Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   98 / 109
(#) Bakman válasza majkimester hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Mit nevezel leválasztott, hálózati tápegységnek? Az egyszerű, 50 Hz-es transzformátor tekercsei között is van kapacitás. Mekkora impedanciát képvisel az a kis Y1 kondenzátor?
(#) majkimester válasza Massawa hozzászólására (») Júl 30, 2020 / 1
 
Jó, definició szerint nincs fémes kapcsolat a primer és szekunder között, tehát galvanikusan le van választva. De akkor inkább úgy fogalmaznék, hogy ez a leválasztás nem biztonsági. Normál esetben 2.2nF kondinál folyik 150uA max, nem sok. De ez egy fizikai kapcsolat a primer és szekunder között, ami párás, poros környezetben, a kondi meghibásodása esetén (tudom, ezért kell Y1 class, de nem lehet kizárni) té yleges galvanikus kapcsolatot teremthet.

Ez olyan mint a sima meg az osztott csévés hálózati trafó közötti különbség. Normál esetben mindkettő leválaszt, de mégis csak az utóbbi lehet biztonsági.


Tehát egy hibás smps táp szekunderének mérésekor nem alapozhatsz a táp által nyújtott leválasztásra. A készüléket mindenképpen egy hagyományos biztonsági leválasztó transzformátorról érdemes üzemeltetni, és a mérést úgy elvégezni.
(#) majkimester válasza Bakman hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Leginkább csak az 50Hz-es osztott csévés transzformátoros táp lehet csak biztonsági leválasztás. Az smps-nél egyébként nem csak az emlitett kondi a problémás, a nem földelt tápoknál a trafó sem adhat biztonsági leválasztást. Földeltnél lehet a primer és szekunder között esetleg föld fólia, ami növeli a biztonságot, bár nem tudom ez mennyire általános megoldás, különösen az olcsó kinai tápoknál.
(#) Massawa válasza majkimester hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Nézd évtizedekig éltünk és használtunk olyan készülékeket amik egyáltalán nem voltak leválasztva a hálozatrol ( TV és rádio készülékek) ahol az antenna bemenetek hasonloan lettek hidegitve és hányszor rázott az antennaoszlop vagy a radiátor. Pedig ott alig volt valami leválasztva a hálozatrol. Elödeink évtizedekig javitottak ilyen készülékeket és igen nagy ritkaság volt az a mühely, ahol leválaszto trafo is volt. Söt akkoriban voltak "TV meg rádioszerlök" akik házhoz mentek egy szerszámos táskával legfeljebb egy voltméterrel és Mariskanéni vagy Jozsibá konyhasztalán javitották meg a készüléket. Sokkal veszélyesebb dolgok voltak, mint egy mai Y kondenzátoros szürés. Ráadásul ez a kondenzátor kizárolag ilyen célokra lett kifejlesztve és mindenki nagyon megnézi annak minöségét.
Én még azt is megértem amikor a villamos hálozat ( a házakba vezetö) csak egy szál drotbol állt a "földet" mindenki maga ásta ki a ház mellett. Vagy hány helyen van a mai napig kétpolusu falistekker? Azt is tuléltük és nemcsak az Ural környékén, hanem a Colorado vidékén is.
Egyszer el kell fogadni és meg kell tanulni élni azzal, hogy villany rázhat is.
Ha valaki beleturkál egy SMPS tápba legyen az elsö feladata megmérni az Y kondit és a primer/sekunder közötti impedanciát, csak ezek után foghat a többi mérésbe. Aki ezt nem tartja be vessen magára.
És nagyon hibásnak tartom azt a szemléletet, hogy mindig a szuper biztonságot helyezik elötérbe, mert ezzel pontosan a felelötlenséget növelik, hiszen a laikus könnyen azt hiszi, ha valami "biztonságos" vackot kap a kezébe, azzal már bármit tehet, hiszen "biztonságos".
(#) Egri Frédi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 / 1
 
" ... a házakba vezető villamos hálózat csak 1 szál drótból állt ..."

Azért azaz 1, mindig kettő volt. A " 0 " ( nullát ) mindig bevezették - ha másért nem a fogyasztásmérő kedvéért. A védőföldet viszont - ahol felnőttem gyerekként - valóban úgy ásták a "ház tövében" a helyi villanyszerelők.
Ettől függetlenül sok igazság van abban, amit írsz.
Lassan az alapvető biztonsági ismereteket sem oktatják - még a szakirányú - iskolákban sem. Elvégzi a delikvens az iskolát és alapvető dolgokkal nincs tisztában. Aztán csodálkozik, ha az áram meg igen ...
Manapság PIC -el építünk multivibrátort, de hogy 2 tranzisztor, 2 kondi, 4 ellenállás és 2 LED is elég hozzá, sokan el sem tudják képzelni.
Arduino -ban nyöszörgünk, hogy 2 kB memória kevés. Az első Assembly programom talán 60 byte volt - alig bírtam kiizzadni.
Bill Gatest írigylik a milliárdjaiért, de hányan vannak akik értik, hogy lehet egy 8 bites procival megcímezni 2^16 -ont ???
És még sorolhatnám ...
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Igen mifelénk. Azért irtam, hogy jártam olyan vidéken, ahol ez luxus lett volna, ott elég volt a fázis.

Nem tudom milyen korosztály vagy, de pl még a 60-s években is mindössze két huzal ment a falistekkerbe ( a szüleim házát akkor épitettük, és még ma napig is ilyen a belsö hálozat. Falistekker már akkor sem volt kétpolusu igy nemes egyszerüséggel és szabványosan a nullást rákötötték a védöföldre (3. polus).
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2020
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Nem jól figyelted meg. Az az egy vezeték nagyfeszültségű volt, nem tudom pontosan, de 10 kV körüli, és azon lógott egy transzformátor, aminek a második vezetéke a föld volt. A házba a transzformátor szekunderéből a szabványos 110/220 V ment be.
Személy szerint én nem találkoztam ilyennel, nekem az amerikai főnököm mondta.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2020
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Nagyon jol megfigyeltem, az oroszoknál 220V volt egy pléhdobozban. Ott került elö valahonnan a nullás, és onnan ment az épületbe a biztositék szekrénybe. Nekünk kellett ott csatlakozni. Az oroszoknál meg furattak nekünk egy extra földelést is, mert anélkül nem engedtük meg a berendezések üzemeltetését ( az lett a zöld sárga).
Az amerikaiaknál meg szimmetrikus 2 fázisu trafot használnak a nagyfeszültségröl, és annak a közepét földelik helyben. Az is egy érdekes megoldás, ha 230 V kell akkor a két kimenet között pontosan annyi van. ( az elosztoszekrenyben a 2 fázis sin között.).
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2020
(#) Egri Frédi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Ilyen " mifelénk " a 2000 - es években is volt
A légvezetékre - ami szigeteletlen volt - a " sor végén lévők " egy farúd végére kötött hurokkal " rácsatlakoztak " és máris volt még világítás is a házban. ( TV az természetesen ... ) Hogy a nullát hogyan állították elő hozzá - tudni se akarom.
Mikor lecserélte az ÉMÁSZ az oszlopokon a szigeteletlen légvezetékeket szigetelt, összehurkoltra, jelentősen lecsökkent a " szivárgás miatti " áramhiány ...
(#) Egri Frédi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Bobiéknál nem jártam csak hírből tudom, hogy ahány állam annyiszor 2 - 3 féle szabvány él ma is. A farmokon nagyon sok helyen ma sincs vezetékes villany. Viszont van olcsó benzin és megbízhatóan működö aggregátor ...
Ivánéknál - nem tudom merre jártál -, de voltak területek ahol a generátorok csillagpontját nem földelték le és a nagyfeszültségű oszlopon vitték a 4. szálat - a "0" -t is. Na itt, hiába ástál volna le a ház mellett a nulláért, nem találtad volna meg. Viszont nem is rázott volna meg a fázis, ha mezitláb állva rámarkolsz ...
(#) majkimester válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Hidd el, én is mértem sok mindent ÉV relé vagy leválasztó trafó nélkül. Például kettős szigetelésű orosz szkóppal 230V-os áramkörben, ahol a szkóp BNC csatlalozója, meg a fém előlap is feszültség alatt volt. Tudatában voltam mit csinálok, odafigyeltem, itt vagyok. De egy nyilvános forumon, ahol sok képzetlen barkácsoló van, ott csak biztonságos megoldásokat szabad ajánlani. Azt is kihangsúlyozva, hogy a leválasztó transzformátor magában nem véd meg mindentől. Ekkor is csak 1 kézzel, jobb kézzel matatunk az áramkörben. Nem viselünk közben fém ékszereket, stb.

Manapság is van védőföld nélküli konnektor az rendben van, kell idő mire mindehonnan kikopik. Ha ezt egy szakmabelinél látod az nincs rendben.

A gyakorlat és nagy tapasztalat sem véd meg mindenkit. Egy ismerősöm nyári munkát vállalt a balatonnál egy hotelben, ő mesélte. Elromlott a mosogató gép. Hivtak egy szerelőt, aki a helyszinen feszültség alatt dolgozott. Sajnos nem élte túl. Szakmabeli volt, biztosan nem az első készülékkel találkozott. Valószinuleg hasonlóan vélekedett mint te, van tapasztalata, mi baj lehet. Lehet még ma is élhetne.
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Mi is elcsodálkoztunk a napfényes arizonai sivatagban, ahol árnyékban allltolag 47 fokot lehetett mérni, csak azt nem tudtam kideriteni, honnan importálják az árnyékot, mert bizony a sokorás utazásnál egyetlen még fának kinézö növény sem volt. Annál több RV település ( - sok tönkrement család) akik szintén mindenütt berregö motorokkal termelték az áramot, hogy menjen a lakokocsikban a klima. Holott akkor már közismertek voltak a napelemek.....
Ivánékhoz közel 10 évig volt szerencsém - bejártam az országot keresztül kasul Vladivosztoktol Leningradig, Szocsitol Murmanszkig, gyüjtöttem némi tapasztalatot mi, hogy müködik, és mindez még 1989 elött.
(#) Massawa válasza majkimester hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Idézet:
„Valószinuleg hasonlóan vélekedett mint te, van tapasztalata, mi baj lehet. Lehet még ma is élhetne.”

Azt már nem fogjuk megtudni soha, de én még itt vagyok, és hány ember ment el közülünk, aki minden szabályt meg védöeszközt használt, söt talán vizsgázott is és mégsem segitett rajta senki?
Tudom, hogy ez nehéz kérdés, generáciok nöttek fel vedöeszözök stb nélkül és ma mi van. Kikényszeritenek egy csomo szabályt és szinte pontosan ugyanannyian pusztulnak bele ugyanabba a hibába amibe mindenki belehal, ha nem figyel oda. Csak a helyzet egészen más, ha tudsz a veszélyröl és megint más, ha elringatnak egyre ütödöttebb biztonsági maszlaggal meg felszereléssel és már lassan szkafanderben kell egy komolyabb berendezéshez közeliteni, és mégis végzetes hibát követsz el.
Elég csak megint egy példa: Gyerekkoromban mi is napokig játszottunk az állomáson a vonatok között, soha senkinek semmi baja nem lett a horzsolásokon kivül, ma meg nincs hét, hogy ne lenne a hirekben, amikor a hülyegyerek felmászik a vagon tetejére és agyoncsapja az áram. Nekünk ezt egyszer elmondták világos volt, hogy mit szabad, meg mit nem.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Egy mai kép a felelötlenségröl. A 2 potyautas és még csak nem is tizenévesek. ( a mozdony a személyvonat végén volt, igy csak a rendörségi kamera látta öket.).


IMG_4764.JPG
    
(#) granpa válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 / 1
 
De maszk volt rajtuk!
(#) szalamandra válasza granpa hozzászólására (») Júl 31, 2020 / 2
 
A fekete hátizsákban pedig egy szkóp volt, hozták volna a kollégáknak, hogyan is kell hasznàlni.
(#) TAttila77 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Azt nem tudom, mi jó abban, hogy ott utaznak? Mi a kihívás ebben? Hogy még oda is veszhetnek?
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2020
(#) zolika60 válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Idézet:
„Mi a kihívás ebben?”
Sértetlenül megúszni.
(#) madzagos hozzászólása Júl 31, 2020 /
 
Ennek a vasutas témának mi köze van az oszcilloszkóphoz?
(#) nagym6 válasza madzagos hozzászólására (») Júl 31, 2020 / 3
 
Földfüggetlen mérés bemutatása.
(#) zsa hozzászólása Szept 24, 2020 /
 
Beszereztem egy usb pc szkópot osc482 hogy ismerkedjek használatával ehez kérném segítségeteket . Valami szakirodalom irányadó kellene mert nem igazán tudom hogyan kell használni. 4ch Logikai analyzátor is van benne azt tudom ezzel digitális jeleket lehet olvasni de a mérőfejeket milyen pontokra kell kötni? Eddig csak általános hibákat javítottam hobbisznten , feszabályzót, szakadást, zárlat, megnyúlt ellenálást stb.
(#) Gafly válasza zsa hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
Első tanács: Amikor használod, a laptop lehetőség szerint ne legyen rádugva a töltőre...
(#) pucuka válasza zsa hozzászólására (») Szept 24, 2020 / 1
 
Minden olyan célra, amire egy közönséges szkópot használni lehet jelalak vizsgálatra, sőt, annál többre is.
Ahogy tapasztaltad, van benne logikai analizátor is. Ennek egyik csatornájára az órajelet teszed, akkor a fennmaradó háromra különböző pontokon megjelenő jelenek az órajelhez viszonyított helyzetét láthatod. Egy nagyobb digitális rendszer működésénél a késleltetések miatt előfordulhat bizonytalanság, ami a rendszer működését "rejtélyes" módon befolyásolhatja. Egyszóval hibakereséshez.
Szokás még az ilyen, és ehhez hasonló digitális szkópokat különleges funkciókkal ellátni, pl. markerek, FFT analizátor, spektrum analizátor, stb. ami árkérdés.
(#) zsa válasza pucuka hozzászólására (») Szept 25, 2020 /
 
Köszönöm . Jelenleg egy régebbi laptopról használom igaz hálózatról müködik, de mérendő készüléket hagyományos trafós labortápról üzemeltettem ha lehetséges . Ha ez nem lehetséges vagy 60v- nál nagyobb feszültség van jelen akkor 1:1 230v leválasztó trafót kell használni és 100x mérőszondát. Ezekben az esetekben laptop maradhat hálózatról üzemelve .De javítsatok ki ha ez igy nem jó ! De visszatérve maga a szoftver használata is problémát okoz egyenlőre rengeteg álítási lehetőség van benne . Ehez keresnék valami alap információt hogy egy alap szkóp funkciói mire is szolgálnak. Logikai analizátor alkalmazásáról sem találtam példa leírást bekötéséröl sajnos. Kezdő vagyok ebben adott a készülék most már , de használni is tudni kéne. valami link kellene ahol leírják az alapokat funkciók használatát.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2020
(#) nagym6 válasza zsa hozzászólására (») Szept 25, 2020 / 2
 
Nem tudom milyen szintű alap információra gondolsz, a legalapabbat írom.
Az oszcilloszkóp egy voltmérő, függőleges irányban mutatja a feszültség értéket, amit V/DIV osztó figyelembevételével olvasunk le a monitoron, "Y" csatorna. A feszültséget folyamatosan újra méri kijelzi úgy, hogy egymás mellé rakja jobbra irányba a mért értékeket, "X" csatorna. Ezt látjuk vonalnak, jelalaknak. Az újramérések gyorsasága időben meghatározott, ezt a vízsztintes érték adja, SEC/DIV.
A V/DIV és a SEC/DIV értékeket úgy állítod, hogy a képernyőn V/DIV nem lóghat túl, V/DIV pedig a jelalakot jól láthatóra adja.
A mérőfej gnd az áramkör gnd-re, a tapintócsúcsot a mérendő pontra teszed, ahol nézni akarod, hogy ott mi zajlik.
(#) pucuka válasza zsa hozzászólására (») Szept 25, 2020 / 2
 
Amíg ki nem tapasztalod, ne nagyon méregessél hálózattal galvanikus kapcsolatban levő áramköröket. Először gyakorold a normális körülmények közötti használatát.
Nem egy ördöngős dolog, hamar rá lehet jönni az alap használatára, a komplikáltabbakra majd később.
Az alap használatot nagym6 leírta, annyit tennék hozzá, hogy a vizsgálandó jel frekvenciájának/periódus idejének megfelelően kell az időalapot állítani, úgy, hogy a teljes képernyőn egy, vagy néhány periódust láss. Ha ismeretlen frekvenciájú/periódus idejű jelet kívánsz nézni, akkor addig változtatod az időalapot, amíg nem látod a jelet. Ehhez a triggerelés (jel indítás) kiválasztása is szükséges, először a belsőt válaszd ki, több csatorna használata esetén azt, amelyikre az alap, referencia jelet teszed.
A digitális analizátor, felfogható egy négysugaras szkópnak is, a továbbiakban ugyanúgy kell használni.
Irodalom gyanánt régebbi EMG analóg szkópok részletes gépkönyvét ajánlom tanulmányozásra.
(#) Joe_001 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 26, 2020 /
 
A Nulla, az annyi, hogy leszúrszegy méteres vasrudat. Na az PE, de jó az Nullának is.
Olvasd gyorsan, szerintem törlik amit mondtunk. Pedig filmben is láttam, cigányok csinálták a telepen, szigetelt ráadásul vetékkel.
A szigetelt vezeték annyiban jó a szolgáltatórészéről, hogy látszik a a sérülés rajta.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2020
(#) Joe_001 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 26, 2020 /
 
Kb ennyi! Amikor fesz alatt kötöttem be egy-két drótot (3 fázisú motorét,) nem figyeltem oda, és nekidőltem a szekrénynek. Addig nem volt gond, a főnök se tudta, hogy nincs lekapcsolva. Amúgy a vezetékeket a sorból kivéve egyesével Wagoztam. Tehát nem lehetett volna gond. Ja egy 96 méteres konténerdarudaru upgradején dolgoztunk, 80 méteren az E Hausban.
Szóval amit velem tett a feszkó, az ki is lőheti a műszered!
(#) jani1987 hozzászólása Nov 5, 2020 /
 
Most hogy ilyen korán sötétedik az ember gyereke rászánja magát a régóta halogatott dolgokra. Én egy 69-ben közölt szkópot kezdtem el építeni de eszembe jutott, hogy dupla trióda esetén a két fél nem feltétlenül egyforma. A katód rész mégis közösítve van. Egyelőre deszka modell, utána majd átteszem. Azt akartam mondani, hogy nem lesz aszimmetrikus a rendszer a fenti ok miatt?
(#) proli007 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Hello! Nem lesz abból semmi gond. Egy térben lévő két azonos felépítésű dolog azért lehet egyforma. De, azért van a katód közösítve, mert ez egy fázisfordító fokozat, ami az aszimmetrikus bementből szimmetrikus kimeneti jelet készít a cső számára. Egyébként pedig a munkapontot a P2-vel lehet állítani.
Következő: »»   98 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem