Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107
 
Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   88 / 93
(#) Sanyesz5 válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Köszönöm szépen a segítséget!
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 28, 2020 / 4
 
A két panel pontos illeszkedését jelentős mértékben segíti két tájoló csap, ami egyértelműen adott pozícióban tartja a panelokat már a forrasztás előtt is. Ez a változat 6.b1 névvel hivatkozható.
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 28, 2020 /
 
Szuper ötlet!
(#) kalmi.kalmi válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 29, 2020 /
 
A nyákterv publikus ?
(#) Gery78 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy az ICL7106-hoz, tehát az LCD kijelzős DVM-hez van-e esetleg paneltervetek, illetve milyen LCD-t kellene ehhez használni? Azt látom, hogy oly sokan a LED kijelzős változatot használjátok, (nekem is van 4db ilyen műszerem Alkotótól) de van az LCD-shez 4db IC-m, amit jó volna felhasználni.
(#) kalmi.kalmi válasza Gery78 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Az lcd-től is függ a dolog.
(#) k_i_j hozzászólása Aug 2, 2020 /
 
A Rádiótechnika 1988/5 számában van egy frekvencia/kapacitás mérő leírása.
ICL7106-ra épül.

Az is lehet, hogy meg lehet építeni előtétként digitális multiméterhez. De ez nem biztos.
(#) Alkotó válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Szerintem csak az LCD-től függ. Annak formája, és csatlakozási módja határozza meg milyen panel illeszkedik hozzá.
(#) kalmi.kalmi válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Egyszer így építettem ilyet. Kettő panel, párhuzamba vezetékkel összekötve.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2020
(#) pinyó39 válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Az Elektorba volt több olyan panel, amelyik egyoldalas, az IC az LCD (foglalatban) alatt volt.
(#) Sebi válasza k_i_j hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Gondoltam megnézem, de abban a számban nincs ilyesmi. Ha kezedbe kerül, pontosítsd kérlek!
(#) k_i_j válasza Sebi hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Van benne egy kijelző panel. Nem tudom, hogy a szempontodból hasznosítható-e.
Egy próba.

RT1988.pdf
    
(#) Sebi válasza k_i_j hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Köszi.. Én néztem rossz évfolyamot...
(#) k_i_j válasza Sebi hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Semmi gond.

Éppen a héten akadt a kezembe a régi időkből CIC5107-ből kettő darab.
Gondoltam, csinálok belőlük valamit ledes kijelzővel.
Meg van egy folyadékkristályos kijelzőm is, meg van hozzá panel. Nem tudom mi is akart lenni, mert már harminc éve a fiókban van.
(#) Sebi válasza k_i_j hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
A panelből minden kiderülhet, majdnem olyan, mint a kapcs. rajz. Nálam is a 30-40 év előtti megtalált kütyüket vissza kell rajzolni, mert már nem lehet tudni mire is készült...
(#) k_i_j válasza Sebi hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Biztosan így van.

Nem kedvelem a folyadékkristályos dolgokat.

A monitorral is nehezen barátkoztam meg.
No meg nincsen ICL7106-om se. Meg nem is akarok.
(#) Aida395 hozzászólása Aug 3, 2020 /
 
Sziasztok. Ma találtam itthon, egy több mint húsz éve pihenő LCD kijelzős, 7106-al meghajtott 200mV-os alapműszert. Ez a kapcsolás az 1984/11 havi Rádiótechnikából származik. Tökéletesen működik, viszont a tizedes pontot nem tudom hová kell kötni, hogy működjön. Tud valaki ebben segíteni?
Lehet kell hozzá valami szegmens meghajtó áramkör, vagy nem értem. Megpróbálom feltenni a rajzot.
(#) proli007 válasza Aida395 hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Hello! A tizedespont szegmense akkor "világít" amikor a BP kimenettel ellenfázisban van vezérelve. Ha azonos fázisban van, akkor nem látszik. Ha nincs kapcsolgatva, tehát fixen jelez, akkor a PB kimenetét egy tranyóval meginvertálva megoldható a dolog mint ahogy itt a 4. oldalon látható.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2020
(#) Aida395 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Nagyon köszönöm a segítséged!
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 17, 2020 / 4
 
Korábban is eszembe jutott már, de most konkrét kérésre rajzoltam egy merőleges elrendezésű változatot a DIP40 tokos ICL7107-hez. Így most már az MQFP tokos felületszerelt tokozáshoz, és a DIP40-es tokozáshoz is van párhuzamos és merőleges elrendezésű változat is.
A korábbi tapasztalatok alapján minden praktikusságot alkalmaztam itt is, mint pl. a kétoldalon elhelyezkedő csatlakozó forrsziget-sort, a panelok illeszkedését segítő csap-furat kapcsolatot, és a tizedespont átkötéssel való kapcsolhatóságát is.
Még csak panelterv szinten létezik, de már ezt is lehet véleményezni. Akinek még van jobbító javaslata, azt szívesen olvasnám.
(#) majkimester válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 17, 2020 /
 
Szia, ez így jól néz ki, ahogy van. A tőled megszokott kiváló minőség. Talán csak egy apró megjegyzés, hogy szemből nézve az előlapi panel bal oldalan a felfogató furatnál ott az elko. Praktikusabb lenne ezen az oldalon fentre a másik oldalon meg lentre, vagy akár mind a négy sarokba rakni a furatokat.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2020
(#) Alkotó válasza majkimester hozzászólására (») Szept 17, 2020 /
 
Köszönöm az észrevételt. Azt vizionáltam, hogy a kondi és a panel közti távolság elég az anya meghúzásához, de az átlóváltás sokkal jobb ötlet. Sőt akár mind a 4 sarokban is lehetne felfogó furat, habár egy ilyen méretű egységet 2 csavar is garantáltan megtart az elvárható stabilitással.
Ha több a felfogási lehetőség mint az szükséges, akkor az ingerli az építőket, hogy minden lyukba tegyenek valamit, ezért ezen még lamentálok egy kicsit, de az átlóváltás remek gondolat.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2020
(#) _BiG_ válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 18, 2020 /
 
A felfogatás mindig a befogadóhoz igazodik, mert ki tudja, hogy milyen tákolásba lesz beépítve. Több luk, több variáció, esetleg nem kell átépíteni a befogadó készüléket.
Amúgy remek munka
(#) Frankye válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 18, 2020 /
 
Ha a két elvet, ti., hogy minél több felfogatási lehetőség, valamint átlóváltás kombináljuk, akkor akár 3 furattal is lehet készíteni a NYÁK-ot. Igaz, ebben az esetben félő, hogy azon az oldalon, ahol egymás alatt két furat van, egy kevésbé éles elméjű, és a barkácsolásban, valamint az egyensúly kérdésében kevésbé járatos személy akár arra is vetemedhet, hogy pusztán az egyik oldalon rögzíti a készüléket. S bár a tömegét tekintve akár elegendő is lehet, nem szerencsés egy ilyen mérvű oldal irányú kinyúlást biztosítatlanul hagyni.
Abban viszont Alkotóval értek egyet, hogy a fel nem használt furat szinte hívogatja az embereket, hogy - ha kell, ha nem - tegyenek bele "valamit". (Jobb esetben egy csavart, a rosszabb esetet viszont már nem is merem végiggondolni...)
Szerk.:
Azt majdnem lehagytam, hogy már-már szokásosan precíz, Alkotó-féle tervezés, rendkívül szép és igényes, amiért nem csak elismerés, de köszönet is megilleti a szerzőt!
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2020
(#) Alkotó válasza majkimester hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Átfordítottam a felfogó furatok átlóját, és még itt-ott belekozmetikáztam kicsit az ábrázolásba.
(Az ég-világon semmi jelentősége, de itt már a panel furatainak a belsejében furatgalván is van. Ez így kimondva csak néhány szó, de törtem a fejemet miként lehet ezt ügyesen megoldani -mert én csak egy általános rajzoló programot használok-. Az utolsó kép ezt próbálja szemléltetni, ahol csak a pad-ek + furatgalván van bekapcsolva.)
Idő közben a panel is elkészül lassan, lesz módom a kipróbálásra.
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Ha nem akarsz 4 furatot, akkor legalább hagyd meg a lehetőségét, hogy az ember utólag, kézből ki tudja fúrni.
Pl. a terven legyen 2db 3.1mm-es furat, átlóban, plusz a másik átlókban pl. 1mm átmérőjű furat, és ott ne menjen vezetősáv. Így aki akarja, ki tudja tágítani 3.1mm-re a furatot (M3-hoz). Én jobbnak tartom, ha több lehetőség van a felfogatásra. Szerintem szebb is, ha négy csavarral van valami rögzítve (még ha felesleges is), már csak a szimmetria miatt is. A két átlós csavar számomra olyan "furcsa" megoldás, sosem alkalmaztam. Főleg, ha látszik a csavar. Ha pedig egymás mellett van a két műszer, akkor úgy lenne szép és szimmetrikus, ha a két műszer pont nem az azonos átlóban van felrögzítve.
"Hiányos" rögzítést csak akkor használok, ha az nem látható.

Az illesztő furat és a csap nagyon tetszik. A nyák gyártók elég lazán kezelik a tűréseket, ezt figyelembe kell venni. Kontúrmarásnál +-0.2mm simán hibázik, furatnál is, ha akarják, felkerekítik, aztán meg jön rá a galván (ha van), aminek a vastagsága ismét valamennyi.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2020
(#) kalmi.kalmi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 21, 2020 / 1
 
Én külső csavar nélkül szoktam az ilyen panelt rögzíteni. Zavar a csavar látványa.
(#) Alkotó válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Most nem néztem utána a gyártó megadja-e a kontúrmarás pontosságát. Ha van ilyen, és az 0,2 mm-ben megáll, azt én még bőven el tudom fogadni.
De most megmértem egy normál "nóniuszos" tolómérővel néhány panelt, amiknek tudom az elvi méretét. Ezek a panelok olyan pontosak, hogy biztosan az említett 0,2 mm alatti a tűrésük. Konkrétan, pontosan annyinak mérem mint az elvi érték, és itt a pontosan az eszköz minőségét, és a leolvasási pontosságot jelenti nálam.
Másik kontúrméreti tapasztalás, hogy a korábbi csap-furat illeszkedésű panelok tökéletesen passzolnak. Ezeknél úgy találtam ki a méreteket, hogy a sarkos csap úgy menjen be a furatba, hogy a sarkaiból kb. 0,05 mm-nek le kell morzsolódni, tehát az első csatlakozás még szorosnak tekinthető. Ez a tájolási megoldás abszolút helyzetben tudja tartani a panelokat mindkét tájolási irányban.
Ott voltam bizonytalan az első ilyen gyártás előtt, hogy milyen vastag a NYÁK-lemez pontosan. Ezzel kapcsolatban keverednek a méretek 1,5-1,6 mm közötti tartományban. Ezért 1,5-el számoltam, és ha kicsivel vastagabb a valóságban, akkor több jön le a csak sarkaiból. De az illesztés nagyon jó lett, kézzel kis erővel lehet csatlakoztatni őket.
(#) Alkotó válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Ebben van némi racionalitás. Sajnos egyik-másik előlapon ettől sokkal nagyobb otrombaságokat szoktam látni.
Abban nem lehet vita, hogy az egységeket rögzíteni kell. A dolog mikéntjében pedig a tervező találékonyságára van bízva a megoldás.
Ha sok mindent kell az előlaphoz fogatni, akkor egy szerelő segédpanel lehet a jó megoldás, így az előlapon semmilyen furatnak nem kell lennie. De ez a megoldás nagy pontosságot, és gondos műhelymunkát igényel, amire az amatőrök többsége nem képes.
Szóba jöhet még az előlap hátoldalára ragasztani a felfogáshoz szükséges csavart vagy egyéb konzolt.
És végül a mai színes nyomatok világában a matricázást látom a leginkább ígéretesnek, ahol lehet az előlapban csavar, amit egy kis pasztával le kell kenni, és máris jöhet rá a tükörsima tapéta.
(#) kalmi.kalmi válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Így is lehet
Következő: »»   88 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem