Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Optocsatolók
 
Témaindító: Kriss, idő: Márc 8, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 17
(#) proli007 válasza Szasza9668 hozzászólására (») Máj 17, 2018 /
 
Az is jó, csak felesleges egy 400V-os kondi, mikor az opto után ez a kondi is ugyan ezt megteszi.
Egyébként pedig van AC optocsatló is, így a dióda híd is szükségtelen. Valamint az ellenállás és az opto közé is betehető a híd és akkor nem kap a híd sem 230V feszültséget. Tehát biztonságosabb a működés.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2018
(#) cruisher hozzászólása Aug 6, 2018 /
 
Sziasztok!
Olyan dologban kérném a segítségeteket, hogy lapos tévéről szeretném vezérelni 2db aktív hangfal ki-be kapcsolását. Arra gondoltam, hogy az egyik USB csatlakozó 5V-ját használnám fel esetleg egy opto csatolón keresztül. A túloldalon lenne egy kis 12V segédtáp, amivel vezérelném a hangfalak 230V kapcsolgatását egy relén keresztül.
Mi lenne erre a legelegánsabb megoldás? Létezik esetleg olyan optocsatoló, ami közvetlen meg tudna hajtani 12V-os reléket? Vagy mindenképp plusz tranzisztor közbe iktatásával oldjam meg?
Utána olvasgattam és láttam, hogy léteznek opto-triakok is. Ez jó lenne közvetlenül a 12V relé meghajtásra? (így megspórolnám a plusz tranzisztort, NYÁK lapot, kompaktabb lehetne az egész)
Tudnátok esetleg konkrét alkatrész típust ajánlani? Köszönöm előre is!
(#) wbt válasza cruisher hozzászólására (») Aug 6, 2018 / 1
 
MOC3020-41 stb. optodiac egy triac-al nem jó? Mintakapcsolás az opto PDF-jében. Vagy mindenképp relét szeretnél?
(#) cruisher válasza wbt hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Jó lenne nekem a triac is, nem ragaszkodom a reléhez. Nézegettem az adatlapokat, az alábbi kapcsolást ollóztam ki, ez jó is lenne nekem ebben az állapotában igaz?

opto.png
    
(#) Bakman válasza cruisher hozzászólására (») Aug 6, 2018 / 1
 
(#) cruisher válasza Bakman hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Köszi! Szerintem akkor ez lesz a legegyszerűbb megoldás!
(#) birojanos hozzászólása Jan 4, 2019 /
 
Raspberryvel vezérlek egy MCP23017-et, ezzel egy optocsatolón keresztül szeretnék működtetni egy Finder relét (46.61.9.024.4040) aminek az áramfelvétele 20 mA. Tudnátok segíteni, hogy a PC847 optocsatoló elbírja a 20 mA-es terhelést (ilyenem van itthon)?
(#) tomat5 válasza birojanos hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Szia,

Névtelen.png
    
(#) proli007 válasza birojanos hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Hello! Az optocsatoló kiválasztásánál figyelni kell a típusszám végén a betűre is. Mert ha pld. "L" a betű, legrosszabb esetben (50%), így akár 40mA is kell a Led meghajtásához, hogy 20mA reléáram meglegyen. Jobb ha B-C vagy D a jelzés.
(#) mopedes hozzászólása Jan 7, 2019 /
 
Sziasztok! Tudnátok e segíteni, ilyen Siemens SFH910 optikai szenzort honnét tudnék beszerezni ? Esetleg ha van valakinek vevő lennék rá. Köszi
(#) Peter65 válasza mopedes hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Szia!
Az Aliexpreszen kapható, illetve ha lineáris enkódert akarsz csinálni, ahhoz optikai kaput régi HP tintasugaras nyomtatókból is tudsz bontani.
(#) mopedes válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 9, 2019 /
 
Sajnos nem, ez egy kerékcentírozó gép alkatrésze.
(#) Bakman válasza mopedes hozzászólására (») Jan 9, 2019 /
 
Trükkös szerkezet. Úgy tűnik, nem nagyon gyártanak már ilyet. Egy optikai enkóder és egy kontroller segítségével helyettesíthető csak kell hozzá némi szerelés és programozás. Ha jól látom az adatlapon, akkor 96 impulzust ad egy fordulat alatt az eredeti.

Encoder.jpg
    
(#) gsc73 hozzászólása Feb 13, 2019 /
 
Sziasztok!

Mikrovezérlővel szeretném figyelni a 230V meglétét. Egy mások topikban ajánlották az optocsatolót, mit megoldási lehetőséget, relé helyett (logikusan). Áramkörépítésbe nem kezdenék, ezért a kész/félkész megoldásokat preferálom. A csatolt képeken Kínából rendelhető panelt mutatok meg, az optocsatoló EL817. A kérdésem, hogy ezek az áramkörök elég biztonságosak? (megállapítható fotók alapján). Kínai cuccokkal azért vannak fenntartásaim, hálózati (230V) dolgokat nem is nagyon szeretek rendelni) Ha van Magyarországi forrás (pl. garancia, stb.), vagy egyéb megoldás, akkor érdekelne (nem azon a plusz pár száz (esetleg ezer)forinton múlik).

Üdv: G.
(#) proli007 válasza gsc73 hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Hello! Jól néz ez ki, nincs ezzel szerintem semmi baj. Mondjuk én a melák 10k-t nem ültettem volna le a panelig, és nagyobb ellenállást alkalmaztam volna. Mert igen csak melegedni fog szegény. És szemre a teljesítménye is kicsinek tűnik.
(#) gsc73 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Szia!

Köszönöm a megerősítést. Szívesen kicserélem a 10k ellenállásokat (és akkor nem ültetem le a nyákra), a forrasztással nincs gondom (csak nyákgyártásra, meg komplett áramkör készítésére nem vagyok most berendezkedve).
A kérdés, hogy milyen értékűre/teljesítményűre cseréljem?

Üdv: G.
(#) Peter65 válasza gsc73 hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Először a fogadó oldalt vissza kellene rajzolni, hogy az optocsatoló tranzisztorának mekkora áramot kell szolgáltatnia. Ebből már a led oldali áram is meghatározható, és a hozzá tartozó ellenállás.
(#) Inhouse válasza gsc73 hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Vannak egyébként ekkora panel méretben kapható NYÁK trafók, azt is használhatnál a célra.
Itt a HEstore-ban van pl. ez, ami akkora mint egy kockacukor.
(#) csapeter válasza gsc73 hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Üdv. Ha már cseréled, én a helyedben kondira cserélném, 100n 400V + egy 2,2K negyed wattos ellenállás vele sorba. Nekem hasonló működik kb. két éve minden melegedés nélkül.
(#) Peter65 válasza csapeter hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
100nF-dal kb. 6mA a led áramközépértéke. Kérdés, hogy ez elég lesz e a mostani kb. 20mA helyett. Egyébként ez teljesen jó és szokásos megoldás. Viszont a negyedwattos ellenállás elvileg kevés a feszültség igénybevétel miatt (az ellenállásra jut az összes tranziens), szerencsésebb 2db-ból sorbakötve.
(#) gsc73 hozzászólása Feb 15, 2019 /
 
Sziasztok!

Megrendeltem a modult, köszönöm az eddigi segítséget is.
1) Nem lehet belőni az értékeket a két szélső érték (6-20mA) közé visszarajzolás nélkül? Pl.: XnF 400V + YOhm =12mA?
2) Simán csak nagyobb ellenállás beépítése, nagyobb terhelhetőséggel nem jó megoldás?
(jól gondolom, hogy a kondenzátor alkalmazása kisebb hőtermelést jelent, azért célszerű)
Ha megjön a modul és nem túl bonyolult, akkor szívesen visszarajzolom.

Üdv: G.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2019
(#) kokozo válasza gsc73 hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Szia! Én azt a melákot 100k-nak nézem nem 10k-nak.. Nekem van ilyenem csak 8-as abban nem melegszik.
(#) proli007 válasza kokozo hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Hello! Ez simán elképzelhető, és akkor a mérete (teljesítménye) is teljesen jó..
(#) homedve hozzászólása Júl 2, 2019 /
 
Sziasztok,

egy OLED kijelzőt szeretnék ki be kapcsolni arduino lábról vezérelve. Annyira potato vagyok ebben, hogy azt leírni se tudom, ezért is lehet, hogy arra gondoltam, egy optocsatolóval oldanám meg a kérdést. A kijelző 0,96" nagy, tehát elvileg az arduino digitális lába is meg tudná hajtani, pláne, hogy alig lesz láb kihasználva az eszközön, de szeretném ha nem lenne ilyen kapcsolat a két eszköz között. Szerintetek lehetséges az ilyen? Vagy esetleg más megoldás? Köszi előre is a hozzászólásokat.
(#) htibora hozzászólása Szept 14, 2019 /
 
Sziasztok

Egy kis tanácsra lenne szükségem. Adott egy Arduino szerű CNC vezérlés és egy CNC 3 tengelyes hobbi gép. A tengelyek léptető motorjait szeretném külön áramkörről táplálni, és a kapcsolást 4N35M optókapcsolóval gondoltam megoldni Működhet a dolog? 12V-ról lenne szó. Várom a tanácsokat előre is köszönöm!
(#) Peter65 válasza htibora hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Szia!
Lehet, valamilyen CNC-s témában is rá kellene kérdezned, mert úgy tudom, hogy lehetnek olyan magas frekvenciájú impulzusok, amiket a 4N35 nem visz át biztonsággal. A 6N137 biztosan elég lenne sávszélességre, de annak a kimenete 5V-ot kíván. Ha a kimeneten 12V-os impulzusok kellene, akkor lehet hogy a 6N136-tal próbálkoznék inkább.
(#) twingo16v hozzászólása Okt 7, 2020 /
 
Sziaszotok!
Multiplexes nixie csöves óránál az anódok kapcsolgatását pwm jellel egy Sharp PC817 végzi.
A hiba az, hogy szellemképesek a csövek.
Azaz mindegyik cső melletti csőben látszik az előttelévő csőben megjelenő szám halványan.
Ha egy jól működő (5évvel ezelőtt készült) nixie órából kiveszem a szintén Sharp PC817-et, azzal jól működik.
Az új óra a most vett optocsatolókkal csinálja a hibát.
Ha a régi órából kiveszem a pc817-eket, és beleteszem az újba, akkor az új is jó.
Mit ajánlanátok, mit nézzek optocsatoló vásárlásnál?
Már vagy 5 féle optot kipróbáltam, de minddel ez a helyzet.
Gyors optocsatoló kellene.
Mit nézzek CTR értéket?
(#) Bakman válasza twingo16v hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Ha új, nem jól működő optocsatolókat teszel a régi órába, akkor az is szellemképessé válik? Lehet, hogy máshol van a hiba.

Mod.: Most esik le. Az a csoda, hogy egyáltalán működik. Az optocsatoló 35 V-os, gondolom a Nixie csövek magasabb feszültséről mennek.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2020
(#) proli007 válasza twingo16v hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Hello! A CTR értéke azt mutatja meg, hogy a Led áramához viszonyítva a tranyó kollektoráram hány százaléka várható. Tehát a "ki és bemeneti" áram aránya %-ban.
Nálad az a gond, hogy az opto nem képes végtelen gyorsan be-ki kapcsolgatni. Főleg a ki kapcsolás ideje a kritikus, mert az anód feszültsége még nem szűnik meg, mikor már a következő számjegy katódját bekapcsolod. Tehát az adatlapon a Response Time idejét kell nézni. A Rise Time a bekapcsolás késleltetése, míg a Fall Time a kikapcsolásé. Mint látható, az elég széles tartományban változhat, 3..18µsec idő között. Tehát előfordulhat hogy az új IC-k beleférnek ebbe a tartományba, de számodra már ez nem megfelelő.
De az adatlapon az is deklarálva van, hogy ez 2V kollektor feszültség és 2mA kollektoráram mellett és 100Ω terhelőellenálláson mérve igaz. Nálad ez biztos nem igaz, tehát sokkal rosszabb eredményre lehet számítani. És az is kérdéses, hogy a 35V feszültség túl van-e lépve, ahogy Bakman írta.
Megoldásként az időzítéseket kellene megváltoztatni úgy hogy a következő szám bekapcsolása az anódáram kikapcsolása után legyen minimum 18µsec várakozás után. Pontosabban előbb kell kikapcsolni a szám meghajtását és csak ez után az anódot. A lényeg, hogy a kapcsolgatások között ne legyen időbeni átfedés.
(#) twingo16v válasza proli007 hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Köszönöm szépen a válasz Neked, és Bakmannak is.
Részletes, és érthető.
A nixiek 180V-al mennek, de az optok 5kV ig bírják.
Szkóppal is megnéztük, az új órát, és az optokra menő négyszögjel lefutó ága íves, ezért sem zár le időben, ezért mondta a kolléga (aki segített a szkópos mérésben, és a szoftvert is ő írta) , hogy egy olyan optocsatoló kellene, aminek nem µsecundumok, hanem millisec-es a sebessége.
Ilyet tudnátok ajánlani?
Dip4-es kellene.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2020
Következő: »»   16 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem