Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok!
PL36 csőből lehet valami zene hallgatásra alkalmas végfokot építeni? Valószínű szkópban volt, és van hozzá még egy jó nagy darab trafó is, aminek rengeteg kivezetése van, még nem méregettem meg, de gondolom az lehet a nagyfesz trafója. Majd teszek fel róla képet, ha érdemes arra hogy lefényképezzem. Csak annyira sokat olvasom itt, hogy ennyire meg annyira kevés pénzből lehet építeni jó csöves végfokot, hogy komolyan elgondolkodtatott a dolog. Ha alkalmas ez a cső és a trafó ilyesmire, akkor talán...
A "jo csoves vegfok" relativ fogalom ... kinek mi a jo
![]()
Azért mérget nevegyél be rá.
![]() Én sem veszem meg a drága cuccokat (mert nincs rá pénzem), de azért naivitás azt gondolni, hogy csak az ezoterika kerül 15 millába (már hallottam a saját fülemmel szinte minden "audiofeel baromságot", és úgy gondolom létező dolgokról van szó, mert igaz, hogy az ember meghall nemlétező dolgokat is, ha nagyon hallani akarja, de az is igaz, ha valaki nem akar meghallani valami létezőt, akkor nem hallja meg). Amíg hobbi szinten egy kis változás szinte semmi, addig a "tökéletes közelében" egy ugyanolyan kis változás milliókat érhet, és komoly változásnak tűnik. Ahhoz hogy ilyesmikkel foglalkozzon az ember, ahhoz az egész rendszernek olyan szinten kell állni (forrás-erősítők-hangsugárzók-környezet), amiben egy-egy részecske változtatása változásként hallatszik a hangképben is. A háttérben a különböző anyagok rácsszerkezete, abban a szabad elektronok mozgásának különbözősége van (az elektron szabad úthossza kulcskérdés a hangminőségben). A rácsszerkezet használat közben is kismértékben módosul (az anyagban erőhatások vannak), igyekszik (a szerkezet) úgy rendeződni, hogy minél kevésbé akadályozza az elektronok mozgását (pl. a "nemlétező bejáratás" alatt). Megkönnyíti a szemléletet, ha nem feledkezünk meg pl. arról az apróságról, hogy 1 A nemcsak egyszerűen 1 ohmon 1V hatására folyó áram, hanem a vezető kersztmetszetén időegység alatt átáramló töltés (1 C/s, mert I=dQ/dt, tehát konkrétan elektronok mozognak, korántsem mindegy milyen környezetben (anyagszerkezet)). Tehát kell egy fizikai képet is felállítani az erősítő működéséhez (ami az elektronok fizikai mozgásán alapul), és egyből nem lesz mindegy, hogy 10 cm ezüstöt vagy 2 m alumíniumot építünk be, és rögtön nem csak karakterisztika meg a négyszögátvitel határozza meg a tulajdonságokat (mert a zenében nemcsak ismétlődő jelek vannak, a kis idő is idő, az ember hallása (agya) pedig roppant fejlett egy egyszerű mérést simán felül tud írni, ha elfogulatlan). Az idők végezetéig lehetne itt az elektronok mozgásával foglalkozni különböző környezetben (vákum, levegő, vezetők, félvezetők, szigetelők, klf. alaktrészek), ezért be is fejezem. ![]() ![]()
Hmmm ... erdekes kerdest feszegetsz. Kivancsi lennek azert nehany dologra:
Idézet: ill. „egy-egy részecske változtatása változásként hallatszik a hangképben is.” Idézet: Foleg ez utobbi kijelentes erdekelne. Mibol gondolod hogy ez igy van? Ne erts felre, nem allitom azt, hogy nem igy van, hanem kerdezem, hogy Te mibol gondolod (honnan tudod) hogy igy van? „A háttérben a különböző anyagok rácsszerkezete, abban a szabad elektronok mozgásának különbözősége van (az elektron szabad úthossza kulcskérdés a hangminőségben).”
Lenne egy kérdésem. Azt nem értem hogy hogy fér el neked megfelelő kerestmetszetű huzal osztottan tekercselve, szigeteve a képkimenő vasból összerakott trafón ami már kissé fénycsőfojtószerű. Kicsit vékonyabbal csináltad hogy elfér a kis ablakban mert az attól még maradt ugyanakkora hogy sok vasból áll össze.
Érdemes szerinted foglalkozni ezzel a csővel olyan szinten, hogy lehet belőle végfokot építeni, ha feltételezhetően az a nagy trafó hozzá való nagyfesz trafó? És kapcsolási rajzot lehet találni ehhez a PL36-os csőhöz?
üdv.: Zoli
Egy darab PL36 SE-ben (A osztályban) lead 3-4w-ot maximum. Olyan 200-250V-ról lehetne már járatni. Kell hozzá kimenő trafó. Tv kimenő vagy tekerni kell egyet. Így is érdekell még?
Hali!
abszolút érdekel, van belőle 4db. A trafó vasmagja amiről írtam képes kb 3-400W-ra, szóval arról szerintem elmegy a két oldal. de ezek még mind csak feltételezések, majd ha rámérek, akkor lesz biztos a dolog.
Sziasztok, egy kérdésem volna egy abszolút életszagú szituációhoz (tekintve hogy hányan építettetek már pl. EL84 SE-t). Ti mekkora ellenállást tennétek biztonsági terhelésnek a szekunder oldalra egy 250V anódtápról járó 3-4 Wattos végfoknál ha a szekunder tekercs 4 ohm-os hangfalhoz van méretezve? 100 ohm körüli jó vagy nagyobb értékű is biztonsággal megvédi a kimenőt és még kevesebb kimenőteljesítményt is vesz el?
Ja, ezért gondoltam, hogy abbol a csomó 100K/5W-ból párhuzamba kötök néhányat hogy meglegyen a 100 ohm. Na azt égesse el!
Ha négy darab cső van akkor oldalanként két csővel PP kapcsolástechnika szerint kivehető 20W már olyan 350V-ról. Viszont ennek bonyolultabb kimenő kell, ezt meg kell tekerni. Ha nehéz ez elsőre akkor maradhatsz a 3W-nál és az egy csőnél. Ezt neked kell eldöntened.
Írtad hogy nagy a trafó de azt is hogy sok tekercs van rajta. Azt kell megvzsgálni hogy az anódtekercs (nagyfesz tekercs) tud-e akkora teljesítményt, elég vastag huzallal van-e megtekerve.
100k/5W-ból elég sokat kell párhuzamosan kötni ,hogy 100ohm legyen az eredő.
![]() üdv.
Csake gy vicces emlékeztető volt köbzolinak, hogy van egy marék 100K/5W-om! Egyébként nyilván 100 ohm / 2 Watt is bőven elég ha már úgyis be kell menni érte a boltba...
Hallott már valaki KT88-at szólni? Ha nem lenne min. 5000 az ára / darab... Gondolom hasonlít (na nem az ára) a GU50-hez csak sokkal szerényebb anódfesz mellett. Meg gondolom inkább audiocélokra van kitalálva mint a GU.
Persze bőven jó a 2W-os is.
KT88-at még szólni nem hallottam sajnos,de én is szemezek vele.Nagyon szép cső. üdv.
Ha korábban felvértezem magam ezzel a hatalmas tudással
![]()
Szerintem GU50-nél drágább nagyteljeítményű csővel kár SE-t építeni. 10W felett már irreálisan nagy teljesítményt kell befektetni kogy pár wattal többet kapjunk. Rakhatunk párhuzamba x-darab csövet vagy egy óriásit (pl 6c33c). Én inkább PP-t csinálnék ha 10-12W-nál nagyobb teljesímény kell. De ez csak az én véleményem. Egyébként nekem is tetszik az a cső
![]()
A GU50 PSE-nél nekem nem a teljesítmény növelése volt a lényeg, hanem (ahogy azt láthattad is a fotókon) valahogy fel akartam használni a "kuka" foglalatot meg nem is. És erre jó kompromisszum volt az oldalanként 2 cső párhuzamosan. Ha a powerre hajtottam volna push-pullt építek belőle... :yes:
Ha elkészül a GU50 SE-m akkor végeztem ezzel a kapcsolástechnikával és jön a PP
![]()
Ha már az óriási csöveknél tartunk, van nekünk eza GK-71, nagy is meg viszonylag olcsó is meg viszonylag sok is van belőle meg állítólag létezik belőle gyári végfok csak sajnos még senki sem látta!
![]()
SE-ben általában a felvett teljesímény negyede jön le. Elméletben akkor egy 100W-os SE-hez kéne 400W-ot befektetni. Akkor is felvenné ha csak 1W-al hallgatom
![]() ![]()
Ejtettem pár fogalmazási hibát a hozzászólásban. A részecske idézőjelben értendő (lemaradt), természetesen nem atomi részecske, hanem az egész hangrendszerhez viszonyítva részecske (kábelek, alkatrészek).
Az anyagszerkezet résznél lemaradt hogy "szerintem", tényként írtam le a feltételezésemet, nem szeretném kifejteni hogyan jutottam ide (de számomra logikus, ami természetesen nem jelenti azt, hogy rendelkezik igazságtartalommal). ![]()
Mindenképp elgondolkodtató felvetések azok!
Szia! Nem tudom hány menetet kéne tekerni a GU50-hez, de.: /és ez hans-nak is szól/ 640 menet 0,4mm-es, és 80 menet 0,9 mm-es drót menet-menet mellé símán ráfért!
Az ablakkeresztmetszetet, a cséve helyfoglalását kivonva lehet méretezni. A 3 sor 0,9mm-es drót, soronként 26,ill 27 menet max 3 cm szélességet vesz igénybe, lapjára szigeteléssel együtt sem több mint 1mm! Ez az ablakból 3 mm-nyi vastagságot vesz el! A maradék a primeré: 214 menet 3 rétegben.:0,4mm-es huzal egymás mellett 4mm-en 10 menet-28mm-en 70menet. Ebből durván 3 sor egy résztekercs/3x70=210~214/ , ez a 3 sor 3x0,4mm+szigetelés= 1,3-1,4mm vastagság. Ebből a tekercsből van 3 réteg: tehát 4,2mm+3mm= 7,2mm vastagság az ablakban/durván/. És azzal nem is számoltam, hogy nem 28mm-széles a cséve!
Megtekertem az R vasmagos hál trafóim kimenőnek , csak a szekundereket tekertem rá a megfelelő áttétel arányában .
8K-ra méretezve PP -hez , de beköthető 2K-ra is , a szek tekercsek soros kötésével . Generátorról mérve 20Hz-től 60KHz -ig semmi esés , 2K-ra bekötve , kicsit rosszabb , 40KHz ig megy . Az elméletet igazolta , hogy erre a vasra simán jó kimenő alakítható ki 1-1 primer + 1-1 szek . tekercsel is , nem kell több osztás . Rézveszteség is ennél a vasnál a legkissebb , mivel kör a cséve és rövid huzalhossz adódik . Négyszöggel mérve ilyen ...
Szia! Lehet, hogy valahol elsiklottam felette, de le van írva valahol az oldalon, milyen az az R vasmag? Még csak nem is hallottam róla! Képet tudnál mutatni, hogyan is néz ki?
Kicsit ha visszakeresel ott írogattunk róla .
Kőr alaku vason , a cséve forgatásával tekerik .... Vas nagyon vékony szalagból feltekerve .. A képen látható trafó pici , de 80V/A 230V / 2x 20V -ra volt méretezve , a szekundereket vettem le és 1,2mm huzallal 63 menetet hajtottam mind 2 csévére , az áttétel ezt a menetszámot kívánta meg .. A két cséve miatt teljes a szimmetria Ohm-os és AC szempontból is . Ez kb így 15W -ig használható pl. EL84 PP-hez , de mint említettem 2K-ra átkötve akár 6C19P triódához PP- re is ok .. Kapható gyárilag is kimenőnek tekerve . Itt sima kimenők mérései láthatóak: http://www.sacthailand.com/Transformer_TestOutput.html , csak összehasonlítás miatt ... |
Bejelentkezés
Hirdetés |