Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tölcséres hangsugárzó építése
Lapozás: OK   29 / 30
(#) dB_Thunder válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Még mindig kevered a szezont a fazonnal!
A kitérés egy paraméter, a felfüggesztés keménysége pedig egy másik! Nem járnak kéz a kézben. dB drag nyomók olyan kemények, hogy akár bele is ülhetnél, a kitérés pedig durva centik!
A zárt doboz mindig megemeli a eredő rezonancia frekvenciát, és a jóságot is. A rezonancia freki alatt, a hsz. durván csökkenő hatásfokkal tudja a mélyeket lesugározni.

TL nem zárt, nem emeli meg a eredő rezonancia frekit, ezt alapból nyered, illetve a jóság sem változik számottevően, ezért talán a rezonancia freki alatti tartományban kisebb meredekséggel csökken a sugárzási teljesítmény. Ez szintén plusz.
(#) Cinema válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
"A TL-be nem jó a túl alacsony Qts értékű, nagyon lágy felfüggesztésű nyomó, mert pár wattól szétszakad, a kellő csillapítás nélkül." - Na ez nem igaz.

Pont a TL-hangsugárzókba és zárt dobozokba ajánlják a lágy felfüggesztésű hangszórókat, amiknek magas a Qts-értéke, hogy ne szálljon el a membrán az első dobütés esetén.
A TL-nagy méretben jó igazán, lágy felfüggesztésű hangszóróval, de ki kell tömni a dobozt, ami rossz hatásfok mellett hangelszínező hatású. Qts 0,7 fölött.
-
A zárt doboz megfogja a lágy felfüggesztésű membránt, nyilván rossz a hatásfok, nyilván gyenge a kapott hang minősége, ne erőltessük, hangosításra nem jó. Qts 0,5 fölött legyen.
-
Reflex dobozhoz jó a normál-félkemény felfüggesztés, jobb hatásfok mellett is jó hangminőség érhető el, viszonylag kis méretű dobozzal is. Qts 0,2-0,4 jellemzően. Kis szobákban elég jól használhatók. Hangosításra vannak príma profi gyártmányok, jó hangszórókkal.
-
Zárt és reflex-doboz esetében a doboz mérete és hangolása is befolyásoló tényező, ami Qb 0,5 erősen csillapított dobozt jelöl, Qb 0,7 esetén az átvitel egyenletes, még nincs kiemelés, sem csillapítás, Qb1 esetén kiemelés jön létre, magasabb lesz az alsó határfrekvencia és ott már "ütni" fog a hangszóró hangja. Egészen kis dobozok ez utóbbi szerint működnek, hogy pici hangszóróval, kicsi dobozban is legyen valami "értékelhető" mélyhang.
-
Tölcséres hangsugárzót akkor érdemes építeni, ha van helyünk hozzá, ha van jó minőségű hangszórónk, ami megfelelő a tölcsérben való működéshez és viszonylag kis erősítővel is nagy hangerőt szeretnénk, vagy pedig szabadtéri hangosításhoz akarjuk alkalmazni, megfelelő kivitelben és belevaló, profi hangszórókkal. Qts 0,1-0,3 Egy adott méretű tölcsérrel kb, 3-4oktávnyi hang sugározható le, jó hatásfokkal és kis torzítással. Tehát ha az alsó határfrekvencia 20Hz, akkor a fölső határ 160-320Hz közötti lehet, onnan mehet a következő tölcsér, megint kb. 3-4oktávnyi átvitellel. Nagy, nehéz hangsugárzók de kevés elég belőlük, jó minőséget produkálnak, jó hangszórókkal.
-
Esetleg a sok kicsi sokra megy - címszóval építhetünk a ma divatos "Line-Array" kivitelben szabadtérre hangsugárzókat. Ezek teljesen azonos, többutas hangsugárzók, akár aktív kivitelben is, vagyis beépített végfokkal. Oldalanként sztereo hangosításhoz kell kb. 6-6 vagy 8-8 darab, hogy profi minőségű hangszórókkal kisméretű hangsugárzókkal is komoly hangerőt produkáljunk, jó minőségben. Elég drága megoldás, de profi kivitelben egyik sem olcsó.

Üdv!
(#) pcmaster90 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Lehet hogy keverem de eddig az a meglátásom hogy minél nagyobb a felfüggesztés keménysége valamint a membrán átmérője annál nehezebben mozdul a membrán s minél nehezebben mozdul a membrán annál nagyobb energia kell a kitéréshez ami erősebb mágnest valamint lengőtekercset igényel aminek megint súlya van tehát az érzékenység csökken valamelyest az alsó tartományban is viszont az erős tekercsnek köszönhetően nagyobb teljesítményen utoléri magát (nehezebben sugározza le a mély tartományt nagy érzékenységgel ).Szerintem ezért lehet hogy a PA hangszórók még a 21" -es méretük ellenére sem tudnak olyan mélyre menni mint egy 15" -es autós mélynyomó.Már elég sok PA subot halottam de még egy sem tudta hozni azt a mély tartományt de viszont felette sokkal hatékonyabban szóltak ahol az autós subok már nem annyira.
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 25, 2019 /
 
Mert nem csak a pille számít felfüggesztettségnek hanem a habszél/gumi vagy papír/vászonszél is.
(#) P_Laszlo válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Nem. Ezt biztos, hogy rosszul gondolod.
(#) pcmaster90 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Pontosan mit is?
(#) P_Laszlo válasza Cinema hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Ez sem mind igaz.

Lehet olyan TL hangsugárzót készíteni, ahol alacsonyan tartható a membránkitérés széles sávban, de ehhez el kell tüntetni a káros rezonanciákat, felharmonikusokat, ezt pedig szinte senki nem szokta megcsinálni. Így aztán tényleg lesznek olyan frekvenciák, ahol a membránkitérés elszabadul mélytartományban. A csillapítóanyag nem színez semmit. Egy TL-t túlcsillapítva akusztikus mocsár szerű dobozt kapsz, gyakorlatilag egy nagy méretű zárt doboznak felel meg.

A zárt doboz nem fog meg semmit. A hangszóró engedékenységét csökkenti. Egyébként a legkönyebben kezelhető, és a legszebb dinamikus viselkedésű a felsoroltak közül. És a legjobban kiterjesztett frekvencia-hangnyomás választ biztosítja mélytartományban.

A b-reflex megoldásnál a terhelhetőség és a max. hangnyomás nő, a hangminőség (mint nem létező paraméter) nem ettől függ.

Olyan tölcsér, ahol az alsó határfrekvencia, -3dB-es töréspont =20Hz, nem igazán lenne életképes. Legfeljebb a helyszínre beépítve. Téglából.

A hangszórók Qts értéke önmagában szinte semmit nem jelent, a dobozválasztásnál nem ez számít, hanem a T-S arány.
(#) P_Laszlo válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
A kiindulási alap rossz, amiből következtetsz, tehát az egészet.
(#) P_Laszlo válasza uniman hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
5W a névleges terhelhetősége, és már az is optimista. A papír csévetesttel.
(#) pcmaster90 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Az lehet hogy a gyártó ennyit adott meg reális értéknek ,csak hogy mikor ráeresztettem 3x-4x akkora teljesitményt sem kottyant meg neki ,akkor hol itt az igazság wattok körül?
(#) P_Laszlo válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
A mérőjelek, szabványban meghatározott összefüggései körül. Ha az 5W névleges terhelhetőség, nagyjából 12 a zenei, 2-3 a szinuszos és 1-2 közötti az RMS érték (= egyenáram munkavégző képessége). Ezek persze mind folyamatos üzemben érvényesek.

Az elektrodinamikus hangszórók a terhelhetőségük többszörösét elviselik, ha nem torz a bemenőjel (magas crest faktor), és a mechanikai korlátokon belül maradsz.
(#) dB_Thunder válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Idézet:
„ráeresztettem 3x-4x akkora teljesitményt”

Itt is tévedsz!

Az erősítőd feszültségforrás, a hsz. impedanciamenetétől függ a felvett teljesítmény...
(#) uniman válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Mire gondolsz? Ugye nem az ARV261-re ? Az ARO 669-es az 5W-os...
De remélem tisztában vagy a szocialista és a nyugati hangszórók közötti teljesítményjelölésekkel?
A Tesla nem használt PMPO...WRMS...MUSIC POWER című parasztvakítós trükköket.
Ha ráírták x watt, akkor az a színusos névleges teljesítményére vonatkozott.
A 10-20W-os Tesla sugárzókra nyugaton már min. 60W-ot írtak volna...(vagy méginkább 1000W P.M.P.O-t !!!)
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2019

ARV261.jpg
    
(#) P_Laszlo válasza uniman hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Szinuszos névleges jelölés nem létezik. Sosem létezett. A TVM vagy Tesla terhelhetőségértékei nagyjából megfeleltek a szabványnak, aztán egy idő után elszaladt a ló. És akkor már nem. De ez a kétezres évek körül történt.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2019
(#) P_Laszlo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Ezzel viszont nem szokás számolni, helyette nagyvonalúan a névleges terhelőimpedanciával dolgoznak, mert az állandó. Az imp. válasz viszont külső körülményektől függ.
(#) uniman válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Már a hetvenes évek végétől dübörögtek a "gyerekszobámban" a Tesla hangszórók...
A régebbi, szigorúbb szabványok helyére újabbak kerültek...amelyek alaján már más (nagyobb) számokat lehetett írni a hangszórókra...

Pl. a eredetileg 2W-os ARV081-est előbb 5W, ma már 20W-osként emlegetik.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2019
(#) P_Laszlo válasza uniman hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
4-5kHz fölött, érvényes a 20W kb.
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 27, 2019 /
 
Na lényeg a lényeg ,ezek a hangszórók már nagyon kis teljesítményen is elég nagy hangerőt képesek produkálni ,jó érzékenységi értékükből fakadóan.De a ráírt teljesítmény többszörösét is gond nélkül elviselik.Míg a sok neves gyártó produktumait figyelemmel kisérve a sok esetben a névleges teljesítmény felénél már szét akarnak repülni vagy csak simán elfüstölnek.
(#) Cinema válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 


Ezt már vártam, nem értünk egyet, de ez nem érdekel senkit rajtunk kívül.
Ha mégegyszer írok ide, akkor

Üdv!
(#) dB_Thunder válasza Cinema hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Idézet:
„lágy felfüggesztésű hangszórókat, amiknek magas a Qts-értéke,”

Kérdés, hogy mit veszünk magas Qts-nek, de a tapasztalatom az, hogy a lágy felfüggesztés általában alacsonyabb jósággal párosul...
(#) P_Laszlo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Mivel a variációk száma végtelen, egyszerűbb lenne konkretizálni a dolgot. És önmagában a teljes jóság sem meghatározó paraméter.
(#) P_Laszlo válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Ha teljesítmény helyett terhelhetőséget írsz, közelebb leszel a valósághoz (a hangszórókra csak azt írnak).

Egyébként borzasztóan szólnak a Tesla-TVM szélessávúk, elég ránézni, és már berezonál a membrán. A terhelhetősége is korának megfelelően alacsony, egy papír csévetesttel nem lehet a világot megváltani. Érzékenyebb, mint a többség, bár a 93dB@1W, 20 centitől nem akkora csoda, a VT HC20 96dB@1W volt, nagyjából ugyanabban az időszakban. Egy könnyebb lengőrendszernél ez teljesen természetes, viszont, cserében nincs mélytartománya.
Csodálatos módon, arra jó, amire tervezték, általános beszéd- és teremhangosításra.

Nem tudni, mire gondolsz neves gyártó alatt, de minden hangszórót a tulajdonságainak megfelelően kell használni. Olyan termék nem létezik, ami egyszerre, minden igényt kielégítene.
És nyilván, bármit írhatnak egy adatlapra, vagy egy hangszóróra, de, egyrészt a paraméterek, többségében mérhetőek, és tervezés előtt ellenőrizni is kell mindig. Másrészt, ugyan van, amit nem lehet megmérni, pl. a terhelhetőség értékek, de azt meg alapvetően meghatározza a lengőcséve mérete és anyaga. Szóval nagyjából minden lényeges adat ellenőrizhető. Csodák nincsenek.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2019
(#) pcmaster90 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Elnézést ha valamit rosszul írtam de tudtommal egy hangszóróra az erősítőről teljesítményt szokás engedni nem terhelhetőséget!
(#) P_Laszlo válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 28, 2019 / 1
 
Idézet:
„De a ráírt teljesítmény”

Nem az első sorra gondoltam, hanem a másodikra.
(#) dB_Thunder hozzászólása Szept 22, 2020 /
 
Sziasztok!
Van nekem egy Ampire Black 12.1 nyomóm, elég idióta paraméterekkel rendelkezik, ezért zárt láda teljesen felejtős, de a reflex sem az igazi! Kicsi térfogat kellene neki, de emiatt nagyon hosszú reflexcső adódik. Ráadásul a nagy löket miatt nagy keresztmetszetű cső illene neki.
Azon gondolkozom , hogy megpróbálnám a cső helyett a tölcsért.
De az a baj, hogy tök láma vagyok a tölcsérhez, de leginkább az eddig talált tervezőkhöz!
Azt tudom, hogy négyzetméteres száj adódik a mélyekhez, de ha sarokba tesszük akkor már nem annyira vészes.
Valaki segítsen eligazodni ezeken a számolókon, vagy a tervezés mikéntjeiről!

Köszönöm!!
(#) Cinema válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 22, 2020 /
 
Ez kimondottan autóba való hangszóró, legalábbis az alacsony impedanciája ezt sugallja. (1Ohm!)
Ott van az adatlapján, hogy mit ajánlanak hozzá, azt érdemes megcsinálni, mással csak több munka lesz és az eredménye nem biztos, hogy jó lesz.

Üdv!
(#) dB_Thunder válasza Cinema hozzászólására (») Szept 22, 2020 /
 
Igen ez kocsiba való! És 2x 1 ohm
A gyári ajánlásokat általában erős kompromisszumok övezik, én azt csak nagyon felületes ajánlásnak tartom!
méreteztem már zárt, reflex, TL, és BP dobozt is, eleget, most a tölcsér szeretném némileg megérteni, hogy saját döntésem okán meneküljek tőle

Pl ha megnézed az ajánlott reflexcső keresztmetszetet, az eléggé alá van méretezve..
És ha ezt "javítom" borul minden...

De ha neked úgy jobb, elengedhetjük ezt a mélynyomót, van még a polcon pár...

Szimplán csak beszélgessünk a tölcsérek méretezési elveiről!
Honnan indulunk, mit számolunk, mikor milyen profilt választunk, stb...
(#) zitzaki hozzászólása Jan 25, 2021 /
 
Üdv Mindenkinek!

Régóta tervezem egy pár tölcséres hifi hangsugárzó építését, de eddig sem időm se ráfordítandó tőkém se volt. Most viszont elhatároztam építek ha törik, ha szakad.

120-200mm közötti minőségi széles sávú hangszóróban gondolkoznék, és olyan 35-40 Hz alsó határfrekvenciával, mint cél. Esetleg valami két utas történet is játszhat mondjuk egy ribbon magas sugárzóval de ez csak másodlagos gondolat.

A kérdéseim mind hangszóróválasztás irányára vonatkoznának, illetve ha netalán valaki épített ilyen kaliberű tölcsért magának, és megosztaná tapasztalatait nagyon szívesen fogadnám.

Az alapkoncepció szerint egy 25m2-es szobában A-osztályú erősítővel hajtanám a hangsugárzókat. Tehát evidens, hogy nem a nagy hangerőre szeretném kihegyezni a rendszert.

A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm!
(#) GARFIELD13 válasza zitzaki hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Szia!
Hallani már hallottam, de építeni még nem építettem ilyet.
De egy részletesen kidolgozott lehetőség ezen a vonalon, most már elég sok alternatívával.
Sonido
Egy 145-ös hallgattam meg anno a műhelyben amikor javítani vittem a HS280-as dobozpárt.
Átadom másnak a stafétát, hogy érkezzenek még alternatívák.
Sikeres építést és jó zenehallgatást.
Üdv.
(#) madam hozzászólása Júl 18, 2021 /
 
Ahoy,
Látom ez a topic nem túl friss, de azokhoz szólnék, akik a Big Gun nevű 'apróságot' már megépítették.
Nekem is volt ilyen valamikor régen, vagy 12 éve építettem egyet egy profi asztalos-műhellyel, cnc-vel stb.
Csak azóta azok a dolgok az enyészeté lettek.

Most sikerült vennem pár Martin Audio DLS 846 hangszórót. (ez álítólag B&C PZB 100)

Ezekből vagy Martin Audio S218 reflex láda lehetne, vagy Martin Audio WSX/WSXa tölcsér, de gondoltam, hogy egy Big Gun-t is lehetne csinálni...... csak úgy emléxem, abba nem megy már bele a 18-as, talán "csak" egy 15 colos jószág. Bele lehet "eröltetni" egy 460-as HSZ-t?

Mintha valaki megcsinálta 3 darabra szétszedhetősre is. Okosságnak tűnik, mert a 2 tölcsér az üres, a hangszórós darab meg kicsi.
Simán 120kg fölött volt amit nekem csináltak akkor, HSZ nélkül is. (25mm mdf/rétegelt volt, ha minden igaz)
PZB100 a HSZ-el vajh mit fog tudni?
Régebben egy Beyma 15 colos lett beépítve Fs=27Hz, de már nem tudom mi volt az. talán az SM115K.
Szépen zenélt, de olyan régen volt, nem emlékszem már.

Vagy felejtsem el ezt a bumfordit, és csináljak valami 'hagyományosat'?
Egyébként mi volt ez a Big Gun eredetileg, valaki tudja?
Következő: »»   29 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem