Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   764 / 959
(#) Hene hozzászólása Júl 8, 2020 /
 
Sziasztok,

képen szereplő 2 csatornás rádiós relé, az újrabekötés után a feszültség rákapcsolása után magától behúz és zárja mindkét NO kontaktust. (hallható, látható az elmozdulás, és megvan a rövidzár a K1 és Z1 illetve a K2 és Z2 pontok között. A távirányítóra nem reagál, nem kapcsol ki, csak a csatornához kapcsolódó zöld LED jelez (bekapcsol, kikapcsol). Ma még megpróbálom kiszerelve is tesztelni.

Mi lehet a gond? Ha elfelejtette volna távirányítót a relé, akkor gondolom a LED sem kapcsolna/ki be.

Ha kuka, tudtok ajánlani helyette valamit?
230V-os működtető feszültség van, és egy kb 400W-os medence keringető szivattyút működtet. (a másik csatornára a medence világítás van kötve).

relé.jpg
    
(#) Atis57 válasza Hene hozzászólására (») Júl 8, 2020 /
 
Szia!
A lehetőség több féle.

Leggyakrabban , vki beüzemelt egy ugyanilyen frekvenciás akármit (scanner, távvezérlő, időjárás állomás stb) Ennek ajele működteti,-kikapcsolva kiveszed a rádiós panelt (.Ami a kék trimmerpotik mellett van)
S utána bekapcsolva nem kéne működnie. visszateszed , s naponta többször megnézed van-e szünet.

A másik valóban rossz . Akkor EBAY ,Aliexpress stb ről bezserezni ,egy másikat.
Az ilyen helyhezkötött vezérléshez jobb a fix kód.
(#) proba válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 8, 2020 /
 
Ha van rajta led, ami rendesen veszi a távirányító jelét, akkor a rádiós rész valószínő rendben van. A végrehajtó rész pusztulhatott meg benne. Mondjuk az furcsa, hogy mindkét oldal egyszerre. Amit még nem tudok, a panelen van relé1 meg relé2 sárga led, zöldből meg csak egyet látok, így annak a funkcióját nem igazán tudom azonosítani a relékkel.
(#) Hene hozzászólása Júl 9, 2020 /
 
Köszönöm az ötleteket. Közben tegnap délután már megoldódott a dolog. Tesztelés közben kivettem és visszatettem a rádiós panelt a NYÁKról, azóta szépen csinálja a dolgát. Már vissza is szereltem. Elnézést a LED színért, valóban a sárga jelzett a vevőre. Az 1 db zöld LED a tanítás funkcióhoz van.
(#) szalamandra hozzászólása Júl 9, 2020 /
 
Sziasztok,
régi fadobozos, házfalban levő mérőóra szekrény esetén, villanyóra cserénél kötelezhetnek-e bármilyen fejlesztésre, átalakításra?
Illetve ilyen esetben megkérhető a szaki, hogy a mért oldali vezetéket kicserélje a régi alumíniumról rézre, vagy én a kezébe nyomhatok két szál vezetéket, hogy kicserélje?
(#) CIROKL válasza szalamandra hozzászólására (») Júl 9, 2020 / 1
 
Mérő cserénél nem történik semmi csupán a mérőt lecserélik, a vezetéket ha rendes emberbe botlasz kicseréli magától is .
(#) proba válasza szalamandra hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Nálunk konkrétan levette a mérőt, majd közölte, ha akarom cserélhetem, őneki ez nem dolga. Amúgy elnézve, lehet ezzel a hátsójukat védik, ki tudja az elosztóba hogyan van bekötve, ő azért már nem vállalja (hatja) a felelősséget, igy inkább zsigerből mindenhol elutasítják a felkérést.( legalábbis akitől hallottam)
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2020
(#) _BiG_ válasza szalamandra hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Kötelezés szabványosításra villanyóra csere esetén akkor van, ha a hálózat állapota indokolja. Ilyen pl. amikor 25 A-es biztosíték van a mérő mellett, de a méretlen vezeték 4-es alu. Jó kérdés, hogy hogyan kerülhetett oda akkora biztosíték a szolgáltató által még régebben... Mindenesetre kap az ügyfél 30 napot, hogy rendeztesse.
(#) szalamandra válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Nem tudom, hogy mekkora keresztmetszetű a méretlen fővezeték, a biztosíték 25 A-es. Kb 1970-ben épült a ház. Remélem nem kötözködnek.
(#) szalamandra válasza proba hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Ha nekem megengedi, mi a követelmény? 6 mm2 vezeték, hosszú érvéghüvely, négyszögre préselve?
(#) _BiG_ válasza szalamandra hozzászólására (») Júl 10, 2020 / 1
 
Minimum a 10-es MKH.
(#) gyuszo válasza szalamandra hozzászólására (») Júl 10, 2020 / 1
 
A 25 A-hez elég , megfelelő és szabályos lenne az amit leírtál, de ha valaki a mérőhelynél hozzányúl, cserél, azt az akkori szabványoknak és előírásoknak megfelelően kell, ezért szükséges a 10 mm2-es keresztmetszetű MKH és megfelelő színű vezeték.
Plombált rész, tehát az felel érte, aki a plombával a nevét adja hozzá.
(#) proba válasza szalamandra hozzászólására (») Júl 10, 2020 / 1
 
Nem tudom, én 32A-kértem, ha már lehet, oda kérdezés nélkül 10-es érvégezett réz vezetéket tettem be. ( bár a betáp 10-es alu volt.) Ami miatt a 10-es ajánlott, a PEN vezető nem lehet 10mm2-nél vékonyabb, mechanikai okokból, az óra alól meg ugye az jönne ki elvileg.
(#) gyuszo válasza szalamandra hozzászólására (») Júl 10, 2020 / 2
 
Idézet:
„én a kezébe nyomhatok két szál vezetéket, hogy kicserélje?”

Gondolom itt a fázis és a nulla vezetékre gondoltál. De cserélni kell a védővezetőt is. A védővezetők (PE) szükséges keresztmetszetére vonatkozó szabványelőírás a védővezető keresztmetszetét a fázisvezető keresztmetszetéből származtatja.
A helyzet azért nem ilyen egyszerű, látni kell a helyszínt is, milyen állapotban van a védővezető és mennyire hozzáférhető. Szükség esetén azt is cserélni illik.
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 10, 2020 / 1
 
Mikor kijött a javaslatot adó, az helyből közölte, földelőszondát cseréljem, valamint a tetőtartónál a sodrott kötést csavarossal erősítsem meg, utána kérjem a bővítést. A földelés vezetéke így az órát megkerülve megy az elosztóhoz Természetesen az is 10mm2. A régi nyomvonal az óra alatt ment, gondoltam nem szívatom magam az esetleges kihúzkodással / behúzással, elfér nem fér dologgal.
(#) szalamandra válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 10, 2020 /
 
Pár kép, bár gondolom ez alapján sem lehet semmit mondani.
Annyit látni, hogy az óra felől a lakáselosztó felé a fázis 2.5 mm2 aluval jön, az egy fázis ellenére 3 szálon, a nulla és a föld máshonnan. A papírok alapján TN rendszer.
(#) Tomi111 válasza szalamandra hozzászólására (») Júl 10, 2020 / 1
 
Sajnos villanyóra cserénél általában nem a szolgáltató emberei mennek, hanem egy vállalkozóé, akik jó esetben villanyszerelők, de koránt sem biztos(!!). Csak megmutatták nekik, mit, hová kössenek. Csak a mérőt veszik le, még a gumantáblát sem, ha anélkül is lejön a régi mérő. Az újat ráfúrják, bekötik és mennek tovább.
(#) szalamandra válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 10, 2020 /
 
Remélem csak ennyi lesz. Felkészülök azért a legrosszabbra, aztán kiderül.
(#) gyuszo válasza szalamandra hozzászólására (») Júl 10, 2020 / 1
 
Igen erre gondoltam, még nem is láttam, egy új földelőszonda kiépítése is javasolt a védővezetővel együtt.
Az első képen, ha jól számoltam a mérő körül 6 különböző mintázatú tapétát számoltam.
Jó lenne legalább egyszínűre lefesteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2020
(#) szalamandra válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 10, 2020 / 1
 
A tapétát örököltem, valaki művészi kedvében volt, szerintem leszedem, bár így elég egyedi.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Júl 13, 2020 /
 
Sziasztok
Dugóaljakba és egyéb eszközökbe meg van jelölve, melyik a fázis és melyik a nulla.
Mi jelentősége van ennek?

Másik kérdésem, pont a telkem fölött megy el egy 22kV-os vezeték és itt a sarkon van kiépítve egy villanyoszlop, sokszor ráz meg galambot, de volt, hogy gólyát.
Kinek kell jeleznem, hogy szereljenek fel rá műanyag védősíneket, a zöldeken kívül, akiket leköti a békák vándorlása?
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2020
(#) Gafly válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 13, 2020 /
 
Sokféle eszköz van, és foglalkoznak is vele. Szerintem be kell jelenteni az ügyfélszolgálaton, hogy pontosan ezen a helyen rendszeresen találunk áramütött madarat. Ügyintéző nevét, bejelentés időpontját felirni, szám alapján rendszeresen rákérdezni.

Például az, hogy mondjuk egy izzó foglaltnál, ne a külső (könnyen megérinthető) menetes részen legyen a fázis, hanem belül, amihez nehezebben fér hozzá amber fia/lánya...
(#) zsoltee0001 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 13, 2020 /
 
Már tavaly ide jelentettem be: Bővebben: Link
De válaszra se méltattak, pedig, ha jól tudom az még pénzbe se kerül, most megint próbálkoztam, hátha.
Az általad megadott oldalon nem látok bejelentési lehetőséget.
(#) Gafly válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 13, 2020 /
 
Azt én sem. Amikor voltam látogatóban a MAVIR-nél (FAM cikk), akkor nagyon büszkék voltak a madárvédelemre. Mondjuk az is igaz, hogy a 22kV nem az ő műfajuk...
Ne hagyd élni őket. Kitartó cseszegetés után nekem is elvitte a telkem felül a Digi a szabálytalanul áthúzott kábelt.
(#) erbe válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 13, 2020 /
 
(#) fulcsii válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 14, 2020 / 1
 
Szia!

Hazánkban Isten igazából, nincs rá szabvány, hogy dugalljban hova kötöd a fázist, nullát. Legalább is én nem tudok róla, pedig párszor kerestük az erre vonatkozó szabványt. De azért jobb betartani, mert ha baj van, a mai jogászkodós időkben nem tudnak bele kötni. Egyszerűbb a bírót meggyőzni az ártatlanságodról. Foglalatoknál, mindig is a talp érintkezőre kötötték a fázist. Ez tananyag volt. Pontosan azért, ha az Edison menetet tekered ki, könnyebben hozzá érhet a kezed a feszültség alatt álló izzó fém részéhez.
(#) Gafly válasza fulcsii hozzászólására (») Júl 14, 2020 / 1
 
Én a sima "101" kapcsolót is úgy szoktam bekötni, hogy alul, a kicsi álló érintkezőn legyen a fázis, a külső-billegő nagyobbon meg a terhelés/lámpa. Pedig forditva is ugyanúgy működik...

De volt már vita arról is, hogy milyen irányban álljon a kapcsoló. Szerintem erre sincsen szabvány (de nem ellenőriztem). Ettől függetlenül, amit én szerelek, ott ha felül megnyomom a billenő kapcsolót, akkor világit a lámpa. Alternativnál meg ha "másképp" állnak...
(#) Joe_001 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 14, 2020 /
 
Szia! Nem tudom, de Hollandban a kapcsoló 105-ön van és lefelé kapcsol be. Ez állítólag Eu-s előírás.
(#) Joe_001 válasza fulcsii hozzászólására (») Júl 14, 2020 /
 
Szia! A Holland a bal oldalra kéri a fázist az aljzatban. Asütő bekötése őre 3 fázisú (Perilex) aljzatot-dugót használnak, egy fázisra is. (A dugó gyárilag rajta van a sütő vezetékén.) Kétszer viszi bele a fázist nullát, így kétszer 16 Ampere van A biztosítása 4P 16A biztosítóval. A vezeték 5x2,5.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2020
(#) zsoltee0001 válasza fulcsii hozzászólására (») Júl 14, 2020 /
 
A villanykörtés bekötés teljesen logikus, csak a dugalj bekötést nem értettem, mert be van jelölve a fázis és a nulla.
Még arra gondoltam, hogy ezzel tesztelik a villanyszerelők lelkiismeretességét. Mint annak idején a számítógép szervízbe, aki csak 2 csavarral rögzíti a PC burkolatot átlósan, az volt a link kolléga.
Következő: »»   764 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem