Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   254 / 269
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Júl 17, 2020 /
 
Üdv!

Az LF351 helyett jó a LF357, de akár más is. 5532, stb. A bipolár elkónál jó lehet a 2 darab szembefordított 10µF is, de ha átrajzolod a nyák tervet, akkor SMD kerámiát is tehetsz bele és szinte bármilyen elektronikai hulladékból kitermelhető. Hangszóró választásnál a nagyobb ellenállásút használnám. A kis ellenállású hangjelzéskor megrántja a tápot és ez nem jó. Esetleg a hangszóróval sorosan kötnék egy 5-15 ohmos ellenállást is. A 2N2907-es tranzisztor helyettesítésénél is sok lehetőséged van.
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Jelenleg itt tartok,mellékelem.Megvannak az ic-k is.Feszültségstabilizátornak egy LM2940T-8.0 van beépítve.Minden alkatrész bontott és tesztelt.Látszanak a válogatásra utaló nyomok.A panelt kézzel rajzoltam,nem a szépek közé tartozik,de megfelelő.A 4,7µF bipolár elkók 2x10µF elkókból vannak kialakítva,nem volt más egyenlőre.Még következik egy alapos tisztítás és ellenőrzés.Gondolkodom azon,hogy minden IC +- lábára teszek 100nF kerámia kondit,bár a panelen nincs hely,de alul elférne,érdemes vagy nem kell?Potméterek azok voltak amik látszanak.A 100K poti dupla,de elfér.Remélem jól láttam,hogy csak 4 db. poti van összesen?Ezeket a potikat árnyékolt vezetékkel kell bekötni vagy jó a sima,összesodort vékony vezeték is?Az akkuk majd a panel alatt lesznek,de lehet,hogy külön dobozban,még nem tudom.Esetleg fejkábelnek megfelelne a 2 eres árnyékolt kábel,eredetileg komunikációra használják,mellékelek képet.
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Mindkét csatornán 4 potméter van a rajzon. Tehát 4 a vas oldalon és 4 a színesfém oldalon. A talajkiegyenlítést és a diszket érdemes mindkettő oldalon kivezetni. Ez már 4 poti. Plusz az érzékenységet is ki kell, ez, ha iker potit használsz, akkor az ötödik. A küszöb poti lehet trimmer. Ha kevés a hely az előlapon, akkor a vas diszkriminációs potiját is lehet trimmerre hagyni, mert ezt amúgysem kell sokat tekergetni.
A potméterek bekötő vezetékeit nem muszáj árnyékolni. Én annak idején sodrott érpáros UTP kábel sodrott érpárjait használtam.
A fejkábel jó, de duplán kell használnod. Az árnyékoló harisnya árnyékol, és az megy az adott tekercs árnyékolására. A két ér, a vevő tekercs két végére. Az adó tekercsnél elég lenne egy eres árnyékolt, de ha már ez van, akkor itt is csinálhatod úgy, mint a vevő tekercsnél. Két kábelt használva nem lesz gond.
A nyákra én annak idején terveztem plusz hidegítő kondikat a tápokra. De ha teszel rá néhány SMD-t, az nem árthat. A hangfreki tápját, viszont válasszad le a többi táptól, még az által, is, ha fóliát kell átvágnod és ezt bekötő huzallal pótolnod. A lényeg az, hogy azokon a tápvezetékeken, amiken a jelfeldolgozó áramkörök tápja megy, semmiképpen ne folyjon át a hangszóró árama. Gyakorlatilag a hangfrekis végfok egy szem tranzisztora közvetlen kapja az akkuról a tápot.
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Köszönöm válaszod!
Talán az tévesztett meg,hogy a rajzon csak azt néztem potméternek ami P1 stb. volt jelölve.Most ahogy nézem a rajzot, akkor a Tr1 és Tr2 valamint az R37 és R57 is potméter lesz,melyek helyett én trimmert raktam be.Nincs veszve semmi,kiveszem és kész.Az előlap úgyis csak egy ötlet volt.A panelon a végfok BD140 tranzisztora egy 330 ohmos ellenállással a +12 voltra van kötve közvetlen,gondolom ez így jó.
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Júl 22, 2020 /
 
Kicsit más kapcsolási rajzom lehet, mert azon nincsen R37 és R57, helyette trimmerek, amik a küszöbszintet állítják. ide tökéletes a trimmer. A Tr1 és a Tr2 viszont a talajkiegyenlítés feladatát látja el, ide tengelyes dukálna.
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Aug 3, 2020 / 2
 
Csináltam egy videót a gépről. Egy csavarbehajtó bit, 20 forint és 1 forint a teszt tárgy. A videón a vonalkák 10 centit jelentenek, de kissé csalós a videó, mert van benne egy kis "parallaxis" hiba, cirka 5 centi. Ezt le kell képzelni róla.
Még van mit játszani a géppel, de már eredményesen használható.
A link sajnos csak 7 napig él.

Bővebben: Link
(#) szucs_g válasza erdgab hozzászólására (») Aug 6, 2020 /
 
A Geotech fórum ismerös? Van jó néhány keresö terv ott.
(#) erdgab válasza szucs_g hozzászólására (») Aug 6, 2020 /
 
Nem ismerem a fórumot,de érdekelne.
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Aug 18, 2020 /
 
Üdv!
Élesztem az IGSL-t,mindent bekötöttem a fejet is.Segédtáp megvan,7,2V.Az IC-ket még nem raktam be,csak a CD4024-et,kimenetein megvannak az arányos frekvencia jelei.A fej csatlakozásánál mértem frekvenciát ez 20,7kHz.Ugyanitt néztem a sinus alakját,egy kicsi beugrás van a tetején a lefutásnál.Nem tudtam jobban kiigazítani a Tr3 100k trimerrel.Gondolom,a fejnél lévő C1,C2 kondikat kell módosítanom,hogy csökkenjen a frekvencia a rajz szerinti 14,6kHz értékre.Nekem magas ez a kondenzátor számítás,kérnék szépen segítséget.Örülök,hogy eddig egyáltalán eljutottam,főleg a szkóp használatával,most használom életemben másodszor.Bocsánat a láma kérdésekért,megértést köszönöm!
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Aug 18, 2020 /
 
Nem tudtam nyugodni,megnöveltem C1,C2 értékét a duplájára,most a frekvencia 14,665kHz és a sinus is szerintem tökéletes.Most hogyan tovább?
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Aug 18, 2020 /
 
Most jöhet az, hogy ellenőrzöd a vevőerősítő kimenetén a jelet. U1, 1-es lába. Ha ez jó, akkor megnézed a fázisdetektorok bemenetein van-e vezérlő négyszögjel. A 4066 5,6,12,13 láb. Ha ez is jó, akkor kössed be az egyik csatorna végfokára a hangfrekit a 4024-ről. Belövöd egy ferrittel a talajkiegyenlítést és különböző fémtárgyakkal a diszkriminációt. Majd erről a csatornáról lekötöd a hangfrekit, átteszed a másikra, és azt is beállítod. Ha ez is megvan, akkor mindkettőre rákötöd a hangfrekit és hepi.
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
Működik mindkét csatorna,de valami még nem kerek szerintem,vagy én vagyok béna.
A vas csatornán mintha prellegne a jel és a valódi ferritet sem tudom teljesen kiszűrni,vagy még béna vagyok a beállításhoz.A vevőtekercsnél a rajz szerinti 10nF és a 4,7nF be van ültetve,kellene ezen változtatnom?
Mellékelek ábrákat,sinus a fejen,frekvencia a fejen,négyszögjel a CD4066 5,6,12,13 lábon (mind azonos). A négyszögjelen nincs az a zavarszerű valami alul és felül a kép csalóka.
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
Lemaradt,adó jel 5us/cm 2V/cm és vevő jel U1 1 lábon 5us/cm 20mV/cm (ez a kisebb amlitudójú jel a képernyőn )
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2020
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
Ha nem tudod a talajkiegyenlítés potijával kiszűrni a ferritet, akkor növeljed meg a vevőtekercs párhuzamos kapacitását.
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
Rendben,megpróbálom.A szkóp jelek mondanak neked valamit (jó,nem jó)?
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
Jónak tűnnek.
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
Sokat molyoltam a géppel,de hát ez a sorsa annak aki nincs igazán otthon eme masina lelkivilágában.Olvasgattam ,nézelődtem sokat itt a fórumon,hátha találok valami megoldást.Egy menet közben megszakadt és egy rosszul bekötött potméter mélyen elvitt az erdőbe,de kijutottam.Nem akart működni a talajkiegyenlítés és a szűrések sem.Jó ilyenkor a szkóp,mértem annyit,hogy életemben ennyit még nem.Most működik mindkét csatorna,ki tudom szűrni a ferritet is,a talaj kiegyenlítés is jónak mondható.Aztán jött egy új hiba,rendszertelenül kezdett recsegő hang jelentkezni a hangszóróban.Amikor valamilyen fémet lengettem a fej előtt azt jelezték a csatornák és nem recsegett,de amint a jelzés lecsengett utána újra recsegett.Ez olyan forma hang volt mint amikor egy poti koszos,szakadozik vagy valami nem igazán érintkezik.Néztem jelalakokat ahol csak tudtam.Szinte mindenhol jónak mutatkozott kivéve a HCF4066 6. lábán.Itt a négyszögjel felfutó élén alul a kezdetnél sok zavarjel volt,mintha 4x-5x is indulni akart volna úgy nézett ki.Az LF351(nem volt itthon) helyett nekem LF357 volt betéve U12 helyére,ezt kivettem és egy TL071-et raktam be.Most nem jelentkezik az a kerregés forma hang.Hogy az a zavarjel innen vagy máshonnan ered,azt nem tudom,de a HCF4066 6. lábán tiszta a jel ugyan úgy mint az 5.,12., és 13. lábon is.Jelenleg még nincs dobozolva,majd....A gép érzékenységben nem lett egy világbajnok,de nem is olyan rossz.Az 1 forintost 19cm-ről egy ezüst 5 forintost 27cm-ről egy féltenyérnyi alulemezt 40cm-ről egy 6-os anyát 14cm-ről egy kisebb műszerész kombinátfogót kb. 30cm-ről az 1 eurót 23cm-ről jelzi,ezek a légtesztek (csak azért,hogy én is írjak ilyesmit). Egyenlőre ennyit tudtam elérni.
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
A 4066 lábán a négyszög vélhetőleg azért olyan zajos, mert a komparátor, ami négyszögesíti a szinuszt, nagyon kis amplitúdójú jelből dolgozik. Még egy kicsit kellene a fej fázistolásával molyolni (C4), hogy a komparátor bemenetén nagyobb szinusz legyen. Abból szebb négyszöget fog csinálni. Persze a komparátor bemenetén azért lesz nagyobb a szinusz, mert a potmétert ez miatt másik állásba kell majd tekerni.
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
A C4 kondival molyoltam elég sokat,elmentem 68nF-ig.Csak a 10nF maradt bent a C43 kivettem,tettem oda két hosszabb alkatrészlábat és arra pakolgattam a kondikat.Először 5db. 1nF egyesével,aztán ezek helyett egy 4,7nF,majd újra egy nanonként stb...Nem múlt el az a bizonyos hang,még a potikra sem igazán reagált.Végül kivettem mind csak a 10nF maradt,így lett amit fentebb írtam.Azért még próbálkozom ezen a területen.
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Szept 1, 2020 / 2
 
Tovább molyoltam...Kitisztult a jel a CD4066 lábain,állítottam az adó sinus jelen,U12 helyére visszakerült az LF357,C4 11nF lett és nyertem az 1 forintosra +2cm,most az 1 forintost 21cm-ről az ezüst 5 forintost 30cm-ről jelzi.Szerintem az én KIS tudásommal ennél többet nem tudok belőle kihozni.A kinti próba még várat magára.Kap még egy hangerő szabályzó potmétert és egy akku kimerülés jelző áramkört és dobozolom.

Tisztelettel megköszönök minden segítséget!

ui:Valóban meg kell valamennyire ismerni ezen készülék lelkivilágát,hogy legyen siker + nagyon jó gyakorlás volt számomra a sok szkópos mérés,mert ezzel is nagyon alapszinten vagyok!
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
Ma kicsit próbálkoztam megismerkedni a masinával,szomorú tapasznyalatot szereztem!
Ki tudom szűrni a ferritet,ezzel nincs is semmi gond,de a gép állandóan prüttyög,mint valami távíró,rendszertelennek tűnik a hang,jobban a vas csatornára,de néha a másikra is "átszalad" a jel.A vas csatornán recsegés forma,mint amikor egy kontaktos potit tekergetünk.Amikor a színesfém csatornára is átugrik,ott csak egy magasabb hangú fütty forma hallható a recsegés szerű vas csatorna hanggal keverve.A vevőerősítőben LF353 van,lehet,hogy ez gerjed?Az U1a 1. lábán szépnek mondható sinus jel van,de a lefutó oldalon mintha több halványabban látszó jel is indulna a sinus csúcsából,ráadásul mintha ezek ugrálnának-vibrálnának is.Hallgatva a hangokat és nézve a jelet mintha összefüggésbe lehetne hozni olyan érzésem van.A fej árnyékolását a +8V testpontjára kötöttem.Egyenlőre tanácstalan vagyok,van valami ötletetek,hogy mit tegyek?
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
Ez az adó oszcillátor fáziszaja lehet. Gyakorlatilag az egész gép stabilitása az adó oszcillátor p-n átmenetére van bízva. Egy ilyen p-n átmenetből frankón lehet zajgenerátort is építeni.
Ehhez a fáziszajhoz hozzáadódik a környezetből összeszedett zaj is. Vélhetőleg eltávolodva az elektroszmogtól, csillapodni fog a zaj, de elmúlni nem fog.
Ezért favorizálom én a fémdetektorok oszcillátoránál a kvarcot, vagy a kerámia rezonátort.
(#) Pisti27 hozzászólása Szept 30, 2020 /
 
Sziasztok!Esetleg egy jól működő panelterv és kapcsolàsi rajz akadna valakinél?Köszönöm!
(#) erdgab válasza Pisti27 hozzászólására (») Okt 1, 2020 /
 
Mihez szeretnél paneltervet?
(#) Pisti27 hozzászólása Okt 2, 2020 /
 
Szia!Valami jól hasznàlható fémkeresőhöz keresek paneltervet.Gondoltam itt màr ki kisérleteztétek melyik szuperàl jól
(#) erdgab válasza Pisti27 hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Nagyon tágan határoztad meg.Magadnak kell eldönteni mire akarnád használni.Van itt fent 4-5-6 kiforrott megoldás,olvasd a fórumot.A panelt megépíteni nem igazi kihívás,beállítani annál inkább.Szkóp nélkül neki se állj!Persze tudni kell,hogy hol mit is kellene látni és ez még nem minden.Meg kell ismerni az adott kapcsolás lelkivilágát és ez még csak az egyik oldala.Ott a fej ami egy másik kihívás ha veszed,ha készíted.Aztán ha kész,még meg kell tanulni használni is,ami törvényileg TILOS!! Minden relatív,ahogy szokták mondani.
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Idézet:
„Aztán ha kész,még meg kell tanulni használni is,ami törvényileg TILOS!!”


Egészen biztos, hogy semmi ilyen nem jutott az eszébe. Ilyen tevékenységhez nem is kapna itt segítséget. Mind a fórum, mind a fórumozók elzárkóznak ettől. Csupán az elv megismerése és a tanulása lehet a cél. Ez irányú segítség nyújtás pedig elfogadott és dicséretes.
(#) cilinderrr hozzászólása Okt 16, 2020 /
 
Sziasztok! Pi rendszeru melykeresot keresnek valakinek elfekvoben lenne?
(#) vandorbot válasza erdgab hozzászólására (») Okt 30, 2020 /
 
Most már a régészek és a múzeumok nyitottak arra, hogy engedélyt adjanak. Egy próbát megér. Ismerek egy csomó olyat aki megkapta. Némi papírmunkával jár az igaz.
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Jan 11, 2021 /
 
Szia!
Ide teszem mellékletbe amiről kérdeztem.
A 100K trimmer fent van a stabilizátor mellett.
Amit még kérdeznék,hogy mire való a panelon jobb oldalt,lent a Bias felett a Max kivezetés?
Melyik IC legyen a CD4053 vagy a CD4066?
Köszönöm!
Következő: »»   254 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem