Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
 
Témaindító: figuraferi, idő: Ápr 5, 2007
Lapozás: OK   255 / 255
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Jan 11, 2021 /
 
Az a trimmer az akku lemerülést hivatott jelezni. A műveleti erősítő komparátorként működik és lemerülés esetén a jelzőhang frekvenciáját mélyebb tónusúra állítja. Az IC egyértelműen 4053. A 4066 teljesen más.
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Jan 13, 2021 /
 
Most egy olyanba futottam bele,hogy éleszteném,de nem csinál semmit.Illetve a Tx tekercsen tudok mérni 9,2kHz frekit,tehát rezeg elvileg.Látom a szkópon,hogy van jel az Rx tekercsről is,de hiába mozgatok bármit a fej előtt a jel nem változik és nem is történik a semmi.Mit rontottam el?
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Jan 13, 2021 /
 
Gondolom a tekercseket ellenállás alapján be tudtad azonosítani a fejben. 5 pólusú csatin ki van vezetve mindkét tekercs mindkét vége, illetve az árnyékolás. Ha nincsen zárlat valahol a csatinál, akkor erre így nehéz válaszolni.
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Jan 13, 2021 /
 
A tekercsek rendben vannak ohm mérés alapján,nincs zárlat még 20M állásban sem.Természetesen meg tudtam állapítani melyik az Rx és Tx,jól is kötöttem be.Megpróbáltam megcserélni az adott tekercs kivezetéseit hátha,de nem segített.Az alkatrészeket újra végigmértem,beültetés előtt is és a lehető legpontosabbra válogattam,bőven 1% értékűek mind, a kondenzátorok is.Annyit változtattam,hogy az MPSA13 tranzisztorok helyett BC517 van bent,még a lábkiosztásra is figyeltem mert a BC517 lábkiosztása pont fordított mint az MPSA13-é.Tápfeszültségek megvannak mindenhol,nyers Ut=15V tápegységről,stabilizátor után Ut=9,98V ,féltáp=4,96V ,áramfelvétel 64mA.Az icék elvileg jók,mindegyikből van több,nem hinném,hogy mind hibás.A panelt is átnéztem többször is,nem találtam hibát.Mellékelem a szkóp képet.A nagyobb a Tx a kisebb az Rx jel.A bosszantó,hogy az Rx jel nem változik bármit mozgatok a fej (szürke,de a 4 kivezetéses fekete is ugyan az mutatja) előtt.Most tanácstalan vagyok.
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Jan 13, 2021 /
 
Ha két fejjel is ugyanazt a hibát tapasztalod, akkor szerintem hibakeresés jön.
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Nagy az isten állatkertje,én sem vagyok kivétel!
Tévedni emberi dolog,ahogy egy kollégám mondta,de az asszony is tévedhet.
Megvan a hiba!A Sense poti feletti (nem tudom a pozició számát) LM393 IC 1-7 láb átkötése hiányzott,pótoltam és lőn világosság!Hallani a bip-bip hangot találatkor.Öt perces hányaveti levegőteszt:5 forintost 27 cm-ről hozza még egészen élénken aztán hamar halkul a hang.Mi akadt még a kezembe (?) egy 393-as IC,ezt olyan 7-8cm-ről hozza.Nem érzem,hogy gerjedékeny lenne.Valahol olvastam,hogy esetleg nem jó a Lajot rajz,azt tudom mondani,hogy jó,legalábbis az általam fentebb feltett.Igaz kicsit tologattam néhány alkatrészt,de mást nem bántottam.Tehát,működik az SMW3 is.Mára ennyi.
Következő: »»   255 / 255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem