim vannak de most először foglalkozok komolyabban CNC vel.
(#) csatti2 válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 19, 2020 / 1
 
Csak röviden: Azért nem konkretizálták a kimenetek/bemenetk kiosztását, mert az a vezérlő szoftvereden/megoldásodon múlik. Tegyük fel, hogy direktbe számítógépre kötöd a párhuzamos porton az illesztőkártyát. Ebben az esetben a kiosztás a vezérlőszoftveren fog múlni és ott kell beállítani, melyik ki/bemenet micsoda (pl. Mach3).

Kártyák összekötése: Ha megnézed a pico drive leírását, akkor láthatod, hogy 4 sorkapcsot kell bekötni a vezérléséhez (plusz természetesen a tápot és a motort is, de ezek magától értetődőek).
A dir (irány) és step (lépés) bemenetekhez válassz az illesztőkártyán tetszés szerint kimenetet (természtesen írd fel, melyiket, hogy később beállíthasd).
Az enable (engedélyezés) legyen az összes motorvezérlő között közös és egyetlen kimenetre kösd őket, ezen kívül én ezt közvetlenül megszakítanám a vészgombbal is.
A com-ot (közös jelföld) össze kell kötni az összes motor kártya com-jával és az illesztőkártya GND sorkapcsával is.

Végállás kapcsolók:
A legtöbb mikrokapcsoló rendelkezik NO (alaphelyzetben nyitott) és NC (alaphelyzetben zárt) ággal. Az illesztőkártya 5V-os sorkapcsaira kell kötni a kapcsoló közös csatlakozóját és javasolt az NC ágat kötni valamelyik bemenetre (azért az NC ágat, mert akkor lehet érzékelni a kábelszakadást is, illetve több kapcsoló is felfűzhető, ha nincs elég bemeneted).

Vészgomb:
Remélhetően több ággal is rendelkezik. Egyik ággal szakítsd meg az enable bemenetét a pico driveoknak. Egy másik ágon hajts meg egy bemenetet a végálláskapcsolókhoz hasonlóan. Ha van egy reléd is, akkor esetleg a motorvezérlők tápját is megszakíthatod, hogy biztosra menj.

33V-os táp:
Ha jól látom a leírást, akkor igen használhatod, mind a motorvezérlőkhöz és az illesztőkártyákhoz is.

Hűtés:
Az IC hátán lévő fémfelület aktív. Elméletileg rákötheted az összes motorvezérlőd egy hűtőfelületre, de mindenképp gondoskodj róla, hogy legyen egy kisimpedanciás összeköttetés a hűtőfelület és a táp GND között (egyébként elpukkannak majd az IC-k). Én kialakítanék a hűtőlapon az IC-k közelében csatlakozási pontokat és azokat a motorvezérlőkártya tápjának - bemenetével kötném össze (földhurkok minimalizálása).
(#) Marty McFly válasza csatti2 hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Rendkívül sok hasznos infóval láttál el hálás köszönet érte! Egy mach3 tananyagot tanulmanyoztam ma így mar kezdem érteni a lábkiosztást az illesztőkártyán. Annyi kérdésem maradt hogy lényegében akkor a táp gnd jét az ick közelébe kössem be minél rövidebb úton hogy rögzítve legyen a potenciál?
(#) csatti2 válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Igen. A motorok elég nagy áramokat vehetnek fel, emiatt már kis impedanciák esetén is viszonylag nagy potenciálkülönbségek lehetnek a vezérlőkártyák között. Ha ezt nem korrigálod, akkor a hűtőfelületen keresztül áram folyhat két/több IC között, amit az adatlap nagyon nem javasol.
(#) Marty McFly válasza csatti2 hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Akkor talán mégiscssk jobb lenne külön kezelni őket. Ha úgy üzembiztosabb akkor inkább úgy csinálom.
(#) csatti2 válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Csak rajtad áll. Annyit tennék hozzá, hogyha a beépítés után hozzá lehet érni a bordákhoz szabad kézzel, akkor nem úszod meg a földelést, mert kinyírhatod az IC-ket ESD-vel is.
(#) Marty McFly válasza csatti2 hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Akkor külön rakom őket és minden hűtőlemez megkapja a betáp gnd jét.
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 26, 2020 /
 
Eljött az idő és összevezetékeztem a picodriveokat, az illesztőkártyát és a motorokat. Feszültség alá helyezve szépen működik a tartóáram fékezi a motorokat, engedélyező vezetékek a helyükön. Valamiért nem tudom mozgásra bírni a motorokat. Szoftveresen átellenőriztem mindent a leírás alapján, de sem a mach3 JOG funkcióval sem betáplált G kóddal nem mozdulnak a motorok pedig a monitor visszajelzi hogy elvileg mozognak. Kezdek az LPT kábelre gyanakodni mert az illesztőkártyán lévő indikátor ledek sem jelzik hogy működni szeretne. Az illesztőkártyán is beállítottam hogy engedélyezve legyenek a kimenetek mindenképp. Most szakadásvizsgálóval végigcsipogtam az LPT kábel csatlakozóit és azt látom hogy hosszába megtükrözi mindkét érintkező sort a csatlakozón. Létezhet hogy ez okozza a fennakadást? Ez lenne a helyes bekötés?
(#) Pali79 válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
A Mach3-ben a ki és bemenetek jól vannak konfiugálva? Minden illesztőkártya más kiosztást használ.
(#) Marty McFly válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Így van: Step x y z 2 4 6 dir x y z 3 5 7
(#) Marty McFly válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Mellékeltem egy fotót a konfigurációról. Még csak az asztalon van összehuzalozva a vezérlés. Végállás nincs még egyenlőre így nincs semmi a bemeneten.
(#) l48 válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
A fotod alapján nincsen port kijelőlve
Következő: »»   343 / 371
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem