Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkus lámpa javítás
 
Témaindító: draco31, idő: Dec 16, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Hutty válasza Busz hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Idézet:
„De miért vibrál illetve néha ég néha nem”

1.Mert túlmelegedett és "kampó".
2. A forrasztás elengedett.
A led félvezető, nem szereti a melegedést, és a melegedés az élettartamát is csökkenti.
A kínai, meg szereti a határig kihasználni, pl. előtétellenállás nuku, majd a telep belső ellenállása leszabályoz.
Ezt a szóló 5mm-es ledekből álló rendszer több éve volt divat. A plasztik tokban lévő chip nem hűthető, teljesítménye korlátozott. Tenni tehetsz bele akármi hasonlót, ha a meghajtás marad, az élettartam nem változik.
(#) Hutty válasza Hutty hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
És ezért a pénzért ezzel például jobban is jártál volna.
(#) nedudgi válasza Busz hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Ha a LED "kiégett", akkor megszakadt. Nem látom az elektronikát, de szerintem csak egy előtétellenállás, ami szakadt LED esetén a levegőben lóg.
(#) Busz válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Épp ez az, ha szakadt akkor nem világít, ha világít akkor még jó. De a vibrál meg a néha ég néha nem... az a baj hogyha szétbontom hogy pontosan miből is áll az elektronika akkor kampó a lámpának is.

Írtam a gyártónak hátha van vagy ad alkatrészt.

Kapcsolót árulnak hozzá alkatrészként mert az is szeret meghalni, illetve régebben pótizzó is volt hozzá. Jó elektronika meg led modult az sose láttam...
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2020
(#) usane válasza Busz hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Én megpróbálnám szétszedni a modult. Nem látom a képről hogy van préselve, de valahogyan biztos megoldható. Ha nagyon széttörne a NYÁk ilyet még gyártani sem nehéz. Igaz a kör alak miatt macerás, mert reszelgetni kell, de kivitelezhető. Ami az elektronikát illeti ha csak sima kapcsoló és nem dimmelhető akkor valószínűleg ahogy előttem mondtál, csak ellenállás, vagy még az sem. Kérdés a LED-ek hogy vannak kapcsolva, bár a 6V-os akksiról arra tippelnék kettesével vannak sorba és a párok párhuzamosan, de a LED-modul szétszedése nélkül csak tipp. És ahogy előttem írták bármelyik D5-ös LED jó, de minél fényesebbet, superbright LED-eket.
(#) nedudgi válasza Busz hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
(#) Busz válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
De akkor elviszem egy hozzáértőhöz, háztartási szervizbe akinek van forrasztója, akkor házilag nem rombolom szét. Hátha szét tudja szedni..
(#) Busz válasza usane hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Bonyolultabb lehet ez mint gondoljuk. Ráadtam telefontöltőről ( 4V) áramot, és akkor is ugyanúgy villogott majd abbahagyta.

Sőt legelsőnek is 1 led kialudt, vibrált, de a többi 11db működött. Aztán ha bemelegedett az az 1 led is ment.

Mostmár a 12db ledből 1db villant mikor áramot kap és kész.


De ha szétkapnám a nyákot akkor a halogén izzóval sem menne, mert a ledmodul egyben a halogén foglalata is egyben..
(#) nedudgi válasza Busz hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
A helyzet valóban bonyolult. Csak találgatni tudunk (mert értékelhető képet nem láttunk a szóban forgó lámpáról) egy (leírásod alapján) túlértékelt, javíthatatlan szerkezetről.
Nem tudom mikor, hol vetted, elhiszem, hogy értékesnek tartod, de ma a vietnámi kisboltokban is jobb, megbízhatóbb, olcsóbb termékeket is lehet venni.
(#) Busz válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 13, 2020 /
 
Csináltam egy jobb képet, hátha így okosabbak leszünk.

Amúgy ez az a lámpa, https://www.emos.hu/1433010020-emos-led-lampa-3810-expert

Megbízhatóbb, strapásabbat eddig nem láttam a piacon.

Lehet vele messzire világítani de viszont a ledekkel lehetett beltérben is császkálni, és akkor 24 óráig is bírta a hivatalos leírás szerint.
Most is bekapcsoltam, elkezdtek vibrálni több led is, tehát ami nem ég az nem kiégve van... aztán elaludtak. Csak állandó éjszakás vagyok és kell a munkához azért nem is akarom "barmolni".

Más lámpát ami ennyire megfelelő lett volna nem találtam a piacon. Esetleg az új testvére a cob ledes.. , ez lesz majd az utódja:
https://www.elemnagyker.hu/spd/EMOS-P2308/EMOS-LED-AKKUMULATOROS-CO...-P2308
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2020

DSC_0113.JPG
    
(#) usane válasza Busz hozzászólására (») Júl 14, 2020 /
 
Én biztosan szétszedném a LED-panelt. Képről nem lehet megmodani mi hol tartja, de valószínűlg kitörném a két áthidalónál a nyákot csavarhúzóval. A kép alapján az tartja ott. Az ellendarabja gondolom úgyis odaszorítja, ha össze van szerelve. A halogén gondolom ettől függetlenül is működik, tehát ha elrontod még világít.
(#) Busz válasza usane hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Abba az ellendarabra fekszik fel a halogén is, pont ezért totojázok mert ha nincs benne a led panel akkor a halogén sem működik.

De ha fordított polaritással adok neki áramot akkor zárlatba fut, zárlatot okoz a tápnak.

"5A 08" ez van a fekete Ic szerűségre írva hátul. Ha lesz fizetés szerintem megveszem az utódját és ezt meg akkor szétkapom és ha szerencsém van akkor meglehet csinálni és lesz egy tartalék is.
(#) usane válasza Busz hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Miért kéne a halogénnek a panel? Az csak a középső fémgyűrűre fekszik fel, nem?
Ha kiveszer a LEDpanelt a fémkeret visszarakható. Vagy rosszul látom?
(#) Busz válasza usane hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
A fémgyűrűre fekszik fel, de viszont van hozzá mégegy " alátét" aminek nem lesz hova felfeküdnie tehát nem fog égni a halogén sem.

A gyártó nem reagál a kérésre..

De az mennyire jellemző hogy fordított polaritásra zárlattal reagál a panel?
(#) Busz hozzászólása Júl 16, 2020 /
 
Megfújtam hőlégfúvóval, fele újra égett majd pár másodperc után csak 1 égett, majd kiégett, pukkant is valami és zárlatba ment az egész azóta. Kiszedtem a kiégett ledet, a zárlat ugyanúgy maradt.

Nagy nehezen összetudtam rakni hogy eznélkül is ég a halogén, tettem be hézagolót helyette. Tehát a 12db ledből 11db működik mégsem ég egysem és zárlatos a panel.

De olyan a forraszanyag hogy nagyon alacsony hőmérsékleten kiolvad, gondolom a ledek saját magukat kiolvasztották ( mert régen melegedésre javult) aztán utánna valami megadta magát.

Ha elküldöm postán valaki nem tudja megcsinálni? Nem kérném ingyen... de a panelről felszakadt a fólia.

DSC_0134.JPG
    
(#) usane válasza Busz hozzászólására (») Júl 17, 2020 /
 
Valószínűleg elszállt a meghajtó tranzisztor. Már ha hinni lehet az SMD kódnak akkor az egy BC807, de jó lenne róla egy közeli kép erről az oldalról is. Ha pukkant akor látszik is rajta.
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Júl 17, 2020 /
 
Valamint ha az egy tranzisztor akkor kérdés a működtetése. A bekapcsoló csak sima kapcsoló vagy egy nyomógomb és a tartást egy latch végzi-e. A második esetben akár azt is magával vihette a tranzisztor.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2020
(#) Busz válasza usane hozzászólására (») Júl 17, 2020 /
 
Mellékelem a képeket, a tranzisztor nincs kiégve látszólag, illetve a lámpa is ráadja a 6V-ot az érintkezőjére.

De akkor ezekszerint komolyabb ez a lámpa mint bárki is hitte volna. A lámpán nyomógombos kapcsoló van ami fixen zárja az áramköröket, ez, mert ez van hozzá pótalkatrész is:
https://ledguru.hu/emos-led-lampa-kapcsolo-3810-7312

De viszont hiába zár fixen a kapcsoló, a lámpába is van egy nagy elektronikai panel és arról megy az izzó meg a led is.
Szóval nem tudom hogyan lehet megoldva a led meghajtás illetve abban durrant-e el valami.. Mert valami pukkant de hol és mi nem tudom.

Nemcsak tranzisztor van azon a panelen hanem valami ellenállásféle van még rajta a ledek mellett, nem lehet hogy az zárlatolt be? Be is karikáztam a képen. Mellékelek két képet, ezeken már látszik minden.

Nem lenne ez rossz lámpa, rengeteg őr, polgárőr stb ezzel járkál mégsincs tele a topik...
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2020
(#) usane válasza Busz hozzászólására (») Júl 17, 2020 /
 
Ellenállásnak nem sok értelme can azon a helyen. Inkább egy kondenzátorra tippelnék. Viszont most, hogy átvágtad az összes vezetőfóliát nem nehéz kidríteni van-e még zárlatos LED, mert így a tranzisztor most kiesik. Egy multiméter kell vagy 3V-os táp. A két szélső sáv között kell mérni, illetve oda adni a tápot.
(#) Busz válasza usane hozzászólására (») Júl 17, 2020 /
 
Egyik polaritással zárlatos, másik polaritással se nem világít se nem zárlatol. Pedig még azt a "kondit" is leszedtem onnan ami a mellékelt képen már jobban látszik.

De egyáltalán eltudjátok magyarázni hogyan működött, minek bele kondi meg tranzisztor?
(#) usane válasza Busz hozzászólására (») Júl 17, 2020 /
 
Ha a fóliák teljesen át vannak vágva akkor csakis a LED-ek okozhatnak zárlatot. Ki kell venni őket és egyenként megnézni. Ha mégsincs átvágva afólia teljesen akkor a tranzisztor is lehet hibás. Mindenesetre nem nagyon láttam olyat, hogy csak egyirányba zárlatos.
(#) Busz válasza usane hozzászólására (») Júl 18, 2020 /
 
Led pláne nem lesz úgy zárlatos hogy csak az egyik irányba szerintem.. A 3 ból két érintkezője be van forrasztva a tranzisztornak szóval lehet azt kéne kikapni előbb. De senki jelentkező nincs aki elvállalná?
(#) Ronin válasza Busz hozzászólására (») Júl 18, 2020 /
 
Szerinted egy szétbarmolt lámpával akar majd valaki foglalkozni. Lehet hogy még javítható, de tegyük fel munkaköltség 6000 ft, aztán ki tudja milyen alkatrész kell bele, lehet rendelni kell, az már egyből egy 10-es, annyiért meg kapsz újat. Vagy ennyire a szívedhez nőtt valamiért?
(#) Busz válasza Ronin hozzászólására (») Júl 18, 2020 /
 
Nem nőtt a szívemhez, ha meghal az akksi eleve az utódján gondolkoztam..

De pár ezret rászántam volna a javításra.

De most kiforrasztottam 2 ledet, egyik sem ég így egymagában sem tápról, sem 1,5V ceruzaelemről sem semelyik polaritással sem.

Nem is értem ezt, vibrál, néha ég, néha nem. Ami kiégett led megolvadt a belseje, látszik is rajta. Tehát ha túlfesztől kiég a led, látni rajta. A többin nem látni mégsem ég.
(#) Petyaa válasza Busz hozzászólására (») Júl 18, 2020 / 1
 
1,5V-feszről soha az életben nem fog világítani egy fehér led. Egy zöld is 2V-körül táján kezd éledni.
(#) Busz válasza Petyaa hozzászólására (») Júl 18, 2020 /
 
Tápról 4V környékén próbáltam, előtte világított róla több is.

Ha veszek 12 db ledet:
https://www.hestore.hu/prod_10036529.html

Egy ilyet :
https://www.hestore.hu/search.php?q=BC807

(5A-es kellene)

Illetve egy ilyesmi kondit is ami a ledekkel párhuzamosan volt kötve, :
https://www.hestore.hu/prod_10001131.html

Akkor elvileg teljesen újra is tudom építeni nem? Feltéve ha magában a lámpában nincs hiba..
(#) nedudgi válasza Busz hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Mint mondtam volt, a LED részben elvi hiba van. Nem szabad ennyit párhuzamosan kapcsolni, csak úgy, hogy minden LED külön előtétellenállást kap. Ha nem így oldod meg, bármikor elindulhat egy öngyilkossági hullám a ledek között.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2020
(#) Ronin hozzászólása Júl 19, 2020 /
 
A lámpában lévő elektronikát sem ártana megnézni hogy működik e. Úgy emlékszem ezeknek az elektronikája 4.6V (nem tudom már pontosan mennyi) akkufeszültség körül tilt, hogy megvédje az akkut.
(#) usane válasza Busz hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Kérdeztem, hogy át van-e vágva a NYÁK teljesen, ahogy a kép alapján látszik. Ha nincs akkor persze, hogy okozhatja a tranzisztor is a zárlatot, viszont az is ugyanolyan félvezető mint a LED. A zárlat ott is zárlat, nem csak egy itányba hanem mindkettőbe. Valamint ahogy már írtuk, azt sem tudjuk milyen elektronika van a lámpában. Azt írtad elmegy a 4V, de vajon annyi kell, stb?
Továbbá:
Az adatlapodon nincs kiírva lakhely, te meg nem mondtad helyileg hol vagy. Vaktában senki sem fog ajánlkozni. Ha budapesti vagy és elhozod a 4. kerületbe akkor akár meg is nézhetem, de nem igérem, hogy azonnal. Van meló, 1-2 napon belül visszakapod.
Nem is kérek érte semmit, 12 LED-et meg egy tranzisztort megnézni nem fog sok időbe telni.
Ha hozol egy marék LED-et akár ki is cserélem az összeset. Ezzel a LED-panel ki-zárható lesz, de még az elektronika lehet hibás. Még nem tudjuk mi pukkant.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2020
(#) Busz válasza usane hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Cegléd külterület, köszönöm felajánlásod, ma jártam pont Újpesten, kár hogy későn olvastam. Mikor még működőtt akkor is zárlatolt az egyik irányba. A Nyák teljesen szakadt ott ahol a képen látszik. De ugye 3 lába van a tranzisztornak és a 3 közül csak egy van megszakadva. Nem is próbálkoztam tovább. Így is eléggé szét van bmolba. Kicsivel több mint 6 V ot ad az elektronika. Postán esetleg sima levélben elküldöm válaszborítékkal és.jön mikor jön, alkatrészem nincs hozzá semmi
, ha elveszik a levél így jártam...
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem