Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   145 / 150
(#) Alkotó válasza Monster02 hozzászólására (») Júl 6, 2020 /
 
Ha célba ér a kapcsolás (mert vannak még bizonytalan pontok benne), akkor a panellel én tudom segíteni az építést.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 6, 2020 / 3
 
Virtuálisan kipróbáltam milyen lenne ha alul-felül lennének az alkatrészek.
(#) Alkotó hozzászólása Júl 22, 2020 / 4
 
Proli007 kigondolt egy olyan megoldást, ahol az LM3915 PONT és VONAL üzemmódja látszólag egyszerre dolgozik, és mivel a pont lassabban alszik ki mint a vonal, ezért megőrzi a VONAL legmagasabb pozícióját egy rövid időre.
Rajzoltam egy panelt a kapcsoláshoz, ami egy régi kettős mutatós műszer skáláját imitálja. Szokatlan módon, a két csatorna IC-i ellentétes oldalon vannak. Ez a megoldás azért tűnt kézenfekvőnek, mert a tükrözés miatt az egyik csatornán nagyon elbonyolódott volna a panelterv rajzolata, ha egy oldalra kerültek volna az alkatrészek. Ez a 3 IC nincs útban a beépítésnél, ezért csak a szokatlanság az egyedüli hátránya a dolognak.
Szívesen olvasnék véleményeket az áramköri megoldásról és a paneltervről is.
(#) szili83 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 22, 2020 /
 
Nekem ez a verzió nagyon tetszik. Ha majd elérhetővé teszed egyszer lehet megépítem, csak még ki kell találnom, hogy mibe.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 23, 2020 / 3
 
Néhány napja itt vannak a panelek, és mivel az idő beleszólt a szabadtéri sportomba, ezért összeraktam egy csatornát demonstrációs célból.
Elsőre indult, semmilyen hibát nem tapasztaltam. A LED-ek beforrasztása sokkal egyszerűbb ha a tápfeszültég csatlakozót és a 2W-os ellenállásokat csak később ültetjük be. Én nem gondoltam erre, ezért nekem ki kellett venni, és később visszatenni.
A működés nagyon tetszik nekem. Voltak fenntartásaim a pont mód bizonytalanságai miatt, ezért ezen a panelon egyáltalán nincs is ilyen opció. Csak vonal mód van, de az ebben az elrendezésben minden várakozásomat túlszárnyalja. Semmi szükségem nem volt egy ilyen indikátorra, de látva a működést most már töröm a fejem mibe építsem be.
Egyetlen dolog van, ami lehetne jobb is. A zöld LED-ek fényereje nekem éppen jónak tűnik, de ehhez képest a piros látszólag kb. 50 %-al fényesebb. Azért furcsállom ezt, mert az adatok alapján a zöldnek 2-8 mCd, a pirosnak viszont csak 0,5-1 mCd a megadott fényereje, tehát éppen fordított hatásra számítanék. Így sem zavaró a különbség, de egyértelműen észrevehető.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2020
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 23, 2020 / 1
 
Készítettem a műhelyben egy rövid videót. Ilyen.
Meglepődtem mennyi minden kell egy videó feltöltéshez, de átverekedtem magam az akadályokon.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 24, 2020 / 1
 
Szép!
Egy kicsit felfrissiti a memoriámat. A 80-s években az elsö profi LEDes müszerekben ( kb 60 LED volt mindegyikben) a sárga LEDeket egy külön osztályon válogatták a lányok, mert akkor azok szine nem volt teljesen egyforma - ami nagyon rosszan nézett ki.
Két diafilmes szüröt használtak amikel szürték a fényükez, és csak azok mentek át a teszten, amik az egyiken láthatoak voltak a másikon nem. Ez csinálták hetente 2-3 napig és kb 10000 LEDet válogattak hetenként, amik meg nem mentek át a teszten, mentek az egyik elektronikai áruház raktárába.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Egy lehetséges magyarázat: Piros LED-nek kisebb a nyitófeszültsége, ezért ha ugyanakkora ellenálláson keresztül van táplálva, nagyobb áramot fog felvenni...
Bár adatlap szerint áramgenerátoros, és a szegmenseket egyforma árammal hajta meg. Esetleg tehetsz a pirosakkal párhuzamosan ellenállást.
Egyébként meg talán nem is baj. Mondhatjuk azt hogy akár előnyös is.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2020
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Na meg a szemünk sem egyformán érzékeny a szinekre. Pl a macskánk a piros lézerre azonnal extázisba esik, s sokkal erösebb zöld lézert meg észre sem veszi....
(#) tompower válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Jól néz ki valóban! Most meg már építeni kell köré egy jó erősítőt...
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
A párhuzamos ellenállás bennem is felmerült. Ebbe az irányba még történhet egy-két kísérlet.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Ez volt nekem is az első gondolatom. De azt tételeztem fel, hogy a gyártó is jól tudja ezt, és éppen a fényerő különbséggel próbálta elérni a látszólagosan azonos fényerőt. E miatt mertem megvenni a LED-eket.
Ha volt ilyen gyártói szándék, akkor az csak kicsi részben valósult meg, mert nálam egyértelműen fényesebb a piros mint a zöld (vettem sárgákat is, de azt még nem próbáltam ki).
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Itt van a szemünk érzékenységi görbéje:

Szinérzékenység
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Ez a görbe rácáfol a korábbiakra. Itt éppen a zöldre a legérzékenyebb a szemünk, ezt kellene a legfényesebbnek látni. Tehát valami nincs rendben. Ha a zöld LED fényereje 2-8 mcd (legyen a középérték 5 mcd), és a piros 0,5-1 mcd (legyen a középérték 0,75 mcd), akkor a kettő közti fényerő különbség 6,6 szoros a zöld javára. Ehhez hozzájön a szemünk erre való fokozott érzékenysége, amitől még ettől is fényesebbnek kellene látnunk.
Ezzel szemben saccolásom alapján kb. 50-100%-al fényesebbnek látszik a piros.
Esetleg az adatlap téved?
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Csinálj egy fotot ahol a zöld meg a piros LEDek is világitanak azon aránylag könnyü bemérni az intenzitásukat. Söt ha van egy valodi fényképezögéped ( nem a telefon) azon gyakran van egy funkcio ami mutatja a kép spektrumát (histogram). Ott aránylag jol látni az intenzitás különbségeket.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2020
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Júl 24, 2020 / 1
 
Kötöttem generátort a kijelzőre, így tetszőleges szintig tudtam kivezérelni.
A fotózás már kevésbé volt egyértelmű. A csak zöld fény még racionálisan megjeleníthető, de a pirosból már 1 db is elbillenti a fotót mert azon fehérnek látszik, és a teljes 4 db-nál is ugyanez a helyzet. Tehát nem tudom ebből mi mérhető le, de a kép nem tükrözi a valós látványt. Valójában a piros LED-ek egyértelműen pirosak, semmilyen fehérség nem látszik rajtuk.
Végül szemből erősen megvilágítottam a teljesen kivezérelt skálát, és így is lefotóztam.
Milyen következtetést tudsz levonni a képekből? Mennyire lehet helytálló az adatlapi fényerősség?
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Igen itt egyöntetüen a piros LEDek erösebbek, szinte égetik a képet.
Persze most kérdés, ki těvedt a fényintezitásnál.
Még valami jutott az eszembe nemrégen nekem is volt ilyen gondom. ( igaz fehérekkel meg kék Ledekkel). Ezek 5 mA-sek voltak a többi meg 20 mA. Az 5 mA-s LEDeket 10 k ellenálással kellett meghajtani 12V-rol, hogy kiegyenlitsem a fényüket a többihez ( azok 1k2 ellenállást kaptak!. ( egyszerre vettem mint 200-t ugyanattol a szállitotol. Persze sehol egy szo sem volt erröl.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2020
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Itt a meghajtás áramgenerátoros kimenettel rendelkezik, állandó áramot lát minden LED. A fényerő manipulálása itt is indokolt lesz, de az áramgenerátor miatt csak párhuzamos ellenállás jöhet szóba.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Ez lesz a gond, vagy válogatni a LEDeket ( ujakat szerezni).
Sajnos már nincs meg a dokumentácio anno hogyan kezelték abban a profi müszerben a különbözö szinü LEDeket.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Megmértem a szinteket. Jól együtt fut az elvárással. A mérés nem hajszálpontos, mert a LED-ekhez egy feszültségtartomány tartozik.
A tápági áramot is leolvastam, beraktam azt is a táblázatba.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Ez lista szerintem azt bizonyitja, hogy a piros LEDek 5 mA-sek a zöldek meg 20 mA-sek. A chip 10 mA-t minden LEDre ez a zöldnél kevés a pirosnál meg sok.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 25, 2020 / 1
 
Tettem egy kísérletet a piros LED-ek fényerejének csökkentésére.
Nálam a kimeneteken 2 db sorba kötött LED van minden lábon. Ezeken páronként 4,2 V/zöld és 3,8 V/piros feszültség mérhető. Tehát 2 db piroson kisebb feszültség esik mint 2 db zöldön.
A duplázott piros LED-ek lábaira párhuzamosan kötöttem ellenállásokat. Bizonytalan voltam abban, mekkora osztásra lehet szükség, de néhány próba után 470 R-os párhuzamos ellenállással láttam közel azonosnak a fényerőket.
Összeraktam egy képre az eredményt, mert így jobban értékelhető a változás. A fotók erős megvilágításban készültek, mert egyébként a kép durván eltér a valós látványtól, és félreérthető a fényerő változása.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Jo lett!
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Helló! Érdeklödnék mire jutottál a PEAK-DET-javított meghajtással lévő kapcsolással? Panelek meg e érkeztek hozzá?
(#) Alkotó válasza Monster02 hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
A panel régen megjött.
Egyet összeraktam. Elsőre indult, és működik. Szerintem jobb mint a rádiótechnikás, de sajnos a linearitása miatt korlátozott az átfogása.
Ezért indultam el másik irányba is, amit itt fentebb láthatsz. Ez a dupla LED-es, íves elrendezés nagyon tetszik nekem, és ehhez is van panel korlátozott mennyiségben.
(#) Alkotó válasza Monster02 hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Így néz ki (most fotóztam). A két egyforma méretű panel egymás mögé hajtható. Ilyen panelom is van felesleges.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2020
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Köszönöm mind a 2 fajta érdekel. Ezzel kapcsolatba írok neked email-t.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 1, 2020 / 2
 
A másik csatornát is összeraktam.
Ezzel sem volt olyan gond, ami a kapcsolást vagy a paneltervet érintette volna. De felbátorodva az első csatorna 100%-ban hibátlan LEd-jein, lustaságból nem ellenőriztem a most építetteket. Volt köztük egy szakadt példány, így az a szegmens nem működött. Csere után hibátlan minden. Egy ilyen csere ónszippantó nélkül (nekem nincs ilyenem) macerás feladat. Meg tudom csinálni, de elmegy vagy 10 perc vele, mire ónszívó harisnyával felitatgatom a furatból az ónt. Tehát javaslom ellenőrizni a beépítés előtt a LED-eket.
A teljes egység áramfelvétele 418 mA, 12V-os stabilizált feszültség, és az összes LED világítása mellett.
Zenével még nem próbáltam ki, de függvénygenerátorról vezérelve is nagyon látványos a két világító ív.
A két csatorna együttfutása rendkívül precíz, mintha közös kapcsoló kapcsolná a LED-eket. Ez a 3915+3916 IC-k belső osztóinak jóságát demonstrálja.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2020
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Pedig vehetnél egy onszippantot fillérekbe kerül és nagyon használhato.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2020
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2020 / 3
 
Még egy jotanács, ha hibás alkatrészt kell kivenni a NYÁK-bol. Mielött elkezdenéd kiforrasztani vágd le a lábait. Eggyenként sokkal egyszerübb kivenni. Ezt már DIL áramköröknél tanultam meg. A tok amugy is kuka a lábakat viszont egyenként csipesszel a NYAK tönkretétele nélkül ki lehet szépen szedni. Ha a lyukban ón marad, abba meg egyszerüen vagy egy megfelelö méretü injekcios tüt vagy ami jobb, 0,5 ill 0,7 mm grafitcerura hegyét dugom amig forro az on.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2020
Következő: »»   145 / 150
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem