Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkus lámpa javítás
 
Témaindító: draco31, idő: Dec 16, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) draco31 hozzászólása Dec 16, 2008 /
 
Üdv mindenkinek.
Van nekem egy akkumulátoros lámpám, és egy-két helyen leváltak a forrasztások, és tanácsot kérnék, hogy vajon hol lehetett az eredeti hely. Először is itt a doboza. Ha jól értelmezem, akkor az akku 3,5-4 voltos.

Bővebben: Doboz

Ezt úgy kell tölteni, hogy van hozzá egy 10 cm-es hálózati kábel, de trafó nincs benne, az szerintem az a barna cucc lehet. És hát persze, hogy ennek az egyik ága vált el. Meglehetne-e úgy csinálni, hogy 4 voltos adapterrel tölteném a 220 helyett, és akkor kilehetne szedni belőle pár cuccot. Ha még kellenek hozzá kepek, akkor rakok még fel.

Bővebben: kép1

Bővebben: kép2

Bővebben: kép3

Bővebben: kép4
(#) rockersrac válasza draco31 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
szia! esetleg élesebb képeket tudnál csinálni, meg annak a hosszú panelnek a másik feléről ami a lámpatestben van?És ide feltölteni hobbi elektronikára? mert nekem nem akarja a képfeltöltés.hu-sakat megnyitni(vagyis kettőt nagy nehezen megnyit)amúgy az a barna cucc az egy kondenzátor nem pediglen trafó! a 230 váltót azt két ha jól látom 1n4148 dióda egyenirányítja,de ebben nem vagyok biztos!
(#) dbase válasza draco31 hozzászólására (») Dec 16, 2008 / 4
 
Barnát kösd a színes kerek végére.
Azaz a kondit az ellenállásra. Ha letört a lába, akkor boltba kérj ugyan olyat.
(#) draco31 válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Itt van még pár kép. A kis kék ellenállás kivan iktatva már régen, letört a lába, de átkötöttem a sárgás-zöldes vezetékkel, és így erőssebben világított. Csak a barnát kellene visszakötni. Az a hosszú panel pedig csak 3 ledet tartalmaz, a dobozán látszik, amit beraktam fentebb.
Képek
(#) Busz hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
Én nemrég vettem egy EMOS 3810LED típusú akkumulátoros lámpát.
De nem rendszeres használatra kell hanem csak nagyon ritkán használnám. Ezért várnám kérdéseiteket hogy hogyan használjam hogy az ólomakkumulátor minnél hosszabb ideig éljen és mindig üzemkész legyen. Sajnos vásárlás után rögtön sikerült mélykisütnöm (halogén izzó vagy fel sem izzott vagy épphogy csak felizzott... )
Feltöltöttem majd 1 hónap állásidő után rámértem közvetlen az akksira, 6,22 V-ot mutatott a műszer. Tehát időnként rákéne tölteni mert ugye van önkisülése is az akksinak... de nem automata a töltője tehát írja is a használati útmutató hogy x óra világítás = y óra töltési idővel és hogy többet ne töltsem.
De viszont szétszedtem és van benne egy elektronika is. Nem mélykisülés elleni védelem az biztos mert ugye mélykisütni már sikerült...

De mivelhogy ledes maximum a ledekhez lehet valami korlátozó elektronika.
Vagy töltő elektronika. Ezért raktam fel róla képeket hogy hátha ránézésre megtudjátok mondani hogy töltéshez vagy a ledekhez kell-e ez az elektronika. Tehát a kérdésem mégegyszer: hogyan használjam úgy a lámpát hogy mindig üzemkész legyen, az akksi is a legtovább húzza úgy hogy használni csak nagyon ritkán (2-3 havonta vagy több) fogom.
(#) árnyék válasza Busz hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Hello . Szerintem igy első ránézésre a panelnak köze lehet a töltéshez . A (DSC00001.jpg) képen látszik mind a töltési feszültségszint 7.20-7.50 v, mind pedig a készenléti feszültségszint 6,75-6,90 v. Valószinüleg nyugodtan rajta lehet hagyni a dugasztápot . Sajnos nekem rossz tapasztalataim vannak a hasonló lámpákkal . Tudniillik a savas akkumulátorok hosszútávon nem dijazák sem a mélykisütést sem pedig a túl ritka használatot - önkisülés . A másik észrevételem az, hogy energiatakarékossági szempontból sem jó 2-3 hónapig készenléti töltésen -csepptöltésen- hagyni a szerkezetett . Ha tévednék, elnézést -ha segitettem akkor azt szivesen .
(#) Busz válasza árnyék hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Hát nem tudom, a használati útmutató kifejezetten tiltja azt hogy rajtahagyjam hosszútávon a dugasztápon.

Akkor mit ajánlotok? Havonta töltsek rá fél órát még akkor is hogyha be se kapcsoltam a lámpát hogy ne merüljön ki(önkisülés) az akksi?
(#) nedudgi válasza Busz hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Egy kapcsolórával hetente egyszer adj neki egy kis töltést, hogy kompenzáld az önkisülést!
(#) ujfalusi válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
A savas akkukra 3 havonta illik rá tölteni. Évente kisütni/ csak a kapocs feszültség alá/ feltölteni. Így sem lesz örök életű,
(#) Busz hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
Ha fullratöltöm és berakom a mélyhűtőbe akkor elméletileg szinte örök életű lesz nem?
(#) eSDi hozzászólása Máj 4, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!

Én csak egy tapasztalatot szeretnék megosztani a fentebb már említett EMOS 3810LED lámpával kapcsolatban.
Nemrég kaptam egy ilyet javításra, mert nem világított a halogén izzó és a LED-ek is csak néha (akkuról). Rádugott töltővel viszont jó volt mind a kettő. Először az akkura gondoltam, de az tökéletes volt. Szétszedés után kiderült, hogy a negatív tápágban lévő 2SD882 típusú NPN tranyó a rossz. Busz hozzászólásában lévő DSC00004.JPG képen látszik is a nyák jobb felső sarkában. Kicserélem egy hasonló tulajdonságokkal rendelkezőre, de semmi változás. Majd próbáltam nagyobb teljesítményűt. Ez már jó volt, de annyira melegedett a nagyobb TO-220 tokozás ellenére, hogy nem lehetett megfogni. De még ennél is látszott, hogy a halogén izzónál nem kapja meg a teljes áramot. Ezután előtúrtam egy IRF540-es MOSFET-et és láss csodát, úgy működik mint még soha és még a melegedés is megszűnt, köszönhetően a FET kicsi RDSon ellenállásának.
(#) Busz válasza eSDi hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Tehát akkor várható hogy nekem is tönkre fog menni benne, ez egy tipushiba lenne?
(#) eSDi válasza Busz hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Üdv!

Előfordulhat! Én inkább tervezői malőrnek hívnám, vagy inkább szándékos hibaforrásnak. Ők is pénzből élnek, és minél többet el akarnak adni belőle, persze minél kisebb előállítási költség mellett. Ha tönkre megy vegyél újat, ez manapság a jelszó!
Az a tranyó elvileg folyamatosan tudja a 3A-t, de csak 25°C-on. A halogén izzó kb 1A-t vesz fel, a másik amit hozzá adtak pedig 0.5A-t. Nem tudom, hogy mennyire melegedhet ekkora áramon, de biztos elfűt egy csomó energiát feleslegesen. A javaslatom az, hogy cseréld ki és szinte örök életű lesz.

Most néztem meg jobban az adatlapját a 2SD882-nek. Hűtőborda nélkül 50°C-on már kevesebb mint 1W amit el tud disszipálni. Valószínű innen ered a baj...
(#) Busz válasza eSDi hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Akkor hol is tudok bele venni cserealkatrészt ha kiégne? De amúgy ha nem használom a halogént akkor elméletileg nem fog kiégne az NPN tranyó sem nem?

Vagy ha szerelek rá hűtőbordát?
(#) eSDi válasza Busz hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
1. Szerintem bármelyik elektronikai boltban kapsz ilyen FET-et a helyére.
2. Ezt nem tudhatom előre, de még úgy is nagy rá az esély...
3. Sajnos nem fér el benne már semmi.

U.I.: Ha biztosra mész, akkor már most cserélsz benne tranyót. Ha nem akarsz most vele szórakozni, akkor használod így és majd kiderül bírja e a strapát.
(#) Busz hozzászólása Máj 15, 2011 /
 
A közepén lévő lyukba belecsavartam egy csavart, így talán az is több hőt von el mintha nem lenne ott.

De bekapcsoltam és kézzel néztem. Épphogy melegedett de csak pár másodpercig próbáltam. Azt hittem hogy rögtön sütni fog.


Amúgy az akksin (kb 2 hete töltöttem utoljára) 6,17V-ot mértem, gondolom ez kevés nem?

Amúgy te értesz az elektronikájához, tényleg bármeddig a töltőn hagyhatom?
(#) eSDi válasza Busz hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Valamennyit használ neki, talán nem lesz vele baj.
Mivel 6V-os az akksi, szerintem ez így jó. Meg töltés után egy idővel beáll a feszültség a névleges értékre.
Sajnos nem rajzoltam vissza az elektronikáját, ezért nem tudom, hogy miként is működik. Kb 350mA-el töl, az akksi pedig 5Ah-ás. Ezzel az árammal úgy 14óra alatt tölti fel az akksit, de rajta hagyni szerintem nem kellene.
(#) Herrdonner hozzászólása Aug 17, 2011 /
 
Sziasztok!
Vásároltam 3 hete egy jó kis akkus lámpát.
Tipusa YD-80000 ledes+halogénes(egy kapcsolás led fény,2 kapcsolás gyenge halogén,3 kapcsolás erős halogén fény )
Akku fesz. 6 v,a tölőfeszültség 7,5 v-400ma
A gond az első töltésnél jelenkezett,nem töltődött egyáltalán.Rögtön a töltőre gyanakodtam,rámértem,és mindössze 1.5 v-ot tudtam mérni.Elvittem egy szerelő barátomhoz,aki 2 nap után kijelentette,nem tudja megjavítani.Azt mondta a töltő jó,mert csak terhelve adja le a 7.5 v-ot,szerinte a lámpatestben található panelban lévő IC. a rossz,az kapcsolja a töltőt az akkura.A panel a kapcsoló alatt helyezkedik el.A gond az,hogy az IC.-n nem látható semmiféle jelzés (vagy letörölték,vagy nem is volt rajta ).Ebben kérném segítségeteket,ha valaki tudná az IC. tipusát.A válaszokat előre is köszönöm,Üdv H.d.
(#) Atis57 válasza Herrdonner hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Szia!
Másik töltővel próbáltad már? PL; mobiltöltő 5-7V között , számitógép USB ?
Ha néhány képet felraknál róla --Nagyobb eséllyel vezetnénk félre!
(#) muabid hozzászólása Jan 10, 2015 / 1
 
Nekem is egy ilyen lámpám van. Sajna ugyan ez a baja .Értem , hogy a D882 helyett jó a IRF540,de hogyan szereljem bele vagy csak ugyan úgy forrasszam bele és kész? A lábak stimmelnek? Ehhez sajna nem értek. Kérnélek segítsetek egy kicsit, hátha nem kell kidobnom nagy ívben.Köszönet előre is.
(#) Steven19 hozzászólása Jan 16, 2016 /
 
Üdvözlet mindenkinek! Nagyon jó hogy ehhez is van téma itt. Pont mai nap volt nálam egy ilyen lámpa javítás céljából. Jelenség az volt hogy halványan világított a led meg a halogén is, mint Kiderült valaki összekuszálta a belső bekötéseket, a 2SD882 kollektora szakadt volt IRF540 nem volt nekem itthon helyére IRFZ44N került szintén 180 fokkal elfordítva beforrasztottam az eredetihez képest és az eredmény pozitív lett miután helyre tettem a belső bekötéseket is.
(#) Busz hozzászólása Júl 10, 2020 /
 
Emos 3810 led lámpám van, de a ledek sorban elkezdtek kialudni majd a maradékok vibrálni, mostmár néha felvillan, vibrál pár darab vagy semmi és erősen melegszik a led modul. Mi lehet a baja?
(#) nedudgi válasza Busz hozzászólására (») Júl 10, 2020 / 1
 
Valószínűleg a konstrukció.
Nem találtam olyan képet, amin a LED panel van, így nem tudok biztosat mondani, de a hibaleírás azokra a megoldásokra jellemző, ahol több párhuzamosan kötött LED áramát egy közös áramkorlát (ellenállás) szabályozza. Ilyenkor, ha egy LED megszakad, a többire egyre nagyobb áram jut, és lavinaszerűen, egyre gyorsabban elpusztulnak. A vége meg a túlterheléstől kontakthibás lesz. Tehát, ha egy elhal, azonnal ki kel cserélni, különben a borítékolható a többi pusztulása.
(#) Busz válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 10, 2020 /
 
Ezt csinálja, vibrál, de szétszedhetetlen roncsolás nélkül a ledes panel, és igen egyre több hal meg.
Vibrál majd kialszik.

Alkatrészként sem látom hogy árulnának hozzá..

Elég elterjedt lámpa így beteszem ide a képet meg a videót is.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2020
(#) nedudgi válasza Busz hozzászólására (») Júl 10, 2020 / 1
 
Engedd el az elektronikai hulladékos doboz felett, miután kiemelted az akkut.
Olyat keress helyette, amiben egy nagy LED van, az valószínűsíthetően (próbáld ki) tud csökkentett fényerejű üzemmódot is.
(#) Busz válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 10, 2020 /
 
Még halogénnél működik, led+ halogén lámpa, nomeg esetleg nincs valakinek alkatrésze, van akinek az elektronika halt meg benne... elég drága hogy eldobjam sajnos.
(#) Busz válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 10, 2020 /
 
Kikötni kitudom a ledeket hogyha véletlen ledre kapcsolok és nem világít akkor még a panel a kiégett ledekkel ne szívja le az akkut?
(#) nedudgi válasza Busz hozzászólására (») Júl 10, 2020 /
 
Drága???
A kínai vegyesboltokban emlékeim szerint kétezer és négyezer Ft között Árulnak minden kivitelben hasonló lámpákat.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2020
(#) usane válasza Busz hozzászólására (») Júl 10, 2020 /
 
Gondolom forrasztható a LED-panel alja.
Ha meg akarod menteni és a LED-panel a hibás, 5-ös, vagy csak 3-as? (képről nem tudom eldönteni) LED-eket bármelyik elektronikai boltban kapsz.
Mi ebben a kihívás?
(#) Busz válasza usane hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
12-db led van benne. 10 k egy ilyen lámpa. Össze van préselve a modul az a baj, csak roncsolással javítható. De miért vibrál illetve néha ég néha nem , de egyre kevesebb led.Az elektronikája nem lehet rossz? 6V os akku, 12db led, milyen ledet vegyek bele?
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2020
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem