Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   775 / 959
(#) erbe válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 26, 2020 /
 
Ne titkold el, hogy háztartásban ami ilyent okozhat, TV, számítógép, aminek a teljesítménye jelentéktelen. Indukciós főzőlap, inverteres klíma. Inverteres hűtő és szárítógép, ami még nem túl gyakori. Inverteres motorvezérlős mosógép, ahol a motor kis teljesítményű, a fűtés továbbra is ellenállásos. Az egyidejűség meg jóformán valószínűtlen.
A többi általában nagyobb fogyasztó általában tiszta ellenállásos
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 26, 2020 /
 
Ez így rendben is van, csak azt nem veszitek figyelembe, hogy gg630504 rajzán L1, L2 és L3 terhelése egyenként 1/3, így a nullavezetőn 1 egységnyi áram folyik. Ha a kitöltési tényezőket növeled L1, L2 és L3 fázison is, akkor a nullavezetőn csökken az áram.

Normál körülmények között, szimmetrikus terhelésnél a nullán 0 egységnyi Amper folyik. Legrosszabb esetben pedig 1 egységnyi. 1 fölé nem lehet menni.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Szept 26, 2020 /
 
Elméletileg legrosszabb esetben 3*I áram folyhat a nulla vezetőn. Egységgel nem lehet számolni, mert nem tudjuk, mi az egység.
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Szept 26, 2020 / 1
 
Még elméletileg sem lehetséges, nincs tiszta kapacitív, induktív fogyasztó. Lehetnek növekedések de ez a gyakorlatban elhanyagolható, különben már rég elégett volna mindenhol a nullavezető a háromszoros terhelés miatt.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Szept 26, 2020 /
 
Mint előbb leírtam, elméletileg lehetséges. Nem az induktív vagy kapacitív terhelések miatt, hanem a majdnem csúcsegyenirányítással működő eszközök miatt. Ahol a terhelés a szinuszhullám szűk tartományára esik. Emiatt találták ki előbb a passzív majd az aktív PFC-s tápegységeket. Elég, ha elgondolod, hogy egy nagyobb üzemben kizárólag inverteres hegesztőgépekkel akarnak dolgozni. Vagy pl. automata lemezfeldolgozó gép azzal kezdi, hogy 3F-ról egyenirányítva frekvenciaváltóval indítja a 10 kW-os hidraulika szivattyút, majd ugyanerről a DC tápegységről működteti az összes segédberendezését. (lapul nálam a sarokban egy ilyen szétégett tápegység) Még jó, hogy ezeknél a Nulla szóba se jön, hanem a 3 fázist egyenirányítják.
(#) gg630504 hozzászólása Szept 26, 2020 /
 
Abban az esetben, ha a terhelések nemlineárisak ( jó lenne elszakadni a kizárólag ohmos, induktív, kapacitív terheléstől ), akkor ami befolyik, az kifolyik: a nullavezetőn a fázisok összárama is folyhat. Az meg, hogy mennyi, a biztosítók határozzák meg. Ha 32 Ampère (sic!), akkor annyi.
(#) Bakman válasza gg630504 hozzászólására (») Szept 26, 2020 /
 
Rajzold fel a vektorábrát és látni fogd miről van szó.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Szept 27, 2020 / 2
 
Tessék én erre gondolok, ez sokat segít. Itt a vektoros összeget kell számolni.

A matematikai összeg nem azonos a vektoros összeggel.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Nen nekem magyarázd.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Tudom .
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Persze, csak ebből szerettem volna rávezetni a helyes válaszra.
A vektoros eredő számít .
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
(#) _BiG_ válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Biztos, így írták a szerződést. Azt a fázist nem fogják használni. A másik kettőt kötöttem be egy-egy almérős biztitáblába.
(#) gg630504 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 27, 2020 / 1
 
Én meg erre gondolok.
(#) Skori hozzászólása Szept 27, 2020 / 2
 
Akinek kérdéses, hogyan folyhat nagyobb áram a nullán, mint valamely fázison folyó áram, annak a kedvéért íme egy szimuláció (a csatolt képen).
Ebben az áramkörben a Nulla-vezetőn folyó áram effektív értéke közel kétszer akkora, mint az egy-egy fázison folyó áram effektív értéke. Ráadásul a teljesítménytényező (power faktor, ami csak hasonlít a cosφ-re, de nem ugyanaz) is elég rossz.

Emiatt kell manapság PFC a kapcsolóüzemű tápegységekbe.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
(#) gg630504 válasza Skori hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Á, vektorábra nélkül nem az igazi
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Szept 27, 2020 / 2
 
Idézet:
„Emiatt kell manapság PFC a kapcsolóüzemű tápegységekbe.”
Éppen emiatt a szimuláció, mint laboratóriumi körülmény, messze van a valóságtól. Lehet példálózni ezekkel de még mindig nem kell túlméretezni a nullát.
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Szept 27, 2020 / 1
 
Ez a szimuláció nagyon közel van a valósághoz. Annyira, hogy néhány gagyibb (PFC nélküli) fénycsőelőtéttel terhelve a hálózatot kb. ezt látnád az oszcilloszkópon is. Azért nem kell 2x-es keresztmetszetű nullavezető, mert bizonyos teljesítmény felett, a kapcsolóüzemű tápokba kötelező a PFC.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Ok, csak itt megy a felesleges riogatás (gg630504 hozzászólásai elsősorban), konkrét indoklás nélkül, ugyanakkor te is írod, hogy egy-két gagyi szerkezetnél megeshet. Nagyon szélsőséges körülmények kellenek ahhoz, hogy érdemben kellene foglalkozni a jelenséggel.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Szia!

Azért a német /magyar Aldis áruházakban jelentősen meg van erősitve a Nulla vezető! 2x ,3x keresztmetszetre .
A tervező biztosan tudja miért.
De nem csak nekem, furcsa volt ez a bekötési stilus 5 eres kábelben -2 fázis 2nulla + PE és a másik kábelben 1 fázis nulla +PE . Ez ment a hűtőkamrához..
A fénycsöves világitást ugyanigy megerősitették.
(#) mikrodigit válasza Skori hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Nekem egy egyszerű villanytűzhely kapcsán volt kalandom a nullavezetővel.
Anno 1976-ban 2 fázisú mérőt adtak nappalira (2x16A). A villanytűzhelyt szerencsére be lehetett kötni 2 fázisra is. Úgy számoltam, hogy a nullavezetőn nem folyhat nagyobb áram, mint a terheltebb fázison, ezért 3x2,5 mm2 vezetékkel kötöttem be. Nem volt ezzel semmi baj évtizedeken keresztül. Aztán az Elmü lecserélte a mérőt 1 fázisúra. Így viszont a nullán megduplázódott a terhelés, amitől túlmelegedett.
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Te melyik témát olvasod? Háztartásról volt szó.

Az pedig, hogy ilyen világítótesteket szerelnek fel nagy fogyasztónál, figyelemreméltó.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
(#) Skori válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
3 fázisú rendszerben egy nullaszakadásnak katasztrófális következményei lehetnek. A nulla vezetőbe nem építhető be semmilyen túláramvédelem, ezért előfordul, hogy erősen túlméretezik.

Az általad említett konkrét esetben a két fázis mellé azért nem elegendő 1db nullavezető, mert üzemszerű, terhelés esetén is lehet nagyobb a nullavezető árama mint a fázisoké (ha valamelyik fázis nem tisztán ohmos terhelésű).
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
(#) gyuszo válasza mikrodigit hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Igen, ez a 2 fázisnál a vektor eredő áram hatása, így kisebb. Ez a magyarázat.
1 fázisnál már ha 2 fázisvezeték van, 2 nulla vezetékre is szükség van, hogy ne égjen el a vezeték.
Vagy vezeték csere, de egyformára kell a fázisnak és a nullának lennie.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Így van, általában nem kell foglalkozni a a jelenséggel, sőt a 3 fázisú hálózatnak tulajdonképpen ez az egyik előnye. De azért, csak úgy a háttérben, nem árt ha tudunk róla, hogy akadhat kivétel.
(#) gyuszo válasza Skori hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Persze, hiszen ha 2 fázis van, egymástól eltolva 120 fokkal, az eredő vektoros áram nagyobb, de nem a kétszerese.
(#) Balaa16 hozzászólása Szept 27, 2020 / 1
 
Sziasztok!
Hallottam, hogy nálunk a koliban a felszálló nulla vezetékek keresztmetszetét meg kellett növelni, mert a nemlineáris fogyasztók túl nagy áramot indítottak rajta. Minden szobában elektronikus előtétes fénycsővilágítás van, a 4 lakónak laptoptöltők, telefontöltők, asztali lámpa (kompakt fénycsöves) . Ezek nem tűnnek nagy teljesítményűnek, de egy több, mint 1000 férőhelyes koliról van szó. Egy-egy szint terhelését összeadva már probléma lehet a szinti elosztókban, ha nem méreteztek erre. A tervezése idején (80-as évek) még nem fordultak elő ilyen jellegű fogyasztók nagy számban.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
(#) gyuszo válasza Balaa16 hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Igen erről beszélünk, de nem ilyen nagyüzemi szinten, hanem lakásról, háztartási felhasználásról van szó.
(#) Balaa16 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Világos, ezért is említettem az 1000 főt, egy családi háznál nem foglalkozunk ezzel. Pusztán érdekességképp említettem meg a témához kapcsolódóan.
(#) gyuszo válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Azzal remélem egyet értesz, hogy ami bemegy a háztartásokba földkábel 4 eres, annak mind a 4 ere egyforma keresztmetszetű. Én még nem hallottam arról, hogy ez a gyakorlatban más lenne.
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Szia!

A háztartásoké egyforma , De, egy emeletes épületé? Van még jópár ami igy üzemel.

Az 1970 előttieknél előfordul hogy az Al kábel 3x95 + 70 mm2 illetve 50 és 240mm2 nél arányosan kisebb. Természetesen a Nu --PEN vezető a kisebb.
Ezekhez általában egy köracél--laposvas földelés is megy a kábel mellett.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
Következő: »»   775 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem