Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS pozíciójának pontosítása (relatív DGPS)
Lapozás: OK   3 / 4
(#) KBal76 válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 10, 2020 /
 
Valamiért nem kérhetek moderációt, megtenné valaki hogy átteteti ezt a szálat a GPS pozíció javítása topikba?
(#) Moderátor hozzászólása KBal76 hozzászólására (») Jún 10, 2020
 
Megtörtént.
(#) HeZ válasza KBal76 hozzászólására (») Jún 11, 2020 /
 
Köszönöm információitokat és az energiaküldést "KBal76" + "pont", küzdök a részletekkel, mint valaki, aki igényelt részletes leírást - hiszen senki meg nem igényelte a részletes leírást
(#) KBal76 válasza HeZ hozzászólására (») Jún 11, 2020 /
 
Bár csak minden kívánságod így teljesülne! Van részletes leírás, bôven.
(#) pont válasza HeZ hozzászólására (») Jún 11, 2020 / 1
 
Azon kívül, hogy fűnyírásra szeretnéd, nem tudjuk, hogy akkor most, Androidon szeretnél RTK pozíciót, PC-n, esetleg PI-n, hogy legyen a pozícióból kormányzás, kész vagy-e beszerezni az alkatrészeket, stb... Nem tudjuk hol akadtál el, egyáltalán elindultál-e, volt aki ugyan így érdeklődött, s kiderült még az RTKLIB-et sem töltötte le (mert ugye telepíteni nem kell) Ehhez a napi egy üzenetváltás nem elegendő. Ha csak azt írnám le ahogy én csináltam, azt is napokig tartana megszerkeszteni....Küldj privátban egy facebook elérhetőséget, létezik egy automatizálási csoport, ott van fenn pár info, (kész leírás ott sincs) volt aki azok alapján el tudott úgy indulni, hogy tudott előrevivőt kérdezni, tudtunk segíteni neki és van RTK-s sorvezetője, tehát nem mi őrizzük Szent Grálként az infót, csak konkrét kérdést kellene kapnunk, vagy azt, hogy gyerekek el sem tudok indulni, légy szíves segítsetek, bár már mondtam, hogy az RTKLIB rtknavi-jával és az én bázisom vételével pl. el lehetne kezdeni.....
(#) harcipocok hozzászólása Szept 1, 2020 /
 
Sziasztok!

Ahogy látom ti nagyon profik vagytok GPS téren.
Én csak most ismerkedem a dologgal. Viszont szeretnék építeni egy projektet, amiben az egyik elem a GPS lenne. Vettem többféle GPS modult (Neo 6M/NeoN8M és tásai) ezeket Arduinoval dolgoznám fel. A projekt során szükség lenne a lehető legnagyobb pontosságra, de igazából az 1m-es pontosság is már tökéletesen megfelelne.

A projektről nagy vonalban:
Két GPS koordináta közötti távolságot szeretném kimérni. Nem szükséges a cm-es pontosság ahogy már írtam, elég ha az ~1m működik. A két pont között az egyik az fix, a másik mozog. Tehát mozgás közben kellene a két pont közötti távot megjeleníteni. És akkor itt is akadtam meg, nem tudom melyik irányon induljak el:

Talán a legrosszabb megoldás: 1 db GPS modul a mozgó tárgyban. Amikor beüzemelem egy gombbal lefixálom az éppen aktuális GPS koordinátát és ez lesz a fix A pont. A mozgó tárgy a B pont. Ebben az esetben az arduino lekéri a GPS vevő koordinátáját és az A pont GPS koordinátjához méri a távolságot. Ennél ugye a buktató hogy egész napos használat közben az A pont mindig fix lesz, a B pont meg folyton eltáncol, így gondolom a mérés pontatlan lesz.

Egy fokkal jobb megoldás: 2 db GPS modul, 1 db a mozgó tárgyban (Rover) és egy a fix ponton (Base). Ebben az esetben a Base állomás egész nap le van szúrva egy fix pontra, folyamatosan lekéri a koordinátáját, azt rádiófrekvencián szétküldi a nagyvilágba. A Rover eszköz pedig lekéri a saját GPS koordinátáját, összeszedi RF-en a Base által küldött koordinátákat, és a kettő közötti távolságot méri. Ez csak abban az esetben lehet jó megoldás ha a két GPS modul koordinátája egyfele "táncol" el. A két modul max 300méterre távolodik el egymástól. Kérdés hogy az egyforma modulok egyfelé tévednek-e? Ha nem, akkor ez rosszabb megoldás lehet mint a Fix A pontos...

A legjobb megoldás: RTK-t tudó GPS modul + sima GPS modul. Ahogy olvastam itt a fórumon ezzel már 10cm-es pontosság is simán tartható. A hátránya a magas ára. Ahogy nézem a legolcsóbb a NEO-M8P-2 ami kb. 60.000 Ft. Sajna a projekt nem ér ennyit, így ez az opció kiesik sajnos

Ti egyetértetek ezekkel amiket írtam? Van még más alternatíva?

Válaszotokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2020
(#) KBal76 válasza harcipocok hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
A legutolsó megoldás a jó, a többi csak a fejedben mûködik, valóságban nem.
Ami az árakat illeti, valamit rosszul néztél, nem aranyárban mérik ezeket.
Mind a két modulnak RTK képesnek kell lenni, az a kérdés hogy a bázisnak mennyire kell mobilisnak lennie, tehát a bázis kaphat-e állandó tápot (konnektor). Amennyiben van áram, akkor a bázis egy PC-nek adhatja az adatot közvetlen, veheti a Rover jeleit, és visszaküldheti a pontosított koordinátákat.
(#) pont válasza harcipocok hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Szia!

Talán ha tudnánk a projekt feladatát, lehet más megoldás is szóba jöhetne, de ....

A GPS -ek pontossága nem egy időben állandó egzakt dolog, pillanatról pillanatra óráról órára változik, ahogy kóvályognak a műholdak az űrben, és a terjedést befolyásoló körülmények váltakoznak. Tudni kellene, hogy neked átlag egy métert tévedhet, vagy maximum egy métert, bár szerintem olyan műszer nincs, beszéljünk akár 5 milliós kétfrekvenciás RTK földmérő GPS-ről amit ne lehetne olyan helyre vinni, ahol ne tévedne többet egy méternél.

Szóval a kétfrekvenciás EGNOS-t használó egy vevő az átlag 50 cm alatt marad, de az ára antennával fölötte van az általad elfogadhatónak. Az egyfrekvenciások pl. M8N nem garantálják mindenhol az egy méter alatti pontosságot, hivatalosan az EGNOS sal is 2 métert írnak, bár tapasztalat szerint nyílt, sík terepen azért közel van az átlag egy méterhez, ezt írtad legrosszabb megoldásnak.

A fokkal jobb megoldás az nagyban függ attól, hogy a bázis mennyire ugyan azokat a holdakat látja, 300 méteren az egyéb terjedési viszonyok különbsége elhanyagolható, akár még jó is lehet, de pl. ha a bázis fasor mellet van, a rover meg nyílt terepen akkor egész biztosan nem lesz tökéletes, de egyébként is azért elég nagy bizonytalansági faktor kerülne így a rendszerbe, nem véletlen, hogy az RTK-k nem így működnek, nem a bázis pillanatnyi kiszámolt koordinátáit küldik át a rovernek, hanem minden egyes holdtól/ról mért/küldött adatokat.

A legjobb megoldás az RTK valóban, csak abban tévedsz, hogy egy vevő 60 ezer lenne. Ami jól bevált M8T egy 20-as kb ennyi hozzá az antenna is, ez használja a glonasss-os holdakat is (akár még a Galileo-t is), nyílt terepen ( a fákra allergiás) tudja a deciméter alatti pontosságot. De régebben lehetett kapni LEA 6 modult saját antennával 10 ezer alatt szintén RTK de csak GPS holdak
(#) harcipocok válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Köszönöm a gyors választ!

Sajnos gondoltam hogy az utolsó megoldás lesz a jó

Az mit jelent pontosan hogy nem aranyárban mérik ezeket a vevőket?
Én ahogy írtam csak a 60K-s NEO-M8P-2-at találtam.
Tudnál linkelni pár eszközt ami képes erre és olcsóbb? Külföld/belföld, bárhonnan jöhet

Sajna a Base csak aksiról működhet, laptopot nem használhatok, csak egy kijelzőt...
Ebből kellene kihoznom a legtöbbet. Mit javasolsz?
(#) pont válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Szia Balázs!, egyszeree írtunk, de megelőztél...
(#) KBal76 válasza harcipocok hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Jó lenne tudni mennyire magabiztosan bánsz az elektronikával.
Ezek a modulok eredményesen csak jó antennával használhatóak. Lehet sok pénzért venni jó antennát, és lehet hajtogatni is "anyagáron" elfogadhatót. Ehhez az eredeti patch antennát (amennyiben már a panelon van) le kell forrasztani, és helyére tenni a sajátot. Az ilyen "egybe modulok" nem túl drágák, nagyságrendileg 10e Ft ebayról rendelve (bár bevallom mostanában nem nézegettem).
Az azonnali pozíció-pontosításban Pont fórumtársunk napi aktuális tudással bír, bizonyára nemsokára olvassa a topikot.
(#) harcipocok válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Az ilyen "egybe modulok"-ra gondoltam első körbe, hogy ne az én bénázásomon múljon a dolog. ublox LEA-6T-2-000-ra gondoltál? Ilyet látok Ebay-en 9K környékén használtat.

Ha jól sejtem akkor ebből kellene 2db és magabiztosan menne az 1m?

Én teljesen más területről jutottam el idáig. Olvastam Drone-os Autopilot rendszereket, és esküdtek rá hogy ha letesznek egy párnát akkor ugyan oda száll vissza, annyira pontos a GPS koordináta. És abban tuti nem ilyen 30-40e Ft-os modulok voltak, hanem 10e alatti kategória
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2020
(#) KBal76 válasza harcipocok hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Én nem vennék használtat, új modul pl.:
Ublox M8N modul
legalábbis a nemhivatalos kompatibilitási lista szerint jó hozzá:
Bővebben: Link

(szerk)
Én Ublox LEA-6T-0-000 modulokkal építettem rovert és bázist is, teljes sikerrel.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2020
(#) harcipocok válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Én pont ilyen modult használok, mármint Neo N8M-et, bár én Külső antennát tettem rá
Ha jól látom ezek RTKLib compatibilis modulok. De én sajna nem használhatom ezt a progit. Se telefonon, se PC-n. Vagy lehet hogy most valamit félreértek

Azt el is felejtettem írni, hogy főleg sík terepen használnám.

Akkor lehet a legjobb megoldás az lenne, hogy veszek mondjuk egy RTK-s NEO M8T-t, arra egy jóféle antennát, és önmagában használnám? Ezzel meg tudnám tartani az 1m-et? Önmagában az RTK Gps vevő is jobb pontosságot ad mint egy sima NEO-N8M?
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2020
(#) pont válasza harcipocok hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Várj egy kicsit, ezért írtam, hogy tudni kellene mi is lesz ez. Az RTK hoz mindenképpen kell Android, vagy windows, arduinoval nem elég.
(#) harcipocok válasza pont hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Igazából csak egy vízi csapatjáték, ahol tudni kellene hogy melyik csapat hajója meddig jutott. A parttól. De ezt direkt nem akartam írni, mert tuti elviszitek más irányba a dolgot

Én azt hittem hogy az RTK képes modulok maguk vesznek ki valami plussz adatot a GPS jelekből, és aszerint tudják koordinálni a tényleges pozíciójukat. De akkor ezek szerint ez nem így van.

Egyébként az a feltételezés igaz, hogy mozgás közben a GPS pozíció pontosabb?
(#) KBal76 válasza harcipocok hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
A GPS jelekhez képest a mozgásod jelentéktelen, tehát inkább nem igaz (szerintem).
És igen, nincs királyi út, sajnos rengeteg matek ma még, hogy pontosan tudjad hol van a Rover. De ezt a matekot nem neked kell leprogramoznod, szerencsére.
(#) harcipocok hozzászólása Szept 1, 2020 /
 
Akkor újrafogalmazom a kérdésem

Adott egy vízi játék, ahol tudni kellene hogy a kenu meddig jutott a vízen. A kenuba van egy GPS vevő. Ez a játék folyton vándorol, tehát mindig más a helyszín. Előre kijelölni, lemérni nem lehet a távolságot. Amikor megérkezünk a kiindulópont GPS koordinátáját ki tudom jelölni. Ehhez képest szeretném a távolságot megmérni ahhoz a ponthoz ahol a kenu megállt. A költségvetése pedig kb. 30e Ft, de inkább 20e. Ebből kellene csodát tenni... Szóval ehhez ti milyen megoldást választanátok hogy a lehető legpontosabban lehessen mérni a távot. Külső eszközök sem jöhetnek szóba (laptop,pc,telo, semmi).
(#) pont válasza harcipocok hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Igazából nincs értelme mozgás közbenről beszélni, ha csak 1 Hz. mintavételezés is van, maga a vevő ezredmásodperces nagyságrend alatt mér egyet, az alatt nem nagyon jut messzire semmi. Ha egy helyben áll egy vevő akkor látszik, hogy mégiscsak kóvályog a mérés, így esetleg pontatlanabbnak tűnik...

Szóval a küldött adatokból valakinek ki kell számolni a pozíciót, ehhez az arduino kevés esetleg RPI.

A feladatot ismerve, szerintem először készítsd el N8M modullal a programot és egyebet, és ha már csak a pontosság ami hiányzik, eldöntitek, meg kell-e venni egy db olyan vevőt ami kellően pontos NMEA adatokat küld.
(#) Lucifer válasza pont hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Idézet:
„Az RTK hoz mindenképpen kell Android, vagy windows, arduinoval nem elég.”

ubloxnak egy ideje van off-the-shelf RTK-s vevője:
https://www.u-blox.com/en/product/neo-m8p-series
Nem olcsó, cserébe elvileg nem kell annyit küzdeni vele fogadó oldalon.
(#) pont válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 1, 2020 / 1
 
Igen, ezt a modult zárta ki már az indító hozzászólásában harcipocok
(#) pont válasza harcipocok hozzászólására (») Szept 1, 2020 / 1
 
20K ből nem lehet RTK rendszert építeni. Nem értem miért nem lehet teló, de fogadjuk el hogy nem lehet, megjegyezve, hogy azokból már kapható kétfrekvenciás, és pl. a TheFastTrack app pont azt csinálja amire nektek szükségetek lenne. Ha csak két pont közti távolságot méred nem lesz meg a valóságban megtett út, ahhoz nyomrögzítő kell ugyan nem ismerem a piac kínálatát, de elképzelhető, hogy létezik olyan pontos, ami megfelelne. De ha a két pont közti távolság kell, akkor meg lehet építeni az arduino-s kütyüt NMEA bemenettel, és ahogy a pénzetek engedi, lehet pontosabb NMEA-t szolgáltató GPS-t venni. Ezek szerint egy méternél kisebb különbségek vannak a versenyben
(#) harcipocok válasza pont hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Ha esetleg enyhítenék a követelményeken, és azt mondanám hogy telefon app is szóba jöhet, akkor az sokat segítene nekem, nagyobb lenne a mozgásterem?
(#) pont válasza harcipocok hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Olcsó RTK-hoz kell teló, de a rendszer nem jön ki pár 10 esből, és ide szerintem nem is jó választás, nem csak bekapcsoljuk és már működik is, programokat kell elindítgatni, kell hozzá mobilnet, ami nem minden kenuzóhelyen van, és a fák alatt az sem működik tökéletesen.
Mint fentebb írtam telóra létezik olyan app ami méri ezer más dolog mellett a megtett utat is, de a pontossági követelmények a probléma, mert a sima teló gps-e nem méter alatti pontosságú. A telónak is és az arduinonak is NMEA üzenetben át lehet adni a koordinátát egy gps-től, de a stabilan méter alatti pontosságúak nem férnek bele a megadott keretbe, mint ahogy egy RTK rendszer sem. Tehát vagy a keretet kell megnövelni, vagy a pontossággal szemben enyhébb elvárásokat állítani, és olcsó GPS -ekkel próbálkozni....
(#) harcipocok hozzászólása Szept 2, 2020 /
 
Sajnos a szűk költségvetés miatt akkor marad az egy vevős Neo N8M megoldás, és bízom benne hogy többnyire tudja majd tartani az 1 métert

- Egyébként a külső antenna sokat javíthat a jelen, vagy igazából elhanyagolható? Esetleg tudtok ajánlani jobbat, amit készen lehet kapni és esetleg javíthat a pontosságon?
Illetve még azt sem tudom, hogy ez a modul automatán vált a saját és a külső antenna között? Mert sok modulnál láttam olyat, hogy egy ellenállást/diódát kellett átforrasztani ha külső antennát akarsz használni, de ezen nem látok ilyet...
(#) pont válasza harcipocok hozzászólására (») Szept 2, 2020 /
 
Mi meg nem látjuk milyen modulod van. Ezt az M8N chipet rengeteg féle panelba ültették....
(#) Bakman válasza harcipocok hozzászólására (») Szept 2, 2020 /
 
Ha egyhelyben állva 5-8 méteres sugarú körön belül mozog, akkor jónak mondható. Átlagolással tudsz javítani a helyzeten, de ehhez több másodperc kell. Az ilyen egyszerű vevők pontossága attól is függ, milyen pozícióban vannak a látható műholdak.
(#) harcipocok válasza pont hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Sziasztok!

Befejeztem az GPS-es eszközt. Meglepően pontos volt.
Tiszta égbolt alatt használtam, sík terepen. Gyakorlatilag 1m közeli volt a pontossága. Leszúrtam egy karót a mezőn, és a starthelyről elindulva a karóhoz érve mindig ugyan azt az értéket mutatta.

Viszont egy kicsit elvesztem az alkatrészek rendelésében. Nyilván Kínából rendelném az eszközöket, ott gyakorlatilag csak és kizárólag hamis Neo M8N-t tudok venni, de a teszt eszközben is valószínűleg hamis volt, mert az Ucenterrel rá sem tudtam kapcsolódni. Szóval a GPS modul adott, mondjuk pl. EZ.

A következő fontos elem az antenna lenne. Itt egy kicsit megkavarodtam, mivel ahogy nézem az antennák között is különbség van, méghozzá az, hogy milyen műholdrendszert támogat (Beidu, GPS, Glonass, Galileo)

Jól sejtem, hogy akkor lenne a legpontosabb a rendszer ha olyat vennék ami tudja a Galileo-t? Vagy egy amerikai GPS, vagy orosz GLONASS-al is kb. ugyan akkor pontosság várható?
Találtam is egy ILYET antennát, elvileg ez mindet ismeri, ellenben kb. 4-szer drágább mint az összes többi. Megéri vajon a felárat?

És a gyakorlatban ez hogy működik: összedugjuk a modulokat, és a GPS modul minden létező műholdra rácsatlakozik amit az antennán keresztül lát? Vagy külön kell magadni hogy most csak Galileo-t használjon vagy GLONASS-t?
(#) pont válasza harcipocok hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Azt a bizonyos tesztet mivel végezted, mert ha az RTK nélkül neked 1 métert tudott akkor olyat vegyél. A linkelt modult személy szerint én nem ismerem. Az antenna az olcsóbbakon rajt van a modulon. Az antenna frekvenciafüggő az Amerikai GPS az EGNOS és a galileo 1575 MHZ a Glonass az 1590-1600 ig tehát célszerű olyat venni ami GPS+ GLONASS és persze ez csak az egyfrekvenciás vevőkre vonatkozik, a kétfrekvenciások tudják 1200 MHZ de akkor már megint százezrekről beszélhetünk forintban. De természetesen egy antenna az minden holdat lát egyszerre, az tulajdonképpen egy analóg eszköz, a vevő szelektál, éppen ezért, hogy mit szelektáljon, azt pl. az U centerben kell beállítani, olyan nincs, hogy ne lehessen csatlakozni egy U-blox vevőre, mást is be kell állítani, pl. baud rate lehet ezek miatt nem sikerült neked, szóval egy vevőt konfigurálni kell, ha mást szeretnél mint a gyári beállítások.
(#) harcipocok válasza pont hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Pont az a GPS modul tudta az 1 méteres pontosságot ami tuti fake. A Ucenter egyszerűen nem tudott rácsatlakozni. Baud Rate, com port, stb. minden jó volt. A többi Neo M8N modulra simán rá tudtam csatlakozni. Az már más tészta hogy hiába akartam elmenteni pl. az 5hz-es működést, hiába send-eltem rá a modulra nem tartotta meg a beállítást

Az antennás kérdésre akkor a válasz az, hogy elég az olyan ahol fel van tüntetve hogy GPS+GLONASS? Ezeket már fele annyiért is lehet kapni. Mindenképpen szeretnék külső antennát használni, mivel az eszköz eléggé el lesz rejtve, az antennát kicsit jobb helyre szeretném tenni.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem